Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zvyšování povolené rychlosti na některých úsecích rychlostních silnic zahájeno - aktualizováno!

Ladislav Čermák
Diskuze (70)
Jedním z prvních míst, kde byl zvýšen rychlostní limit, je pražská Jižní Spojka

Značky, povolující mezi 23. a 5. hodinou vyšší maximální rychlost, již lemují prakticky celý tříproudový úsek Jižní Spojky. Tento počin lze samozřejmě přivítat, ovšem skutečnost není tak růžová. V dnešních dnech, kdy se řidiči díky minimální aktivitě policie otrkali, totiž předepsané rychlosti dodržuje čím dál méně řidičů, a jak jsme se dnes přesvědčili, na Jižní Spojce dodržuje osmdesátku odhadem méně než polovina vozidel, včetně kamionů. Na jiných rychlostních silnicích je situace odbodná, v noci bude povolená stovka spíše povelem pro ježdění stodvacet, i více. Dokud nebudou policisté důsledněji kontrolovat dodržování maximální rychlosti, považujeme toto opatření za předčasné.

Nemůžeme se také ubránit dojmu, že zvýšení rychlosti nepotěší zejména obyvatelé Zahradního Města, jimž Jižní Spojka vede doslova pod okny víceméně bez protihlukových bariér. Na čtyřproudové Štěrboholské Radiále, kde bychom naopak díky solidním parametrům a prakticky kompletnímu odhlučnění stovku čekali klidně po celý den, dosud platí omezení na 80 km/h. V neposlední řadě toto opatření dále znepřehlednilo obávaný "les značek", jímž jsou české ulice a silnice, Jižní spojku nevyjímaje, doslova zamořeny. Další dávka tabulí, omezujících nejvyšší dovolenou rychlost, totiž koexistuje s těmi původními, tak jsme směrem na Prahu 5 již na Černém Mostě zaznamenali osmdesátku, v krátkých intervalech několikrát po sobě opakovanou bez zjevného důvodu. Těsně před nájezdem na úzký most přes ulici Rabakovskou přibyla další dvojice šedesátek, takto jsou na cca padesáti metrech rovnou čtyři. Známá je také změť rychlostních značek na D1 na výjezdu z Prahy. Mnoho dalších případů jistě znáte ze své každodenní praxe.

Nejnověji zmizela i těžko pochopitelná padesátka ve Zlíchovském tunelu, sedmdesátkou se nově smí po pravobřežní komunikaci již od křižovatky s Jeremenkovou ulicí.

Ladislav Čermák
Diskuze (70)