Technika
Slušelo by se asi napsat, že tlumení vibrací není jediným úkolem silentbloků. Například nápravové silentbloky slouží především k pohyblivému uložení závěsů kol, tj. nahrazují klouby.
Ale to bychom od pana Dusila už chtěli moc >😁 >😁 >😁
Na mě jako člověka lehce znalého problematiky kmitání(neříkám že jsem e😜ert 😁), respektive vibrací a hluku, a zároveň pohybujícího se ve výrobě podvozkových dílů tento článek působí, jako by autor chtěl vyznít chytře, tím že si přečetl něco málo o této problematice, ale tak úplně to nepochopil a někde to opsal. Frekvence a vlnová délka? Není to náhodou to samé? (vlnová délka je vzdálenost mezi začátkem a koncem 1 periody a tím pádem přímo úměrná frekvenci....) Kmitání se popisuje frekvencí amplitudou a střední hodnotou. A takhle by se dalo pokračovat.....
Jinak pro zajímavost Hydrobushingy (hydrolágry převzatě z němčiny) se používají celkem běžně na spodním ramenu. Z těch co se u nás vyrábí/vyráběli zmíním třeba Ford Focus, Porsche Panamera, 911, různá Audi atd.
Jinak pro zajímavost Hydrobushingy (hydrolágry převzatě z němčiny) se používají celkem běžně na spodním ramenu. Z těch co se u nás vyrábí/vyráběli zmíním třeba Ford Focus, Porsche Panamera, 911, různá Audi atd.
Tak frekvence a vlnová délka nejsou to samé, protože do hry vstupuje ještě rychlost šíření zvuku nebo obecněji vibrací v daném materiálu. Jiná rychlost je v oceli nebo hliníku, jiná ve vzduchu, jiná v pryži, jiná v plastech. A pochopitelně i při shodné frekvenci bude v těchto materiálech odlišná délka vlny.
Na druhé straně silně pochybuju že by znalosti p.Dusila sahaly až tak daleko. Ze všech jeho článků mám úplně stejný pocit jako ty a myslím že to není jen pocit. Třeba já kdybych psal nesmysly jako on tak bych se hluboce zastyděl a šel raději kopat kanály. Ale to je samozřejmě otázka míry sebereflexe jeho i celé redakce. Třeba jen "nejsou lidi" 😄
Na druhé straně silně pochybuju že by znalosti p.Dusila sahaly až tak daleko. Ze všech jeho článků mám úplně stejný pocit jako ty a myslím že to není jen pocit. Třeba já kdybych psal nesmysly jako on tak bych se hluboce zastyděl a šel raději kopat kanály. Ale to je samozřejmě otázka míry sebereflexe jeho i celé redakce. Třeba jen "nejsou lidi" 😄
Plus je ta úměra nepřímá. Prostředí bývá dané. Stačí vědět, s čím mám tu čest. Nemusí však být homogenní.
Tak pokud se budeme bavit o zvuku, pak ano. I když si myslím, že pro tuto aplikaci jsou důležité spíše mechanické vibrace a uvažoval bych vibrace v grafu Amplituda-čas.
Pro elastodeformační prvek jako je silentblok čekal veličiny jako tuhost (N/m) nebo tlumení (N*s*m^-1), případně poměrný útlum a ne pevnost v tahu (Kde mimochodem většině lidí více řekne MPa než N/mm^2), ale to je na dlouhé povídání a musel bych otevřít skripta z Konstrukce motorových vozidel a to se mě tak nějak nechce >😁 I když zkoušku jsem z toho skládal minulý týden >😁
Pro elastodeformační prvek jako je silentblok čekal veličiny jako tuhost (N/m) nebo tlumení (N*s*m^-1), případně poměrný útlum a ne pevnost v tahu (Kde mimochodem většině lidí více řekne MPa než N/mm^2), ale to je na dlouhé povídání a musel bych otevřít skripta z Konstrukce motorových vozidel a to se mě tak nějak nechce >😁 I když zkoušku jsem z toho skládal minulý týden >😁
Jo ty jmenované parametry jsem taky v článku postrádal, protože pevnost v tahu taky u silentbloku vzhledem ke konstrukci považuji za podružný údaj a ty důležité tam nejsou. A rezignoval jsem nakonec i na ty megapascaly, už jsem nechtěl p.Dusila víc dusit 😄
Takže tam asi nacpu powerflexy, protože na tomhle je to o rozbití úst.
Dvě auta jsem zpowerflexoval a jízdní vlastnosti se podstatně změnily - ale s tím asi počítáš 😄
Zároveň ostatní komponenty konstruované s přihlédnutím k původně zamýšlené kinematice nápravy dostávají kvůli vyšší tuhosti PU celkem kapky, na obou autech jsem takhle odepsal zadní tlumiče a stabík.
Powerflexy su fajn, ale zmena nemusi byt pozitivna, zmeni sa ti spravanie auta, zacne sa prenasat hluk od naprav a ak su originalne silentbloky pokrocilejsej tak to ani nemusi byt zlepsenie. A ako pise Odan, zacnu ti odchadzat ine diely v dosledku vybracii a prenosu razov.
Zrovna u velkych pohodlnych aut ako Volva by som tuhe plne silentbloky nevidel ako vyhru. Radsej originalny nahradny diel 😄
Jinak co se týče pohodlného Volvo ... já to mám továrně snížené, tužší stabilizátory, PUR silentbloky na motoru a převodovce, nový lehčí a průtočnější nerez výfuk, trochu poladěný SW. Před výměnou silentbloků v ramenou to jezdilo jak motokára (resp. jak jen to jde s FWD)
Kazdopadne jasne v takom pripade ta nejaka strata tuhosti trapit nemusi ak ju vobec bude citit.