Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
sargis
Falosny zvuk, falosne radenie, dajte tomu este falosne plutie z falosnych vyfukov... Je to EVcko na efekt. Taku hmotnost neschova ziadne auto ani ziadne technicke riesenie.
Tlacenie organov na chrbat pri zrychleni caosm prestane bavit. Vodic potrebuje mat pocit krasnej spoluprace auta a riadenia v zakrutach, a co nabehne pri zrychleni, straca pri pomalsom prejazde, kedy sa vyse dve tony hupu sprava dolava a spat.
A aj keby toto vsetko bolo OK, chyba jedna vec a to nizky posed vodica.
Chvalim ze nechali maximalku na limit 260, urcite kvoli rovinkam na okruhoch.
Ta Kia sa aspon nehra na to, ze je to premotorizovane GTcko.
Tlacenie organov na chrbat pri zrychleni caosm prestane bavit. Vodic potrebuje mat pocit krasnej spoluprace auta a riadenia v zakrutach, a co nabehne pri zrychleni, straca pri pomalsom prejazde, kedy sa vyse dve tony hupu sprava dolava a spat.
A aj keby toto vsetko bolo OK, chyba jedna vec a to nizky posed vodica.
Chvalim ze nechali maximalku na limit 260, urcite kvoli rovinkam na okruhoch.
Ta Kia sa aspon nehra na to, ze je to premotorizovane GTcko.
Arese
Ares základní problém automotivu není Čína, ale mentalita dělníků ve výrobě. Když nenažraný dělník v Německu dostane kilo za 4 pracovní dny a ještě hrozí stávkou za pomocí odborů. Představ si, že bys byl politik a řekl voličům, že budou makat jak v Číně, odhaduju, že bys dostal tak 0,2%. Nemá to řešení.
Arese
Ares, mi něco nehraje, FIAT 500 má litrový benzín s manuálem. Odkaz https😐/www.car.inf👋en-se/fiat/500/500-10-m6-2023-35322654 Chápu něco špatně nebo je AF dno žumpy?
"Teď se navíc dozvídáme, že stará spalovací verze coby pořád jeden z nejprodávanějších modelů značky v Evropě v létě skončí ve výrobě, protože se automobilka rozhodla novému balíku pravidel EU přizpůsobit pouze o něco novější Pandu alias Pandinu. A to Fiat dostává do slepé uličky, ze které existuje jediné východisko - cesta zpět."
Od kdy je 23,8 kWh ekvivalentem 6l nafty, když nafta v litru má 10 kWh energie? Podle nich se tedy rovná 23.8 kwh a 60 kWh.
To jsou zase polopravdy na tom AF.
To jsou zase polopravdy na tom AF.
Takže si zopakujeme základy termodynamiky😒br />
Energie v 1 litru nafty = 9kWh
Účinnost spalovacího motoru = 40 procent
9x0,4=3,6.
23,8 / 3,6 = 6,61 litrů nafty.
Účinnost spalovacího motoru = 40 procent
9x0,4=3,6.
23,8 / 3,6 = 6,61 litrů nafty.
Takze to není ekvivalent 6l nafty ale 6l nádrže na naftu. A btw
1 Litre of Diesel = 38.6MJ that means 10.7kWh of Thermal Energy. 9kWh ma benzin.
Jasně překračování informací. Motani kapacity ( která mimo jiné je Ah a ne kWh, ale už jsem si zvykl ) a spotřeby.
1 Litre of Diesel = 38.6MJ that means 10.7kWh of Thermal Energy. 9kWh ma benzin.
Jasně překračování informací. Motani kapacity ( která mimo jiné je Ah a ne kWh, ale už jsem si zvykl ) a spotřeby.
To víš že jo já si kvůli tobě nebudu btw dohledávat přesnou výhřevnost nafty či benzínu. Pro toto vysvětlení naprosto stačí aproximace na 9kWh. Tohle není od tebe diskuse a uznání omylu, ale šťourání v nepodstatných detailech a taková diskuse je zbytečná.
Rozdíl mezi 6l nafty a 6 l nádrže na naftu už jsem neuměl pochopit vubec, to je perla 😄
Motání kapacity a spotřeby, ty už opravdu nevíš, jak se vykroutit. Energie jako energie, fyzice je to jedno. Psal jsi sám kapacita baterie 23,8kWh, najednou zmateně motáš Ah? Nějaký špatný den ne? 😄 😄 😄 😄
Rozdíl mezi 6l nafty a 6 l nádrže na naftu už jsem neuměl pochopit vubec, to je perla 😄
Motání kapacity a spotřeby, ty už opravdu nevíš, jak se vykroutit. Energie jako energie, fyzice je to jedno. Psal jsi sám kapacita baterie 23,8kWh, najednou zmateně motáš Ah? Nějaký špatný den ne? 😄 😄 😄 😄
Ja tě nechápu. Píše tam, že 23,8 kWh je ekvivalentem 6l nafty. 6l nafty má cca 60 kWh.
23.8 kWh je ekvivalentem velikosti 6litrové nádrže, protože jak píšeš, EV na tohle ujede při spotřebě 20 kWh cca 120km. Takze to je u nafty cca 6 litrů, kdyz ma spotřebu 5l
23.8 kWh je ekvivalentem velikosti 6litrové nádrže, protože jak píšeš, EV na tohle ujede při spotřebě 20 kWh cca 120km. Takze to je u nafty cca 6 litrů, kdyz ma spotřebu 5l
Zbytecna diskuze.
Roman (a Prokopec/Miler) tam pripocitava (ne)ucinnost spalovani paliva. 😁
23,8kWh samozrejme neni ekvivalent sesti litru paliva.
Well, we know a litre of petrol contains about 8.9 kWh of energy. If we convert this and compare it with the energy consumption of the MG5 Electric Long Range (15.3 kWh/100 km divided by 8.9 kWh/litre), you have an equivalent fuel consumption of just 1.7 l/100 km. In other words, the MG5 Electric is considerably more energy efficient than any car with an internal combustion engine (ICE).
https😐/news.mgmotor.eu/what-is-the-equivalent-fuel-consumption-of-an-electric-car/
23,8kWh je ekvivalentem 2,67 litru benzinu.
PS Kapacita v kWh je ok, ale o tom uz jsme diskuzi vedli. 😁
Roman (a Prokopec/Miler) tam pripocitava (ne)ucinnost spalovani paliva. 😁
23,8kWh samozrejme neni ekvivalent sesti litru paliva.
Well, we know a litre of petrol contains about 8.9 kWh of energy. If we convert this and compare it with the energy consumption of the MG5 Electric Long Range (15.3 kWh/100 km divided by 8.9 kWh/litre), you have an equivalent fuel consumption of just 1.7 l/100 km. In other words, the MG5 Electric is considerably more energy efficient than any car with an internal combustion engine (ICE).
https😐/news.mgmotor.eu/what-is-the-equivalent-fuel-consumption-of-an-electric-car/
23,8kWh je ekvivalentem 2,67 litru benzinu.
PS Kapacita v kWh je ok, ale o tom uz jsme diskuzi vedli. 😁
kdyby byla realna ucinnost chrochtu 40%, tak by napr nalozenej sup jezdil do 5 litru
a to i v ucpany pze
a to i v ucpany pze
Jasně, já vůl se snažil ta čísla co nejvíc natáhnout tak, abych Mikesusovi prokázal omyl (tedy v jeho prospěch). Mohl jsem počítat s účinností 32 procent, vyšlo by to pak ještě markantněji.
ale tech 40% u chrochta se uvadi
jenze to neni realna ucinnost, ale za optimalnich podminek, ktery dosahnes mozna na dalnici, ale urcite ne v realnym provozu a treba ve meste ani nahodou
i ta 1/3 je podle me dost optimisticka, protoze kdyz vezmes 2t EV se spotrebou 20kWh, tak odpovidajici 2t chrocht = plne nalozenej sup by se pri 1/3 ucinnosti mel v realu vejit do 6 litru
na to se na okreskach s kloboukem na hlave asi dostanes, ale jakmile pojedes trochu normalne, tak pochybuju, a ve meste to je uz uplny scifi
jenze to neni realna ucinnost, ale za optimalnich podminek, ktery dosahnes mozna na dalnici, ale urcite ne v realnym provozu a treba ve meste ani nahodou
i ta 1/3 je podle me dost optimisticka, protoze kdyz vezmes 2t EV se spotrebou 20kWh, tak odpovidajici 2t chrocht = plne nalozenej sup by se pri 1/3 ucinnosti mel v realu vejit do 6 litru
na to se na okreskach s kloboukem na hlave asi dostanes, ale jakmile pojedes trochu normalne, tak pochybuju, a ve meste to je uz uplny scifi
Na tom jsou prece zalozene full hybridy, ze umoznuji motoru jet blize k idealnimu spektru otacek, kdyz uz je ten spalovaci motor zapnuty. Tj. motor casto jede ve vyssim zatizeni nez by musel u bezneho auta a prebytky energie jdou do baterie. A pak se spalovak vypne uplne a auto pohani energie z baterky (ziskana prave z tech prebytku nebo z rekuperace).
Praxe ukazuje ze to je vyhodnejsi i pres ztraty zpusobene ukladanim energie do baterek a jejim naslednym pouzitim v elektromotorech.
Praxe ukazuje ze to je vyhodnejsi i pres ztraty zpusobene ukladanim energie do baterek a jejim naslednym pouzitim v elektromotorech.
Nepochopil jsi moji připomínku. Srovnává právě kapacitu se spotřebou. 23.8kwh odpovídá nádrží o velikosti 6l. A 6l nafty v té nádrží odpovídá 60kwh.
JirkaVejrazka
Clanek je zajimavy, diky za nej!
Ale vazne by clanky pred vydanim mel cist jeste nekdo jiny, nez autor ... "kterými se N liší od civilního iontu 5". Viz pojem "autorska sleptota".
EDIT: Tohle je take perla, hned o par radku dal: "a lepší tuhost karoserie díky o 42 většímu množství bodových svarů"
Ale vazne by clanky pred vydanim mel cist jeste nekdo jiny, nez autor ... "kterými se N liší od civilního iontu 5". Viz pojem "autorska sleptota".
EDIT: Tohle je take perla, hned o par radku dal: "a lepší tuhost karoserie díky o 42 většímu množství bodových svarů"
Dělají to schválně, počítají každý příspěvek. A můžeš jim říkat pyčo. Měli by dát návod, jak mít více nicků.
Dobrý den, všechny ostatní autokorekce z "ioniqu" na "iontu" jsem chytil, tuhle ne, omlouvám se, opravím. Díky za připomenutí.
Diky za reakci!
Kdyby se vam chtelo jeste dal reagovat na ctenare, docela by me zajimal vas komentar k https😐/www.auto.cz/diskuse/92833/1#… - predpokladam, ze jste spoluautorem clanku na Novinkach. DIky!
Kdyby se vam chtelo jeste dal reagovat na ctenare, docela by me zajimal vas komentar k https😐/www.auto.cz/diskuse/92833/1#… - predpokladam, ze jste spoluautorem clanku na Novinkach. DIky!
K těm novinkám - chápu že ti jde o formální správnost citací a statistik, ale co se týče dobíjení PHEV - mám dojem, že tady se zásadně liší třeba ČR a DE. V ČR většina lidí co znám si to koupila s tím, že s tím budou jezdit jako s PHEV... jeden dokonce víceméně jako s EV. V Německu to ale dotace pro firmy "vnutily" i lidem, co o PHEV nestojí... a ano, moji němečtí kolegové mají PHEV auta a v drtivé většině je nenabíjí a podle nich je to v Německu "běžné" (chápu že to je JPP).
Chapu, ze to tak muze byt. Ostatne uz tady proletel jeden pruzkum z Nemecka, kde zamestnanci nejake firmy dostali PHEV vicemene proti sve vuli a celkem pochopitelne nikdo nenabijel. To se asi da pochopit.
Kdyby nekdo zverejnil clanek o tom, ze vetsina lidi nenabiji a podlozil to daty nebo odkazem na studii, ktera ta data ma, sklapnu paty a mlcim.
Ale napsat "studie ukazala, ze vetsina majitelu nevyuziva potencial PHEV a casto je nenabiji" a odkazovat se na studii, ktera nic takoveho netrvrdi, to je v lepsim pripade hloupy slendrian a v horsim cilena snaha manipulovat fakty. A to mi vadi.
Kdyby nekdo zverejnil clanek o tom, ze vetsina lidi nenabiji a podlozil to daty nebo odkazem na studii, ktera ta data ma, sklapnu paty a mlcim.
Ale napsat "studie ukazala, ze vetsina majitelu nevyuziva potencial PHEV a casto je nenabiji" a odkazovat se na studii, ktera nic takoveho netrvrdi, to je v lepsim pripade hloupy slendrian a v horsim cilena snaha manipulovat fakty. A to mi vadi.
Vztekáš se, protože sis jako jeden z mála koupil PHEV za svoje. Chápu, taky by mě to štvalo, že se "přerozdělují" majetky k hovadům, která o to dokonce ani nestojí.
Nemusíš odpovídat, napsat jsem ti to musel, omlouvám se.
A samozřejmě, ty jsi těm Němcům nepřispěl, jedině pokud jsi nikdy nic nekoupil v ČR. A ani zde nic nevydělal.
Nemusíš odpovídat, napsat jsem ti to musel, omlouvám se.
A samozřejmě, ty jsi těm Němcům nepřispěl, jedině pokud jsi nikdy nic nekoupil v ČR. A ani zde nic nevydělal.
V tom případě jsem byl spíš editorem toho článku, ale bylo potřeba něco upřesnit (pravděpodobně - nepamatuji si to konkrétně, je to už dávno a článků byla spousta), tak jsem se tam přidal jako spoluautor, abych nevkládal druhému autorovi do úst něco, co nenapsal, a očividně jsem to slovo "většina" z perexu tehdy zapomněl smazat - mea culpa, omlouvám se.
iudex
Ja sa popravde divím tomu masovému odporu k označeniu i5N za hotheč. Argument, že to má vysokú hmotnosť samozrejme uznávam, ale otázka je, či iba a len vysoká hmotnosť auto diskvalifikuje ako hotheč? Z histórie: hotheč je bežný hatchback, ktorý ale vďaka vyššiemu výkonu a úpravám podvozku a pod. dokáže poskytnúť nadpriemernú dynamiku a zábavu a nejaký ten športový fíling. Pýtam sa, čo z toho i5N nespĺňa? Podľa textu (a aj iných testov a videí, čo som videl) nechýba nič. Je tu karoséria hatchback, je tu vysoký výkon (na úrovni benzínových superšportov), je tu silne upravený podvozok a množstvo ďalších úprav, vďaka ktorým dokáže tento elektromobil jazdiť ako štvorkolka či čistá zadokolka, driftovať a všeobecne jazdiť zábavne.
Len vysoká hmotnosť predsa nie je diskvalifikačná. To by potom v porovnaní s nejakým Golfom GTI 1. gen., čo vážil povedzme 900 kg nemohol byť hothečom povedzme Mercedes A45 AMG, ktorý váži 1600 kg. Veď to je o 700 kg viac (o 78% viac) a to je strašný rozdiel! Alebo?
Proste základná otázka je, či sa Hyundaiu podarilo spraviť elektromobil, ktorý je nielen rýchly v priamke, ale aj na okruhu a v zákrutách a ktorý dokáže poskytnúť aj zábavné zvezenie. A to sa zjavne podarilo.
Tak dajme kredit tam, kde je to zaslúžené.
Len vysoká hmotnosť predsa nie je diskvalifikačná. To by potom v porovnaní s nejakým Golfom GTI 1. gen., čo vážil povedzme 900 kg nemohol byť hothečom povedzme Mercedes A45 AMG, ktorý váži 1600 kg. Veď to je o 700 kg viac (o 78% viac) a to je strašný rozdiel! Alebo?
Proste základná otázka je, či sa Hyundaiu podarilo spraviť elektromobil, ktorý je nielen rýchly v priamke, ale aj na okruhu a v zákrutách a ktorý dokáže poskytnúť aj zábavné zvezenie. A to sa zjavne podarilo.
Tak dajme kredit tam, kde je to zaslúžené.
Souhlasím.
Zejména když nejsou přesná kritéria co je ještě hot-hatch a co už ne. To je stejné, jako se rozčilovat, že Mini měří na délku 4.3 metru.
Já bych také nehrotil, že někdo napíše hot-hatch o tomhle autě nebo jak moc to drhne, když jde evidentně jen o jakési zatraktivnění titulku. Nic podstatného.
Zejména když nejsou přesná kritéria co je ještě hot-hatch a co už ne. To je stejné, jako se rozčilovat, že Mini měří na délku 4.3 metru.
Já bych také nehrotil, že někdo napíše hot-hatch o tomhle autě nebo jak moc to drhne, když jde evidentně jen o jakési zatraktivnění titulku. Nic podstatného.
Heled, nic ve zlym, ale videl jsi nekdy Ioniq 5 nazivo?
To ma sice tvar HB, ale je to crossover.
https😐/www.carsized.com/…21-coupe-suv-rs/
Enyaq bys taky asi taky neoznacil za HB.
Tak proto.
Tady jeste srovnani s i30 kombi😒br />https😐/www.carsized.com/…i30-2017-estate/
S ostatnim co jsi napsal souhlas.
PS Divim se, ze na tebe reaguju, kdyz me oznacujes za trolla. Mel jsem ti to vic natrit. Vpalit do xichtu. 😁 A chovat se podle toho, jak se o mne vyjadrujes. 😉
To ma sice tvar HB, ale je to crossover.
https😐/www.carsized.com/…21-coupe-suv-rs/
Enyaq bys taky asi taky neoznacil za HB.
Tak proto.
Tady jeste srovnani s i30 kombi😒br />https😐/www.carsized.com/…i30-2017-estate/
S ostatnim co jsi napsal souhlas.
PS Divim se, ze na tebe reaguju, kdyz me oznacujes za trolla. Mel jsem ti to vic natrit. Vpalit do xichtu. 😁 A chovat se podle toho, jak se o mne vyjadrujes. 😉
Jamme
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Čím přesně je to crossover? A crossover kterých kategorií?
Ptám se zcela vážně, protože jsem si na tyhle otázky niky nedokázal odpovědět ani zde, ani u Kie EV6, tak jsem je začal označovat za hatchbacky. Obří, přerostlé, jak kdo chce, ale pořád hatchbacky.
S SUV či snad offroady to podle mě nemá zhola nic společného, vzhledem k ostatním rozměrům to nemá ani nějak velkou světlou výšku, užitkové to taky moc není kvůli relativně malému kufru... já fakt nevím, proč bych je měl považovat za crossovery, když ani design tomu neodpovídá.
Když někdo řekne o naftovém kombíku s pohonem předních kol, že je to ryzí sportovní vůz (to jsem někde opravdu slyšel, jen už si nepamatuju kde), taky mu nebudu věřit a budu to dál považovat za kombík. Čtyřdveřové kupé je taky ve skutečnosti sedan/liftback.
Možná snad crossover hatchbacku a limuzíny pro ohromné vnitřní rozměry, zejména prostornost na zadních sedačkách? Byl proto Opel Signum taky crossover?
Fabia Combi Scout nebo Roomster Scout taky nejsou crossovery... nebo ano? A pokud ano, proč? Kvůli oplastování? Ioniq 5 a EV6 ale nemají ani ty plasty...
Ptám se zcela vážně, protože jsem si na tyhle otázky niky nedokázal odpovědět ani zde, ani u Kie EV6, tak jsem je začal označovat za hatchbacky. Obří, přerostlé, jak kdo chce, ale pořád hatchbacky.
S SUV či snad offroady to podle mě nemá zhola nic společného, vzhledem k ostatním rozměrům to nemá ani nějak velkou světlou výšku, užitkové to taky moc není kvůli relativně malému kufru... já fakt nevím, proč bych je měl považovat za crossovery, když ani design tomu neodpovídá.
Když někdo řekne o naftovém kombíku s pohonem předních kol, že je to ryzí sportovní vůz (to jsem někde opravdu slyšel, jen už si nepamatuju kde), taky mu nebudu věřit a budu to dál považovat za kombík. Čtyřdveřové kupé je taky ve skutečnosti sedan/liftback.
Možná snad crossover hatchbacku a limuzíny pro ohromné vnitřní rozměry, zejména prostornost na zadních sedačkách? Byl proto Opel Signum taky crossover?
Fabia Combi Scout nebo Roomster Scout taky nejsou crossovery... nebo ano? A pokud ano, proč? Kvůli oplastování? Ioniq 5 a EV6 ale nemají ani ty plasty...
Ja nevim, je proste moc velkej a vysokej.
😄
https😐/en.m.wikipedia.org/…/Hyundai_Ioniq_5
The Hyundai Ioniq 5 (Korean: 현대 아이오닉 5) is a battery electric compact crossover SUV[8] produced by Hyundai since 2021.
HB si spis proste predstavuju B nebo C segment.
Ale v principu to tve oznaceni neni spatne.
Jen se povazuje za crossover.
https😐/www.whatcar.com/…i-ioniq-5/n26265
It’s debatable whether Hyundai’s striking Ioniq 5 is an SUV or just a regular hatchback
😁
😄
https😐/en.m.wikipedia.org/…/Hyundai_Ioniq_5
The Hyundai Ioniq 5 (Korean: 현대 아이오닉 5) is a battery electric compact crossover SUV[8] produced by Hyundai since 2021.
HB si spis proste predstavuju B nebo C segment.
Ale v principu to tve oznaceni neni spatne.
Jen se povazuje za crossover.
https😐/www.whatcar.com/…i-ioniq-5/n26265
It’s debatable whether Hyundai’s striking Ioniq 5 is an SUV or just a regular hatchback
😁
Řeči, jak si na HH nehraje a podobný slinty a to auto váží 2275 kilo!!!!
To je div se pomalu o tunu!!!!!! Víc, než i30N. Jestli si ten radobyznalec mysli, ze HH dělá jen výkon, tak ať jde radši přebírat na pole cibuli, bude užitečnější.
215 koní a 285 Nm, trochu nepomer, nie?
Někteří byli přesvědčení, že digitální foťáky nemůžou nikdy konkurovat analogu, protože tam prostě není ta chemie, ale je to umělý, jedničky a nuly. Za mě je důležitej výsledek.
Vtedy by bol za blbca.
Dnes je.
Ale popravde by som ho na okruhu chcel vidieť, jak s tými dvomi tonami bude lietať cez zákruty.
treci sily, energie na zrychleni a na zpomaleni, odstredive sily ... rostou linearne s hmotnosti, takze kdyz vsechno spravne nadimenzujes, nevidim v tom zadnej problem
v zatacce sice budes mit vetsi odstredivou silu, ale uplne stejne se ti zvysi i ta treci
je to jako kdyz lanem spojis 2 stejny auta, takze budou vazit dvojnasobe, taky budou mit jiny jizdni vlastnosti, nez bez toho lana? ne, bude to uplne stejne
jedinej problem vidim v pneumatikach, ktery budou mit ty sily vetsi problem prenest, ale to je taky resitelny, aspon do urcity miry
neni zadnej argument, proc by tezsi auto melo bejt jizdne znevyhodneny proti lehcimu, kdyz bude mit odpovidajici vykon, brzdy a to vsechno okolo
to bys pak moh tvrdit, ze favorit s vahou 9q je na tom jizdne lip nez treba porsche GT3 z vahou pres 14q
To teda zatraceně není jedno.
nebo si snad myslis, ze brzdna draha bude dvojnasobna ??
Ioniq 5 je taky minimálně o třídu větší auto než i30, taky je cenově jinde... tam jde spíš o tu ideu "zkusíme využít levnou kastli masovýho auta, ale nacpeme tam nabušenou techniku a dostaneme zajímavý kompromis za zajímavou cenu".
vynech domenky
RS3 čas 7😁5 výkon 400 hp, hmotnost 1600kg
I 5N čas 7:45 výkon 650hp, hmotnost 2200kg
Přitom RS3 má jenom nějakých 250 koní na tunu, I 5N 300 koní na tunu a v přímce je daleko rychlejší, což znamená jediné, v zatáčkách těžce ztrácí.
jak rychle auto zajede okruh prece nezalezi jen na tom kolik ma koni a kolik vazi.
to by ti stacil nejakej vzorecek, kam bys dosadil hmotnost, vykon, zrychleni, aerodynamiku ... a vysel by ti cas
se podivej, jak se casem zlepsovaly stejny nebo podobny auta
nebo se podivej na nejaky zavody stejnejch aut jak se lisi vysledky ruznejch tymu a ruznejch pilotu
pritom stejne tezky a stejne vykonny auta by podle tvy logiky mely zajizdet stejny casy
jen mnoha vetami potvrzujes, co ja napsal pred 4 hodinama
Před 4 hodinami jsi psal, že stačí vše dostatečně nadimenzovat (ale nejen gumy) a nevidíš žádný problém. To ale není řešení. Všechno na autě s vysokou hmotností nadimenzovat na stejné jízdní výkony jako má auto s nižší hmotností sebou přináší další zvýšení hmotnosti a nutnost znovu zvýšit výkon, tím i další hmotnost navíc ... a v určitém bodě se situace stává neřešitelnou, začarovaný kruh.
Že tudy cesta nevede se ví desítky let. Potvrzuje to nejen 100 let + motorsportu, ale i fyzikální zákony, jak psal Dinar.
Takže ne, nepotvrdil mnoha větami to, co jsi napsal před 4 hodinami. Tohle neuhraješ ani remízu. Buď chlap a přiznej to. Alespoň sobě, když ne tady v diskuzi.
2) Je dost daleko od normálních aut pro pět lidí a bagáž k monopostům. Článek polemizuje o Ioniqu 5 a kategorii HH... a kategorie HH je z podstaty věci kompromis
3) Taycan S drtí na Nordschleife mnohem lehčí (a dražší) auta. To je z mého pohledu důkaz, že (relativně) vysoká hmotnost není sama o sobě diskvalifikující pro rychlost (na nějaké relativně krátké vzdálenosti v řádu do 10min)
A co je pro tebe měřítko?
Drtí - lehčí, dražší, a také stejně výkonné?
To je ale všechno mimo, o to se nepřu ani přít nechci.
Tím, že reaguješ na můj příspěvek, by bylo dobré, aby se reakce k němu také vztahovala. Jde v něm pouze o vliv hmotnosti na jízdní vlastnosti a případná možnost eliminace negativních vlivů pomocí dostatečného nadimenzování podstatných komponent. A je fuk, jestli má auto benzíňák, elektromotor, pohání ho vítr nebo je šlapací.
Že hmotnost sama o sobě je mínus, to je jasný a není potřeba o tom polemizovat.
Že dnešní cestovní EV jsou těžký auta, ale kompenzujou to vysokým výkonem, to je asi obecně známá skutečnost.
A teď diskutujeme o tom, jestli je ta samotná hmotnost KO a jakákoli radost ze sportovní jízdy je tím vyloučená (jak píše kari.laz)... a nebo jestli nějaké esence HH ve smyslu "silnej motor v masovým autě za dobrý prachy" může fungovat i na poli elektrickejch aut.
Ioniqem jsem nejel, ale po přečtení článku mi to zní dobře... navíc já jsem zatíženej na zadokolky, FWD je pro mě u sportovního auta velkej kompromis, takže osobně věřím tomu, že je možný výkonem + pohonem správné nápravy + pneu vykompenzovat tu hmotnost.
jedinej problem vidim v pneumatikach, ktery budou mit ty sily vetsi problem prenest, ale to je taky resitelny, aspon do urcity miry
takze kdyz se chces tocit na tom, co sem napsal, tak ale musis vzit do uvahy vsechno co sem psal a ne jen to co se ti hodi
ten primer s 2 stejnejma autama je dobrej - dvojnasobna hmotnost - ktera se na jizde v zatackach neprojevi
kazdej vi, ze kdyz jedes s prazdnym autem a na sedacce navigatora se te manzelka nesnazi umravnit, tak si muzes dovolit mnohem vic nez s plnym kufrem a manzelkou vedle sebe - jenze tohle srovnani je mimo realitu a nevypovida nic o tom, ze tezsi auto je na tom obecne jizdne hurt
Vím, co jsi napsal a vzal jsem to do úvahy ve svém vyjádření, včetně toho "do jisté míry". Nebo máš snad pocit, že ne?
A nevím, co jsi chtěl tím posledním odstavcem sdělit.
chtel sem tim naznacit to, ze kazdej vidi, ze s plnym kufrem = tezsim autem, je pomalejsi nez s prazdnym a z toho vznika obecne mylnej predsudek, ze tezsi auto == horsi jizdni vlastnosti
kolik asi vazilo P911 pred 1/2 stoletim a kolik dnes
rozdil bude nekolik metraku, nejspis k pul tune
a je snad to dnesni v zatackach pomalejsi nez to z pred pul stoletim ???
Samozřejmě, že těžší auto má vždy horší jízdní vlastnosti, než lehčí. Obecně. Porovnáváme-li porovnatelné.
Opět nevím, co jsi chtěl sdělit s tou 911. Jako že lehounkej 50 letej Brouk je pomalejší než nová 500 koňská ale otylá 911?
To snad ne.
Nedaří se ti vyjádřit to, co chceš říct. Chápu to od samého začátku, že když už tu hmotnost máme, jde jí eliminovat různými jinými způsoby. Jasně, jde to, jak ty říkáš do jisté míry. Já říkám, že tato řešení brzy narazí na své limity. Stále se zvyšující hmotnost, složitější konstrukce, větší rozměry a cena.
to ty mas problem s chapanim
a zamenit brouka za porsche, to je na urovni demagogie
a co jsi tim chtel naznacit, ze tezka 911 je rychlejsi nez lehka ?? 😉
netvrdis tady celou dobu opak ???
Další diskuzi vzdávám a končím. Ve všem máš pravdu.
rozdil 50 kilo na plny/prazdny nadrzi je nejakejch 8% celkovy hmotnosti a to se na zrychleni pri vyjezdech ze zatacek projevi
navic ke konci zavodu se uz tolik nekouka na gumy aby vydrzely
co me prekvapuje ta mensi maximalka top speedu ke konci zavodu jak tvrdis (ja tohle nesleduju), nevim, jestli to hazet na opotrebeni motoru. jestli to tak funguje obecne, tak na tom mozna neco bude, ale taky je mozny, ze kdyz mas velkej naskok, tak to auto uz tolik netrapis a prece jenom - rozjet ho na maximalku a pak zase prudce brzdit je napor na vsechno - od motoru pres brzdy az po gumy a ja nevim co jeste a tim padem vetsi sance, ze ti neco odejde...
Uvidíme co všechno to bude umět, třeba to díky technologiím bude rychlý i v zatáčkách... taková RSQ8 umí být taky pekelně rychlá pokud má trošku prostoru.
Navic rozměry 5 jsou vyrazněji větši k tomu pruměr otačeni 12,5m a když si vezmu jak u asiatu obecně neumi asistenty tak to musi byt parada jet s touhle obludou v pruzich.
Stojím si za tím, že (kromě Hyundaie) dosud nikdo nepostavil elektromobil, který by byl řidičsky zábavným autem (resp. za jehož volantem jsem se já bavil), a samozřejmě jsem si vědom, kolik ioniq 5 N váží - jenže ono to je prostě obrovské auto, i30 je oproti němu malinká. I enyaq RS je menší, má menší baterii, a váží 2,3 tuny. (A taky ani zdaleka tolik nejede a do zábavného auta má hodně daleko.)