Novinky
Nabízí dosti zajímavý jízdní zážitek na auto, které z venku i zevnitř vypadá jako klasická verze 6, dokud nenastartujete a nesešlápnete plyn. Navíc má 4x4. Problém má ale jediný, příliš vysoká spotřeba v rozmezí 11-15L a to dokonce pouze Natural 98. Kamarád co ji má a opečovává (r.v. 2006) by ji ale dle jeho slov neprodal. Taky se v ní vždy rád svezu, bohužel není to vůz na standardní ježdění, právě díky té spotřebě. Navíc to má celkem tuhou spojku, takže jakákoliv kolona je hodně cítit v koleně. Navíc Mazda na těch autech, co jsem slyšel celkem prodělávala, proto ukončila jejich výrobu a už se ji do nových verzí ani moc nechce, což je na druhou stranu škoda.
Ta spojka v MPS 6 mě překvapuje. MPS 3 měla spojku v pohodě. A to mám pěkně stará kolena... 😉 Ano, Mazda na tom nebyla v kritickou dobu zrovna nejlépe. Navíc se ještě "vykoupila" od Fordů a na to si půjčila balík peněz, takže na nějaké další e😜erimenty s MPS peníze nebyly. Zajímavé, že na MX-5 peníze byly. To bylo ale asi dané tím, že mechanicky, díky použití SkyActiv motorů a převodovek, nemuseli nic nového vyvíjet. Nemělo by se zapomínat, že cesta, kterou se vydali s vysoko-kompresními motory jim hodně zkomplikovala život. Zdá se, že opakují stejnou chybu jako s Wankelem. Tato doba bohužel nenahrává čistě atmosferickým motorům. Skloubit výkon a spotřebu s emisními požadavky v USA a v Evropě bez přeplňování, je dnes téměř nemožné. A to nemluvíme o tom, jak nákladný musel být vývoj těch SkyActiv motorů. Ano, cením si Mazdy za jejich odvahu se pouštět do nových technologií, ale načasování takových kroků a bez silného finančního zázemí nebylo příliš moudré. :-!
Velka skoda, ze mazda nespravi aspon nejaky ten warm hatch typu mazda2 s dvojlitrom alebo ze tu v EU nepredava americku mazda3 s 2.5 litrom - to by mnohym ludom uplne stacilo, málokto hlada a realne kupi 300 konove "stado"...