Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Gerlach v akci. Podívejte se na videa armádního speciálu výrobce traktorů

David Bureš
Diskuze (13)

Po dvou letech prací se Zetor Gerlach ukázal světu. Nyní ukazuje i své schopnosti, které byly zachyceny během jeho testování.

Značka Zetor se už nezabývá jen výrobou zemědělskou technikou, ale od roku 2014 se její dceřiná společnost Zetor Engineering zabývá také vývojem armádní techniky. Na letošním veletrhu obranné techniky IDEB 2018 představila své dílo Gerlach, které se nyní představuje v akci na několika přiložených videích.

Ty byly zachyceny během testování vozidla, které by mohla v budoucnu používat slovenská armáda. Dílo Zetoru je jedním z osmi uchazečů na armádní zakázku o dodávku více než 400 víceúčelových vozidel. Prohlédnout si tak můžete různé jízdní zkoušky, ať už test brzdění nebo překonávání překážek.

Dílo se oficiálně jmenuje Zetor 4x4 Gerlach a jedná se o taktické obrněné dvounápravové vozidlo. Je 5,65 metru dlouhé, 2,5 metru široké a 2,5 metru vysoké vozidlo s rozvorem 3,6 metru, které v závislosti na verzi uveze až šest osob.

Poháněn je blíže nespecifikovaným agregátem o výkonu 240 kW, který až 12,5 tuny vážící vůz zvládne rozpohybovat až na 110 km/h. Přitom má Gerlach zvládnout vyjet 70% stoupání nebo se brodit až 1,2 metru hlubokou vodou. Překoná i půlmetrovou kolnou překážku nebo přejede přes 0,9 metru dlouhý zákop.

Základem vozu je rámová konstrukce s nezávislým odpružením. Samozřejmostí je modulární pancéřovaná ochrana kabiny (stupeň ochrany STANAG 4569 Volume 3), kterou vedle přídavného modulárního pancéřování chrání i dvojitá podlaha se speciálním protiminovým štítem ve tvaru písmena V (STANAG 4569 Volume 2 level 2a, 2b, volitelně 3a, 3b). Ve výbavě dále nechybí ani dofukování pneumatik, zbraňový systém je otázkou konkrétní objednávky. V tomto ohledu má každopádně vůz reflektovat aktuální požadavky armádní klientely.

Koncept Zetor 4x4 Gerlach je dílem dva roky trvajícího vývoje, na němž spolupracovali další partneři, blíže nespecifikovaní renomovaní evropští výrobci. Výrobce na vozu vyzdvihuje jednoduchou obsluhu, spolehlivost a nízké servisní náklady. Výhodou má být i na poměry těchto strojů nízká cena, která startuje na částce 398.000 eur (cca 10,17 milionu korun).

David Bureš
Diskuze (13)
23. 7. 2018 22:36
Re: K čemu je třeba
Třeba typicky na to, aby stál někde před letištěm s padesátkou na střeše v době nebezpečí teroristických útoků, je, troufám si tvrdit, i vhodnější. Co s Pandurem, v reálném světě, pokud je to jediná těžká technika kterou máme. Těžko nás napadne někdo, na koho by to stačilo a opravdová armáda je vyřídí během pár hodin. Často si říkám, jak by asi vypadala obrana prostoru NATO při útoku z Ruska. A vychází mi, že v současné situaci a stavu armád východní /střední Evropy a reakční době sil NATO , by se ruskou armádu podařilo zastavit někde na posko-německé/česko-německé hranici. Tzn. Česko by se stalo frontovou linií =nic by z něho nezbylo. Tedy jediná správná cesta je mít skvěle vybavenou a vycvičenou armádu schopnou zastavit jakýkoliv útok alespoň na týden, dva + perfektní logistickou infrastrukturu na ose západ - východ, aby se stačily síly NATO efektivně přesunout během onoho týdne na frontovou linii. Cokoliv jiného je jen vytváření dojmu, že něco jako armádu máme.
23. 7. 2018 22:15
Re: K čemu je třeba
No ne, to pochopitelně chápu. Technický rozdíl. Ale vzhledem k tomu, že v AČR chybí další technika (hlavní bitevní tank např. ) a obecně nějaká smysluplná koncepce armády, tak Pandury slouží jen k blbnutí po českých luzích a hájích (nejsem si úplně jistý, ale v misích jich moc nejezdí) a na to by Gerlach stačil taky.
Avatar - Blue Sun
23. 7. 2018 18:07
Re: K čemu je třeba
Gerlach je spíš ekvivalentem Iveca nebo Dinga. Pandur je výrazně větší a má trošku jiné úkoly a nasazení. Na Gerlacha nedáš nic těžšího.
23. 7. 2018 17:37
Re: Gerlach?
Jasné! Hlavne, že Škoda Kodiaq je ako stvorený pre Aljašku, vyštverá sa na strom, chytá lososov, ... ;-)
Avatar - rokyta.p
23. 7. 2018 07:40
Re: BFG
pozor, špaček je u krmítka hájený >:D