Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za volant po požití marihuany? S novou vyhláškou žádný problém

Jan Mička
Diskuze (33)
Nová vyhláška Ministerstva dopravy stanoví přesné limity pro konkrétní návykové látky. Řídit s THC v krvi už nebude problém.

Dosud byl proces prokázání množství nepřípustných látek v krvi řidiče velmi složitý. Pokud policista při kontrole zjistil přítomnost takových látek, musel se řidič odebrat ke kontrole moči a krve. Výsledek poté vyhodnocovala řada odborníků, což celý proces prokázání přestupku jen prodlužovalo. Nová vyhláška Ministerstva dopravy ale všechno urychlí. Pevně totiž stanoví povolené množství návykových látek v krvi a po jeho překročení se řidič automaticky dopustí přestupku.

Nový systém odkoukalo Ministerstvo dopravy od německých kolegů. Podle informací serveru iDnes.cz by měl limit látky THC odpovídat dvěma nanogramům na mililitr krve, což představuje jednu průměrnou vykouřenou cigaretu. Problém však může nastat s odhady samotných řidičů, zda mohou usednout za volant či nikoliv. Stejné množství látky totiž může na každého působit různě. Záleží přitom na celkové váze člověka či faktu, zda tu či onu látku užívá pravidelně.

Pokud se podaří vyhlášku schválit, vejde v platnost během patnácti dnů. Otázkou zůstává, zda bude mít tak rychle dopad i na samotné řidiče. Police totiž aktuálně používá přístroje, které odhalí pouze přítomnost látek v krvi, ale neurčí jejich množství.

Jan Mička
Diskuze (33)
26. 7. 2020 11:48
marihuana
Já osobně jsem proti tomu, aby řidiči mohli jet automobilem ovlivněni látkou THC obsaženou v marihuaně. Jsem občasným uživatelem CBD, což je ten zdravější výtažek z konopí, občas si ho objednávám z https://www.cibdol.cz/ a ačkoliv mi to nedává žádný stav, tak bych si ho za volantem nedal.
Avatar - aproximus
2. 3. 2014 14:22
Re: Feťáci za volantem
nejsi náhodou sám uživatel nějakých psychotik, označovat mě za morálního arbitra, jen proto, že označuju tvoje názory za zcestné?!? nenazýváš nic pravými jmény, jen hloupě paušalizuješ a zjednodušuješ věci, jak se ti hodí. viz tvé povýšené bláboly o majoritě. své očividně chybějící životní zkušenosti a rozhled se snažíš dohánět pseudokonzervativními přemoudřelými názory, které tě ovšem odhalují ještě více, než si myslíš. samozřejmě je to tvůj názor, neb omezený a hloupý, neberu ti jej.
Avatar - aproximus
27. 2. 2014 22:30
Re: Droga jako každá jiná ... třeba alkohol
:yes:
Avatar - aproximus
27. 2. 2014 22:24
Re: Feťáci za volantem
a tobě je kolik děde vševěde, že tady moralizuješ a prezentuješ své zcestné názory jako tu jedinou pravdu. zřejmě si toho už hodně zažil a poznal a víš, že každý kdo si dá čas od času brko je zlý feťák. hlavně, aby takový feťák nebyl třeba jednou tvůj šéf..
Avatar - SCHROJF
27. 2. 2014 18:55
Re: Droga jako každá jiná ... třeba alkohol
Presne tak,nevidim ziadny problem si vecer dat sluka,a rano ist autom... ;-)