Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Velký test celoročních pneumatik: Která bude nejlépe odpovídat vašim potřebám?

41 komentářů

ericn
Tak maximálně pro jízdu ve městě, jinak ani omylem :no:
jiras_
Používám celoroční jako zimní a perfektní zkušenost. Kromě hor je v ČR zima jen o nižších teplotách a max jízdě na mokru, nepamatuju nějaké závěje na dálnici atp. I na hory na lyžování není problém. On by to teda nebyl problém ano v letních, všechno je až k parkovišti prosolené jako nikde jinde.
rohYpnol
Ne. Zimni pneu sice je o tom, že v našich podmínkách 90% času obvykle stačí celoroční a je to o těch zbylých 10%. Ale právě v tom to je. Když někdo může nechat auto stát nebo nejen když jsou zlé podmínky, tak dejme tomu. Ale ani to není výhra. Počasí se může zkazit cestou a co potom...
Já CrossClimate na jednom autě mám a ano, asi nejsou špatné, ale už se těším jak půjdou pryč a na zimu stejně mám zimní Celoroční je jen kompromis a je mi jedno jak to dopadá čistě v testech. Realita je vždycky jiná. Myšleno hlavně s ohledem na stáří pneu. Celoroční možná jako nové stačí. Ale mě by opravdu zajímal test, jak se zhorší vlastnosti pneu třeba po dvou třech letech. Osobně si myslím, že zimní vlastnosti celoročních budou upadat nejrychleji... Jenže klasika takovýto test nikdo neudělá že.
jiras_
Ale prd, ty Crossclimate2 jsou v pohodě, když jsou dobré pro Kanaďany, tak pro nás tuplem i na sněhu. V nějakém extrému se stejně jede krokem nebo vůbec,ať je nazuto cokoli. Lze to brát i naopak - přes zimu je spousta dnů, kdy je sucho a kolem nuly, to jsou zimní pneu slabé. Těch dnů je v ČR rozhodně víc než nějakých náporů sněhu. A pak dny kdy je +10. Co je pak menší risk? Nahodim je někdy říjen/listopad jak je čas a neřeším, že se teploty z týdne na týden pohybují +-10°. Já svoje řešení nikomu necpu, pohybuji se Praha, Středočeský a Ústecký kraj, kdo bydlí na horách se rozhoduje trochu jinak.
Niemand
Žiadne nechať auto stáť sa nekoná. Mal som Crosslimate prvej generácie, ktoré v trakcie na snehu nijak nevynikali a zo zvedavosti som to auto zobral do hôr(lyžiarske stredisko Skalka). Skoro celý víkend snežilo, po ceste bolo pár aut čo nevyšlo a vodiči museli nahadzovať reťaze, ale ja na predokolke s univerzálkami som vyšiel bez zaváhania. No a pointa je, že ak kupuješ kvalitné zimné a max po piatich rokoch ich vymeníš, tak môžeš univerzálkou opovrhovať. Ale často to robia práve majitelia 10 ročný Matadoriek, ktoré predsa nebudú meniť keď ich ešte nezodrali.
ericn
Tak si dej na celoročkách v zimě třeba Vysočinu, Krkonoše a Šumava je taky fajn. Good Luck až tě budou tahat z příkopu :yes:
xxc
Celkom v pohode som minulu zimu presiel hory na celorockach od Pirelli.
webpaja
My co bydlíme v kopečkách se můžeme podobným věcem jen smát. Námraza nebo led je samozřejmě i v nížinách.
rohYpnol
Je to hodně o tom kde a kdy jezdíš. V Mikulově asi s celoročkama člověk vydrží. Na Vysočině nejezdit na zimních je hazard :-!
Jenik3
Je to zejmena o tom, kde jezdis a jak to pobere tvoje hlava. Dogmaticky vyzadovat zimni pneu na jizni morave je slaboduche a stejne tak je slaboduche jezdit na letnich na vysocine.
A jak to vezme hlava? Zkus vyrazit s vlastnimi detmi v aute na nevhodnych pneu.
xxc
aspon deti nebudu doma zalovat, ze sme sli rychlo, ked vyrazim s nevhodnymi pneu 😁
pevec1
Asi jste na nich nikdy nejel...
Já je koupil cca před rokem. Zima byla slabá, na hory nejezdím, žádný problém. Na vodě taky ok. Měl jsem trochu obavy z léta - dovolená po dálnici, ale vše proběhlo taky bez problému. Drobné postřehy. Nová má nižší vzorek, než nová zimní, uvidíme, jaký bude nájezd. V létě při ostřejším průjezdu zatáček se ozývají, podobně jako zimní, zřejmě souvisí se vzorkem, po rovině ticho. Při otáčení volantem na místě (parkoviště), jsou na zemi vidět výraznější stopy, než při letních.
Já jsem zatím spokojen.
rohYpnol
Asi jste nečetl. Mám ty nejlepší a spokojený absolutně vůbec nejsem.
pevec1
A vy jste si asi nevšiml, že můj komentář není reakcí na váš příspěvek.
rohYpnol
Ne 😁
Reco
Na aute mam od vyroby celorocky. Konkretne Continental Crosscontact LX2. Najazdene 45k km za 3 roky a posledna zima mi uz prisla na hrane. Lenze to na "hrane" bolo za extremneho pocasia presne pred vianocami 2021 ked plosne nasnezilo velke mnozstvo snehu a na vsetkych pristupovych cestach do mojho regionu sa stali neprejazdne nehody. Ked som siel cez posledny priechodny horsky prechod, na ktorom kamiony si dali pauzicku, lebo to dohora nedavali a ti co tam neuviazli rovno policajti odklanali inou trasou som sa smykal do kopca na tej kasi po kamionoch aj ja. AK by som zastal, tak neviem ci sa rozbehnem - ale na to som neprisiel, lebo som to vystveral. Ako hovorim, ok zimne by to mozno dali s vecsim prehladom, lenze bola to situacia raz za 3 roky a to navyse vo velmi extremnom pocasi. Vtedy som si povedal, leto gumy daju este v pohode a na zimu kupim nove a znovu celorocky. Kinergy 4S mi maju akurat tento tyzden prist, tak som zvedavy.
A na zaver - s autom som bol na polygone a vysledky brzdnych drah a ovladatelnost boli porovnatelne s autami na zimnymi pneu. Len v jednej discipline pri vyhybacom manevri bolo jedno auto, ktore malo vyssiu hranicu ovladatelnosti asi o 4km/h, ale ten mal ozaj vyborne zimne pneu.
Mig_35
Taky na ne nemůžu říct křivého slova. Obzvlášť, když je auto ctyrkolka, tak bych s tím už vůbec neměl problem.
Reco
Tak nejak, ja ale mam SUV predokolku.
Mig_35
však to také nebylo určeno tobě, ale všeobecně.
rohYpnol
Za mě raději kupovat značkové levnější zimní a častěji, než superkvalitní značkové celoroční nebo zimní. Rozdíl mezi nějakou Continental či Bridgestone a obyčejnou Barum nebo Matador sice je, ale než jezdit 8 let na Continentalech tak za mě je lepší po 4 letech koupit nové, byť i třeba Matador.
A rozdíly v ceně nových pneu jsou celkem výrazné... V běžných rozměrech je ale nová slušná pneu dostupná a je to základ bezpečnosti.
Nicméně když teď vidím jak pneu zdražují, tak je to síla. No, opět důsledek zoufalé politiky EU...
xxc
staci kazde 2 roky, alebo kazdy rok kupit celorocne, ako v lete jazdit na lacnejsich zimnych 😄
traveldrive
Každý rok kupovať nové gumy? Zrazil si sa s koňom?
ericn
Jj je to mimoň, při normálním nájezdu kolem 20tis km ročně se kupují gumy 1x 4 roky - obě sady 😉
xxc
Ale nie celoročné, tie vydržia menej. Tiež nie som nadšený, privítal by som vyššiu výdrž.
Mig_35
no tak pokud nepřezouváš sám doma, měl bys započítat i náklady na tohle.
pevec1
Podle mě je důležité rozlišit, kam jezdím. Jestli lítám často po dálnici, jezdím na hory, nebo jsem měšťák z nížiny a když nechci, tak nejedu. A určitě souhlasím s názorem, že raději levnější, ale nové. Gumy 8 let jakékoliv značky už jsou děs a běs.
A ještě jednu věc. Vím, že už je to omleté, ale pokud jedu taky hlavou, jsem bezpečnější na celoročkách, než "piloti" na sezóních.
rohYpnol
Souhlas. Nehodu jsem mel právě na nových zimních, protože jsem přece měl NOVÉ 😁 😁
Niemand
To, že meníš gumy po 4 rokoch je určite dobré. Lenže občas sa zadarí nájsť test kde je k celoročkám primiešaná sezóna guma a z takých testov vyplýva, že rozdiel medzi zimnou Conti a univerzálnou Conti je menší ako medzi zimnou Conti a zimnou Matadorkou. Takže sezóne lacné gumy dávajú zmysel, len keď mám obmedzený rozpočet a jazdím toľko, že univerzálky by som zodral za 2-3 roky. Inak buď kvalitná univerzálka, alebo kvalitné sezónne obutie.
xxc
ale teraz mam vredestein quatrac a na vode sa mi zda, ze sa dost smykaju. Dalsie mam nachystane Hankooky, uvidime co to bude, ale vredestein ma nepresvedcil, uz som asi 3 pneumatiky vymenil kvoli vydutiu bocnice. To asi v teste netestuju, kolko obrubnikov a nerovnosti pneumatika vydrzi 😄
PowerHouse
tak je celoroční pneu nutnost, protože 1.11. nemáte vhodné pneu.
Reco
Tak si docitaj ten zakon cely za akych podmienok od 1.11 nemas vhodne pneu. Pretoze na letnych mozes bez porusenia zakona jazdit kludne cely rok (za urcitych podmienok)
xxc
Dnes bol sneh popri ceste, pravdepodobne bol isty cas aj na ceste, tak som zvedavy, kolko vyznavacov prezuvania malo zimne pneumatiky 😄
Jenik3
Mas recht a pro jistotu uvadnim odkaz na zdroj prava. Je tam uvedeno slovo "pokud", coz znaci podminku te povinnosti.
https😐/www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p40a
xxc
Tak v takom decembri lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
St.
Dřív se jezdilo na jedněch pneumatikách, spíš to byly letní, jen se rozlišovalo, zda dobrý či špatný vzorek, vrcholem byly “radiálky”. Muselo se umět řídit… Takže za mě: celoroční jsou úplně v pohodě.
_Teddy_
Treba pripomienut aj to, ze kedysi sa nechodilo v zime tolko lyzovat do Alp. A celkove sa vtedy jazdilo menej...

Podla mna celorocne maju zmysel pre toho, kto jazdi malo. Keby pouzival zimne+letne, nestihol by ich zjazdit ani za 5 rokov, a musel by ich vyradit skor preto, ze zostarli. Ja toho najazdim viac, a zimne aj letne mi vydrzia tak tri sezony. Celorocne sa mi teda neoplatia, neprinesu ziadnu vyhodu.

Na druhej strane, treba si uvedomit, ze aj tie najlepsie celorocne pneumatiky su v zime len tak dobre, ako priemerne zimne, a v lete len tak dobre ako priemerne letne pneumatiky. Pokial to clovek akceptuje, fajn. Ja osobne na bezpecnosti nesetrim, takze na zimu zimne, na leto letne...
Mig_35
Do Alp na lyže? Prohrnutá cesta až k horní stanici vleku, kam bych zvladnul dojet i na letních.
Crossclimate 2 v testech poráží i zimní pneumatiky …
celkově se změnou klimatu, za mých mladých let pamatuju sníh 2 měsíce nonstop, mrazy mínus 25-27 apod. dneska je průměr plus jeden stupeň a sníh občas bývá😊
DaewooMaster
"Pneumatika Continental AllSeasonConact skončila pátá" - z kontextu vidím, že skončila čtvrtá a není to "Conact", ale Contact.

Shodou okolností jsem po pečlivém zvažování tuhle pneumatiku nakonec vybral loni v prosinci na 2. auto a nelituji toho. Po zvážení všech relevantních parametrů a několika testů pneumatik prostě vyšla nejlépe (165/65 R15 81T), resp. měla nejvyrovnanější parametry.

Rozhodně není pravda, že je vysoce hlučná (ale je samozřejmě možné, že v různých rozměrech má ta pneumatika trochu jiné parametry). Na štítku měla uvedeno 71 dB (Made in France), ale měl jsem na autě mj. i Barum BRAVURIS, takže moc dobře vím, co to je rachot od pneumatik.

Rok a půl předtím jsem na jiné auto pořídil Michelin CROSSCLIMATE+ (Made in Poland) a v hlučnosti nebyl patrný žádný subjektivní rozdíl (na štítku měla 68 dB).
Jiří Pravda
Mám Hankook Kinergy 4S2 17" na Yetim, projel jsem s tím hory, dálnice i rozpálené ulice v létě. Za ty peníze je to skvělá volba. Žádný hluk, v ostrých zatáčkách drží výborně.
Mig_35
jediný kdo z toho nemá radost je můj pneuservisák. před tím to ani nesmím říct nahlas. jsi blázen!!! to nefunguje!!! to riskuješ jako prase!!! no bodejť, když přijde dvakrát ročně o kšeft... kdyby to tak dělali všichni😞
KANKUNEN
na užitkových autech mám 6 ráfků a každý druhý rok jsou vepředu funglovky. Nová celoročka je na sněhu lepší než zimní s půlkou vzorku.