Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Nenechte si v myčce poškrábat auto. Kartáče ničí lak, i ruční mytí chce grif!

60 komentářů

Surcuf
OPRAVDU! si autor myslí, že běžný smrtelník bude trávit hodiny ručním mytím...........Ferrari za 5 míčů to pochopím, ale běžné vozy, jako třeba to Mondeo? Nesmysl, na to nemá nikdo čas ani chuť......., a že degraduje lak? degraduje, no a co, stejně jako celé auto, vždyť je to za pár let vrak se zlomkem hodnoty, daleko důležitější je mechanika než povrch a ten se (pokud už na tom někdo trvá) nechá za pár peněz před prodejem rozleštit a vyretušovat...........
mrazik
Nekoho bavi holky, nekoho vdolky. Ja stravim mytim auta cca 1.5 - 2 hodiny.
JiRkA997CZ
Já si pravidelně meju favorita, většinou stačí 4 plný kýble vlažný vody, mikrovláknová houba a 4 mikrovláknový hadříky. A za těch 24 let to pořád vrak není!
twistedTSD
Nesmysl, ne každý bere své auto pouze jako spotřební zboží. Obě /běžná stárnoucí malá/ auta zásadně umývám jen ručně, a to dlouhé hodiny, někdy doslova i půl dne. Obě jsou také poctivě navoskovaná přírodním tvrdým voskem. Baví mě o ně pečovat, je to pro mě relax. Vlastně si ani nepotrpím na permanentně čistém autě jako takovém.
nippon
Twisted, co je to prirodny tvrdy vosk? Daj typ. Dik.
twistedTSD
= tvrdý vosk s obsahem karnaubského vosku, pro dlouhodobou konzervaci laku (méně dlouhodobou než u syntetiky) a vyšší úroveň lesku.
fOE
Samozrejme ze se najde spousta takovych lidi. I "spotrebak" vypada jinak kdyz je opecovavany a jinak kdyz je na nem jeste lonskej prach. Navic, pro lidi co makaji hlavou je tohle velice prijemna fyzicka cesta relaxu. Clovek si u toho nejen umyje auto, ale i hezky procisti hlavu. 😉
3_diamanty
moja rec 😉 .. ja auto umyvam len ked uz ozaj musim... aj to najlepsie rovno sup do autoumyvarky ... a nech to mam cim skor za sebou.. sprtat sa v aute ma uz proste nebavi ... ale uplne najlepsi je prirodny prudky dazd.. taka poriadna burka dokaze auto pekne umyt... na zelenej felde sice aj po dazdi vidis smuhy a kdejake fleky ale na bielom pole nie.. tu dazd fakt postaci.. v tomto je biela farba dobra :yes:
CrankyDude
"..taka poriadna burka dokaze auto pekne umyt.."
A takato poriadna burka co prijde i s kroupama ... vyresi problem myti jednou pro vzdy, eh? >😁
CHerokee
Už od dávných dob, kdy jsme začínal s jetou pixlou bych nikdy nesvěřil péči o své auto myčce. Zásadně si myju sám. A dělám to rád. S kvalitní autokomstikou a voskováním se dají dělat zázraky. A člověk nikdy nepozná lépe své auto než když se o něj sám stará.
RADEK1
Proč sem chodíš. Evidentně ti auta nic neříkají.
Googlit
Ford není auto. Nepodsouvejte lidem tyhle podprahové informace.
WinDiesel
Zato Ty podsouváš lidem nepodprahovou informaci že jsi dement >😁
_Karel_
:yes:
RADEK1
A jaký panečku >😁
Googlit
Asi si připadáš hrozně vtipný protože na registraci do diskuze člověk nepotřebuje mít IQ 130+, ale lidi co si jednou koupili nějaký Ford, tak těm to tak vtipné nepřipadá. Než Ford tak to už snad raději i škodovku nebo dacii.
dnpa
Někdo si tohle myslí o francouzských nebo italských autech. Každá značka má nějaká pro a nějaká proti. A každý uživatel klade hlavní důraz na něco jiného - design, jízdní vlastnosti, cena, spolehlivost, funkce...
M1chal
Nejsem otrokem svého auta, abych kolem něj lítal :-!
Mig_35
No to máme stejně. Proto jezdím do bezkontaktní myčky (laser wash) tady v Brně. Umytí nestojí za moc, ale auta se nic nedotkne ani omylem. Podle mně nejlepší volba. Plus jednou za sto let umýt ručně u profíků.
Umytí stejně třeba u černého auta vydrží tak dvacet minut...
Ozzman
V životě už nechci další černé auto....
3_diamanty
tak bracha ma cierne auto ... ale mne sa moja biela paci cim dalej tym viac... este som v umyvarke s bielym drobcom nebol ale zatial ani nie je treba ... lebo staci jarny dazd ktory kasnu zmije a je opat ziarivo biele... dokonca aj vecer v "tme" ked stoji kdesi pod lampou tak pekne ziari ... ... naopak brachove cierne auto uz hodne maskuje svoje hrany na kasni aj celkove tvary... je proste kusok nenapadnejsie ale zase na vacsom aute to moze posobit zostihlujuco

doteraz som nebol za bielu ale v reale cim dalej tym som uz radsej ze mam prave biele auto a nie nejake tmave alebo sive/sede ( lebo take cierne polo je ozaj hodne nenapadne a tvarovo nevyniknu jeho rysy ani maska ) .. a ja ocenujem prave tu jeho "svietivost"v bielej farbe v zaplave tych kdejakych sedych a tmavych aut vsade naokolo... navyse ked je ciste ozaj doslova az sveti... ta moja je zakladna pure biela... posobi kremovejsie ako povedzme biela na susedovom swifte ktora je az uplne sivo biela alebo taka snehovo biela... moja ma akoby akoby kremovejsi nadych a je kusok matnejsia ... ale to si clovek vsimne az ked z dialky z balkona pozera na obe auta stojace vedla seba 😉 .. ono aj tych bielych odtienov je dnes fakt uz hodne... a plati ze co biele auto to "ine" ... sranda ... ci uz biely yaris i20 polo alebo swift... postavme ich vsetky vedla seba a razom zistime ze kazda biela je kusok ina 😉

mne sa cierna na malom aute proste nepaci... skryva jeho hrany aj masku ... ale na vacsej limuzine to moze byt uz lepsie... bracha naopak ciernu chcel... ale tak kazdy to vidi inak a ma iny pohlad na vec... lebo take cierne sorento je fakt pekne... a taka maska tam stejne vynikne vdaka masivnemu chromovanemu lemu 😉 .. a zase biely cherokee vyzera fakt hrozne.. jak modna hracka pre barbie ... takze je to vzdy aj auto od auta ( dizajn ) ... niektorym sedi viac biela inym ani tmava nerobi vizualny problem
twistedTSD
V černé tolik nevynikne design karoserie, detaily...ale stejně se mi líbí čím dál víc.
3_diamanty
presne... kym biely sportback ziari a posobi az svalnato ... tak cierny je doslova az nenapadny a akoby posobil vizualne aj mensi ako ten biely .. to iste polo... biele doslova svieti.. jeho lemy blatnikov vyzeraju svalnate a masivne... cierne je uz ale kasnou naopak akoby nevyrazne a nevidis tam ziadne hrany a linky ( na bielom pole pekne vynikne ta cierna stihla maska ale aj tie cierne leskle B stlpiky po boku kasne.. to sa mi paci )... ale niektorym autam proste sekne cierna... inym zase biela 😉

biely cherokee je fakt az divny... tu zase cierny vyzera daleko lepsie ... :yes:
CrankyDude
"V životě už nechci další černé auto...."
Jsi poucen, zda se mi. :yes:
WinDiesel
Já jezdím do myčky Blue Sky / Dark Clouds.
Zaprší - a auto je čistý.
Jenom tuhle mi na to na_s_rali holubi tak sem na to vlítnul papírovým kapesníčkem.
Ozzman
Já na ně za chvíli vlítnu se vzduchovkou... usídlili se mi nad autem ve výklenku střechy...
woody-alien
Proč hned takový násilí.... 😉
[odkaz]
fOE
Vporadku, ona je to taky ucast ciste dobrovolna. 😉
Jopino
U služebního auta bych lak nerešil, ale u vlastního určitě ano. Jasně, když mám ojetinu, která už "své zažila" a je poseta důlky v plechu a rýhami až na plnič, taky bych šetrné mytí taky neřešil. Ale u hezkého laku je logické, že o něj budu dbát. Určitě bude auto lépe vypadat a je pravděpodobné, že se to zhodnotí při následném prodeji. Jasně, málo kdo má možnost si u baráku vytáhnout hadici a wapku, přinést dva kýble, k tomu dokoupit kvalitní PH neutrální šampon, mycí rukavice, detailery, aplikátory, vosky...
Je to kazdého volba, ale jako otročinu to určitě neberu, je to relax a auto líp vypadá. Na kvalitně ošetřovaném a udržovaném laku se tolik nedrží špína a k následné údržbě pak po dlouhou dobu stačí jen oplach tlakovou vodou.
Náhodou, článek je v pohodě a docela dobře vypichuje špatné stereotypy při mytí aut, a že jich je...
3_diamanty
tak ja sa nechystam z toho robit vedu.... a aj s mojim par mesacnym bielym autom zamierim coskoro rovno do klasickej autoumyvarky kde som doteraz 16 rokov jazdil s feliciou ... poviem ti uprimne... na tie 2 navstevy autoumyvarky rocne to nema zmysel riesit... navyse ked vidim ako vyzera lak feldy ( zelena petrol ) po 16 rokoch tak pohoda... skor je obyty od kamienkov a od tukancov susedovych dveri akoby bol zniceny od autoumyvarky ... navyse predpokladam ze lak pola je daleko kvalitnejsi ako to "blato" na felicii 😉 takze ma nenapada jediny dovod rucne "drhnut" kasnu v domneni ze je to nejaka vyhra 😉 ... aj bracha svojho sportbacka tiez umyva v klasickej autoumyvarke a po 6 rokoch cuduj sa svete ta jeho cierna je stale pekna cierna 😉 ... laku zda sa nic nie je... ozaj az taky detailista uz nie som aby som s lupou nahanal tie tri "skrabance" od kefy z autoumyvarky ktoru navstivim raz dvakrat rocne 😉 .. skor nastvu obyte "hole" bodky na kasni od kamienkov.. napr vpredu okolo masky a na kapote alebo vzadu po boku pri blatnikoch... tu sa zide lakovacia tuska ( feldu s nou mame uz celu pobodkovanu .. hlavne kapota ) takze riesit nejake kefy z umyvarky je fakt smiesne .. pride mi ze niektori tu asi jazdia rolls roycemi alebo minimalne S kladou >😁 .. ale ok chapem... 😉
Jopino
Sorry, to je Tvůj úhel pohledu, ale neberu Ti ho. Na Tvé bílé nebudou stopy z kartáčů až tak vidět. Já mám úlitbu v tmavých lacích a pro ty je portálová myčka peklo. A pokud chci, aby v black crystal pearl byla ta perleť nějakou dobu vidět, namísto škrábanců, budu si mýt auto radši ručně. Mě to směšné nepříjde, chlape.
3_diamanty
no jo... tu uz konci veskera legrace >😁 :yes😒br />
bracha ma ciernu metlu... 6 rokov jazdi do klasickej autoumyvarky ... po umyti auto ziari ako nove... takze doteraz tych 10-12 umyti znieslo fakt bez problemov 😉
Jopino
Někdy se prostě neshodneme 😄 Věř, že lak auta, který jezdí těch 6 let do kartáčové myčky, nikdy nebude jak nový. Leda bys měl šedý zákal >😁 Lak ručně mytého auta má k tomu novému mnohem blíže😒br />
[odkaz]
3_diamanty
ja viem... novy samozrejme nebude... ale ani nevyzera zeby mu nieco bolo 😉 .. s lupou som ho neobzeral ale ked je umyte je pekne ciste ako za nova

pekne foto... auto ziari unavam.... HR-V je moc podarene auto .. mame tu modry exemplar dole na vedlajsej ulici a ked chodim na nakupy do obchodu 😉 ... tak nejak sa vzdy za nim otocim ked idem pesi okolo ... rucne som umyval feldu asi dvakrat v zivote.. a raz ju aj lestil s takym tym turtle vox pripravkom .. zralo to farbu neskutocne .. handra bola cela zelena ... az som sa bal co z toho bude vo vysledku... ale nakoniec auto pekne ziarilo .. ale uz som z tohto "hrania sa" s autami akosi vyrastol... neviem.. iste veci dnes proste uz neriesim ... som spohodlnel co uz... mam uz ine priority... asi je to aj vekom
Jopino
Však v pohodě, jsi běžný uživatel, neřešíš dokonalý lesk. Od toho jsou "blázni" do detailingu. Někdy ale fakt stačí málo a lak je úplně o něčem jiném.
Polo v pohodě? Žádný problém? Já se byl projet v novém Civicu jak s 1.0T, tak s 1.5T (to jsem měl půjčené na 3 dny) a musím uznat, že velký posun. Perfektní auto. No a Háervo zatím ťuk ťuk, bez jediné vady.
3_diamanty
ale inak mal som kedysi take dni ze som napriklad musel kupit biele krytky smeroviek... alebo som kupil pekne potahy.... alebo pamtam ze na disky som sa hodne tesil.. tie sme na feldu kupili az v r 2007 ... to som ako student este nemal staly prijem a moc som sa na ne tesil..... proste hrozne sa mi pacilo ked som kazdy rok mohol na felde nieco "vylepsit" .. alebo tiez som nakupil aj kdejaku tu autokozmetiku ( ktora casom stejne zostarla a vobec ale vobec som ju nevyuzil .. snad raz dvakrat ) ... dnes ma uz ale ozaj nebavi nejako sa sprtat v aute ... dokonca este ani potahy som ziadne nekupil do pola... ale chcem si kupit dopredu aspon tie nejake autotricka ( autotielka? ) ale neviem ci to ma vobec zmysel..... bracha tiez ziadne potahy nema a jeho sedacky vyzeraju ok... tak neviem... ano auto v pohode.... pred tyzdnom mi zasvietila na palubaku kontrolka tlaku v pneu ... tak som ich bol pre istotu dofuknut .. ale prislo mi ze boli vsetky ok ...... mozno nejaky plany poplach neviem.. . natlakoval som vsetky pneu na 2,4 .. a po tyzdni stale vsetko ok.. zatial palubak nic nehlasi ..... tak neviem co to malo znamenat.... auto ide fakt pekne.... kusok s tou spiatockou mam obcas problem stale sa trafit.. obcas je to na nervy ale tak koncern ju ma vsade tak riesenu.. uz polo z r 96 ju tak malo... je to vec zvyku... ako fakt spokojnost... auto plni to co ma na jednotku .. a podla mna aj dobre vyzera s cim som velmi spokojny ... uz konecne nevyzeram ako bezdak .. nic proti felde.. ale uz som sa s nou miestami az hanbil jazdit... pritom vsetka cest co prezila a mam ju moc rad.. ale uz pojde prec... jej dni su uz zratane... ;-\ ....

novy civic je ozaj uz kusisko auta... este som ho nevidel ale vyzera masivne.. ale kao vidis uz ma tiez turba... co uz... atmosferu aj tam uz nenajdes... HRV je fakt pekne auto... paci sa mi.... hondy su vseobecne spolahlive a kvalitne vozy... 😉 :yes:
Jopino
Však jo, neberu Ti to. Já si s autem zase rád zabiju zbytek volného času. Takže třeba na Háervu jsem lakoval brzdiče, ošetřil dutiny a podvozek, doladil odhlučnění, audio...
Ad potahy: já silně uvažuji o slovenských MAD. Udělaji mi je presně podle požadavku, takže černé boky a tmavě rudé prostředky to jistí. Je to totiž jak píšeš, jezdím hodně krátké trasy a tím častým nastupováním a vystupováním je větší riziko ošoupání venkovního sedáku a bočnice. Pozoruji totiž, že standardní látky na sedadlech nejsou čím bývaly.
Co se týče kontroly tlaku v pneu, taky mi to párkrát zazlobilo, převážně při změně teploty, stačil reset na BC a zase klid.
3_diamanty
tak tie MAD su na mieru... kamarat co ma P307 ich kupoval na objednavku presne na model P307 .. a mal problem ich vobec nasadit.. dal dole aj sedaky rozobral pol auta a babral sa s nimi pol dna.... tym ze su na mieru robene tak su na milimeter presne ... a jednoducho ich pri dostatocnej sile a zrucnosti proste ani nenasadis... ja na starom pole som mal univerzaly z lidla za 20 eur a ich nasadenie mi trvalo pol hodiny lahoda pohoda... ale je to aj o sikovnosti... ja som kusok drevo v tomto alebo lepsie povedane nie som taky ten autokutil ... tak len aby si vedel ze aka pripadna tortura tu hrozi 😉

skus nejake tie fora prezriet a uvidis ze nasadit MAD-y na mieru moze byt niekedy az nadludsky vykon 😉
Jopino
Jo, jo, to vím, přesné, těsné, perfektně padnoucí s prací na celé odpoledne. Počítám s tím, informace o tom mám, kolega z práce to teď montoval do Sportage. Bude to boj, ale s efektním výsledkem :-!
3_diamanty
tak v pripade MAD vela zdaru... vysledok by ale potom mal stat za to.... to ano 😉 :yes😒br />
MADy u nas maju priamo tusim ze v karfaci kde je taky stanok autodoplnkov... viem si ich tam priamo objednat podla typu auta ... ale kaslem na to... nemam na to nervy aa pridu mi aj drahe... tie z lidla mi posluzia rovnako... ale ani tie zatial nekupujem aj ked uz som vahal ... no som hrozny 😉 ... normalne sa nezpoznavam
twistedTSD
Každé auto vypadá po umytí pěkně, pokud to není 20letá růžová Felicie se slezlou clearcoat vrstvou. Ale to neznamená, že by lak nemohl při šetrném zacházení vypadat mnohem lépe, více se lesknout a zejména při bližším pohledu nevypadat jak kdybys ho umýval drátěnkou na nádobí. Stačí si najít nějaké srovnání na internetu. A na to, že by nové Polo snášelo myčku výrazně lépe, bych nesázel. Samoopravné laky dosud rozšířené nejsou.

Já bych do myčky nezajel ani s 14letým autem z bazaru, o novém nemluvě. To máš jako s olejem, dle servisních pokynů je 20-30-50-tisícový interval zcela v pořádku, ale všichni tušíme, že motoru škodí. A tak ho radši zkrátím.
3_diamanty
to je individualne uznavam.... ja do autoumyvarky raz dvakrat do roka chodim a pohoda 😉 ... tieto veci ako fakt neriesim... ale je to clovek od cloveka...

tak s 14 rocnym autom z bazaru uz mozes ist akurat rovno na srotovisko.. davat tu aj tych par eur na umyvarku je uz ozaj k nicomu.... suhlas :yes:
CrankyDude
"po umyti auto ziari ako nove... takze doteraz tych 10-12 umyti .."
Kolik dioptrií nosíš? 😐
RADEK1
To jakože auto myje 2X do roku? Já své tak 3X do měsíce.
Umývať auto ma baví. To svoje. Preto si ho umývam ručne, pod kefami nikdy nebolo. Je to pre mňa zároveň relax.
Služobné dávam raz za mesiac do ručnej autoumyvárky, postarajú sa o umytie zvnútra aj zvonku. Medzi tým ak ho zaprasím, ide pod kefy. Striebornej metalíze to opticky až tak nevadí a nejaký zvlášť citový vzťah k nemu nemám 😉
gil54
....to asi už víte. 😄 😉 Kdysi jsem i já měl služební auto. Choval jsem se k němu úplně stejně jako k soukromému. Pro jistotu napíšu, že dle možností co nejlépe.

Když jsem míval zaměstnance a zjistil jsem, že se nechovají podle předem stanovených pravidel nebo dokonce lépe, letěli.

Osobně se mi nezamlouvá názor, že na služebáka se můžu z vysoka vys.at.
Jopino
Souhlasím. Ovšem jsou situace, že je na 40 lidí 6 služebních aut. 10 zaměstnanců v tom hulí, 15 jí. Třetina se o auta stará alespoň základní způsobem, tedy že auta zavezou na portálovou myčku a vyklepou rohože, zbytek je slušně řečeno flegmatický. To mě pak přechází chuť auta drhnout, když tři dny je po péči auto zhnojené 😐 Bohu žel, tak to je a když jsou někteří hnojáci, nebudu dělat z prominutím děv.u 😄 Některé lidi prostě novým kouskům nenaučíš 8-s
gil54
Chápu.
To mě ani nenapadlo, že by na auto mohlo být tolik lidí. Jak to tak popisuješ, tak v takové firmě a s takovými lidmi bych asi neměl ani moc chuť dělat. ;-\
CrankyDude
"..40 lidí 6 služebních aut. 10 zaměstnanců v tom hulí, 15 jí. "
Pro takove...i ten dobytčák čD je luxus, který si nezaslouží. :-!
Brin
Mám dvě auta, s každým zajedu do myčky asi tak 2 x ročně a občas je opláchnu čistou vodou (nebo oprší). Takže než si zničím lak, vydrží mi ty auta asi 40 let. To jde.
3_diamanty
asi tak 😉 :yes: to bolo hodne trefne.. vidim to rovnako... absolutna zhoda :yes😒br />
automyvarka 2 krat rocne... kedze sem tam stejne auto zmije poriadny dazd... a tiez ho obcas len tak zlahka oplachnem vodou .. vzdy ked cistim len podbehy a casti okolo dveri ( vacsinou na jar ) ... a lak je cuduj sa svete aj na 16 rocnej felde taky ze by hocikto ani neveril co to auto uz prezilo... skor vidim problem v odskakujucich kamienkoch ... tie dokazu narobit na laku paseku a vrasky na tvari... tu aj bracha ma s tymto problem ... ale lakovacia tuska neraz dokaze zazraky... felda ju mala.. bracha tiez... len k polu som ziadnu nedostal tak si musim nejaku casom zohnat
CrankyDude
"..automyvarka 2 krat rocne."
..a trenky měníš na Vánoce. >😁
Bruffen
Dost, hlavně větších, autosalónů, používá při předprodejní přípravě myčky. Když pak auto poprvé ručně umyjete s hrůzou zjistíte vlasové škrábance.......takže už koupíte nové auto s poškozeným lakem V salónu ovšem nic nepoznáte, protože je to navoskované.
Psf396
Používají je i v AS, ale v článku o nich ani slovo.
tomas247
"Profíci jsou obvykle šikovní, kromě toho používají účinnou a drahou kosmetiku, jakou domů nekoupíte."

V jednej vete 2 blaboly.
1. Vacsinou su to brigosi za "5 korun na hodinu" co to flakaju ako sa len da.
2. Kvalitnu kozmetiku dnes kupim v kazdej r*t* pomaly. Pouzivam Autoglym, co je jedna z tych lepsich znaciek a je jej plny net...
CHerokee
Taky bych nebral "profesionály" jako žádné zaklínadlo. Sám s nimi nemám dobrou zkoušenost. Detailingových e-shopů, kde umí i poradit, je dnes dost.
Vojtta
Je důležité si prostě vybrat dobrou a ověřenou myčku aut. U nás myjou auta brigádníci, ale rozhodně to neflákají. Dostávají dostatečně zaplaceno a navíc mají dýška. Taky používáme kvalitní chemii na čistění: [odkaz] a rozdíl jde poznat.
Vyzkoušejte taky zajet do pořádné automyčky a pak si až stěžujte!
olgakarto
Tak proto radši péči o auto svěřuji těmto lidem: http😐/www.united-c.cz/ - za to vypadá faaakt krásně 😊
Hugo_lo
Mně by zase až tak nevadilo, že by mi kartáče v myčce poškrábaly lak na autě, ale nechce se mi každých 14 dní nebo měsíc dávat peníze za umytí auta, když jsem se před časem rozhodl pro koupi vapky Karcher z https😐/www.profinaradi.com/…ke-cistice-vapky a myju s ní skoro všechno, protože to jde krásně a skoro samo.
ivanka087
Když jsem naposledy měla s holkama na dámskou jízdu na Pálavu půjčený rodinný Tiguan od manžela, tak jsem ho pak nechala umýt v nějaké komerční myčce kartáčema. No kdybyste viděli jak manžel řval (a to je na mě vždy hodný). Naháněl mě po baráku, řval jako nějaké zvíře proč teda kupoval ten https😐/www.nilfisk-eshop.cz/…dum-a-domacnost/ vysokotlaký čistič když nedokážu ani odpracovat nějakou věc rukama.. No hrůza děs.