Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský BAIC chce získat podíl v Daimleru

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Čínská automobilka BAIC Motor hodlá do konce letošního roku získat podíl v automobilovém koncernu Daimler, se kterým již řadu let spolupracuje. Uvedl to šéf čínského podniku Sü Che-i.

Automobilka BAIC Motor se podle vyjádření šéfa čínského podniku Sü Che-i chce zařadit mezi největší akcionáře Daimleru a jednání o převzetí podílu se nacházejí v závěrečné fázi. Pokud budou rozhovory úspěšné, stane se BAIC Motor třetí čínskou automobilkou, která investuje do některého z velkých západních výrobců.

Čínská společnost Dongfeng již získala podíl ve francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën a společnost SAIC Motor koupila podíl v americké General Motors.

Daimler v reakci na zprávy médií o rozhovorech s BAIC Motor uvedl, že je se současnou strukturou svých akcionářů spokojen, ale že ho vždycky těší zájem ze strany potenciálních dlouhodobých investorů. Investoři z Číny jsou prý rovněž vítáni. Největším akcionářem Daimleru je nyní kuvajtský státní investiční fond, který v německé firmě vlastní téměř sedmiprocentní podíl.

Daimler rovněž upozornil, že BAIC Motor je jeho nejvýznamnějším partnerem v Číně. Koncern se společností BAIC Motor spolupracuje při výrobě automobilů a vlastní v ní zhruba desetiprocentní podíl. Daimler vyrábí například luxusní osobní automobily Mercedes-Benz a je také největším producentem nákladních vozů na světě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Avatar - praděda7
29. 8. 2015 11:51
Re: Čínské peníze nesmrdí
Zůstává. Zrovna tak zůstává otázkou, jak ještě dlouho. :-!
29. 8. 2015 08:49
Re: Čínské peníze nesmrdí
Snad nemyslíš vážně tento příspěvek. Jak můžeš motat dohromady Dongfeng/PSA a BAIC/Daimler? Vždyť jde o zcela něco jiného. U PSA šlo o navýšení kapitálu, protože PSA neměl peníze a byl před krachem. Stát a Dongfeng dostali po 14% akcií. U Daimleru jde jen o to, že si BAIC chce koupit akcie Daimleru. Může někdo z těch odborníků, kteří mi dali minus, přidat nějaký argument, proč se mnou nesouhlasí?
29. 8. 2015 08:32
Re: Čínské peníze nesmrdí
tu babu bych rekl spise sesadi sami Nemci, jeste par imigrantu a bude tam veselo
28. 8. 2015 23:50
Re: Čínské peníze nesmrdí
Merklu by meli postavit ke zdi za velezradu. Loni bylo pozde.
28. 8. 2015 22:35
Re: Čínské peníze nesmrdí
To jsem si všiml, ale Německo zůstává co se investorské důvěryhodnosti týče top. Problémy v tomto směru jsou úplně jinde.