Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Advent v Drážďanech: Tradice nadevše

Vitek
Diskuze (1)

Na vánoční trhy do saských Drážďan se houfně jezdilo už za totality. Do spřátelené Německé demokratické republiky to totiž šlo bez doložky. Už tehdy byl zdejší svařák vyhlášený.

Je vcelku pochopitelné, že tehdejší a dnešní trhy nejde srovnávat. Drážďany po sjednocení Německa doslova rozkvetly. Zdobí je řada obnovených památek a na vánoční trhy narazíte doslova na každém rohu. Letos se jich ve městě na Labi, vzdáleném od českých hranic jen 40 km, koná dokonce

11 – osm ve starém městě na pravém břehu řeky a tři na levém. Nejslavnější ze všech je ten na náměstí Altmarkt. Jak by také ne, když je v celém Německu nejstarší. Letos se koná už po 579. Poprvé svobodný trh povolil v roce 1434 kurfiřt Bedřich II. Zprvu šlo o masný trh, na kterém si měšťané v období adventního půstu vybírali pochoutky na Vánoce. Protože se nápad osvědčil, zůstal trh zachován a brzy se tu prodávaly i jiné věci.

To můžeme dosvědčit. Z 233 stánků jich sice převážná většina nabízí osvěžení a občerstvení, ale je tu i dost šancí nakoupit ukázky krušnohorského řezbářského umění, krásné krajky nebo vánoční keramiku. Dominantou celého trhu je pak tradiční točící se krušnohorská pyramida, která je vysoká 14 metrů.

Pokud jde o potěšení břicha, asi jen v Drážďanech narazíte na stánek, kde rožní celou krávu, a k tomu vám přidají speciální salám s Weihnachstmannem (vánočním mužíčkem), německou obdobou Santa Clause. Ceny svařeného vína se liší podle umístění stánku na náměstí. Ty na rušnějších místech prodávají dvě decky za 95 Kč, u periferních se často cena dostává na 70 Kč. Kolísá i záloha za stylový hrníček – od 50 do 80 korun. Letošní novinkou jsou čtyři fotoautomaty umístěné v různých částech vánočního trhu, kde si návštěvníci mohou vytvořit individuální pohlednici s vlastní fotografií i motivem vánočního trhu a poslat ji svým blízkým jako vánoční pozdrav.

Kousek od Altmarktu je druhý největší vánoční trh, nesoucí název Advent na náměstí Neumarkt. Ten je menší, ale dá se říci, že celkově přívětivější a se zajímavou atmosférou, kterou mu dodávají ukázky starých řemesel. Asi 20 metrů od něj si na své přijde i ctitel motorismu, kterému už Vánoce polezou krkem, neboť může navštívit skvělé Dopravní muzeum.

Trhy jsou otevřeny denně od 10 do 21 hodin a končí na Štědrý den ve 14 hodin. Jedinou výjimkou je historický trh Adventspektatel na starobylém nádvoří zámecké stáje Stallhof, kam můžete zajít i v době od 27. 12. do 6. ledna.

Víte, co znamená Striezelmarkt?

Drážďanský hlavní vánoční trh nese jméno Striezelmarkt (Štrýclmarkt). Vychází z názvu Struzel nebo Striezel pro středověké podlouhlé pečivo z kynutého těsta, které bylo částečně pletené. Pravděpodobně mělo připomínat dítě (Ježíška) zabaleného do plenek. Časem se z původní pletýnky vyvinula proslulá Dresdner Christstollen, tedy drážďanská štola. Prodává se snad v každém druhém stánku. Na jednom místě ji přímo na trhu pečou v krásné peci pod širým nebem. Dokonce tu štole vždy věnují druhý adventní víkend, kdy probíhá Slavnost štoly. Obří, více než třítunová pochoutka putuje na zdobeném voze městem. Součástí oslav je každoročně volba štolové Miss.

Kudy sem?

Cesta do Drážďan je jednoduchá, a nebýt zběsilých ekologických fundamentalistů bránících dobudování posledního kousku naší dálnice před Ústím, byla by ještě rychlejší. Takto zvládnete z Prahy cestu dlouhou 150 km za hodinu a tři čtvrtě. Z německé dálnice A17 odbočíte na exitu 3 (Dresden Südvorstadt + Zentrum). Pak stále rovně až k šipce vlevo s nápisem Altere Innerstadt a dál 400 m podle ukazatelů až na parkoviště Centrum Galerie

Náš tip

Trh je možné doplnit nákupy v okolních obchodních centrech. V neděli je však obvykle všude zavřeno. Výjimkou je neděle 22. prosince, kdy se otevírá od 12 do 18 hodin. Mimořádné slevy propuknou na Striezelmarktu v pátek 13. prosince od 21 do 23 hodin.

Kde zaparkovat

Parkovacích míst je v Drážďanech vzhledem k jejich velikosti dostatek. Byť v čase předvánočním, hlavně o sobotách, kapacity stejně nestačí. O volných místech informuje hustá síť ukazatelů a šipek. Ceny se pohybují od 1 eura za hodinu po 16 eur za celý den. My doporučujeme auto nechat

v obchodním komplexu Centrum Galerie, kde celodenní stání přijde jen na 3,5 eura. Na hlavní trh je to z něj pouhých 200 metrů.

svetmotoru svetmotoru

Plusy

  • Neskutečně blízko
  • Široká nabídka trhů
  • Dobré parkovací možnosti
  • Bohaté možnosti netržní zábavy

Minusy

  • Někdy překrajanováno
  • Vyšší ceny

Čím jsme jeli

Proč vůbec uvažovat o hromadném autobusovém zájezdu, když jezdí auto pro celou rodinu tak levně? To jsme si říkali za volantem červené Škody Octavia 1.6 TDI/77 kW Elegance. Při snaze o maximální úspornost jsme jeli lehce nad čtyřmi litry nafty, kombinace městského popojíždění a dálničních stíhaček zvýšila celkový průměr na 5,6 litru. Nejlevnější vznětovou Octavii 1.6 TDI/66 kW lze pořídit už od 389 900 Kč, za silnější verzi se připlácí 35 000 korun.

Díky zkušenosti s testovaným autem už víme, co si přát od ježíška – nezávislé přídavné topení s dálkovým ovládáním. K Octavii Ambition a Elegance stojí 24 500 Kč. Co se zdá být v létě jako zbytečně zaškrtnutá položka ve výbavě, stává se v zimě tou nejcennější…

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (1)
10. 9. 2019 23:12
parkování v Drážďanech
Taky se letos na Vánoce chystáme s rodinou poprvé do Drážďan na trhy a nebylo mi moc jasné, jak to tam chodí s parkováním, naštěstí jsem na veškeré info narazil na https://jacestovatel.cz/…ani-v-drazdanech , takže patrně dám na jejich tipy a zkusím zaparkovat rovnou v centru, kde by to mělo stát pouze 3 eura.