Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem za silvestrem: Zkuste novoroční výšlap

Svět motorů
Diskuze (8)
Pokud si neumíte představit zábavu bez fyzické námahy, nabízíme několik tipů na potrápení těla. Na své si přijdou urputní sportovci i uvážliví milovníci pohledů do krajiny.

Správní turisté vědí, že si na silvestra přiťuknou jen krapítek a potom honem do hajan. Ráno totiž musejí být fi t na novoroční výšlap kamkoliv. I kdyby to měl být nejbližší kopec nebo rozhledna.

Možností je celá řada – od organizovaných pochodů s průvodcem až po hurá akce typu „kdo výš, kdo dál?“. Ovšem pokud se nespokojíte jen s hláskou v okolí, doporučujeme usednout do auta a vyrazit na osvědčená místa.

Nejznámější tradici silvestrovských a novoročních výstupů drží hora Říp. Už praotec Čech věděl, že právě tady se bude dobře trávit konec roku, protože je odsud dobrý výhled do krajiny. Mimochodem každý pravověrný Čech by měl na Říp aspoň jednou za život vystoupat!

Mléko ani strdí odsud sice pro davy podobně střelených nadšenců neuvidíte, zato vás bude hřát dobrý pocit ze spálených kalorií, které jste nasbírali během Vánoc. Nahoru vystoupají i starci a děti, dokonce se nám tam podařilo dotlačit kočárek. Namasírujte si ovšem pořádně chodidla, autem se dá dojet jen k úpatí a pak už nevede jiná cesta než vykoupená potem. Nejrychlejší trasa je po dálnici D8 na exit 29. Po příjezdu do Roudnice nad Labem už ukazatele navigují na Krabčice a do obce Rovné. Zaparkovat lze na podřipském parkovišti, odkud je to na špičku asi kilometr.

Kam se dá ještě vystoupat?

Žižkovská věž v Praze

Nedržte se při zemi a zkuste letos oslavit Nový rok na dominantě Prahy. Veselice se koná v duchu swingu nebo světových evergreenů s hity od 80. let až po současné hudební pecky. Začátek je 31. prosince v 18 hodin, konec ve čtyři ráno na Nový rok.

Novoroční výstup na Kuňku

Co by byly Pardubice bez perníků, dostihů a siluety Kunětické hory? Hradní správa láká na výstup prvního ledna, kdy můžete od 13 do 15 hodin vystoupat po více než 130 schodech na Čertovu věž a dát si před palácem čaj s kastelánem i celou hradní posádkou. Zpřístupněno bude nádvoří a spolu s věží také část expozic, které nepodléhají režimu zazimování. Děti prý mohou nazdobit zdejší stromky přinesenými pochoutkami pro ptáčky. „Hradní parkoviště se nachází asi 700 metrů od vstupní brány do areálu objektu,“ vzkazuje po nás ještě referent majetkové správy Mirek Pecha.

Napište si do kalendáře

Oblíbenou lednovou kratochvílí každého roku je výšlap na hrad Helfštýn u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Jeho historie sahá až do 14. století, tradice novoročních výstupů má ale také slušných 40 let. Místní už vědí, pro nové návštěvníky ale radši připomínáme nezvyklé načasování novoročního výstupu - tradičně se koná 7. ledna, tedy letos první sobotu nového roku. Otevřeno bude od 8 do 15 hodin, jednotné vstupné činí 20 Kč.

Výšlap na Ještěd

Letos uplynulo přesně půl století od okamžiku, kdy na vrchu Ještědu postavili vysílač. Dominanta Libereckého kraje je vidět už z dálky. Sportovce k sobě přitahuje celoročně, speciálně na Nový rok. Nic na tom nemění fakt, že už by potřebovala generální opravu jako sůl. Pokud se necítíte na výstupy, můžete strávit silvestr rovnou v hotelové restauraci. Večírek začíná v 19 hodin a končí ve dvě v noci. Ubytování ve vysoko položeném hotelu je prý silným zážitkem. Hlavně když to fouká…

Víte, že…

… šestasedmdesátiletý inženýr Jiří Mánek už na Ještěd vystoupal 2500x v životě? Nejrychleji to zvládl za třiatřicet minut a v jediném roce se na vysílač vydal více než tisíckrát.

Věže a rozhledny

Za novoročními výšlapy často není třeba cestovat přes celou republiku, během posledních dvou set let zde totiž vznikly stovky rozhleden. Ačkoliv jak říká docent Nouza, autor televizního seriálu „Rozhlédni se, člověče“, stavby z poslední doby s historickými nemají srovnání. Vznikají totiž na nešťastných místech bez rozhledu, bez nadšení autorů a především bezcílně za evropské peníze, jen aby se s nimi investor mohl chlubit. Proto doporučujeme raději výstup na tradiční místa: například Štěpánku, Smrk nebo Nisanku na Tanvaldsku. Za vidění stojí i městské věže, například Bílá věž v Hradci Králové je otevřena celoročně denně včetně víkendů a svátků. Bohužel zavírá právě na dva dny – Štědrý den a silvestr. Na Nový rok ale opět přivítá návštěvníky. Zajímavé jsou noční prohlídky

Svět motorů
Diskuze (8)
Avatar - twistedTSD
31. 12. 2016 16:47
Re: Není podstatné...
:yes: Hlavně mnoho bezpečných kilometrů a ať se tu za rok všeci zase ve zdraví setkáme.
Avatar - removed
31. 12. 2016 13:52
Zdravi a stesti
...Všemu místnímu diskutérstvu přeju... Žádné ťukance! Trpělivost a porozumění s kloboučníky či méně sebevědomými řidiči. Také vždy plné nádrže, pevné rozvody a kvalitní podvozky. Ale hlavne neopakovatelné pocity srůstu se svym vyvolenym strojem. Hezkyho Silvestra z novoročního výstupu na Praděd posílám a přeju všem podobně nadšeným praštěncům...včetně redakce.
Avatar - _Karel_
31. 12. 2016 13:01
Re: Není podstatné...
Hezké, vše nej i Tobě a ostatním! :-) :yes:
Avatar - rohYpnol
31. 12. 2016 12:31
Není podstatné...
...kam uděláte výšlap, podstatné je že tam dojedete škodovkou >:D

No nic, je čas redakci popřát v roce 2017 hodně šťastných testovacích kilometrů, a to nejen za volantem se šípem ve znaku ;-)

A nám, diskusním všeználkům i diskusním neználkům, popřát v novém roce hodně diskusních kilometrů bez zbytečných urážek. A speciálně těm, kteří si dopřáli to štěstí osedlat nový vůz nejen v diskusi, pak popřát, aby lak zůstal po celý rok netknutý...

I cesta může být cíl, tak ať v roce 2017 ten cíl má vždy šťastný konec.
Avatar - 3_diamanty
31. 12. 2016 11:36
Re: auto.cz
napodobne.... vsetko dobre..... teda vsetko super :yes: ;-)