Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Británie se zaměří na nešvar, který českým řidičům už roky pije krev

Marek Bednář
Diskuze (8)

Průzkum mezi britskými motoristy zjistil, že téměř třetina z nich občas bezdůvodně jede v prostředním pruhu. Na tento prohřešek se zaměří speciální kampaň v televizi, rádiu i na internetu.

Stejně jako se v Česku podle zákona jezdí vpravo i na tříproudé dálnici, je třeba v Británii k jízdě užít levého krajního pruhu. V prostředním či pravém (u nás levém) se smí jet jen tehdy, když je to třeba k předjíždění či objíždění. A stejně jako v Česku toto pravidlo i v Británii řada motoristů ignoruje a působí tak komplikace všem ostatním.

Tamní výzkum mezi 2.500 lidmi od 16 do 75 let zjistil, že 32 % lidí občas jede bezdůvodně v prostředním či pravém (tj. „rychlém“) pruhu a 5 % lidí to dělá pořád. Proto vzniká kampaň, která poběží na sociálních sítích, v rádiu a v televizi, která řidičům připomene pravidla jízdy v pruzích. Přidá také odkaz na pravidlo č. 264 tamního silničního kodexu, který říká, že „zůstávání v prostředním pruhu narušuje plynulost dopravy a může být nebezpečné tím, že způsobí zahuštění dopravy a zvyšuje riziko nehody“.

Kampaň přidá také doporučený bezpečný odstup 2 s od vozidla vpředu, resp. 4 s, pokud je špatné počasí nebo člověk táhne přívěs. K tomu je důvod ve více než pětině motoristů, kteří se ve výzkumu přiznali k nedodržování bezpečného odstupu. To podle britského webu Autocar, který o kampani zpravuje, přispívá k osmině nehod na britských dálnicích.

„Zlozvyky mohou učinit z jízdy po dálnicích náročnou věc, protože ti, kteří jedou v nesprávném pruhu nebo nedodržují bezpečný odstup frustrují ostatní a snižují jejich pocit bezpečnosti. Naše kampaň má za cíl motivovat motoristy k tomu, aby udělali drobné změny, které budou mít pozitivní vliv na ně samotné i na ostatní účastníky provozu,“ říká Sheena Hagueová, šéfka oddělení silniční bezpečnosti organizace National Highways, která v Británii spravuje silnice vyšších tříd.

Video se připravuje ...

Podle výsledků studie je 34 % lidí frustrováno nesprávnou jízdou v pruzích ostatních. Nedodržování bezpečného odstupu jako problém vidí 67 % dotazovaných. „Bezdůvodná jízda v prostředním pruhu a nedodržování bezpečného odstupu jsou mnohem víc, než jen otravnou věcí pro ostatní. Vystavuje to všechny na silnicích riziku,“ říká Rod Dennis, mluvčí divize silniční bezpečnosti Královského automobilového klubu (RAC).

Připomeňme, že v Británii za oba tyto prohřešky hrozí pokuta 100 liber (téměř 3 tisíce korun) a tři trestné body. V Česku za ně hrozí pokuta do 1.500 korun příkazem na místě nebo 2–5 tisíc korun ve správním řízení.

Anketa

Potřebovali bychom podle vás takovou kampaň i v Česku?

Ano, tento nešvar vídám denně
Ano, ale stejně by se nic nezměnilo
Proč ne, ale není to tak hrozné
Ne, v Česku lidi v pruzích jezdit umí

Marek Bednář
Diskuze (8)

Doporučujeme

21. 3. 2024 15:33
Re: ???
Naučí, ale jen díky represi, domluva nepomůže...
Avatar - Ada je zase tady
12. 3. 2024 19:48
Re: NESMYSLNÁ VYHLÁŠKA
Myslím si, že největší křiklouni za dodržování pravidel jízdy v pruzích jsou ti, kteří nejvíc pospíchají, nedodržují maximální rychlost a vadí jim, že je ostaní v jejich spanilé jízdě brzdí. :yes:
12. 3. 2024 13:11
Re: NESMYSLNÁ VYHLÁŠKA
Ono by to chtělo trochu rozumu a ohleduplnosti od obou stran. Že někdo chce jet 90 po dálnici budiž, ale pokud předjíždí kamion, tak na to prostě v tom levém na těch pár metrů šlápne. Ti v levém by zase mohli zrychlit na těch 130-140 hned jak jim někdo uvolní pruh, ne že ze stovky zrychlují půl dne protože si nejsou schopni podřadit.
12. 3. 2024 09:49
Re: Hluposti
Nedávno jsem jen několikrát M40 Londýn - Birmingham a zpět a střední byl pořád okupovaný osobáky bez ohledu na kamiony, občas i levý a nejeli ani těch blbých 70 mph. Vzhledem k hustotě dopravy a faktu že to jsou 3 pruhy celou dobu to ani nebyl nějaký problém. Okruh kolem Londýna (myslím od letiště M25 a M4) minimálně 4 průběžné pruhy. Prý ranní špička, zasmál jsem se, v Praze tomu říkám slabší provoz.

Ale s těmi 75 mph souhlasím, skoro nikdo nejede rychleji (a to je M40 bez kamer).
12. 3. 2024 08:33
NESMYSLNÁ VYHLÁŠKA
Hlavně by mělo dojít ke změně ve vyhlášce o jízdě v jízdních pruzích. Její současné znění již dávno neodpovídá záměru, krterý původně měla a neustálé přejíždění z pruhu do pruhu rozhodně nepřispívá k bezpečnosti a plynulosti provozu. Pokud v pomalém pruhu jedou vozidla 90 km/h a v rychlém 140 km/h, není možné od žádného rozumného člověka očekávat, že bude slepě dodržovat nesmyslnou vyhlášku a ohrožovat svoji bezpečnost. Myslím si, že největší křiklouni za dodržování pravidel jízdy v pruzích jsou ti, kteří nejvíc pospíchají, nedodržují maximální rychlost a vadí jim, že je ostaní v jejich spanilé jízdě brzdí.