Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Tatra: Nejdelší a nejtěžší v historii značky

Nejnovější přírůstek do rodiny vozidel značky Tatra je podle svého výrobce nejdelším a nejtěžším strojem v historii kopřivnické automobilky.
Zpět na článek
19. 8. 2015 12:20
Pracovný stroj
Iste, je to pracovný stroj, ale tá kabína vyzerá, akoby ju navrhli pred 40 rokmi...
Pripomína mi toto: [odkaz]
Rozbalit vlákno
5
19. 8. 2015 13:22
Re: Pracovný stroj
Ta kabina byla původně speciálně navržena pro armádu. A hranatá je proto, že lze jednoduše předělat do panceřované verze.
Mimochodem mě se libí. Už na první pohled vypadá robusně a poctivě. Žádné plastové kudrlinky a ozdoby, které se v terénu jenom pletou.
19. 8. 2015 14:03
Re: Pracovný stroj
To nerozporujem, len sa mi proste nepáči.
Avatar - Barrichello
19. 8. 2015 14:35
Re: Pracovný stroj
Hlavně ta kabina byla dělaná tak, aby ty vojenské speciály šly přepravovat v letadlech Herkules. Takže nemůže být moc vysoká ani moc široká.
Avatar - Barry Lyndon
19. 8. 2015 15:13
Re: Pracovný stroj
tady v té předsunuté variantě a červené barvě bez nástavby fakt nevypadá nic moc. Ale třeba tady [odkaz] je to už o něčem jiném - prostě taková ryzí účelovost (a samozřejmě i taková trochu z nouze cnost, protože ono malosériově se nic moc jiného vyrobit nedá).
Avatar - Barrichello
19. 8. 2015 15:23
Re: Pracovný stroj
Tohle vypadá hodně dobře a krásně. :yes: :yes:
Avatar - Stejsn
19. 8. 2015 13:08
Pěkná tasemnice,
celkem bych pak chtěl vidět fotky jak to bude vypadat s namontovanou nástavbou :yes:
Rozbalit vlákno
1
19. 8. 2015 13:28
Re: Pěkná tasemnice,
Řekl bych, že to bude podobné jako tato Tatra [odkaz]

Já bych se zase prozměnu rád podíval na snímky z běžného provozu. Chápu, že do něj vůz není stavěný, ale vidět 18m kolos na silnic... Hmm... :-)
Avatar - Barry Lyndon
19. 8. 2015 13:46
nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
Jak toto může fungovat v byť jen trochu větších kopcích nebo nedejbože v terénu. Vždyť tam hrozí, že skoro celou váhu auta ponesou z větší části třeba i jen 2 nápravy (v případě vrcholu kopce čtvrtá a pátá - lepší varianta, v případě dolíku první a šestá - katastrofická varianta). Kdybych něco takového stavěl, tak bych se snažil ta kola rozdělit do dvou skupin na přední a zadní - zde as nabízí tři nápravy vpředu a pět náprav vzadu a rozvory mezi nápravami ve skupině bych se snažil zkrátit na minimum. Rozvor mezi třetí a čtvrtou nápravou by pak byl relativně delší. Uznávám, že moje řešení by mělo větší poloměr otáčení, ale dost by eliminovalo ty výše zmíněné problémy při překonávání kopců. Nemyslím si, že by byli konstruktéři Tatry hloupí a jistě měli svůj důvod, proč to takto udělali (nejspíš právě poloměr otáčení kvůli legislativě), ale nevěřím, že to po kompletaci s nástavbou při váze 84 tun bude fungovat i jinde než na skoro úplně rovné (myšleno horizontálně) silnici,,, :-!
Rozbalit vlákno
7
Avatar - Blue Sun
19. 8. 2015 13:51
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
Když potřebuješ nějakou délku auta a nosnost, asi těžko zkrátíš rozvory na minimum a necháš pak velkou vzdálenost mezi skupinami náprav... Navíc, neznám kopec, který by takové auto nepřejelo, to by nesměly jezdit ani kamióny, nemluvě o různých nadrozměrech, které nám co chvilku manévrují před domem... A všechno se přes ty kopečky, kupodivu, dostane.
Navíc, když koukám na křížení náprav a průjezdnost zvlněným terénem, opravdu o tuhle Tatru nemám strach. Tohle nejsou trapné tuháče.
Avatar - Barry Lyndon
19. 8. 2015 14:54
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
"Když potřebuješ nějakou délku auta a nosnost, asi těžko zkrátíš rozvory na minimum a necháš pak velkou vzdálenost mezi skupinami náprav..." Proč??? Nechápu... Snad ta roura + rám nad ní jsou dost tuhé, aby to unesly i při cca 4,5 metrovém rozvoru mezi třetí a čtvrtou nápravou.

Jak s tím souvisí kamiony nechápu už vůbec... Viděl jsi někdy kamion ;-)

a pokud jde o nadrozměry, tak když vynecháme nějaké úplné extrémy typu "stěhování katedrály", tak pochybuju, že nějaké to jednotlivé "pole s podvozky" má 18 metrů....

... jinak o křížení náprav strach taky nemám, spíše o přejezd nerovností, kterých si běžné auto ani nevšimne... (v takové dolíku může být na první nápravě klidně 30 tun, na druhé 10 tun, třetí až šestá visí ve vzduchu a na sedmé je opět 10 tun a na osmé 30 tun - jen připomínám, že max. zatížení oněch řiditelných náprav je 10 tun)
Avatar - Blue Sun
19. 8. 2015 15:16
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
Je to zbytečné namáhání materiálu, které se dá efektivněji rozložit mezi další prvky. Hmotnost má být devadesát tun, to není zrovna málo.
Kamióny s tím souvisí tak, že mají ještě menší schopnost reakce na profilování terénu, než tenhle speciál. A nemají problém s přejezdy kopců, nerovností a vln. Terén, kde by tři nebo čtyři nápravy visely ve vzduchu, takové auto v běžném provozu nejezdí. To je terén pro pásové transportéry!
Navíc... v podobě nosičů raket to jezdí na východě už dlooooouhá desetiletí a bez problémů. Tak je nehledej.
Avatar - Barrichello
19. 8. 2015 15:25
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
Akorát na východě to poháněly trošku jiné motory a to často i 2x V8 nebo motory z tanků. Výkon teda menší, ale zas to mělo jiné výhody.

Jinak proti tomuhle je Tatra směšná hračka [odkaz]
[odkaz]

[odkaz]
Avatar - Barry Lyndon
19. 8. 2015 15:42
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
a mimochodem potvrzuje to, co jsem psal výše - kola naskládaná natěsno u sebe, jak to jen jde a když někde mezera, tak uprostřed...
Avatar - Barry Lyndon
19. 8. 2015 15:31
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
k těm kamionům - tady bych řekl akorát "jeden obrázek za tisíc slov" >:D A malá nápověda - ta točna na tahači umožňuje tahači a návěsu i poměrně výrazné vzájemné horizontální výkyvy.

a zbytek zrovna tak... Mimochodem s příliš velkým rozvorem mezi první a druhou nápravou má v terénu problém už i Phoenix 8x8 a toto je ještě o několik řádů jinde. Terén, kde by tři nebo čtyři nápravy visely ve vzduchu nemusí být v tomto případě žádný velký terén - taková místa se podle mě nedají vyloučit ani na běžných silnicích ... Jedná se v podstatě o dolík v řádu desítek cm (řekněme půl metru) na délce 18 metrů - to mi nepřijde jako extrémní terén. A mimochodem s terénem se toto auto asi bude muset vypořádat taky - nebude přece vrtat jen v dosahu dálnic a silnic první třídy...
19. 8. 2015 22:59
Re: nějak si neumím představit, jak toto může fungovat
Mrkni na fotky z polygonu v Koprivnici. Taky jsem tomu moc neveril, ale zda se, ze to maji kuci vymysleny :-) [odkaz]