Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké lobby proti ekologii

Libor Zezulka
Diskuze (14)
Američtí výrobci automobilů budou bojovat proti snižování spotřeby.

Američtí výrobci automobilů budou bojovat proti snižování spotřeby.

Senát USA má v plánu schválit zákon, který by výrobcům nakazoval snížit v příštím desetiletí spotřebu svého nemálo žíznivého vozového parku o rovnou polovinu. Toho by měly automobilky dosáhnout v rámci současné modelové palety, tedy včetně gigantických pick-upů, obřích MPV a limuzín.

To se však producentům vozů hrubě nelíbí a budou lobovat za smetení tohoto návrhu ze stolu s tím, že toho nelze dosáhnout se stávající modelovou paletou. Inu, asi ještě v Americe neslyšeli nic o hybridních pohonech a o tom, že existují i tak směšně malé motory, jako třeba dvoulitry, které k plazení po dálnicích osmdesátkou bohatě postačí. Zatím jsou v USA populárnější spíše jednotky od 3,5 l výše, a nejsou výjimkou ani šestilitrová monstra.

Podle našeho názoru se tento nátlak automobilkám zdaří. Spojené státy si totiž s ekologií příliš hlavu nelámou a na celosvětovém znečištění planety se v rámci vyspělých zemí podílejí asi polovinou. Zatímco se svět spojuje v boji proti škodlivinám USA se touto causou příliš netrápí a tento postoj těžko něco změní. Možná se měla „ozónová díra“ objevit úplně nad jiným kontinentem, než je Austrálie…

Libor Zezulka
Diskuze (14)