Technika
Přihlásit pro přidání komentáře
Flavio
Po sněhovém přívalu z minulého víkendu, nám sníh pomalu roztává, na silnicích už není takřka žádný (alespoň v nížinách) a tak by mě zajímalo kolik z vás na takových silnicích ještě jezdí na zimních?
A co takhle teplota vozovky ve vztahu k přilnavosti... tedy, co takhle složení směsi?
To je na niektorých príliš silná matematika. Mrzne-nemrzne, sneží-nesneží. Na viac už asi chýbajú bajty...
Ricardo
Tohle jsou zavedený značky a zase se ukázalo že s nima člověk se člověk ve volbě nesplete. Vredestein dopadla taky dobře, ale že ta firma patří Rusům (i když sídlí v Holandsku) tak mě moc sympatická není a podporovat ji nechci.
nezapomeň prostudovat rodokmeny akcionářů u všech výrobců a pak si prostřelit hlavu >😁
Ty si z toho děláš legraci, ale když můžu tak volím výrobek kterým nechám co nejvíc peněz v EU. Že se to pak dělí všelijak možně s tím už nic nenadělám.
v tom případě doufám, že kupuješ pouze Barumky!
tak to se nejdříve ale podívej, kde jsou ty Barumky vyrobeny, možná budeš nemile překvapen
Já jsem se podíval a byl jsem pěkně překvapenej, ony totiž byly vyrobený v Rumunsku, Ale ještě před tím jsem byl z nich pěkně rozladěnej, tak špatný zimní gumy (Barum Polaris 2) jsem ještě neměl a to jsem zjistil ještě dřív než to , že byly vyrobený v Rumunsku. Předtím jsem měl Matadory a teď mám Hankooky (205/60/16) a ač jejich jméno nezní tak vlastenecky, co se týká jízdních vlastností tak ty jsou lepší než vychvalované (alespoň v Čechách) Barumky.
V německých testech jsou Barumky a Matadory řazeny mezi supermarketové gumy 😉
Měl jsem Polaris 2 na Felicii a tolik klouzání jsem ještě nezažil. Teď mám na jiném autě Vredestein Snowtrac 2 v rozměru 195/65 R15 a nemůžu si stěžovat :yes:
Měl jsem Polaris 2 na Felicii a tolik klouzání jsem ještě nezažil. Teď mám na jiném autě Vredestein Snowtrac 2 v rozměru 195/65 R15 a nemůžu si stěžovat :yes:
Barum máme na služebnim autě a tragédie :no: . Při rozjezdu se kola protáčí (asi velký "krouťák" Fabie 1.2 HTP >😁 ) a při bzdění je to jak sáně :no:
No ja mam zimne Matadory a su dobre. Mam relativne velke gumy 215/60/17, predtym som mal zimne Matadory na felicii a boli tiez dobre. Najhorsie gumy co som mal boli letne Barum na Favorita.
matadory az tak tragicke nie su, ale MP su vacsinou dobre len na snehu a poriadnom, inak dost podpriemer
No ja som mal na vyber Matador MP91 Nordica za 3000Sk kus, alebo dalsie najlacnejsie zimne 4800Sk kus, ostatne znacky okolo 6000Sk kus. Dost divoke ceny. Takze jednoznacne to vyhrali Matadory a zatial som spokojny, na suchu a vode oproti letnym Continental Premium Contact 2 minimalny rozdiel v trakcii a hlucnosti. Na snehu som ich este neskusal, ale som si isty, ze budu OK. Bal som sa, ze ich bude tazke vyvazit, ale v tomto su super, do 180 uplne bez problemov, viac som na nich este nesiel. Spotreba rovnaka ako na letnych. Potesilo ma ze ked som ich nasadil na zaciatku oktobra, tak este po 800km som na nich nasiel tie cudliky po obvode co oznacuju novu gumu. Boli sice z 50% zbrusene, ale boli tam, takze opotrebenie vobec nebude tragicke.
... to jsem přesně myslel. Současné Barumky se dělají v Rumunsku. prvnímu přesunu došlo již před pár lety a to do Španělska (viděl jsem to na gumách koupených v r.2006), poté do Rumunska. Zřejmě pokud by chtěl člověk české gumy, ta musí k armádě 😄 nebo koupit Continental
treba kupovať zahraničné výrobky, z nich ide do štátnej kasy najviac peňazí, a bez práce.... >😁
škoda, chtěl jsem se tady zahojit. S jedním borecem (všichni víme s kým) tady psal o hlučnosti gum.....a schytali jsme to od Superhyperpremiumainstreamovýho nástěnkáře a jeho nastavovačů. Nenechali si to vysvětlit.
Dnes se odehrává historický okamžik. Dámy (dámo ) 😉 a pánové, poprvé v historii vyhlašuju anketu ZLATÝHO JOUDY. Vítězem se stane jouda, totalní bimbo, který nemá o automobilismu ani šáhu, ale sám sebe pokládá za znalce z největších.
Takže chvilku napětí, ze všech nominovaných (a že jich bylo) tady máme historicky prvního vítěze. Je jím osoba, která už navždy bude předlohou všech příštích ZLATÝCH JOUDŮ.
Dámy (dámo) a pánové ZLATÝM JOUDOU, jeho předlohou a šablonou bude navždy GTI. Aplaus prosím. (bůůů)
Dnes se odehrává historický okamžik. Dámy (dámo ) 😉 a pánové, poprvé v historii vyhlašuju anketu ZLATÝHO JOUDY. Vítězem se stane jouda, totalní bimbo, který nemá o automobilismu ani šáhu, ale sám sebe pokládá za znalce z největších.
Takže chvilku napětí, ze všech nominovaných (a že jich bylo) tady máme historicky prvního vítěze. Je jím osoba, která už navždy bude předlohou všech příštích ZLATÝCH JOUDŮ.
Dámy (dámo) a pánové ZLATÝM JOUDOU, jeho předlohou a šablonou bude navždy GTI. Aplaus prosím. (bůůů)
Názory s GTI opravdu nesdílím, ale podle mě je blbost, aby zrovna on byl člověk, který ví na těchto stránkách o automobilismu nejméně, právě naopak, jen prostě mele to svoje a využívá přitom neznalosti ostatních.
Pokud by se ale měl měřit rozdíl mezi tím, co vím a tím, jaký dojem o mých vědomostech se snažím vytvářet, pak je opravdu GTI, i při jeho opravdu dobrých znalostech, horkým kandidátem...
Jinak se musím přiznat, že hlučnost i valivý odpor zimních pneumatik v tomto testu mě příjemně překvapily.
Pokud by se ale měl měřit rozdíl mezi tím, co vím a tím, jaký dojem o mých vědomostech se snažím vytvářet, pak je opravdu GTI, i při jeho opravdu dobrých znalostech, horkým kandidátem...
Jinak se musím přiznat, že hlučnost i valivý odpor zimních pneumatik v tomto testu mě příjemně překvapily.
Tak to nevíš o táhlý a křečovitý snaze ZLATÝHO JOUDY vysmívat se mě i Kapitánovi, za to, že jsme oba tvrdili, že zimáky můzou bejt tišší, než letňáky. Jó, pod literárním nadání se skrejvá automobilová nicka.
Ja som tomu tiež neveril, pokiaĺ som v jari nezložil Good Year Ultra Grip 7+ a naložil Michelin Energy, teraz po prezutí na zimu som sa len uistil, že zimné fakt môžu byť tichšie, ale zrejme len tie špičkové značky.
Každej moderni lepší zimák postavenej na vyšší rychlost je tišší, nez letňák. Nejde jen o hluk, ale i o pocitově měkčí jízdu.
Pak jsou ty, do kterých jsou zapuštěný hřebíčky. Ty jsou hlučnější, ale na zmrzlým asfaltu a ledovatce je to jiný svezení, než na normal zimáku.
Pak jsou ty, do kterých jsou zapuštěný hřebíčky. Ty jsou hlučnější, ale na zmrzlým asfaltu a ledovatce je to jiný svezení, než na normal zimáku.
Máš a nemáš pravdu. V lete, pri vyšších teplotách sú letné gumy vo väčšine prípadov samozrejme tichšie ako zimné. Zimné sa obvykle "lepia" a je ich počuť viac. V zimnom období, pri nízkych teplotách to môže byť naopak. Zimné pneu sú "vo svojom živle", čiže v podmienkach, pre ktoré sú určené. Letné gumy, ktoré pre tieto teploty a prostredie navrhované neboli, môžu byť, logicky, hlučnejšie.
Takže neobúval by som sa v tomto prípade do GTI-ho, pretože v tomto prípade mohol mať kľudne pravdu. 😉
Takže neobúval by som sa v tomto prípade do GTI-ho, pretože v tomto prípade mohol mať kľudne pravdu. 😉
Tady lidi nechtěj obouvat zimáky ani v zimě. Řeč o zimních gumách v létě nebyla. Jen jouda by si je ničil v létě. Zimáky jsou tišší i když nejsou ve svým živle. Tak i (teď hádám) v +12,+15 budou ta tom zvukově líp, nebo stejně jako letňáky.
Nene, nesnaž se ZLATÝHO JOUDU nijak omlouvat, křičel, vysmíval se a .... jen sám sobě. Není to jen o gumách, kde ukázal a dokázal základní neznalost. ZLATEJ JOUDA není taky jen o technický neznalosti, takovejch je dost, ale o prezentaci tyhle neznalosti. Proto se GTI stal prvním ZALTÝM JOUDOU a šablonou pro všechny další.
Nene, nesnaž se ZLATÝHO JOUDU nijak omlouvat, křičel, vysmíval se a .... jen sám sobě. Není to jen o gumách, kde ukázal a dokázal základní neznalost. ZLATEJ JOUDA není taky jen o technický neznalosti, takovejch je dost, ale o prezentaci tyhle neznalosti. Proto se GTI stal prvním ZALTÝM JOUDOU a šablonou pro všechny další.
Tu nebola vôbec reč o tom, v akom prostredí sú imák tichšie, alebo letňáky hlučnejšie. A mám pocit, že Tebe nejde o vlastnosti pneumatík, ale to mať navrch a niekoho zosmiešniť. GTI je GTI, ale keď mu chceš niečo vrátiť, nájdi si pádnu príčinu, nie pochybnú. Inak sa staviaš na ten pomyselný piedestál vedľa neho.
Třeba v prostředí tohohle testu. Snad si nemyslíš, že ho dělali v -20°.
Já vlastnosti pneumatik narozdíl od ZLATÝHO JOUDY a jemu podobným znám. Patří to k mý práci.
Já vlastnosti pneumatik narozdíl od ZLATÝHO JOUDY a jemu podobným znám. Patří to k mý práci.
můžu dotaz? to že nejlepší pneumatika v testu je tišší než leťnák, protože v ní je tuna siliky to znamená něco obecně?
Mě přijde že v průřezu zimním obutím bude víc než polovina horší než Fulda nebo Vredestein, protože Nokiany se berou jako "gut". Takže jestli si myslíš, že platí pro většinu, že zimák je tišší než letňák, tak se podle mě pleteš.
Mě přijde že v průřezu zimním obutím bude víc než polovina horší než Fulda nebo Vredestein, protože Nokiany se berou jako "gut". Takže jestli si myslíš, že platí pro většinu, že zimák je tišší než letňák, tak se podle mě pleteš.
No s tou silikou mas pravdu a ako ja pisem, na tom suchu chyba dost dolezity faktor a to teplota.
Nokiany "gut". No ja ich beriem asi tak, lebo sice na finsku zimu su dobre, tomu verim. Ale na nasu zimu kde je casto brecka ci mokru su fakt hrozne. Jedno auto som na nich skoro rozsekal a kamos cez vikend tiez
Nokiany "gut". No ja ich beriem asi tak, lebo sice na finsku zimu su dobre, tomu verim. Ale na nasu zimu kde je casto brecka ci mokru su fakt hrozne. Jedno auto som na nich skoro rozsekal a kamos cez vikend tiez
nokiany "gut" - tím jsem narážel na fakt vlnu prodeje před dvěma rokama tuším, kdy si lidi mysleli že to dělá Nokia :-!. A přesně každý řešil, jo prej je nějaká značka super jako GoodYear ale o dost levnější...
Jako mě se taky moc nezdají, hlavně moje zkušenost odpovídá tomu testu. Tatík je má na Forestrovi, takže záběr v pohodě, ale to boční vedení!!!! to je fakt mizerný. Zrovna minulý týden jsem s tím byl na čerstvým sněhu, no, já bych je vyhodil hned... Zlatý 3Dčka
Jako mě se taky moc nezdají, hlavně moje zkušenost odpovídá tomu testu. Tatík je má na Forestrovi, takže záběr v pohodě, ale to boční vedení!!!! to je fakt mizerný. Zrovna minulý týden jsem s tím byl na čerstvým sněhu, no, já bych je vyhodil hned... Zlatý 3Dčka
3D 3D 3D 3D !!! 😄 :yes: :yes: Dokonca sa robia aj na SUV, ale nie na kazdy rozmer (takze na SUV som ich este nesiel).
Nokian presne - ako zaber maju neskutocny na snehu, ale teda bocne vedenie je hruuuuuza 😄 Ale nejak na ludi fakt zabrali, fakt mozno tym nazvom Nokian=Nokia 😊 😊
Nokian presne - ako zaber maju neskutocny na snehu, ale teda bocne vedenie je hruuuuuza 😄 Ale nejak na ludi fakt zabrali, fakt mozno tym nazvom Nokian=Nokia 😊 😊
no právě že na Ferdovi je nějaký psycho 215 na ??? no prostě SUVčkova guma. No klasicky jsme "ušetřili" .. původně jsem kupoval Forestra "na rok", no ale líbí se nám Sůbo feeling, takže si ho necháme, no a gumy zbyly 😒 Loni byla ale stejně zima "typu jaro",
Forestra som jazdil hodne, najviac predoslu verziu pred F/L 2.0 TURBO nejakych 180ps ci kolko to malo... No interier nic moc, po F/L to je velky krok vpred (prerobeny ala legacy). Ale jazdilo to super, teren, cesta vsetko jedno. Skoda maleho kufra a predsa len nizkej svetlej vysky, ale inak :yes: :yes:
Projeď dízla. To je teprv pohoda. Škoda ale redučky. To byla dobrá finta na světlech.
Jako ropáčka bych zkusil třeba v tom Outbacku, ale to je na mě moc veliký. Mě se aktuální Forester nelíbí, protože ztratil skoro všechno proč jsme šli do předchozí generace, hlavně přibral. Ale boxer diesel mě zajímá, i když já rád benzín a atomosféru, - teď bude garančka @30tis. takže u Freyů pobudu >😁
Stal se z nej plnohodnotny SUV. Jezdi se s nim opravdu dobre.
no to je jestli je sklenice poloplná nebo poloprázdná. Podle mě z trhu zmizlo jediný SUV se 1400kg, těch "plnohodnotnych" tu bylo dost.
novy Forester sa hlavne desne naklana, ze mam priam pomerne zly pocit z kazdej druhej zakruty. Podobne sokovany som z novej WRX, to ma snad uplne nezmeneny podvozok oproti serii 2.0 ... bleee ... A to stara impreza mala podvozok fajn aj 2.0 atmo.
Na druhej strane je fakt, ze svkele jazdne vlastnosti Forester ziskal trochu podvodom oproti konkurencii. Predsa len je dost maly, ma fakt maly kufor a naozaj nizku svetlu vysku a celkovo vysku podbehov. Mal som moznost na 2.5T pre zenu po F/L 230ps. Ale 1. som sa bal, vsak ten je snad schopny driftovat a 2. ten kufor je tak maly, ze ma to odradilo, ale inak sa mi pacil moc :yes:
Na druhej strane je fakt, ze svkele jazdne vlastnosti Forester ziskal trochu podvodom oproti konkurencii. Predsa len je dost maly, ma fakt maly kufor a naozaj nizku svetlu vysku a celkovo vysku podbehov. Mal som moznost na 2.5T pre zenu po F/L 230ps. Ale 1. som sa bal, vsak ten je snad schopny driftovat a 2. ten kufor je tak maly, ze ma to odradilo, ale inak sa mi pacil moc :yes:
njn, jako ta 2.5 ja bych ho bral hned (dokonce STi z USA). Akorát že mám dvě auta, a nechce se mi zbavovat Mondea, protože na normální ježdění je super, a skvěle vozí snowboard :-! Takže Ferda byl pro otce, no a toho by odnesli ze spotřeby, takže jsme vzali klasiku 2.0 Active WP. Podle mě auto na světlou výšku, to už musí být o level jinde, s nastavitelnou, a to je úplně jiná cenová. Na SUV ve smyslu definice je tohle řešení geniální, a jako to auto přejede i to co už člověk vyhodnotí že to nejde. Nebo jako boční náklon = tam je Forester rekorman, to už člověka ani nedrží pásy co to vydrží, prostě máš pocit že se každou chvíli převrhneš.... no a v takových podmínkách se fakt často nejezdí
jj :yes:
ty jsi jel tím novým? já ho asi fakt prubnu v tý naftě co to bude za extrém. Vůbec si nedokážu představit, o jakým "naklánění" je řeč, když náš jezdí jako motokára akorát metr nad zemí
no vazne si ten novy forester chod skusit, oproti staremu je to proste ako nova bezna impreza oproti starej. To znamena naklony a zly pocit. Novy Forester som isiel v benzine, nie v naftea le tu zvysenu svetlu vysku citit, ako aj makksie pruziny
Jel jsem ho v nový naftě a na zimákách. Jasně, že se naklání, ale jízdou bych řekl, že to je asi jako větsí Kuga. Je na tom líp než většina SUV. O dost líp než X3 od Bavoráků.
ad Dunlop .... perlička, gumy by měly přirozenou barvu asi jako včelí vosk. Aby byly černý, tak se do nich přidávají saze. No a Dunlop prej má i saze molekulárně optimalizovaný, aby měly ve směsi nějaký efekt >😁
Já bych se zase tak nesmál neb Nokian tyres byl opravdu součástí finského konglomerátu Nokia Corporation (dnes známého hlavně svými mobilními tepefony) a to až do roku 2003
ale dobre, ale nerobia to priamo chlapci, co vyrabaju telefony nie? >😁
no až do roku 1988 to byla součást Nokia Corporation, tj. té samé firmy jako jsou dnešní známé mobily. V roce 1988 byla část vyčleněna a vytvořena společnost Nokian Tyres. Poslední akciový podíl prodala Nokia v roce 2003 - v té době se koncern Nokia začal čistě soustřeďovat na mobily.
Největším akcionářem je nyní firma Bridgestone Europe NV/SA s 18.9% podílem.
Největším akcionářem je nyní firma Bridgestone Europe NV/SA s 18.9% podílem.
Chtělo by se na problém podívat z obecného hlediska a ne vytahovat extrémy.
Obecná zimní pneumatika, díky svému hrubšímu vzorku, nebude tišší, než obecná letní.
Najdou se tu vyjímky, ty ale nemají obecnou platnost.
Obecná zimní pneumatika, díky svému hrubšímu vzorku, nebude tišší, než obecná letní.
Najdou se tu vyjímky, ty ale nemají obecnou platnost.
Každej moderni lepší zimák postavenej na vyšší rychlost je tišší, nez letňák. Nejde jen o hluk, ale i o pocitově měkčí jízdu.
Občas by to chtělo ty zimáky koupit a vyzkoušet.
Občas by to chtělo ty zimáky koupit a vyzkoušet.
Já mám zimáky na třech autech, se kterýma pravidelně jezdím a mám i letňáky. Nejsou to žádný nounejmy. GoodYear UG 7, Michelin Alpin A3 a Semperit Wintergrip. Zodpovědně musím konstatovat, že ani jeden model není tišší, než mé letní obutí. Pravda je taky ta, že na léto mám Continentaly, Micheliny a Fuldy. Takže žádný chudáci to nejsou.
Na jakou rychlost jsou stavěný? Vypadá to, že problém bude v uších, nebo spíš mezi nima.
UG7 do 210, Micheliny a Spemerity do 190.
Uši mám v pořádku, co ty tvoje?
Uši mám v pořádku, co ty tvoje?
Micehlin Energy ale napriklad je dost hlucna guma. Klasika postavena na malu spotrebu, ale hluk je horsi
Micheliny jsou Piloty.
aha, to vyssie niekto pisal o energy... Ja mam zrovna letne michelin pilot sport ps2 a zimne dunlop 3d a su na tom priblizne rovnako, ovsem zimaky su iny rozmer, takze tazko povedat. Palubak mi ale ukazuje na zimnych fakt mensku spotrebu. Ono je to aj tym, ze 205/55 R16 zimaky sice maju rovnaky obvod ako 225/45 R17 letne, ale viac sa deformuju a tacho viacej premeriava (skusane s GPS). Cize tiez tazko povedat >😁
na tu spotřebu bych moc nedal, to je moc proměnných, třeba jezdíš pomaleji, protože je víc tma a sra.ek, ale zase na mokru a bordelu to žere víc, ten zimák je užší a tak
jj. Ale zaujimave boli aj rozdiely 130km/h sucho dialnica... zimaky podla pocitaca vychadzali az o liter lepsie niekedy... ale nikdy som to neriesil, ja spotrebu celkovo moc neriesim 😄
řešení spotřeby je antifunfaktor. Řešení spotřeby je pro ty co nevěří na zákon zachování energie. Jediný co řeším je TCO, a když je to moc velký číslo tak si najdu radši něco jiného :-! >😁
No pak plácáš nesmysly. Tyhle gumy jsou tišší nez letňáky.
P.S. Semperity bych si teda nekoupil. To samý Fuldy.
P.S. Semperity bych si teda nekoupil. To samý Fuldy.
Jasně. Mám jinou zkušenost a pak tedy plácám nesmysly. To je fakt argument jak noha.
Co se týče zimních Semperitů jsou dobré, nic víc (na UG7 nemají ani omylem), zato letní Fuldy jsou přímo výborné, takže někdy je vyzkoušej a nehodnoť podle "názvu". Já byl velmi překvapen.
Co se týče zimních Semperitů jsou dobré, nic víc (na UG7 nemají ani omylem), zato letní Fuldy jsou přímo výborné, takže někdy je vyzkoušej a nehodnoť podle "názvu". Já byl velmi překvapen.
:yes: nedej se! Taky nevím proč by někdo měl bejt hluchej protože se mu zdají jedny gumy tišší a druhý hlučnější. Ostatně od toho je hlukoměr, a hlukoměr v testu řadí většinu zimáků hlukově nad letňáky, takže na tvé straně je zákon 😉
Ani nevíš co to tam měli za letňáky. Tam se zvukovej projev liší stejně jako u zimáků. Dál nevíš v jaký teplotě to testovali.
Takže ještě jednou moderní zimní guma dělaná na vyšší rychlosti je tišší než letňák. Jasně, jestli zimáky testuješ v +15, pak je to dost vyrovnaný.
Takže ještě jednou moderní zimní guma dělaná na vyšší rychlosti je tišší než letňák. Jasně, jestli zimáky testuješ v +15, pak je to dost vyrovnaný.
nojo, stačí když nebudeš používat generalizaci "každá". Každá prostě ne. Sis vybral k diskuzi velmi vágní parametr.... už jenom proto že záleží na silnici.
Stejně nejhorší je když otci pískají Yokohamy v každý ostřejší zatáčce :-! 😉 (a to ne proto že by jezdil jako drak, je mu 67)
Stejně nejhorší je když otci pískají Yokohamy v každý ostřejší zatáčce :-! 😉 (a to ne proto že by jezdil jako drak, je mu 67)
Tohle je slovíčkaření. Ani jsem "každá" nepsal. ZLATEJ JOUDA tady před časem psal, že žádnej zimák nemůže být tišší než letňák.
Dokonce to napsal v jeho zlatým ventilku.
Dokonce to napsal v jeho zlatým ventilku.
GTI sa obcas presnie v tych svojich slovnych okrasach zapletie a technicke know how moc hlboke nema. Ale sa aspon takychto debat proste takticky neucastni 😄 Rozhodne ale je tu spusta daleko horsich pripadov, ako zrovna GTI
Pár, těch neviditelných. Danielka neberu za kolegu. ZLATEJ JOUDA ale vede.
tak zase je co číst ála pell-mell, to taky neuškodí. Stějně jsou diskuze spíš konfrontační, když občas čtu US nebo Německý, tak tam se navzájem radí, vysvětluje, pomáhá atd. víc se tomu přibližuje moje.auto, tam jsou diskuze v jiném stylu
no a co ze je jazda makksia? To bude makksou bocnicou ze ano. Ten hluk je dost diskutabilny, ukazuje to tu aj vysledok testu (letnak bol stale druhy najtichsi opoti zimnym). A noazaj je tam dolezita teplota si myslim
Jistěže, předtím jsem měl letní gumy s poměrně měkkou směsí, sjely se taky zatraceně rychle, ale držely jak lepidlo a nedaly o sobě vůbec slyšet.
no měkčí je to kvůli tomu vzorku, kterej je 1. vyšší a 2. je "rozřezanější". Je to jízdně příjemné, ale taky to přidá těch 10metru (dost děsivých) na suchu.
aj kvoli vzorku, aj kvoli bocnici. To vidno trebars sme s kamosom prezuval a on ma rovnaky rozmer. Pri rovnakom nahusteni vidno, ako je bocnica viacej vyduta na zimaku a auto trosku nizsie kvoli vacsej deformacii.
Makkost citit aj na pruzeni. No a samozrejme to brzdenie na suchu je obrovsky rozdiel, to je hlavne kvoli vzorku
Makkost citit aj na pruzeni. No a samozrejme to brzdenie na suchu je obrovsky rozdiel, to je hlavne kvoli vzorku
Jakmile ti na letňáku ztvrdne lamela, je to velkej rozdil. Jakobys jezdil na loukotích. A to ani nemluvím o drolení gumy. Podobně je na tom zimní guma v létě. Pohodlnější jízda, gumy ale sjedeš za sezonu, nemluvě o trakci.
Měkčí = tišší. Jouda v papučích je taky na parketách tišší než druhej jouda v dřevákách.
Měkčí = tišší. Jouda v papučích je taky na parketách tišší než druhej jouda v dřevákách.
nojo, ale co je "měkčí" ta guma není měkčí - rozumněj jako je měkčí za stejné teploty, tak o čem se bavíme? Podle mě ten teplotní interval zimáku je posunutý o -40°C ale přece když jedu v lednu, tak mám tu směs stejně přilnavou "měkkou" jako v srpnu letňák. No takže v provozu zimák není "měkčí" a nemá tedy logiku aby byl tišší
I při +20°je zimák měkčí než letňák. Problémem je, že je moc měkkej a prakticky ti zůstává na silnicí a po sezoně je můžeš vyhodit.
Letní guma v zimě (+7°a míň) ti ztvrdne a začne při jízdě hučet a zároveň se drolit. O bezpečnosti nemá cenu ani mluvit.
Letní guma v zimě (+7°a míň) ti ztvrdne a začne při jízdě hučet a zároveň se drolit. O bezpečnosti nemá cenu ani mluvit.
jasně ta směs je měkčí, ale záleží na tom, jestli zimák v -10 je absolutně měkčí než letňák v +20. Já tvrdím že směs ne, ale styčná plocha ano, protože je víc prořezaná. No a tvar vzorku, ten udává zvuk, a plocha udává jeho hlasitost.
Já bych to negeneralizoval, je to případ od případu, jako jsou tišší a hlučnější letní gumy tak jsou tišší a hlučnější zimní gumy. Já byl taky hodně překvapenej, když jsem po letních Michelin Energy nasadil letní Barum Brilantis, ten rozdíl v hluku a jízdních vlastnostech byl výraznej, na druhou stranu je třeba říct, že cenovej rozdíl byl taky výraznej ve prospěch Barumu, ono platí známé: "Nechci slevu zadarmo".
Spravny gentleman by to presel s tichem a klidem. Vsak oni kriklouni vedi. Jeden sepisuje sahodlouhou slohovou praci, druhy (sam to prohlasil) se cervena jako sad jablek v srpnu. Ostatni, kteri se pridavali - vzdyt je to jedno.
VDC
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
redaktor urcite nie je 😄 ale zaujimava teoria. Je to proste nejaky pravnik, ale zas mimo ludi je tu viac. S nim je aspon sranda
Ne právník určitě ne. Já slyšel, že je nezaměstnanej, žijící s maminkou z jejího důchodu. To by vysvětlilo jeho příspěvky na bázi kdykoliv. ZLATEJ JOUDA má času na rozdávání. >😒]
VDC
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Falco
Ta slavná myšlenka zní "GTI, v dnesni dobe, pokud nejezdis na “spalkach”, jsou zimni pneu tissi nez letni. Je to dano mekci smesi" [odkaz]
Je pravda, že současné technologie výroby zimní pneumatiky zabezpečují srovnatelnou hladinu hlučnosti jako u letních pneumatik a tím přispívají k většímu jízdnímu komfortu. [odkaz]
Ale každý kdo používá mozek musí uznat, že měkčí směs není důvodem nižší hlučnosti!! Jinak by byla zákonitě každá zimní pneumatiky tišší! [odkaz]
Je pravda, že současné technologie výroby zimní pneumatiky zabezpečují srovnatelnou hladinu hlučnosti jako u letních pneumatik a tím přispívají k většímu jízdnímu komfortu. [odkaz]
Ale každý kdo používá mozek musí uznat, že měkčí směs není důvodem nižší hlučnosti!! Jinak by byla zákonitě každá zimní pneumatiky tišší! [odkaz]
freeman
Osobne mam na aute R17 MICHELIN Primacy Alpin PA3. Ale tento rok už končia. A tak otázka ako ďalej. Žijem pri Bratislave a tak tu si snehu moc neužijeme. Išiel by som znova do MICHELINu ale tá cena je oproti konkurencii je priepastná. Niekde dokonca až 800 korún na jednej gume. A to je dosť na to, že v testoch končí až na 3-4 mieste. A preto by som radšej kúpil DUNLOP SP Winter Sport 3D alebo GOODYEAR UltraGrip Performance 2. Má tu niekto skúsenosti ? Skúste poradiť, či je to dobrá voľba alebo či je ten cca 800 korunový rozdiel akceptovateľný.
Ja osobne kupujem Matadory. Sú z najlacnejších a na to plahočenie sa v kolónach bohato stačia. Jazdíš veľa aj v inom čase ako sú špičky? Ja mám na aute celkovú priemernú rýchlosť 37 km/h, a to jazdím často aj po obchvate...
Matadorky som "odtrpel" jednu zimu, a nikdy viac. Na mokrej ceste este ujdu, ale na snehu je to katastrofa. Uplne mi stacilo, ked som siel z popradu na hrebienok, a v polke svahu zacali na ujazdenom snehu preklzovat, az som sa zacal smykat nadol. Obiehali ma este aj autobusy na letnych...
Netvrdím, že jsou zimní Matador MP 55 nejlepší na světě, už je to taky 10 let co jsem je koupil, byly totiž dost levný, ale o to víc jsem byl překvapen, když jsem se po pár letech "zmohl" na "značkový" Barum Polaris 2. Byly sice míň hlučný, to je pravda, ale na sněhu to byla bída a utrpení ve srovnání s Matadorkama. Jójo, není všechno zlato co se třpytí.
A prečo do takých podmienok kupuješ Matadorky? Mimochodom, na sneh existujú aj reťaze, jazdíš do hôr, a nemáš ich vo výbave?
Ja mam tak priemer cca 35km/h. Tak potom ti si hotový závodník. 😉 A ináč Matador nie. To používam jedine na firemné autá.
To bude asi tými jazdami po diaľničnom obchvate. Záleží na tom, koľko jazdíš a ako razantne. Mne Matador v tomto smere proste vyhovuje. To skôr firemné s väčším nábehom km by potrebovali niečo lepšie, nie?
Michelin su lepsie PILOT ALPIN A3 ako PIRMACY. Ale ta cena je fakt vysoka a na niektorych autach klzu aj na vode a na brecke a snehu su nic moc. Navyse su fakt drahe.
3D su podla mna fakt najlepsie, vyrovnane. UG som jazdil len 7 a tiez super, 7+ budu asi lepsie a performance2 tiez budu velmi dobre. Taktiez Pirelli Sotozzero 2 bude zrejme extra kvalita, je to novinka. Mozno ale budu drahsie.
Maoador su dobre na MP58 tak na fabiu. Na snehu su super, ale voda katastrofa. A navyse ak jadis aj diallnicu, tak hucia hrozne
3D su podla mna fakt najlepsie, vyrovnane. UG som jazdil len 7 a tiez super, 7+ budu asi lepsie a performance2 tiez budu velmi dobre. Taktiez Pirelli Sotozzero 2 bude zrejme extra kvalita, je to novinka. Mozno ale budu drahsie.
Maoador su dobre na MP58 tak na fabiu. Na snehu su super, ale voda katastrofa. A navyse ak jadis aj diallnicu, tak hucia hrozne
najlepšie sú univerzálne protektory na poctivom stadvaciáškovi. tie ťa nezradia ani v tom največšom mraze a najhlbšom snehu!!! >😁
Ahoj, ja som kupil na C5 GY UG Performance M+S 215/55/16. Som velmi spokojny, odporucam. Tiche, drzia v zatackach aj na mokrej vozovke. Na snehu/lade som ale moc nenajazdil. Predtym som mal na Lagune tiez GY UG a boli super ale hlucnejsie ako tieto teraz. A este predtym som mal Nokian Hakappelita a to bol otras. Auto sa v zatackach smykalo a dokonca pri zastaveni sa smykalo do stran na sneholade.
Ohladom ceny, bolo to ovela lepsie ako Michelin Primacy Alpin ktore Citroen odporuca a sam predava a kupil som cez internet obchod v nemecku kde bol cena hodne lepsia od najlepsich CZ a SK pneu internet obchodov...
Ohladom ceny, bolo to ovela lepsie ako Michelin Primacy Alpin ktore Citroen odporuca a sam predava a kupil som cez internet obchod v nemecku kde bol cena hodne lepsia od najlepsich CZ a SK pneu internet obchodov...
Ahoj, ja som pred mesiacom prezuval na Good Year UltraGrip Performance, 205/55 R 16, a som uplne spokojny. Su tiche, drzia a z dobreho spravania na snehu (BB a okolie dva vikendy dozadu) som bol milo prekvapeny. Zatial mam na nich len ca. 3000 km, ale vrelo doporucujem. UG P 2 by mohli byt este lepsie.
Když jsem kdysi na jiné diskusi vychvaloval své Dunlopy Winter Sport 3D(na čtyřkolce) a tvrdil jsem, že jsou méně hlučné , na suchu mají subjektivně nižší valivý odpor a ve sněhu jsou nedostižné, vrhlo se na mě x debílků a jeden *, kteří mě zařadili do kategorie dementů z pomocné školy, protože přeci každý ví, že to není možné. Od té doby do těchto diskusí nepíšu - až teď. Kde jste - samozvaní odborníci? Nevidím vaše nicky. Poučte nás opět. Třeba o neobjektivnosti testů nebo podobně....
Jinak jezdím denně po kopcovitých lesních cestách , 30cm čerstvého sněhu, podklad bláto a led. Kolikrát byla ve mě malá dušička, ale vždycky jsem se vyhrabal. Zasněžená silnice je pro mě dálnice. 😄
Jinak jezdím denně po kopcovitých lesních cestách , 30cm čerstvého sněhu, podklad bláto a led. Kolikrát byla ve mě malá dušička, ale vždycky jsem se vyhrabal. Zasněžená silnice je pro mě dálnice. 😄
>😁 Moc se jim sem nechce. Ani ZLATEJ JOUDA si pro cenu ještě nepřišel. >😒]
Prosim ta, mozes mi vysvetlit, co je to ten "JOUDA"? Tolko som sa dovtipil ze pochvala to nebude, ale presny vyznam mi unika... 😒
K testu tazko nieco povedat, snad len tolko, ze ADAC (alebo OAMTC) dosiahli trosku ine vysledky. Im by som veril trosku viac, ako AutoBild-u. Ale samozrejme sa moze stat, ze velmi dobre zimne pneumatiky budu tichsie, ako priemerne letne. Rovnako sa moze stat, ze vyborne letne pneumatiky budu mat v zime lepsie vlastnosti, ako mizerne zimne. Ale to uz je o tom, ci porovnavame porovnatelne...
K testu tazko nieco povedat, snad len tolko, ze ADAC (alebo OAMTC) dosiahli trosku ine vysledky. Im by som veril trosku viac, ako AutoBild-u. Ale samozrejme sa moze stat, ze velmi dobre zimne pneumatiky budu tichsie, ako priemerne letne. Rovnako sa moze stat, ze vyborne letne pneumatiky budu mat v zime lepsie vlastnosti, ako mizerne zimne. Ale to uz je o tom, ci porovnavame porovnatelne...
Emel
Jsem potěšen, letos jsem koupil Dunlop... pravda, víceméně pod vlivem testů 195/55.. a také pod vlivem výrazně vyšší ceny Goodyear a Michelin. Protože bydlím u Prahy, zajímalo mě spíš sucho a voda 😄
Ještě nikdy se mi nestalo, že bych s Dunlopem, nebo Goodem udělal chybu. U jiných už to tak nebylo.
s Dunlop letnymi sa chyba urobit da, zimnymi asi nie :yes:
Měl jsem zatím letní Michelin Energy (2x), Pirelli P3000, Barum Brilant a Brilantis, teď mám Goodyear Eagle. Nejhorší byly Barumky, u Brilantis se dokonce po dvou letech projevila výrobní vada (začaly se "odlupovat špatně zvulkanizované vrstvy gumy"), upozornili mne na to v pneuservisu při přezouvání na zimní gumy, bohužel bylo to po záruce, tak jsem měl smůlu, šly hned z domu a Barum už nechci nikdy vidět.
Letní mam Bridge Turanza na obou autech a jsou pro mě dokonalý. Hlavně nový na vodě. Zase na zimu bych je nechtěl.
Ja jsem tam letos na tomhle rozmeru s Continentalem a jelikoz jsem prezul brzo, dost rychle "odtavaji"
Martin911Turbo
Rozměr 225/45 R17 je v dnešní době naprosto normální a u mého veterána je tenhle rozměr uveden jako rozměr standart zadní pneu z fabriky 😄 a u mě zimná guma rovná žádná guma, protože v zimě nejezdím, to bych svému miláčkovi neudělal 😉
superkutil
Používám pneu 205/60 15" a vyzkoušel jsem GoodYear, Continental a Nokian a ze subjektivního pocitu byly nejlepší Nokian.
Nejhorší byly Continental, GoodYear o něco lepší.
Teď mám Continental 205/60 16" na Mondeo TDCI a nic moc, kloužou a nemají záběr. Tak jsem chtěl zkusit Nokiany, ale když jsem viděl tento test, tak nevím. Nokiany dopadly hodně blbě. 8-s
Nejhorší byly Continental, GoodYear o něco lepší.
Teď mám Continental 205/60 16" na Mondeo TDCI a nic moc, kloužou a nemají záběr. Tak jsem chtěl zkusit Nokiany, ale když jsem viděl tento test, tak nevím. Nokiany dopadly hodně blbě. 8-s
Kdyby to někoho zajímalo, v ponděli jsem si na Motor24 koupil Semperit Speedgrip (225/45 R17) a ze zkušeností, které jsem tento týden posbíral, musím velice pochválit.
[odkaz] :yes:
[odkaz] :yes:
Uvítal bych sice test poněkud rozšířenějšího rozměru (kolik tu jezdí aut s pneu 225/45/R17 ;-\ ) 205/55/R16 ale i tak je to zajímavé čtení.
P.S. GTI, koukej přepsat Zlatý ventilek 😄 - ta pasáž o nižším hluku odvalujících se zimních pneumatik... ta je snad tím nejzajímavějším místem tohoto testu (+ překvapivě nižší spotřeba zimních pneu).
Jó, v dobách stodvacítek a Escortů byl dezén zimních pneumatik spíš pro zlost a připomínal špunty od Bohemky, ale technika jde dopředu :yes😒br />
P.P.S. Už jsem to tu psal, ale normálně zírám jako výr na chování Michelin Pilot Alpin A3 (205/55/R16). Lepší zimní gumy jsem ještě nejezdil.
Z tej spotreby a nizsieho hluku som ja tiez trochu mimo, oni tam totiz v AUTO BILD (mam aj origo vytlacok) neuvadzaju velmi podstatnu vec a to teplotu. Lebo neverim, ze to plati pri 20 stupnoch >😁
Micehlin Pilot Aplin A3?? No fuj 😄 Na niektorych autach dobre, na niektorych hodne klzu hlavne na mokru. Nie su vylozene spatne, ale DUMLUP WINTERSPORT 3D su ina liga a zrejme aj GOODYEAR ULTRAGRIP *(isiel som 7, 7+ eset nie ani tieto PERFORMANCE 2). Conti nove som este nesiel, ale vacsinou prave su vynikajuce na vode, horsie na suchu a snehu.