Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za humny je advent veselejší

Vitek
Diskuze (0)
Vánoční štoly v Drážďanech, jablka v županu ve Vídni či pitný med ve Vratislavi. Jen člověk bez fantazie by zůstával v Česku u obyčejných pečených klobás a piva z kelímku.

Přestože se kvalita domácích vánočních trhů znatelně lepší, vyplatí se nasát jedinečnou atmosféru v zahraničí. Vědí to už desetitisíce Čechů, kteří

každoročně v tuto dobu vyrážejí do ciziny za jedinečnou atmosférou. Nejčastěji do Drážďan, Vídně nebo Norimberku. Není divu, vždyť v německy mluvících zemích advent milují. Kdo viděl třeba vánočně nazdobený Salcburk, pochopí, že do oslav čtyř týdnů předcházejících Štědrému dni i dost investují.

Advent na šest týdnů

Vánoční, nebo adventní? To je hlavní otázka při cestách za zahraničními trhy – třeba ve Vídni totiž začínají už v polovině listopadu. Z vlastní zkušenosti

můžeme pro příští rok doporučit návštěvu i v tomto období, kdy tam není hlava na hlavě. A pak vám zbude ještě dost dalších víkendů na prohlídku dalších destinací.

Na překážku není, ani když nestihnete návštěvu v době předvánoční. Třeba v Budapešti totiž pokračují trhy až do Nového roku a atmosféra je snad ještě o něco lepší. Rakouský Linec zase zve na oslavy silvestra. A dokonce česky. Když se podíváte na webové stránky řady rakouských a německých měst (např. www.linz.at/cesky), získáte veškeré informace v mateřštině.

Nebát se a jet!

Cesta na adventní trhy autem má hned několik výhod. Zaprvé jste pány vlastního času. Zadruhé můžete cestou nakoupit na Vánoce. A za třetí si užijete kvalitních silnic, o jakých si lze v Česku nechat jen zdát.

Pokud jede celá rodina, vychází obvykle cesta vlastním autem levněji než s organizovaným zájezdem. S parkováním si nemusíte dělat starosti, tradiční vánoční destinace jsou na příval turistů dobře připraveny. Něco to sice stojí, ale často je v ceně parkovacího lístku i městská doprava do centra dění. Jen pro ochutnání báječného svařeného vína nebo punče musíte přemluvit manžela či manželku. Za odměnu jim pak můžete koupit třeba perníkové srdce. Takové, co jsme ochutnali v Norimberku, na české pouti nepořídíte. To vám můžeme slíbit z vlastní zkušenosti. Podívejte se, jaká místa jsme letos navštívili.

5 otázek pro Kateřinu Petříčkovou, tajemnici Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Kam Češi jezdí nejraději?

Stálicí na trhu je Vídeň, kam každoročně zavítá nejpočetnější skupina Čechů. Na druhém místě se drží Drážďany, které vyhledávají zejména mladí lidé. Velký zájem je také o tradiční vánoční trhy v Norimberku, Mnichově, Krakově a Salcburku. Turisté, kteří takto jezdí pravidelně a tato města již znají, se chtějí podívat i jinam. Proto od loňského roku roste obliba méně známých měst s adventním programem, jako je Pasov, Linec, Řezno a podobně.

Jaká destinace je letošní novinkou?

V loňském roce to byla Budapešť, letos například Innsbruck, Štýrský Hradec, Lipsko a především zajímavosti každé destinace. Za předvánočními nákupy, které se v centru měst nabízejí, jezdí česká klientela nejvíce do Drážďan a Norimberku, dále do outletových center Parndorf v Rakousku či do Ingolstadtu v Německu, které se nacházejí jen jednu až dvě hodiny od českých hranic.

Jaké jsou poslední trendy adventních výletů?

Jednodenní návštěvy zpestřuje vstup do skláren, muzeí, manufaktur, vinných sklípků, průvod čertů a podobně. Dvoudenní pobyty si turisté ozvláštňují

poznáváním a například koncerty, návštěvou zámků, projížďkami parníkem, pobyty v termálech a jinými aktivitami. Češi si v posledních letech užívají vánoční atmosféry, raději nakupují a relaxují, než aby celý den chodili po památkách.

Které vánoční trhy lze českým zájemcům nejvíc doporučit, a kde naopak nemusejí ztrácet čas?

Pro rodiny s dětmi doporučuji navštívit adventní trhy, kde je připraven bohatý program pro děti - vánoční atrakce a ruční dílny. Mladým lidem lze doporučit za účelem nákupů Drážďany nebo outletová centra v Rakousku a Německu. Seniorům více vyhovují tradiční adventní trhy s méně turisty, které se nacházejí například v Salcburku, Pasově či Linci.

Drží české adventní trhy krok se zahraničím? Lze tam třeba sledovat, že bychom se ještě měli zlepšit?

Velký zájem je i o adventní trhy v Praze. Úroveň těch na Václavském a Staroměstském náměstí se v posledních letech výrazně zlepšila. Zejména cizinci atmosféru českých Vánoc zbožňují. Kupují si převážně dekorace a ochutnávají tuzemské speciality. Nejvíce jsou české Vánoce atraktivní pro ruské klienty, kterým svátky začínají šestého ledna. Proto většina rusky hovořících hostů přijíždí do Prahy až na silvestra. Asijští turisté vánoční tradici nemají, pražský adventní trh je pro ně velkým lákadlem. Nejvíce jezdí do Prahy během svátků turisté z Německa, Ruska, Itálie a Velké Británie.

Mobilní aplikace: Když si nevím rady…

… najdu pomocníka na konci svých paží. A pokud držíte v ruce mobilní telefon se servisní aplikací Škoda Servis App, máte vyhráno. Škoda Auto ji nabízí ke stažení zdarma a naleznete v ní vše potřebné k radám na cestách. Hledáte nejbližšího dealera značky třeba v Rakousku? Stačí kliknout a vyjede mapa s požadovanými údaji. Rádce najdete i v okamžiku, kdy se rozsvítí neznámá kontrolka. Ke stažení je na App Store i Google Play. Pracuje jak na iOS, tak androidech. A mimochodem – do mobilu si dokonce můžete stáhnout plnou verzi manuálu k autu, která rozsahem odpovídá tištěné.

Vitek
Diskuze (0)