Novinky
0
Jééé, zase ta za*raná bezpečnost chodců... :no:
0
Co si stěžuješ? C6 dopadla slušně, takže když se chce, tak to jde.
0
Já to myslím obecně...
0
Co myslite obecne? Ze vas nezajima bezpecnost chodcu? Az nekdy z Vasi viny chodce srazite a budete mu platit odskodne za tezke zraneni, tak se mozna zamyslite, proc si ja trouba neporidil auto k chodcum ohleduplnejsi. Mohl mit treba je zlomenou nohu a par dni mohl behat jako srna.
0
Bezpečnost chodců mě bude zajímat, až se nebude podepisovat na vzhledu aut... Vše.
0
A co se Ti nelíbí na kapotě C6?
0
Tak to mě pos*r. Tady si někdo kupuje auto podle hvězdiček z testů na ochranu chodců. Tak to se jdu vyblejt :no: Takovýho v0la jsem už dlouho nečetl...
Opravdu výborná vizitka pro VW, když dosáhne Lupo celých 4hvězdiček, když má 5 i např. "ten italský šmejd" (podle mnohohých koncernových příznivců) Fiat Punto...
jaktože jeep má tak špatný čelní náraz? Odpověď asi bude v tom faktu, že se jedná o náraz do pevné překážky, čili váha vozu(jinak zvyšující bezpečnost) je v tomto ohledu na škodu. podívejte se na ty malé automobily, tam dosáhnout dobrého hodnocení není v dnešní době s vyspělými technologiemi a materiály tak těžké, ale hmotná auta mají při tomto testu značnou nevýhodu,protože obsahují mnoho prvků pasivní bezbečnosti při nárazech ze všech stran a to zvyšuje hmotnost opravdu hodně.
Tak crash-test simuluje náraz do stejného vozidla. Takže bych stokrát raději havaroval v čtyřhvězdičkovém Jeepu než v pětihvězdičkovém minivoze. Navíc americká metodika čelního crash-testu je podstatně jiná a americká auta se vesměs konstruují přednostně na požadavky NHTSA.
Sice už jsem to psal několikrát, ale opakování je matkou moudrosti 😉
Malé auto s více hvězdičkami může být opravdu bezpečnější, než velký jeep s méně hvězčikama. Např. při nárazu do mostního pilíře, sloupu, stromu atd. je totiž velká hmotnost nevýhoda a za takovýchto okolností má opravdu větší šanci na přežití posádka minivozu s více hvězdičkami.
Velká hmotnost je opravdu výhodnější při střetu dvou aut, to ale nemění nic na faktu, že za určitých okolností jsou bezpečnější malé vozy s více hvězdičkami (viz co jsem napsal)...
Malé auto s více hvězdičkami může být opravdu bezpečnější, než velký jeep s méně hvězčikama. Např. při nárazu do mostního pilíře, sloupu, stromu atd. je totiž velká hmotnost nevýhoda a za takovýchto okolností má opravdu větší šanci na přežití posádka minivozu s více hvězdičkami.
Velká hmotnost je opravdu výhodnější při střetu dvou aut, to ale nemění nic na faktu, že za určitých okolností jsou bezpečnější malé vozy s více hvězdičkami (viz co jsem napsal)...
Z toho, co píšeš ale nijak nevyplývá, že těžký auto s 4hvězdama je nebezpečnější než malý auto s 5hvězdama. Velká hmotnost je sice nevýhodou, ale nikde si nedokázal, že tak velkou, že to znamená, že 2tuny a 4hv jsou horší než 1tuna a 5 hvězdiček při nárazu do nedeformovatelné bariéry. A vzhledem k tomu, že nehodlám si to namířit nikdy do zdi, zatímco magoři v prdítkách na mě páchají kamokadze každý den, je jasné, co si vyberu.
podle statistik je mnohem víc smrťáků nárazem do pevné překážky. Takže raději 5* evropský prdítko než 3*americký monstrum, kde nepřežiješ náraz do stromu ve 40ce :-!
TO HonzaT: a není to přesně to, co jsem psal já? 😉 PS: Crashtest se dělá proti pevné překážce,která je sice deformovatelná,ale rozhodně nepohltí tolik kinetické energie jako druhý,stejný vůz. Na fakultě jsem viděl pár prací na tohle téma (děláme tam kompletní analýzy všeho - od dummies(ty panáci) až po počet odlétajících prvků(potencionální projektily)).A katedra tělesné kinematiky(nebo jak se to jmenuje,v životě jsem po nich nic nechtěl 😄 ) dělá dokonce pokusy s dobrovolníky...koho z přispěvatelů byste mi doporučili? >😁 (já se nepočítám)
Zase nějaký pochybný argument. Narazit do pevné překážky můžu ledat tak, že mě tam někdo s těžším autem odstrčí nebo, že jedu ožralej jak doga "disco jízdu" a pak je titulek v novinách "osm lidí okolo 20let nepřežilo havárii Škody 120". 😐 Tohle jsou ty smrťáky do pevný bariéry, a to, že nepřežiješ v 3* americkým autě náraz ve 40 je už jen holá lež. :no:
Ale faktom je, že ak sa zrazia 2 autá, ktoré majú 4* (a rovnaký počet bodov), tak by malo lepšie dopadnúť to, ktoré je ťažšie. Treba si uvedomiť, že hviezdičky sa udeľujú na základe síl pôsobiacich na figuríny. A čím je auto ťažšie, tým viac energie je schopná jeho kostra pohltiť, ak dostalo rovnaké hodnotenie, než to ľahšie.
Ale ano. Presne to ze 2 tuny a 4* jsou horsi nez 1 tuna a 5* rika vysledek crashtestu. Samozrejme mluvime o narazu do pevne prekazky. Kdyz s 2t 4* autem narazite do zdi vylezete vice potlucen nez kdyz se to same stane v 1t 5*. To proste ukazuji namerene sily a zrychleni na testovacich pajdulacich. Ze se tomu tezko veri to beru, ale je to tak. Samozrejme neni zadna polemika, ze v beznem provozu pri narazu dvou aut je 2t4* v jasne vyhode proti 1t5*, o tom neni zadneho sporu. V drtive vetsine pripadu je 2t daleko bezpecnejsi nez 1t, ale v tomto specialnim pripade nikoliv.
Je fakt, že v triede Large Off-Roaders ešte nik nezískal 5 hviezd bez zarátania BR. Každopádne 25 bodov je dosť bieda, keď Touareg aj XC90 dokázali nazbierať 32, z čelného dokonca 14 bodov. Potom je jasné, či radšej Touarega alebo Cherokee. 😉 Okrem toho ty vravíš, že americké testy sú prísnejšie na bočný náraz. To tam musel Cherokee dopadnúť veľmi zle, keďže Touareg aj XC90 získali za bočný v "mäkkom" EuroNCAP 18 bodov (= 100 %, možno mali ešte nejakú rezervu) a Cherokee len 16!!! ---------------------------
Exkluzívny klub 5 hviezdičkových bez BR rozšírili nová Toyota Yaris, Fiat Croma a Peugeot 407 Coupe (oproti 4dv lepší predný aj bočný náraz, zaujímavé). Zaujala aj C6. Aktívna kapota by určite prospela všetkým autám. Každopádne v ochrane posádky som od C6-ky čakal viacej.
Exkluzívny klub 5 hviezdičkových bez BR rozšírili nová Toyota Yaris, Fiat Croma a Peugeot 407 Coupe (oproti 4dv lepší predný aj bočný náraz, zaujímavé). Zaujala aj C6. Aktívna kapota by určite prospela všetkým autám. Každopádne v ochrane posádky som od C6-ky čakal viacej.
To si hochu jen myslis 😄 Domaci US produkce zasadne musi vyhrat. Ze ten testovany Jeep nemel prakticky nic, nedej boze bocni airbag, je velmi usmevne (ABS optional je taky dobry for 😄 ). Nechci se VW nijak extreme zastavat, ale mam pocit, ze tohle uz je moc nahod najednou. Napr. ty dvere Jeepu po bocnim narazu...mno 😄 No posudte sami😒br />
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
Pěkné evropánkovské spekulace, panáčci. Tady máte fakta: [odkaz] >😒]
Ten link jsem tam hazel taky, cti poradne 😉 A taky si precti ty parametry testovaneho Jeepu a VW. Neni ti divne, ze auto, ktere ma pomalu vsecko "optional", ma lepsi vysledek nez auto se vsim vsudy? Krome toho NCAP testoval Jeep s lepsi vybavou nez ma v americkem testu, tzn. bocni airbagy a vsechny predepinace... Sice je pekne, ze mas rad ameriky, ale neni ti uprimne ani trochu divne??
Není. Vidíš svět moc jednodušše nebo ho tak vidět chceš, aby ti to pasovalo do tvé konspirativní teorie. 1)Bohatší bezpečnostní výbava vůbec neznamená automaticky lepší bezpečnost. 2)metodika NHTSA je naprosto jiná než NCAP, jiné rychlosti, jiné úhly nárazu, jiné bariéry. A je naprosto logické, že většina automobilek se spíš než na skutečnou bezpečnost orientuje jen na vyhovění konkrétním požadavkům konkrétních testů. VW bude vždycky konstruovat tak, aby hlavně vypadala jejich auta bezpečná v evropských testech a Jeep bude vždycky konstruovat tak, aby hlavně dopadla jejich auta dobře v NHTSA. Jasné jako facka.
Z cehoz jasne vyplyva, ze nezbytne nemusi byt tvuj oblibeny Jeep lepsi nez VW, ac mu americky test prisoudil vice hvezdicek 😄 Nerekl bych, ze je to o uhlech. Podle obrazku americkeho testu je to podobne. Mozna je to otazka rychlosti (nechce se mi studovat tu medotiku 😄 ). Krome toho fakt nevim jak je to s tou vahou, ale Tuareg podla NHTSA o nejakych 1000lb tezsi.
Jeep není moje oblíbená značka. Obzvláště ne poté, co jí vede Dieter von Piksla. >😁 Pořád jí mám ale tisíckrát raději než VW. A už vůbec jsem nikde netvrdil, že Cherokee je bezpečnější než Touareg. Jde o úhel a pohledu a opravdu i o úhel crashtestu. Soudíš ukvapeně od oka. Ale NHTSA má vážně boční náraz pár stupňů vychýlený od pravého úhlu narozdíl od NCAP.
To co tady psal nekdo nahore je podle mne blbost.
Ze je lepsi prcek s 5 hvezdickama nez offroad se 3? 😲
A vetsi vaha je nevyhodou pri narazu do pevne prekazky?
No ano, castecne je to pravda, ale pomysleli jste na deformacni zony?
Jakou asi ma Panda a jakou X5? v jake vysce sedis ve Fabii a v jake v Range Roveru, tzn. kam pujde nejvetsi kinetická energie narazu...do hlavy a hrudniku nebo do nohou? Ja tedy radeji budu sedet v tom Range Roveru. Neuvazuji vlastni kinetickou hmotnost tela, ta bude stejna.
Rozhodne si radeji polamu nohy nez spodinu lebecni. >😒] :no:
Ze je lepsi prcek s 5 hvezdickama nez offroad se 3? 😲
A vetsi vaha je nevyhodou pri narazu do pevne prekazky?
No ano, castecne je to pravda, ale pomysleli jste na deformacni zony?
Jakou asi ma Panda a jakou X5? v jake vysce sedis ve Fabii a v jake v Range Roveru, tzn. kam pujde nejvetsi kinetická energie narazu...do hlavy a hrudniku nebo do nohou? Ja tedy radeji budu sedet v tom Range Roveru. Neuvazuji vlastni kinetickou hmotnost tela, ta bude stejna.
Rozhodne si radeji polamu nohy nez spodinu lebecni. >😒] :no:
No, hloupost to není. Musíš porovnat schopnost pojmout určité množství kinetické energie/hmotnost (velmi zjednodušeně řečeno, když koukáš na jízdní výkony,porovnáváš kw/kg). Karoserie Jeepu je ROZHODNĚ pevnější a je schopná tě více ochránit při nárazu do jiného auta. Jestli ale inženýři neodvedli vynikající práci tak se může paradoxně stát, že větší auto je při nárazu do PEVNÉ překážky "hrnuto" masou železa - ono, porovnejte kinetickou energii matize a Jeepu - připomenu...1/2mv2. Jeep musí mít větší brzdy,tužší tlumiče...a....větší a lepší deformační zóny. Je to všechno o fyzice,snad jsem to nastínil pochopitelně. Co se týče polohy řidiče ve voze,má lowkick svatou pravdu. Jestli bude velký zájem, dotáhnu sem nějakou studii na toto téma
Hola,hola...nenech se pobizet a sem s ni 😄
Pokud by ta studie pojednavala hlavne o SUV, budu neskonale rad 😉 :yes:
Pokud by ta studie pojednavala hlavne o SUV, budu neskonale rad 😉 :yes:
hmph, pohledám na serveru... PS: počet hvězd je "parametr" vozu,samozřejmě záleží na podmínkách,ale když některé auto má 3* a některé 5*, tak to s 5* chrání při testovaných podmínkách posádku LÉPE, nikdo se na váhu neptá. Matiz může v testu porazit Jeep a znamená to, že cestující v něm jsou SKUTEČNĚ ve větším bezpečí v podmínkách testovaného vztahu (soustava auto s kin.en vs. zeď)
Podivej, nevim nic o matizu ani jeepu...ale jestli si mam vybrat, v cem narazim do JAKEKOLIV prekazky, mezi tezkym autem typu Range Rover a minivozem, tak vzdy volim RR a ten prcek muze byt pomalovanej hvezdickama jak vlajka EU. 😄 :yes:
A "to mi žádnej nevymluví" jak rikal Svejk. >😁
Dobrou noc. 😉
A "to mi žádnej nevymluví" jak rikal Svejk. >😁
Dobrou noc. 😉
Ja bych volil stejně...projekt je na světě, kontaktuji prof. Kovandu a skusím ho od něj získat.
PS: ono, do pilire mostu se neboura kazdy den, ale celni narazy pri predjizdění jsou denní chlebíček - a tady je vyšší váha výhodou!
PS: ono, do pilire mostu se neboura kazdy den, ale celni narazy pri predjizdění jsou denní chlebíček - a tady je vyšší váha výhodou!
Tak si můžeš vzít Matize, nebo nějakýho prcka a vozit v něm hodně těžký závaží 😄
Nebo můžeš jezdit naloženou Tatrou s pískem.
Ne vážně: je to o pocitech a v běžném provozu se velice často stává, že řidiči "gaziků" jsou dost agresivní při předjiždění a dalších kamikadze manevrech, přestože ty jejich vozítka maj jízdní vlastnosti na úrovni škody 1203 a zrychlení+rychlost a si jako škoda rapid...
A když se proti mě * takovejhle mamelku s "gazikem" a obrovskou mříží na čumáku tak se kolikrát hodně bojím a to mám "pětihvězdičkový auto"
Nebo můžeš jezdit naloženou Tatrou s pískem.
Ne vážně: je to o pocitech a v běžném provozu se velice často stává, že řidiči "gaziků" jsou dost agresivní při předjiždění a dalších kamikadze manevrech, přestože ty jejich vozítka maj jízdní vlastnosti na úrovni škody 1203 a zrychlení+rychlost a si jako škoda rapid...
A když se proti mě * takovejhle mamelku s "gazikem" a obrovskou mříží na čumáku tak se kolikrát hodně bojím a to mám "pětihvězdičkový auto"
Bohužel kvalita našich vozovek často vyzývá k ježdění s "gazikem", ale ty mříže ze Zilu by mohli chlapci nechávat doma...
Ještě doplním, že schopnost absorbovat energii při vyšších rychlostech je u malých aut neskonale horší než u větších....u malého auta jsou destrukční zóny dělané na určitou váhu+rychlost tak, aby to klapalo při crash-testu. Větší auto jeepovitého charakteru také, ale má zpravidla mnohem větší tuhost a to dává bodíky navíc při vyšších rychlostech. (zjednoduším: malé auto má prvky karoserie dělané tak, aby pohltily energii za známých podmínek+nějaká ta rezerva. Velká auta(A6,E-klasse,LR..)také,ale s tím, že díky delší vzdálenosti předku od řidiče,vyspělým technologiím(cena vozu..) a pevnosti karoserie není scopnost pohlcovat energii ve vyšších rychlostech funkce tak rychle klesající,jako u malých vozů. Skoro bych naznačil souvislost s lineárně klesající funkcí a funkcí klesající e😜onenciálně. 😐
Tie mreze este k tomu aj zhorsuju bezpecnost pre vodica. Senzory na airbag su v naraznikoch a ked je "zakryty" mrezou nemoze fungovat normalne. Pri naraze je otvorenie vaku vypocitane na ms takze kazde oneskorenie otvorenia vaku ( sposobene nespravnou funkciou senzora kvoli zakrytiu mrezou ) moze vodica zabit.
Jsem velky pritel SUV a offroadu, ALE velky nepritel vsech moznych "ochrannych" ramu! Opravdu ohrozuji vsechny ucastniky nehody.
Navic to nekdy maji i kolem svetel, takze musi hur videt za snizene viditelnosti. Rozhodne by mely byt zakazany uplne ne jen definovat jejich deformovatelnost, jak to asi bude policajt na silnici poznavat. :no:
Na druhou stranu nelze hazet vsechny majitele SUV do jednoho pytle. 😉
Navic to nekdy maji i kolem svetel, takze musi hur videt za snizene viditelnosti. Rozhodne by mely byt zakazany uplne ne jen definovat jejich deformovatelnost, jak to asi bude policajt na silnici poznavat. :no:
Na druhou stranu nelze hazet vsechny majitele SUV do jednoho pytle. 😉
Nevim, co presne oznacujes pojmem "gazik", ale doufam, ze ne vozy typu BMW X5. Tam muzes ocekavat jizdni vlastnosti a zrychleni temer jako u limuziny. To, ze NEKTERI majitele toho vyuzivaji nadmiru a ohrozuji ostatni, to je jina.
Tak sa niekedy prevez v offroadovom BMW (X5 alebo ešte lepšie X3) a uvidíš, že tento druh "gazíku" sedí na ceste temer ako bežný dobrý osobák a ani výkonovo to nie je poddimenzované.
Ale nemate pravdu. Hovorime zde o tom, ze pri narazu do pevne prekazky muze byt tezke auto nevyhodou. A tak to proste je. Vase dve namitky:
1) Ve velkem aute sedite vyse - ale to pri narazu do pevne prekazky nema zadny vliv. Samozrejme pri narazu dvou aut do sebe to je velkou vyhodou ale pri narazu do zdi je jedno jak vysoko sedite.
2) Musite brat do uvahy velikost deformacnich zon - no ano, vzdyt to je prave to, co se pri creshtestu zjistuje. A vysledky jsou takove, ze zvetsene deformacni zony nejsou zvetsene tolik, aby to stacilo pohltit vetsi mnozstvi energie dane vetsi hmotnosti auta. To jsou proste neuprosne exaktni vysledky, ktere z testu plynou.
Samozrejme ze v beznem provozu je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze narazite zase do jineho auta, nikoliv do pevne prekazky. Z tohoto pohledu je samozrejme tezsi auto bezpecnejsi. Ale proste se musime smirit s tim, ze to neplati vzdy.
1) Ve velkem aute sedite vyse - ale to pri narazu do pevne prekazky nema zadny vliv. Samozrejme pri narazu dvou aut do sebe to je velkou vyhodou ale pri narazu do zdi je jedno jak vysoko sedite.
2) Musite brat do uvahy velikost deformacnich zon - no ano, vzdyt to je prave to, co se pri creshtestu zjistuje. A vysledky jsou takove, ze zvetsene deformacni zony nejsou zvetsene tolik, aby to stacilo pohltit vetsi mnozstvi energie dane vetsi hmotnosti auta. To jsou proste neuprosne exaktni vysledky, ktere z testu plynou.
Samozrejme ze v beznem provozu je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze narazite zase do jineho auta, nikoliv do pevne prekazky. Z tohoto pohledu je samozrejme tezsi auto bezpecnejsi. Ale proste se musime smirit s tim, ze to neplati vzdy.
Ad. 2: přesně to jsem psal,prosím přečti si to pořádně Ad.1 : pozice řidiče v autě rozhodně jedno není ani při nárazu do pevné překážky, není to tak důležité, jako u střetu dvou aut, ale jenom naznačím: viděl jsem i nehody, kdy to auto "zapíchlo" do zápradlí podélně...řidič ve vyšším voze bude mít propíchlou nohu,ale u Jeseniovy ulice se stal případ, kdy tyč prošla sklem a urazila řidiči hlavu.Nebo naborání do 40cm patníku(kamene...)...
😄 Ale ja nepolemizuji s Vami, ale s tim panem se kterym polemizujete i vy, ktery tvrdi, ze velke auto s horsimi ENCAP testy je vzdy bezpecnejsi nez male s lepsim ENCAP, coz neni v popisovanem pripade pravda. Poloha ridice je samozrejme dulezita v konkretni situaci. Nekdy vas trubka propichne prestoze sedite "v bezpeci" vysoko jindy vas mine prave proto, ze sedite "nebezpecne" nizko. Ale ze systemoveho pohledu na vas pusobi pri narazu do pevne prekazky stejne sily, at uz sedite vysoko nebo nizko.
Az budes mit ve svem prckovi pri narazu (do pevne prekazky) motor za krkem, tak za mnou nechod >😁 Ja ho budu mit v RR pod nohama >😁
Proboha, chapete uz ten rozdil?
Proboha, chapete uz ten rozdil?
To take neni pravda. Soucasti hodnoceni ENCAP je deformace kabiny a je to vyjadreno v poctu bodu. Pokud ma prcek dostat 5* tak se jeho kabina v oblasti nohou muze deformovat pouze o par centimetru a vbehnuti motoru do kabiny neprichazi vubec v uvahu. Pokud mohu pouzit vas pateticky vykrik, tak se uz proboha seznamte s tim, co vlastne hodnoceni v NCAP opravdu znamena, co vsechno se sleduje a jak se to projevi pri narazu. A uz se smirte s tim, ze tezke auto muze znamenat v nekterych specifickych situacich i bezpecnostni nevyhodu.
Tak jo, prodam svoje auta a pujdu koupit 2xMatize >😁 Uz kvuli tem "nekterym specifickym situacim"! >😁 Ona je to totiz specificka situace hlavne v okamziku, kdy clovek to auto kupuje a jde o to,za kolik, ze? >😒]
Ale konec koncu, kus pravdy v tvem prispevku je. Ono je lepsi tlacit do kopce Matize nez Range Rovera >😁 (pokud by nahodou kleknul)
P.S.:Klidne mi muzes tykat 😉
Ale konec koncu, kus pravdy v tvem prispevku je. Ono je lepsi tlacit do kopce Matize nez Range Rovera >😁 (pokud by nahodou kleknul)
P.S.:Klidne mi muzes tykat 😉
Zkrátka nejbezpečnějším vozidlem je to, které stojí, komu se to nelíbí, tak ať nejezdí autem, existuje MHD, vlak, na delší vzdálenosti i letadlo nebo loď. A když se mu ani to nezdá, ať chodí pěšky a nadává na to, jak jsou ty auta nebezpečná. Vše.
Můžete vyrobit auto, který by mělo 7* ve všem, pak by křičeli ti, že je malý užitkový prostor. Prakticky řečeno, šlo by vyrobit "kapku" z titanové ocele, která by uvnitř byla vypolstrovaná airbagy a měla by minimální okna nebo žádná. To by bylo zas moc těžký, moc by to žralo a stálo by to majlant. Prostě bezpečnost je kompromis na úkor jiných vlastností auta. To by jste totiž mohli jednoho krásnýho dne přijít k prodejci a ten by vám řekl. Máme tu bezpečné. Neřekl by auto. Bylo by to bezpečné, ale ne auto.
paragánů je - přežít všechno. Musíš bejt jak kočka, přežít pády, nárazy... i podrazy (ty bolej...). Takže autobus - zásadně neseď na střeše, nebo v horním patře. Plešatý můžou, jim skalpování tolik nevadí. Tak v autobuse ležíš zásadně vzadu napříč. Když to napere do zdi brzdíš se o sedadla, který bereš letem sebou... posloužej ti jako dolehová trampolína. Ve vejtahu se zásadně držíš nějakejch madel. Když se utrhne podlaha, visíš. Vydrž. Vysvoboděj tě. Trénuj na tyči ráno v metru. Vydržíš-li celo trasu Cé, máš vyhranej i Motokov. Letadlo je jasný. Padáky maj v armádní výzbroji a vyprošťovací sekeru ti sežene kámoš vod hasičů. Vysekání se bokem z érbasa trvá kolem tří minut. Měl bys to zvládnout. Trénuj to doma na sádrovejch příčkách. Pak přejdi na panel, ale bacha na sousedy, abys jim nenarušil šťastnou hodinku nenadálou návštěvou. Osobák je fuška. Tam je každá rada drahá. Zásada je nebourat. A když, tak se nezabít. Když se zabiješ, to je na draka. Tak bacha :yes:
Jé, já se těšil, že si přečtu nějaký pojednání o chemických sloučeninách a ty tady meleš něco o tom, jak jsi hlídal hranice a někdo ti zastřelil Britu,taks jí položil a v klidu jsi zasadil "paragánskou padinu" >😁 . PS: Já přímo vidím, jak jdeš s tou sekerou v batohu a u rámů se tě ptají, jestli chceš zastřelit hned,nebo za chvíli...PPS: "Akce sekera":nedoporučuje se za letu ve vyšších výškách než 10 000m (zmrzli byste) a nižších než 500m(neotevřel by se vám padák), naopak se vřele doporučuje ještě na zemi při stojícím letadle-tady je záchrana života skoro jistá >😁 >😁 >😁
to je na * :-! :-!