Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bonus 5000 liber na nákup elektromobilu ve Velké Británii

David Bureš
Diskuze (9)
Vláda Velké Británie bude podporovat zájemce o elektromobil, kteří dostanou příspěvek až 5.000 liber (asi 150.000,-Kč). Příspěvek se bude vztahovat na devět automobilů.

Nevratný bonus bude vyplácen od ledna 2011, jeho maximální výše odpovídá čtvrtině pořizovací ceny vozu. Jako první budou podporovány tři modely - Mitsubishi i-MiEV, Smart ForTwo electric drive a Peugeot i0n.

V březnu 2011 bude možné bonus aplikovat i na Nissan Leaf a Tatu Vista, později se bude vztahovat i na nákup Citroenu C-Zero, Toyoty Prius Plug-in Hybrid, Chevroletu Volt a Vauxhallu Ampera.

Automobily, které byly pro tento bonus vybrány, splňují několik požadavků, určené britskou vládou. V první řadě musí být emise CO2 daného auta nižší než 75 g/km, dojezd vozu musí být delší než 70 mil (112 km) a minimální maximální rychlost musí přesáhnout 60 mph (96 km/h).

Dále museli výrobci prokázat životnost modelu a nabídnout zákazníkům alespoň tříletou záruku, popřípadě záruku na ujetí 60.000 mil (97.000 km). Vedle toho musí tříletá záruka platit i na baterii a elektromotor, zákazník navíc musí mít možnost ji prodloužit o další dva roky.

Britská vláda na podporu vyčlenila 43 milionů liber, což vystačí k nákupu zhruba 8.600 elektromobilů. Plány do budoucna počítají s rozšířením dobíjecích stanic, které se mají objevit ve všech velkých britských městech. Zatím jsou stanice v Londýně, v Milton Keynes nedaleko hlavního města a na severovýchodě Anglie.

Česká vláda zatím dotaci na nákup elektromobilu nezavedla. Jediným bonusem je osvobození od placení silniční daně pro podnikatele, kteří provozují elektromobil.

David Bureš
Diskuze (9)
16. 12. 2010 22:04
Re: cechy
Za ty penize, co nezaplati na ropnych produktech, si koupi jakykoliv jiny produkt. Zdaneny produkt, ktery se vyrobi treba v Britanii a neprijede tankerem. Kde asi zustanou penize? Bez starosti :-!
16. 12. 2010 21:24
Re: Nuž, každý nezmysel sa dá predať, keď sa zalobuje ..
uf... 8-s
16. 12. 2010 21:23
Re: cechy
Máš pravdu - ak je číslom jedna len štátna kasa. Čo ak je prvou prioritou niečo iné? Aj keď to bude niečo stáť? Skús sa na to pozrieť aj z druhej strany. Štát nie vždy robí iba t, čo sa finančne vyplatí.
16. 12. 2010 18:15
Nuž, každý nezmysel sa dá predať, keď sa zalobuje ..
Predražené elektrovozidlo nie je konkuriencieschopné, ale keďže chcú výrobcovia zarobiť, tak si prelobovali podporu týchto "ekologických" vozidiel ...

A tak budú tí "zlí" šeféri, čo nepochopili "úžasné" elektromobily budú platiť zo svojich daní svojich "ekologických" kolegov ...

V podstate je jedno ako šetrne jazdia - štát od nich tie ušetrené penieze "vymláti" v prospech automobiliek ...teda aspoň niektorých ...
Avatar - dicky
16. 12. 2010 15:47
Re: cechy
v tom mas pravdu alias podpora slunecnich elektraren je zarny priklad ...zde by to lidi koupili po stovkach kusu na bezdomovce s dotaci a obratem prodali za min nebo by vymysleli jinou sičárnu
zde v cr je dotace skoro na pul v rovnitku se slovem ukrast prostredky.....