Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Anketa: Jaký trest za jízdu v proti směru po R10?

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Švýcar, který jel po R10 v protisměru, odešel od soudu s podmínečným trestem.

Událost, která na konci května 2011 překvapila i otrlé české řidiče, se dostala opět k soudu.

Předmětem stání byla několik desítek kilometrů dlouhá jízda v protisměru z Turnova do Prahy, které se dopustil švýcarský řidič s bílým vozem Mitsubishi Lancer Evo.

Při jízdě ohrozil desítky vozidel a způsobil šest dopravních nehod. Zastavil až nedaleko letiště ve Kbelích, kde mu došlo palivo. Policie jej zadržela až poté, co vystoupil auta a snažil se utéci po svých.

Za čin spáchaný pod vlivem pervitinu a léků dostal řidič pouze tříletý trest odnětí svobody podmíněně odložený na pět let. Dále mu bylo zakázáno řízení motorových vozidel a byl na 10 let vyhoštěn z České republiky.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se proti verdiktu soudu odvolal. U soudu při tom požadoval pro Švýcara 5,5 roku nepodmíněně. Za obecné ohrožení mu hrozilo až 8 let vězení.

Ivo Klár, soudní znalec z oboru psychiatrie, u soudu řekl, že užití léků a pervitinu způsobilo řidiči přechodnou duševní poruchu. Požité látky měly vliv na jeho duševní stav a podstatně jej ovlivnily, až se dostal do toxického deliria s paranoidními projevy. Řidič u soudu tvrdil, že měl paranoiu, pocit že mu má být ublíženo. Proto prý nezastavil, i když policii viděl.

Ondřej Láník
Diskuze (0)