Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči v Česku často chybují při jízdě ve třech pruzích. Přitom je to tak jednoduché

Ondřej Šámal
Diskuze (74)

S rozšiřováním a modernizací dálniční sítě se naše páteřní komunikace mnohdy rozšiřují o jeden pruh. Spousta řidičů ovšem vůbec netuší, jak se na silnici s minimálně třemi pruhy vůbec jezdí.

Paragraf 12 Zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. to říká jasně: Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

Jednoduchá poučka, kterou by mělo pochopit i malé dítě, řeknete si. Jenže realita je úplně jiná. Zatímco ve všední dny, kdy neplatí omezení, jsou pravé pruhy obsazené pomalými kamiony, pro které je Česko klíčovou tranzitní zemí, o víkendech, zejména v neděli, už ale krajní pruh obvykle zeje prázdnotou. Týká se to přitom i stoupacích pruhů, které jsou určeny pro vozidla jedoucí v daném úsek do 80 km/h, ale i pro ostatní pomalejší účastníky silničního provozu. Sám to vidím pokaždé, když se vracím z chalupy na Vysočině.

Na rozšířených úsecích D1 totiž většina řidičů nerespektuje zmíněný paragraf a v prostředním pruhu, který stejně jako ten levý slouží výhradně pro předjíždění, zavazí. Obvykle se horní hranici dálničního rychlostního limitu ani zdaleka neblíží, přesto mají nepochopitelnou potřebu blokovat provoz. A z vlastní zkušenosti vím, že tenhle přestupek nepáchají pouze Češi, ale i Němci, Slováci, Rakušané, Maďaři a další.

Video se připravuje ...

Za bezdůvodnou jízdu v jiném než pravém pruhu přitom hrozí pokuta až 2000 Kč, ve správním řízení ještě o 500 korun více. Policie se sice na tenhle nešvar v poslední době zaměřuje více, já však během jedné stokilometrové jízdy po D1 takových hříšníků potkám vyšší desítky. Hlídek dálniční policie ovšem vidím minimálně. Navíc většinou stojí u sjezdů a měří rychlost.  

Ondřej Šámal
Diskuze (74)

Doporučujeme

Avatar - yarda
24. 2. 2024 10:52
D11 2/3/2 pruhy
Když jedu z Prahy po D11, kousek za Prahou se dva pruhy rozšiřují na tři. Asi po dvou kilometrech se pravý pruh mění na odbočovací. Takže když auta, třeba kamiony co jedou v pravém pruhu a pokračují rovně se musí dostat do toto vedlejšího, auta co jedou v tom vedlejším buď musí zpomalit nebo přejet do toto úplně levého a auta co jedou v tom levém.... Když tamtudy jedu, tak se dost bojím, tohle nemohl vymyslet žádnej malej B. L. Bec. Doufám a věřím, že je to jen přechodně.
https://maps.app.goo.gl/jBE5XwZ2nuw97Twp6
Avatar - rohYpnol
22. 2. 2024 10:59
Re: Téma
Jak to že ne? Protože to máš napsané černé na bílém polopatě v zákoně?!?
21. 2. 2024 17:29
Re: Téma
Aké dve autá za sebou? Ak tie dve autá idú každé v inom pruhu, logicky nejdú za sebou, nie?
21. 2. 2024 17:27
Re: Téma
Hádaš sa zbytočne a naviac asi ani nemáš pravdu.
Avatar - Mikesus
21. 2. 2024 16:51
Re: Téma
Jak to že ne? Pro tebe to je překážka, kvůli které musíš zpomalit. A buď ji predjedes nebo pokračujes jeho rychlosti. A když tahle překážka není v tvem pruhu, nemáš důvod zpomalovat ani předjíždět.