Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Mercedes porazil Teslu, autonomní auta začne v Kalifornii prodávat první

Řidiči vozů Mercedes-Benz třídy S a EQS budou moci naprosto legálně sundat ruce z volantu a přestat sledovat silnici.
Zpět na článek
11. 6. 2023 11:17
10. 6. 2023 15:00
hodně použitelné
tak to je opravdu hodně použitelné ... "systém může být používán pouze během dne, v rychlostech nepřekračujících 40 mil v hodině (cca 64 km/h) a pouze na vybraných úsecích dálnic. "
Co jsem tak hledal, tak speed limit na dálnicích mají obvykle na 70mph.

To je asi jako kdybych inzeroval nepotopitelnou loď a jednou z podmínek bylo, že se smí používat jen na suchu. Ale měl bych na to schválení, razítka ...
Rozbalit vlákno
17
10. 6. 2023 17:35
Re: hodně použitelné
Ono je rozhodně lepší používat podvodný systém "Autopilot" od Tesly.
Na rozdíl od Tesly, pokud zákazník Mercedesu dodrží předepsané, zodpovědnost za případnou nehodu přebírá automobilka.
Tesla jen lže a podvádí a když se něco stane tak se to ze všech sil snaží hodit na řidiče.
Mercedes :yes: Tesla :no:
10. 6. 2023 19:06
Ano, funguje to s řadou omezení, ale je to Level 3. O tom má zatím Elon Musk se svou Teslou jenom vlhké sny.
11. 6. 2023 01:21
chápeš, že ta omezení jsou taková, že je to nepoužitelné? Je to tedy jen papírová funkčnost?
11. 6. 2023 07:02
Re: Re: hodně použitelné
No, ale i přesto je to pořád víc funkční než Autopilot nebo FSD od Tesly.
11. 6. 2023 07:17
Re: Re: hodně použitelné
Vazne?
11. 6. 2023 07:50
Re: Re: Re: hodně použitelné
Vážně. I přes zjevná omezení automobilka garantuje, ze řidič nemusí sledovat provoz a může věnovat pozornost něčemu jinému. A přebírá odpovědnost za případnou nehodu. Něco, o čem Tesla zatím jenom sní.
11. 6. 2023 08:11
Hold your horses.... read the fine print...what conditions must be met to allow Mercedes' L3 autonomy???? Only when on the highway,
11. 6. 2023 08:41
Re: Re: Re: Re: hodně použitelné
A co jako? Zvládá Tesla Level 3 alespoň na dálnici a za splnění určitých podminek a omezeni? Odpovím za Vás. Nezvládá.
12. 6. 2023 14:56
Re: Re: Re: Re: hodně použitelné
Tesla to reálně zvládá, jen na to nemá papír, že to plní Level 3.
Mercedes má papír, že to zvládá Level 3, ale reálně je to nepoužitelné
11. 6. 2023 09:13
Je třeba napsat to samé, co je v článku anglicky a hned to má větší váhu. :D
11. 6. 2023 10:17
No, slo o to, co je to za vitezstvi.
Na dalnici do 60km/h.
Hmmmm...
11. 6. 2023 10:24
Ani jedno ani druhé auto nie je schopné jazdiť v plne autonómnom režime v bežnej premávke. Vymýšľajú také kraviny v dobe, keď sa vedú primitívne vojny a deti umierajú od hladu a smädu.
11. 6. 2023 10:27
Tak dík, že jsi nám všem vysvětlil tu angličtinu. :D :D :D
11. 6. 2023 11:46
jenom troll :no:
11. 6. 2023 20:51
Da sa to vnimat takto pribrzdene, ako to popisujes ty, ale chvalabohu okrem ludi ako si ty, existuju aj inovatori a pokrokovi ludia. Ty si typicky cesky řizkař a zlepeňák.
11. 6. 2023 22:26
A ako inak sa to dá vnímať? Tvoj pohľad by ma zaujímal.
12. 6. 2023 14:57
tý voe, to mi ještě nikdo neřekl. A já myslel, že patřím mezi Tesla ultra fans.
10. 6. 2023 15:35
OK MB
Stačí se podívat na použitelnost Mercedes-Benz
Drive Pilot vs poslední Tesla Autopilot HW 4.0

YouTube je Vám na pomoc.
Rozbalit vlákno
0
10. 6. 2023 15:45
Překvapení se nekoná
Už minulý rok byla v médiích informace o tom, že MB dostal schválení pro testování autonomního řízení v rámci Německa. Samozřejmě SSA jsou v legislativě velmi vpředu. Cruise jako první začal provozovat autonomní taxi v San Franciscu. Waymo (používá i Pace) provozuje robotaxi v San Franciscu a Phoenixu. V Californii je už i Zoox od Amazonu, který je unikátní tím, že už vůbec nepřipomíná normální auto. Trochu méně se mluví o Číňanech - tady je rok starý článek CNN o Baidu autonomním autě (5. úrovně) http://edition.cnn.com/…l-hnk/index.html a tento týden se objevila zpráva http://tass.com/economy/1628943 o nasazení autonomních robotaxi firmy Yandex u Moskvy (používají Hyundai Sonaty).
Rozbalit vlákno
1
10. 6. 2023 17:36
Re: Překvapení se nekoná
A co Foxconn??? :-[] :-[] :-[]
11. 6. 2023 10:20
Autonómne riadenie
Autonómne riadenie je hlúposť, bezodná jama, do ktorej sa hádžu peniaze. Úplne zbytočne. Dnešná technika taký stupeň automatizácie nemá šancu zvládnuť, prostredie, v ktorom sa majú autonómne autá pohybovť, je absolútne nevhodné a extrémne rôznorodé a v neposlednom rade dnešný svet je ďaleko od toho, aby dokázal autonómnu jazdu akceptovať. Funguje to len v sci-fi knihách a filmoch, poprípade v mokrých snoch niektorých jedincov.
Rozbalit vlákno
10
11. 6. 2023 11:36
Re: Autonómne riadenie
Musíš to jít říct ne nám, ale těm tisícům lidí, co na tom pracují. Jsou to většinou blbečkové bez mozků a bez vzdělání, nevyznaj se v tom, co dělaj, budou rádi, když jim to nějaký borec z Auto.cz tak jasně vyloží a ušetří jim tím roky práce a bambilióny dolarů. Napiš jim velký email hned teď!
11. 6. 2023 11:48
kolik máš manželek ? a taky je bičuješ a kamenuješ ?
11. 6. 2023 11:49
27, ano, ano.

Fakt jsme tu na tehle urovni? Trinactileti kluci nebo neco takovyho?
11. 6. 2023 20:52
Amen :yes:
11. 6. 2023 21:56
Budú na tom pracovať ešte hodne hodne dlho a aj tak z toho bude prd. Konečne otvor oči a pochop, o čom to je. Poviem ti tajomstvo - o vývoji pre lepšiu budúcnosť našich detí nie. ;-)
11. 6. 2023 12:47
Ja zase nevidím dôvod prečo by to aj pri dnešnej technike nemalo fungovať na diaľnici. Tam tých premenných popravde až toľko nie je ako v meste či na okreskách. Aj vodorovné aj zvislé značenie je v drvivej väčšine jasne viditeľné a správne urobené. Mňa osobne jazda po diaľnici nudí a ubíja a tam by som s tým nemal žiadny problém.
11. 6. 2023 21:50
Drvivá väčšina správneho značenia nestačí. Musí byť absolútne správne a k tomu 2x istené. Potom by všetky vozidlá na diaľnici museli disponovať zhodným systémom riadenia, aby vzájomná interakcia neviedla k nehode. A v neposlednom rade, z premávky by musel byť úplne vylúčený najinteligentnejší článok - človek, ktorého reakciu nie je možné na 100% v žiadnej situácii predvídať, čo by rovnako mohlo viesť k nehode s fatálnymi následkami, v horšom prípade k reťazovej reakcii.
Najvhodnejším systémom k autonómnemu riadeniu je uzavretý systém železnice, napríklad metro - pokiaľ viem, autonómne metro sa vo svete iba zavádza, stále to nie je to nič bežné. Plány na autonómne železnice sú úplne v plienkach, a tiež je to oveľa jednoduchšie riešiteľný problém ako cestná premávka plná neznámych. Takže ak budú spoľahlivo fungomať železnice bez priameho ovládania lokomotív človekom, tak možno, zdôrazňujem MOŽNO bude reálne začať riešiť cestnú premávku. Dovtedy to bude iba utópia. Dnešná technika je stále drahá, zložitá, nedokonalá a nespoľahlivá.
12. 6. 2023 10:12
Driverless metro v Miláne funguje od roku 2013, samotná technológia podla wiki uz od 2002. Myslim, že v najblizsich 20 rokoch nas caka najvacsi technologicky skok aky ludstvo zazilo.
12. 6. 2023 11:22
Někde možná ano, ale u nás v ČR to spíše vypadá na návrat k koňským povozům :D
11. 6. 2023 11:17
Jupííí!
Další číčovina k hownu.
Rozbalit vlákno
0
11. 6. 2023 18:45
Porovnávajme porovnateľné
Som veľký fanúšik bezpečnostných systémov od Mercedesu, tí chlapci vedeli držať auto v strede cesty v časoch, keď sa ostatní potácali medzi čiarami ako opilci. Ale tak ako to už býva, aj tu sa najčastejšie vyjadrujú tí, ktorí o tom nemajú ani šajnu.

Mercedesácka Level 3 znie fajn, ale pozrime sa, ako funguje.
- Kde - pár oblastí, ktoré zrátame na prstoch ruky (Bay Area, Central Valley, Los Angeles, Sacramento a San Diego) a k tomu jedna medzištátna diaľnica spájajúca juh Kalifornie s Nevadou.
- Poveternostné podmienky - výhradne cez deň za bezoblačného počasia
- Typ cesty - diaľnice
- Rýchlosť - max. 64 km / hod.

Tesla Level 2
- Kde - v podstate celosvetovo, obmedzenia sú dané hlavne národnými legislatívami a taktiež asi tým, aké údaje už z danej oblasti spracovala automobilka vo svojom DOJO systéme
- poveternostné podmienky - auto vám povie, ak sú podmienky už nevyhovujúce, noc nevadí, dážď obvykle nevadí, sneženie vadí ak je ho veľa alebo v momente, keď zaslepí senzory
- Typ cesty - okresky aj diaľnice bez rozdielu
- Rýchlosť - max. 135 km / hod.

Mercedes ručí za nehody - asi áno, deklarovali ochotu prevziať zodpovednosť, ale v prípade jediného obláčika na oblohe by som sa modlil, aby mali ich právnici dobrú náladu.

Na čo je to dobré
Ten Mercedesácky systém je super ak bývate v Los Angeles a ráno medzi 7-10 a popoludní medzi 16-19 hod. cestujete v kolónach. Ak bývate v Chicagu, Bostone, New Yorku či Philadelphii, kde je situácia ešte horšia, tak vám je tento systém prd platný.
Teslácky systém funguje na všetkých - aj tých zmienených horších úsekoch ako má LA, len musíte držať volant aspoň v intervaloch, ktoré si auto vypýta. Nahradia mi škodu? Nie, ale pochybujem, že v budúcnosti preberú automobilky zodpovednosť - podľa mňa to nespravia ani keď budú mať Level 5.
Rozbalit vlákno
5
11. 6. 2023 21:53
Re: Porovnávajme porovnateľné
Neblázni, sem prísť s rozumným názorom a relevantnými informáciami...? Pohybuješ sa po tenkom ľade... ;-) Ale odo mňa máš :yes:
11. 6. 2023 22:00
Na palcoch mi fakt nezáleží, ale dík ;-)
Nemal som odvahu spýtať sa tých chlapcov v diskusii vyššie, aký je z pohľadu užívateľa rozdiel schopností auta medzi SAE2 a SAE3 - teda okrem toho, že v trojke nemusíš držať volant. Tak schválne, bol by som rád, aby mi niekto vysvetlil v čom inom je Tesla SAE2 tak pozadu oproti Mercedesu :-)
11. 6. 2023 22:12
Popravde to neviem ani ja, ale nejak zvlášť ma to netrápi. Je v tom podľa mňa viac marketingových záujmov a možno aj politiky, ako reálnych technických aspektov.
Niečo viem o súčasných možnostiach automatizácie, možnostiach senzorov a riadiacich systémov, aj o tom, kam sa pohli za ostatných cca 10-15 rokov. Preto mám názor aký mám, plne autonómne autá sú ďaleká budúcnosť, ak nej vôbec príde.
11. 6. 2023 22:37
Tiež nečakám, že sa dočkáme SAE5 do konca tejto dekády, ale ber to ako nutný technický vývoj a proces učenia sa. Pamätáš si, aký výkon mali počítače 10 rokov dozadu? Nikto by dnes nechcel v počítači Intel i7-975 ani NVIDIA GeForce GTX 780. Dnes sme inde, moderné čipy pre asistenčné systémy v autách dokážu viac a dokážu naozaj pomáhať. Tento rok prídu Tesly s novým HW - výkonnejšia centrálna jednotka, lepšie kamery + nový radar, postupne sa to bude zlepšovať. A o desať rokov budeme zasa o kusisko ďalej.
12. 6. 2023 08:29
Iste, vývoj ide ďalej. Ale za 10 rokov ten vývoj nie je nijak markantný. Zďaleka nejde tak rýchlo, aby sme za 10 alebo 20 rokov mali autonómnu dopravu. Problém je, že akýkoľvek súčasný systém funguje za dodržania určitých striktných podmienok. Akékoľvek vybočenie môže viesť k fatálnym následkom. V bežnej automatizácii, vo výrobe, je to relatívne jednoduché - keď k tomu príde, systém sa zastaví a všetko mechanické zablokuje. To si v reálnej premávke nemôžeš dovoliť, tam je nutné situáciu riešiť úplne inak.

Popravde, s ohľadom na to, ako dnes svet vyzerá, si autonómnu jazdu v širšom meradle neviem predstaviť ani o 50 rokov. Krajiny, ktoré sú na to dostatočne vyspelé a solventné porátaš na prstoch, absolútna väčšina sveta žije v chudobe a má celkom iné problémy a priority. Ak vymakáš cestnú infraštruktúru povedzme v Nemecku alebo Švajčiarsku, možno to tam bude dobre fungovať. Ale čo to auto spraví napr. u nás, v Poľsku, alebo inom štáte, kde tá infraštruktúra vybudovaná nebude? Lebo povedzme si úprimne, žiadny systém dnes nerozozná drevený plot od konského povozu, a loptu čo spadla na cestu od prebiehajúceho psa.v križovatke nedá správne prednosť, pokiaľ ju nebude mať v systéme, a už vôbec nedokáže zohľadniť mentalitu a zvyky vodičov, ktoré sú krajina od krajiny iné - pokiaľ by niekto skúšal autonómnu jazdu integrovať do tej manuálnej, čo mi príde ako úplne nemožné.

Skrátka rozličných vstupov, neznámych a neodhadnuteľných faktorov je príliš veľa. Súčasné jednotky a nuly podľa mňa nemajú šancu. Dnešná technika je rýchlejšia a presnejšia ako tá včerajšia. Ale vo svojej podstate stále rovnako primitívna. Tých desaťročí, počas ktorých bude vývoj skákať dopredu ak píšeš, predpokladám, že bude slušné množstvo, kým to bude naozaj fungovať a dávať zmysel.

V neposlednom rade ešte hrá nemalú úlohu politika. Svet ako taký je výhradne o peniazoch a o moci. Mnohé krajiny skrátka nemajú nárok, počíta sa s nimi leda ako so zásobárňou lacnej pracovnej sily, ale techniky a rozvoja tohto stupňa sa len tak nedočkajú. Stačí sa obzrieť za seba, 2. svetová vojna bola len včera, konflikty Kórei, Vietname, na Blízkom východe, v bývalej Juhoslávii, aktuálne na Ukrajine. Veľmoci sa stále navzájom ťahajú za vlasy a predbiehajú sa, kto si z tej ovce odhryzne väčší kus. V tomto kontexte je nejaký vývoj automobilovej techniky či autonómnych systémov pofidérna vec. Dnes nikto nič nezaručí, kto by si pred pár rokmi na Ukrajine pomyslel, že jeho život vlastne nemá žiadnu cenu, že je len bezmennou figúrkou v cudzej mocenskej hre a bude mať jedinú starosť - aby prežil? Niečo podobné sa kedykoľvek môže stať hocikde na svete, a nejaký vývoj a pokrok nebude nikoho zaujímať.

Ja viem, podľa niektorých som ťažký skeptik. Rád by som sa mýlil. Ale obávam sa, že také optimistické to skutočne nie je a nebude.