Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za volantem Hyundai Ioniq 5 N: Elektrický hot-hatch. Konečně!

Marek Bednář
Diskuze (89)

Elektromobilů s ohromujícími časy zrychlení na stovku je dnes třináct do tuctu, ale nabídnout skutečnou řidičskou zábavu ve stylu hot-hatchů nedokázal dosud žádný. Automobilce Hyundai se povedlo postavit auto, které je sice pořád hrozně velké a těžké, ale za (přerostlý) hot-hatch se ho po zkoušce na závodním okruhu i okreskách ani trochu nezdráhám označit.

Elektrických aut je na trhu už relativně dost, jenže většina z nich je tak trochu na jedno brdo. Zájemce o sportovní svezení, který nemá zájem o pouhé brutální zrychlení v přímce a zároveň si nemůže dovolit hypersporty typu Rimac Nevera, dosud neměl moc kam jít, chtěl-li si koupit elektromobil. I volkswageny GTX či Škoda Enyaq RS jsou „jen“ silnější verze crossoverů a Kia EV6 GT je, jak říká její název, mnohem spíš grand tourerem než okreskovým kladivem.

Do toho přichází dlouho slibované Hyundai Ioniq 5 N, které je sice technicky sourozencem EV6 GT, ale svým zaměřením cílí přeci jen na ostřejší jízdu, jak ostatně naznačuje magické písmeno N v jeho označení. I proto nás automobilka, abychom si ho pořádně vyzkoušeli, vzala nikoliv do městských bulvárů, nýbrž na závodní okruh Parcmotor Castellolí nedaleko Barcelony.

Video se připravuje ...

Nebudu se příliš zabývat vzhledem největšího „enka“, své vizuály totiž představilo už před řadou měsíců. Zmíním jen oranžovou linku v dolní části auta, která skvěle doplňuje charakteristickou bleděmodrou barvu a podle automobilky se stává novou barvou divize N, lichoběžníkové třetí brzdové světlo ve střešním spoileru nebo fakt, že tam, kde civilnímu ioniqu bíle svítí krátké linky na přídi, má N otvory pro lepší přístup chladicího vzduchu.

Za maskou jsou samozřejmé aktivní klapky pro regulaci přítoku vzduchu k chladičům – baterii řídí teplotu klasická kapalina – nebo třeba funkční otvory před předními i zadními koly k usměrňování proudění vzduchu kolem kol. Sice před námi stojí hot hatch, ale pořád je elektrický, takže aerodynamika je alfou a omegou dojezdu na jedno nabití.

Nový volant, dobré sedačky

Největší novinky v interiéru oproti civilnímu ioniqu jsou všehovšudy tři. Je to nový volant se čtyřmi tlačítky navíc. To s popisem „Drive Mode“ se vysvětluje samo, NGB znamená „N Grin Boost“ a na 10 sekund vozu přidá 41 koní. Tak auto poskytne všech 650 koní a 770 Nm, maximální hodnoty dle svých technických dat.

Další dvě tlačítka vypadají totožně – mají na sobě logo N. To vlevo zapíná jízdní režim N, resp. vybírá ze dvou jeho nastavitelných verzí „Custom“. To vpravo aktivuje režim N e-Shift, který simuluje řazení, jako by vůz měl osmistupňovou automatickou převodovku. K této kontroverzní funkci se ještě vrátím.

Hyundai Ioniq 5 N Hyundai Ioniq 5 N

Druhou novinkou je konzole mezi středovým panelem a tunelem, která poskytuje zásuvky či bezdrátovou nabíječku, a také se o ni řidič může pravou nohou skvěle opřít při ostřejší jízdě. Je navržená tak, aby nikde nic netlačilo, a nutno říci, že úspěšně.

Konečně, poslední novinkou interiéru jsou sedačky s výrazným bočním vedením, které tělo v zatáčkách drží opravdu dobře. Navzdory manuálnímu nastavování a na pohled nízkému ukotvení se však sedí pořád docela vysoko, což je dáno zejména tlustou podlahou kvůli baterii. Také bych uvítal možnost upravit sklon sedáku, ale to je jen detail – pozici za volantem vhodnou pro ostrou jízdu jsem si našel rychle a snadno.

Lepší elektronika i technika

Další velkou novinkou je sekce N centrálního displeje. Podobně jako ve spalovacích „enkách“ si tady můžete nastavit leccos, od detailů personalizovatelných režimů N Custom přes falešný zvuk – jeden připomíná spalovací motor, jiný zase vesmírnou loď – až třeba po točivý moment jednotlivých elektromotorů. Dají se i zcela odpojit, takže můžete jezdit s předokolkou i se zadokolkou; pochopitelně s odpovídajícím způsobem nižším výkonem, jelikož není jak fyzicky přenést výkon předního elektromotoru na zadní kola či naopak. Anebo si tu můžete zapnout režim optimalizace driftu.

Právě ten zkoušíme na betonové ploše, kde se nás instruktoři za pár minut snaží naučit driftovat. „Zatočte a dupněte na plyn,“ slyším ve vysílačce, tak jdu na to. A na prvních pár pokusů, jelikož v driftování nejsem zběhlý, vůz přetáčím. Pak ale zkouším přednímu elektromotoru výrazně omezit nejvyšší točivý moment a na třetí nebo čtvrtý pokus – bohužel v posledních minutách našeho slotu na této ploše – se mi podaří vyseknout velmi působivý smyk. Tedy, alespoň mi to tak přijde zpoza volantu, ovšem taky se mi dostává pochvaly od instruktora. Takže s dostatečným tréninkem by mi to mohlo i docela jít, myslím.

Hyundai Ioniq 5 N Hyundai Ioniq 5 N

Po chvíli už sedím v boxové uličce, připraven na necelou hodinku na okruhu. Parcmotor Castellolí není příliš známý, ale trať má na délku přes 4,1 km a je tu dost velké převýšení, které by mohlo nejednomu připomenout třeba americkou trať Laguna Seca. Zde zkusíme kromě toho, jak se N chová v zatáčkách, taky launch control a zmíněné režimy N Grin Boost a N e-Shift.

Než se ale pustím na okruh, připomenu pár technických detailů, kterými se N liší od civilního ioniqu 5. Kromě nejvyššího výkonu je to zejména elektronicky řízený samosvorný diferenciál mezi zadními koly – ano, i elektromobily potřebují diferenciály, mají-li na nápravě jen jeden elektromotor – a lepší tuhost karoserie díky většímu množství bodových svarů (o 42) a o 2,1 m větší celkové délce lepených spojů karoserie. Vyztužena jsou také místa pro uložení elektromotorů a trakční baterie, která má kapacitu 84 kWh.

Falešné řazení mě, nezlobte se, baví

Zanedlouho už ale vyrážíme, nejprve pomalu, abychom si trať osahali – obsahuje mimo jiné překvapivě velké vlny v asfaltu v oblasti brzdění před zatáčkou, což není zrovna praktické. Volím režim N s omezenou funkčností ESP, která by mě měla nechat se i lehce sklouznout, a mám zapnutou i tu simulaci osmistupňové převodovky.

Auto zatím „řadí“ samo i s drobným škubnutím v moment, kdy se na displeji změní číslo. Technicky je to řešeno kratičkou pauzou v dodávce výkonu, takže když to vypnete, budete na okruhu rychlejší. Simulace jde dokonce tak daleko, že displej ukazuje falešný otáčkoměr, a když zašlápnete plyn do podlahy v nízké rychlosti na „osmičku“, žádné zrychlování se nekoná, stejně jako by tomu bylo u konvenčního auta.

Hyundai Ioniq 5 N Hyundai Ioniq 5 N

Ano, je to všechno falešné. Ovšem teď přichází to „ale“ – jednak vás to na okruhu nebude bez této falše tolik bavit a jednak bude ostrá jízda náročnější a méně přirozená. Totiž, člověk je zvyklý na řazení, ať už s jakoukoliv převodovkou, i na podřazování při brzdění před zatáčkou. Když tohle z jízdy vyjmete, mozek má najednou problém se adaptovat na to, že jednu chvíli letí stošedesátikilometrovou rychlostí po rovince a vzápětí na stejný rychlostní stupeň – de facto to tak je, N má u elektromotorů pořád jednostupňové reduktory – čtyřicítkou obkružuje vlásenku.

Zvuk, který si mozek zvyklý na spalovací motory dokáže asociovat s nějakými otáčkami, je ve spojení s aktuálně zařazeným rychlostním stupněm klíčový pro odhadnutí rychlosti vhodné pro průjezd danou zatáčkou, pochopitelně spolu s optickými vjemy. Jasně že se můžu podívat na tachometr, abych zjistil rychlost, ale jsem spíš zvyklý vědět, že tuhle zatáčku projíždím na druhý převodový stupeň, tuhle na třetí apod.

Tím spíš, že jsem zvyklý při ostré jízdě, ať už na okruhu či na silnici, řadit manuálně i ve vozech s automatickými převodovkami. Když jsem tedy N e-Shift vypnul, najednou jsem si přišel skoro až ztracen; musel bych si na to dlouho zvykat. Takže ač opravdu nemám rád falešné věci, zrovna zde musím udělat výjimku.

Hyundai Ioniq 5 N Hyundai Ioniq 5 N

Všechno tohle navíc není jen pozlátko, ioniq 5 N si na hot hatch nehraje, opravdu jím je. Zadní kola silně zabírají na výjezdu ze zatáčky a vytlačují mě z ní ven, dovolí mi se lehounce sklouznout, ale zároveň mě od přílišného smyku zachraňuje pohon předních kol, který táhne příď požadovaným směrem.

Adaptivní podvozek je dostatečně pohodlný na silnici, ale zároveň umí být tuhý a sebejistý i při extrémních požadavcích na okruhu a nevytřese z vás duši ani s obřími 21“ koly a pneumatikami s nízkou bočnicí. Ta jsou sice kovaná pro snížení neodpružené hmotnosti, ale pořád za nimi jsou vpředu 400mm ocelové brzdové kotouče se čtyřpístkovými třmeny.

Video se připravuje ...

Že bude zrychlení s launch controlem či N Grin Boost naprosto drtivé, je mi zcela jasné už předem. Dvě dvojice zkoušek to potvrzují; časomíru sice nemám, ale času zrychlení na stovku za 3,4 sekundy nemám problém věřit, když během několika sekund vidím na tachometru čísla nad 180 km/h.

Brutální zrychlení ale není u silného elektromobilu překvapením. Důležitější je, že se automobilce Hyundai opravdu podařilo prolomit bariéru mezi elektromobily a auty stavěnými pro skutečnou řidičskou zábavu. Ioniq 5 N je pravověrné „enko“, odhlédneme-li od faktu, že je to pořád hodně velké a těžké auto, příliš velké na řadu úzkých okresek s utaženými zatáčkami.

Hyundai Ioniq 5 N – známá technická data
Přední elektromotor (režim N Grin Boost) 166 kW/226 k, 350 Nm (175 kW/237 k, 370 Nm)
Zadní elektromotor (režim N Grin Boost) 282 kW/384 k, 390 Nm (303 kW/412 k, 400 Nm)
Kombinovaný výkon (režim N Grin Boost) 448 kW/609 k, 740 Nm (478 kW/650 k, 770 Nm)
Baterie 84 kWh, 800 V, 485,7 kg
Doba nabíjení 18 min (10-80 %)
Nejvyšší dobíjecí výkon 239 kW
Dojezd na jedno nabití až 448 km
Zrychlení na 100 km/h 3,4 s
Nejvyšší rychlost 260 km/h
Rozměry 4.715 × 1.940 × 1.585 mm
Rozvor náprav 3.000 mm
Základní cena v ČR 1.799.990 Kč
Marek Bednář
Diskuze (89)

Doporučujeme

Avatar - Emel
27. 3. 2024 08:58
Re: Autor je elektrická jitrnice
Okruhové náčiní jsou možná HH na jedné straně spektra... TypeR, Megane RS Trophy a tak. Ale na druhé straně jsou ty běžné GTI a Octavie RS a to mi úplně jako okruhové náčiní nepřijde... jako ne že by ses tím nemohl po okruhu svézt, ale není to na to dělané.
Ioniqem jsem nejel, ale po přečtení článku mi to zní dobře... navíc já jsem zatíženej na zadokolky, FWD je pro mě u sportovního auta velkej kompromis, takže osobně věřím tomu, že je možný výkonem + pohonem správné nápravy + pneu vykompenzovat tu hmotnost.
25. 3. 2024 08:56
Re: A prečo nie hotheč?
Ja nevim, je proste moc velkej a vysokej.
:-)

https://en.m.wikipedia.org/…/Hyundai_Ioniq_5

The Hyundai Ioniq 5 (Korean: 현대 아이오닉 5) is a battery electric compact crossover SUV[8] produced by Hyundai since 2021.

HB si spis proste predstavuju B nebo C segment.
Ale v principu to tve oznaceni neni spatne.
Jen se povazuje za crossover.

https://www.whatcar.com/…i-ioniq-5/n26265
It’s debatable whether Hyundai’s striking Ioniq 5 is an SUV or just a regular hatchback
:D
Avatar - twistedTSD
23. 3. 2024 20:35
Re: Autor je elektrická jitrnice
HH přece nikdy nebyly jen o silném motoru za dobré prachy, ale taky o špičkově vyladěném podvozku do té míry, že auto fungovalo i jako okruhové náčiní. Hot hatch, který je neohrabaný a nudný, není hot hatch.
22. 3. 2024 13:02
Re: A prečo nie hotheč?
Čím přesně je to crossover? A crossover kterých kategorií?

Ptám se zcela vážně, protože jsem si na tyhle otázky niky nedokázal odpovědět ani zde, ani u Kie EV6, tak jsem je začal označovat za hatchbacky. Obří, přerostlé, jak kdo chce, ale pořád hatchbacky.

S SUV či snad offroady to podle mě nemá zhola nic společného, vzhledem k ostatním rozměrům to nemá ani nějak velkou světlou výšku, užitkové to taky moc není kvůli relativně malému kufru... já fakt nevím, proč bych je měl považovat za crossovery, když ani design tomu neodpovídá.

Když někdo řekne o naftovém kombíku s pohonem předních kol, že je to ryzí sportovní vůz (to jsem někde opravdu slyšel, jen už si nepamatuju kde), taky mu nebudu věřit a budu to dál považovat za kombík. Čtyřdveřové kupé je taky ve skutečnosti sedan/liftback.

Možná snad crossover hatchbacku a limuzíny pro ohromné vnitřní rozměry, zejména prostornost na zadních sedačkách? Byl proto Opel Signum taky crossover?

Fabia Combi Scout nebo Roomster Scout taky nejsou crossovery... nebo ano? A pokud ano, proč? Kvůli oplastování? Ioniq 5 a EV6 ale nemají ani ty plasty...
Avatar - JirkaVejrazka
22. 3. 2024 10:48
Re: Korektora!
Diky za vysvetleni!