Novinky

Zpět na článek

Jak číst DOT a rozměry pneu: Datum výroby, rychlostní a hmotnostní index

8 komentářů

Anonym
některé nečínské značky už dokonce začly vyrábět i pneu v Číně a dodávaj to sem na evropský trh. Popř. Indonésie.
KANKUNEN
Před deseti lety jsem viděl test na Mercedesu C, vyhrály Bridgestony a stejný model byl poslední ovšem Mercedes Only. Prostě Mercedes sklepal cenu a Bridgestone použil obyčejnější gumu na běhoun. Důležitá je hlavně země výroby, Nokiany z Ruska nestojí za nic, Barumky z Rumunska jsou totalšrot. A na autě mám zimní Savy z Německa a letní Yokohamy z Filipín, na kterých mám 20cm závaží. Aspoň jezdí tiše
_Teddy_
S tym odhadom zivotnosti pneumatiky (5-6 let) by som bol opatrnejsi. Par rokov dozadu robil ADAC+OAMTC test, kde porovnavali novu pneumatiku, a rovnaky typ starsej (1, 2, 3, 4, az 5 rokov staru). Zistili, ze pneumatika ktora ako nova bola povazovana za vybornu sa este ako-tak dala povazovat za vyhovujucu do 3 rokov.

Od 4 rokov uz pneumatika v testoch prepadla. Jej vlastnosti sa zmenili casom tak, ze ju uz vobec neodporucali. Guma je skratka nestabilny material. Aj keby ste pneumatiky skladovali v inertnej atmosfere, aj tak zostarnu.
Anonym
Ono spíše než o továrnu jde o značku. Značka si pohlídá, aby daná továrna vyráběla podle kvalitativních standardů. Barumka je low-cost koncernu Continental. Ať to bude vyrobené kdekoliv, bude to prostě "šrot".
rohor
že některé roky gregoriánského kalendáře mají i 53. týden.
Xifarg
Pokud se nemylim tak DOT v tomto kontextu znamena Date of Trade cili jinymi slovy datum zobchodovani resp. tedy vyroby...
Martinsczee
Příspěvek podléhá schvalování.
Martinsczee
Zdravím, jaký je Váš názor na pneu vyrobené pro konkrétní automobilky? Je nutné, vhodné nebo je to jedno jestli koupím pneu např. pro Mercedes s označením MOE, MO nebo bez? Je vhodnější koupit starší model s označením automobilky nebo nejnověší generaci bez označení (pokud se nevyrábí s označením mé automobilky)?

Pokud to někoho zajímá, našel jsem zajímavé videa...

https😐/www.youtube.com/watch?…

https😐/www.youtube.com/watch?…