Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američané mění auta až po šesti letech, tak spořiví nikdy nebyli

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Američané byli zvyklí automobily střídat jako ponožky, samozřejmě s mírnou nadsázkou. Nyní si nové vozy drží déle než kdy jindy.

Dle výzkumné agentury Polk používají nově zakoupené automobily v průměru 71,4 měsíců, tedy takřka šest let. Firma zveřejnila údaje, které nasbírala do září 2011, věnuje se jejich analýze už více než dekádu. Oproti březnu loňského roku se doba užívání prodloužila o 4,7 měsíce.

Spolehlivost nových vozů v USA totiž údajně roste, ale údaje také odrážejí ekonomickou nejistotu v posledních letech. Americká finanční krize začala v létě 2008 a její následky jsou dosud patrné, navíc někteří pesimističtí ekonomičtí analytici (včetně těch českých) očekávají další recesi. Globální nezaměstnanost nejen v automobilovém průmyslu Spojených států stoupla a potenciální zákazníci jednoduše nemají na nová auta peníze, byť se vždy kupují na leasing, hotově platí málokdo.

Klienti navíc volí delší dobu splátek a s těmi souvisí i záruky, které běží po celé jejich období. Vyšší věk aut je samozřejmě dobrý pro nezávislé prodejce náhradních dílů, ale svůj díl si snaží urvat i značkové servisy, samotní výrobci aut i jejich prodejci. Cílem jsou logicky stejné nebo alespoň podobné zisky. Mark Seng z agentury Polk řekl: Všichni si musí získat věrnost zákazníků a musí přijít na to, jak se k nim chovat po celou dobu životnosti jejich vozidla Dosud toto příliš neřešili.

Prodej aut v USA 2011: Skokanem roku je Jeep

U ojetin je průměrná doba vlastnictví 49,9 měsíců, i zde se zvýšila ze 47,5 měsíce. Celková délka, po kterou má vozidlo jediného majitele, činí rekordních 57 měsíců (+ 3,1 od již zmiňovaného března 2011). Od počátku krize se ale zvedla již o 23 %. Díky tomu pochopitelně stárne vozový park. Průměrný věk osobních a lehkých užitkových aut se v USA dostal až na 10,8 roku.

Zatímco po většinu prvního desetiletí 21. věku se roční prodej nových aut v Zemi neomezených možností pohyboval kolem 16 milionů, krize letopočtu 2009 jej srazila až na 10,4 milionu. Předloni se dostala na 11,6 mil. a loni již na 12,8 mil. Analytici předpokládají, že na úroveň před velkou recesí se vrátí nejdříve v roce 2015.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
22. 2. 2012 22:45
6 rokov
6 rokov je pomerne dlha doba, no kedze ceny aut neustale rastu, zvysuju sa aj doby splacania. Niekedy bola najdlhsia doba splacania 5 rokov, terz to zvysili na 6,5 roka. Preto je to tych 6 rokov. Ked je auto splatene, vacsinou sa nechava na protiucet a kupuje sa nove. Ja menim tak kazde 2 roky, no ja som tak trochu blazon do aut a rychlo sa mi auto znudi.
Avatar - Aladeen
22. 2. 2012 17:52
WTF?
Oni idú hovoriť že sa obmedzujú v tom že auto si vymieňajú "až" každých 6 rokov , veď je to čistá provokácia aby zase ukázali aký sú oni super a my chudobný zazobanci niekde z Európy (Dúfam že vedia kde je EU) , ale keď som tam bol tak som videl aj autá z rokov 1990 , dodávky staré ... ;-\ , nemám ich rád , ale podľa mňa je tento článok tak trochu hlúposť že každých 6 rokov .... To si na Slovensku môže dovoliť snaď iba politik ktorý veľa kradne ..... >:D >:D
22. 2. 2012 17:07
Re: Provokace
Nedelej si iluze, v USA je daleko vetsi podil opravdu chudejch lidi, nez u nas. Lidi, co bydli v privesech nebo rovnou v aute. Ale taky spousta bohatejch. Je to jejich cesta, vybrali si to sami, paradoxem zustava, ze podpora socialnich nerovnosti vychazi z velke miry z tech nejchudsich vrstev.
Jeste jedna poznamka k USA trhu: behem poslednich peti let velice vyrazne vzrostla cena ojetin. Dovoluji si tvrdit, ze spolehlivost novych vozu hraje pri jejich obnove naprosto marginalni roli, primarni je ekonomicka nejistota.
22. 2. 2012 15:48
Re: Provokace
Nedělej si iluze. Všiml sis, že v té mnohem bohatší zemi s mnohem levnějšími auty je průměrné stáří vozového parku 10,8? Vedle toho těch našich 14 zase nevypadá tak zle... Takhle to prostě je. Lidi u nás si často myslej, že na západě lítaj pečení holubi sami do huby, a pak jsou překvapení, že i tam jsou to spíš brabci.
Avatar - euro89
22. 2. 2012 14:56
Provokace
Trochu provokace pro ČR, kde si spousta lidí nový auto ani nemůže dovolit a kde slušně vybavená Octavka stojí jako v USA Camaro.