Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtvrtletní zisk Hyundaie kvůli silnější měně zaostal za odhady

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Automobilce Hyundai vzrostl čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 15 procent na 2,06 bilionu wonů (39,2 miliardy Kč), čekal se ale lepší výsledek.

Firma zároveň zaznamenala pokles tržeb, které ovlivnila silnější domácí měna a tvrdší konkurence na domácím trhu. Analytici předpokládali, že čistý zisk za tři měsíce do konce prosince 2013 dosáhne 2,23 bilionu wonů. Před rokem výsledky poškodily náklady na odškodnění majitelů aut za chybné informace o spotřebě pohonných hmot, a zisk tehdy nečekaně klesl.

Hyundai se v loňském posledním kvartálu potýkal s posilováním domácí měny. Won k americkému dolaru ve čtvrtém čtvrtletí oproti předešlému roku stoupl o tři procenta a k japonskému jenu o 27 procent. To snížilo hodnotu zahraničních příjmů společnosti v domácí měně a poškodilo její konkurenceschopnost ve Spojených státech a na dalších klíčových trzích v zahraničí.

Automobilka měla problémy i na domácím trhu, kde naopak rostly tržby zahraničním konkurentům, jako jsou Volkswagen či Mercedes-Benz. Celkové tržby Hyundai ve čtvrtletí klesly o 3,4 procenta na 21,94 bilionu wonů.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou společností Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Hyundai v listopadu 2008 zahájil sériovou výrobu osobních automobilů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Loni zde vyrobil celkem 303.460 osobních automobilů a plán tak překročil o 1,15 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Sandai
25. 1. 2014 07:00
A jsme bez prémií
A sakra. Tak to letos žádné mimořádné prémie nedostaneme :'-( .