Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Webasto LigHT v Ženevě 2008

Diskuze (0)

Concept LigHT

Německá firma Webasto, specializující se na výrobu stahovacích střech pro kabriolety, přivezla do Ženevy svůj Concept LigHT (Light Hybrid Top). Nový systém řeší dva základní problémy stahovacích střech – vysokou hmotnost...

Concept LigHT

Německá firma Webasto, specializující se na výrobu stahovacích střech pro kabriolety, přivezla do Ženevy svůj Concept LigHT (Light Hybrid Top). Nový systém řeší dva základní problémy stahovacích střech – vysokou hmotnost a prostorovou náročnost.

V době, kdy jsou v módě spíše kupé-kabriolety s kovovými střechami, přichází Webasto s inovací pro klasické kabriolety. Dvousedadlový Concept Light, jehož design navrhlo studio IED Automotive, se svým vzhledem odkazuje na Fiat 124 ze 70. let, lze však najít i určitou podobnost s BMW Z8.

Hlavní částí konceptu je však střecha. Ta v této podobě váží pouhých 14 kg, což je proti hmotnosti celého automobilu zanedbatelná hodnota. Proti dnešním zvyklostem se stahování provádí manuálně a střecha se místo ukládání do zavazadlového prostoru složí na povrchu karoserie. Mechanismus pro kinematiku chybí, veškerá manipulace je umožněna elasticitou použité látky.

Stahovací střecha je vyrobena z materiálu označovaného CSM (Compound Spray Moulding), což je technologie vyvinutá z polyuretanového základu. Tento materiál podle Webasta poskytuje výborný poměr hmotnosti a pevnosti. Stejný účel má i voštinová struktura, do které je materiál uspořádán.

I přes nízkou hmotnost obsahuje střecha vyhřívané zadní okno a odpovídající odhlučnění. Webasto odhaduje, že sériová podoba systému by měla mít mírně vyšší hmotnost, asi 20 kg.

Ondřej Láník


Diskuze (0)