Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Bertone Barchetta – dárek k narozeninám

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Designérské studio Bertone v letošním roce oslavuje výročí 95 let od svého založení. Prakticky od druhé poloviny čtyřicátých let dvacátého století je Bertone úzce spjat se značkou Fiat.

Bertone Barchetta je tak oslavou založení společnosti i úspěšné spolupráce s automobilkou, z níž vzešly takové vozy, jako je 850 Spider, X1/9, Ritmo Cabrio nebo Punto Cabrio. Současně je studie také vzpomínkou na Barchettu z roku 1947, kterou postavil mladý Nuccio Bertone na voze Fiat 500. Automobil vystavený na právě probíhajícím autosalonu v Ženevě, pod svou karoserií ukrývá mechanické skupiny Fiatu Panda 100 HP.

Malý sporťák je dlouhý jen 3585 mm, široký 1705 mm, vysoký 1090 mm, rozvor náprav má 2300 mm a pohybuje se na pneumatikách značky Pirelli o rozměrech 225/30 R20. Specialitou hliníkové karoserie jsou rozměrné dveře, jejichž spodní část je prosklená a otevírají se podobně jako u vozů značky Lamborghini, ale s tím rozdílem, že jejich panty jsou vzadu. Přední i zadní světlomety využívají technologii LED diod. Interiér je ohraničen nízkým čelním sklem a masivním ochranným obloukem za hlavami řidiče a spolujezdce, kteří jsou usazeni v anatomických sedadlech čalouněných kůží. Konzola mezi sedadly ukrývá prostor pro uložení iPodu. Přístrojová deska je vybavena jednoduše rychloměrem, palivoměrem, teploměry vody a oleje. Barchetta je ztělesněním současné představy Bertoneho designérů o malém sportovním voze.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - Pekelná Micinka
7. 3. 2007 15:05
Re: please
No 1,4l to toho větru ve vlasech moc mít nebude, aspon 1.6l
Avatar - Pekelná Micinka
7. 3. 2007 14:04
Re: please
No - mám pocit, že v poslední době se výtvory renomovaných studií často blíží tomu, co dokáže šikovný a talentovaný jedinec ovládající některý z CAD/3D programů..