Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Díky zázračné pilulce řidiči „nenadýchají“ ani po pěti pivech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
Za značkou Alco-pal se ukrývají pilulky, které mají znemožnit detekci alkoholu v dechu.

Pilulky Alco-pal nabízí prostřednictvím internetu čtyřiašedesátiletý Arthur Kibble z Birminghamu. Podle něj lze díky nim vypít až pět piv, aniž by se člověk musel obávat výrazného zvýšení hodnot alkoholu při dechové zkoušce. Užívání pilulek Alco-pal je velmi jednoduché, stačí si vzít jednu pilulku před a druhou po požití alkoholu.

Podle Arthura Kibbla mají tyto pilulky pomoci především řidičům, kteří si dají například jedno až dvě piva. Zároveň ovšem uvádí, že nijak nezlepší vnímání řidiče po požití alkoholu, ale pouze zabrání detekci alkoholu v dechu.

Ve Velké Británii je v současnosti povolený limit pro 35 mikrogramů (0,35 promile) alkoholu na 100 mililitrů dechu.

Alco-pal nemá obsahovat žádné látky, které tvoří složky léků na předpis a jsou údajně vyrobeny v Indii. Základem pilulek má být simeticon. Ten bývá součástí leků snižujících plynatost a například obsažen i v Espumisanu. Cena jednoho balení je Alco-palu je stanovena na 20 britských liber plus tři libry za dopravu (celkem zhruba 725 Kč).

Pilulky Alco-pal vyvolaly vlnu pobouření především u organizací zaměřených na bezpečnost provozu. Ve Spojených státech již byly postaveny mimo zákon. Ve Velké Británii jsou prozatím legální.

Zákaz Alco-palu požaduje například Královská společnost pro prevenci nehod (ROSPA), jejíž mluvčí uvádí, že je tento prostředek nebezpečný a hloupý, protože může povzbuzovat lidi k řízení pod vlivem alkoholu v přesvědčení, že si to s Alco-palem mohou dovolit.

Hlavní inspektor policie ve West Midlands Chris Edwards uvedl, že dechová zkouška na silnici je jen jedním ze široké škály dostupných nástrojů, jak zjistit, jestli je řidič pod vlivem alkoholu. V případě, že budou mít policisté podezření, že řidič požil alkohol, mohou jej poslat na krevní testy, které žádný Alco-pal neovlivní.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
29. 8. 2012 14:08
Re: Nie
přesně toto sem naspal do reakce pro příspěvek níže ;-)
29. 8. 2012 14:06
Re: .
no to je pěkná kravina. Ono i když máš nehodu(jedno jestli si viník), tak si ani do příjezdu policie a momentu kdy ti dají dýchnot, nemůžeš požít žádný alkohol, takže to co jste napsal je fakt trapný NESMYSL!!!
29. 8. 2012 10:44
Levnější a účinnější metoda
Znám levnější a účinnější způsob - NECHLASTAT! Fakt to funguje.

Kritici namítnou, že přijdu o ten požitek. No nevím, myslet na to, kdy pojedu a kolik smím vypít a teď ještě, že si mám vzít pilulku před a po. U některých druhů zábavy kompikace s pilulkami stojí za to, tady, myslím, ne.

Kdo si pak chce dát pivo na žízeň, než pivo s indickými pilulkami, raději naše pivo bez alkoholu.
29. 8. 2012 10:41
Pre chudobnych opilcov ...
... je jednoduchsie riesenie. Staci pocuvat to tzv. slovenske doprane vysielanie. Tie priblble komercne radia stale informuju o dopravnych hliadkach. Takze opilci pojdu pre zmenu inou trasou, nez na aku su zvyknuti.
29. 8. 2012 10:20
Re: Negativní vliv na bezpečnost provozu
Samozřejmě. Normální zodpovědný řidič přemýšlí nad tím, jestli by si po 1 pivu sednul za volant, sankce nesankce. Idiot neřeší, sankce nesankce. Paušalizovat nelze. Když to rozvedu dál, tak otec s rodinkou při cestě do Chorvatska po 12ti hodinách za volantem přes noc taky nebude vzor bezpečnosti, reakcí a vyhodnocování situace i když na alkohol ani nepomyslí.