Bezpečnost

Zpět na článek

Za sluchátka za volantem hrozí pokuta. Jak to vidíte vy?

44 komentářů

Nebo Nebo
Je ta, že mají dlouhé vlasy, takže sluchátka jednoduše zakryjí pomocí vlasů, to je nefér pro nás, muže. :no:
traveldrive
Ty si šašo. Tak nos dlhé vlasy aj ty, keď to potrebuješ. Zakazuje ti niekto?
Nebo Nebo
Já to moc nemusím, ty sluchátka, ale pro někoho, kdo je rád má, víš? Já to nepotřebují, bohatě stačí rádio (se subwooferem v kufru). Každopádně bych si dlouhý vlasy nikdo nedal.
traveldrive
No ty si starostlivý...
Každopádne kto má v hlave rozum a nie marmeládu, tak má v aute v sluchátkach max. telefónny hovor a nie muziku.
Mokrous
Tak ve 20 let starý rezavý dodávce bez handsfree možná. V normálním autě je snad funkční HF a tak žádný sluchátka nikdo normální nepoužívá ani na hovory.
Blbý to mají kurýři. To je specifická situace.
traveldrive
Snáď. Chcel som byť ohľaduplný aj k tým, čo tak do hĺbky nepremýšľajú. Nakoniec, ako vidíš podľa príspevkov pána Nebo Nebo, nájdu sa aj takí, čo nepremýšľajú vôbec.
Mokrous
Lepší je mnohé příspěvky raději rovnou ignorovat, když už z gramatiky, skladby i obsahu vět člověk vidí, že to nikam nepovede.
traveldrive
Tak ale aj zabaviť sa tu a tam treba.
ptr078
Tak co vidim na uliciach, do nemeckej premie este hf nedorazila 😂
ryccardo
Tak ona kvalita zvuku pri telefonovani pres HF a mi to ve sluchatku je trochu nekde jinde, takze chapu, ze to nekdo takto dela a telefonuje pres sluchatko. Proc ne?!
Mokrous
Asi záleží na autě, jak dobrý, nebo mizerný to HF má.
Já třeba v koncernu žádné problémy nikdy neměl a v Passatu B8 FL mám kvalitu hovoru naprosto parádní.
ryccardo
V normální rychlosti asi jo. Když jedeš rychleji, tak mi to přijde dost nekomfortní.
Mokrous
Do 130 +/- naprosto v pohodě. Při 160-180 už tak moc netelefonuju...
Ale mám všechno nejvyšší výbavu a akustický skla.
ryccardo
Jasný jinak se bude telefonovat v A8 kde je ticho a jinak v autě nižší střední. Přeřvávat hluk okolí mě nebaví, takže HF v autě nepoužívám.
Mokrous
A8 nevlastním, ale šlo to v Oktávce i Golfu a v Superbu, Passatu, Kodiaqu, Tiguanu apod. to je úplně v pohodě. Ale znám i borce, kterýmu to blbě funguje v Touaregu. Místo toho, aby řešil reklamaci a opravu, tak má taky sluchátko. To je zcela mimo moje chápání.
ryccardo
V autě se snažím netelefonovat. Případně to vyřizuju, když zastavím nebo si vezmu telefon k uchu. HF mi v Superbu bohužel nevyhovuje.
Mokrous
Tak já telefonuju tehdy, když potřebuju a nebo mi někdo volá. A když v tu chvíli jedu, tak používám HF. Abych kvůli tomu hrabal na telefon a ještě riskoval pokuty a nebo zastavoval a ztrácel čas, tak na to fakt nemám ten čas ani nervy. Naopak zcela běžně jsem schopen prokecat klidně 2 hodiny, když jedu dál a nemůžu dělat nic jinýho. Prostě vše podle potřeb a nálady.
ryccardo
Jasný to chápu. Já nedělám v call centru a vyjma práce tolik neodkladných hovorů nemám. Pokutu riskuju už 20 let a ještě jsem za telefonování v autě žádnou nedostal, takže to neřeším. Chápu, že při cestách, kdy jedeš dlouho sám je fajn si pokecat a v takovém případě bych si ale bral ta sluchátka(o), abych měl volný ruce a zároveň dobře slyšel toho s kým mluvím.
Mokrous
Já taky nedělám v call centru, to bych z auta nevolal. :-!
A neřeším jestli to je neodkladné, nebo si chci jen pokecat.
Skoro nikdy jsem neměl problém, že bych někoho neslyšel.
Mám jen jednoho známýho, co má křáp mobil i auto a je mu blbě rozumět bez ohledu na to, zda jede v autě, nebo má mobil v ruce.
U ostatních lidí sice poznám, že jedou v autě, když jedou v něčem obyčejném, ale od střední třídy vejš je problémů naprosté minimum a nepamatuju si, že bych někoho neslyšel.
Kvalitní mobil propojím přes Apple CarPlay na HiFi systém v autě a slyším úplně všechno.
Mokrous
Pravda je, že často vysoký příjem, nerovná se vysoké IQ a na spárování mobilu je občas potřeba něco okolo 80 bodů 😁 😁 😁
Ozzman
Já jsem měl ještě tři roky nazpět dlouhé vlasy, abych mohl mít sluchátka v autě a poslouchat muziku.... pak už jsem zjistil, že ta věc na palubce je autorádio a nechal jsem se ostříhat. :-!
jam2015
Tak si natiahni mikinu s kapucňou 😉
traveldrive
Tak to by malo byť tutovo zakázané. Čávo s kapucou na hlave nemá čo za volantom robiť.
wings
Jednoduchsi jedinci nedokazu pochopit, ze kapucna na bunde nie je urcena na to, aby sa natahovala na hlavu (mimo extremnych situacii, ked je zima alebo prsi). Vdaka za to, podla toho sa da spoznat chuj na prvy pohlad.
jam2015
+ šiltovka zo šiltom proklatě nízko!
Vladislav Oslej
Otázka je nesmyslně (jako často) zbytečně hrocená. Jedno sluchátko asi vadí celkem minimálně. Ale mít úplně zacpané uši je špatně.
Rušení pozornosti obsahem je věc jiná, a tam bude víc rušit ukecaný spolujezdec, než muzika ve sluchátku.
jam2015
čo čumia do mobilu?!
Eduard Kocvara
Vadi me vsichni ucastnici silnicniho provozu, kteri se takto pripravi o jeden ze smyslu. At jsou to ridici, cykliste, nebo i chodci ve vozovce. Vymeni tak svuj komfort za svoji bezpecnost. I radio by v aute melo hrat tak, aby neomezovalo vnimani toho, co se kolem auta deje.
traveldrive
Nie len za svoju bezpečnosť, aj za tvoju.
Eduard Kocvara
Příspěvek podléhá schvalování.
traveldrive
"Jak se česká legislativa staví ke stále častějšímu řidičskému nešvaru s používáním sluchátek za volantem?"
Ide o českú legislatívu. Ale pána na titulke by som tipoval skôr na Turka ako na Čecha.
snoopy01
No, a to znamená co? Že když pojede autem v ČR a je třeba Turek, nebo Slovák, tak se na něj česká legislativa nevztahuje?
rohYpnol
ANO, přestupek to může být, ALE...

Mít sluchátka v uších neznamená vůbec nic samo o sobě. Až třeba hlasitý poslech hudby by mohl znamenat naplnění skutkové podstaty. A toto naplnění nikdy nikdo reálně neprokáže, pokud se nebudeme bavit o nějaké extrémní situaci.

=tohle téma a debata je úplně o ničem a úplně zbytečná :-!

Ovšem vzhledem ke skvělé formě eurohujerů bych toto téma raději úplně smazal, prootže eurohujerská skvadra se toho může chytit jedna báseň...
traveldrive
No a? To máš fuk. Tu je priestoru dosť,,,
ryccardo
Presne tak. Nema cenu to vubec resit. Je to zakaz o nicem, ktery stejne nikdo nebude v realu sledovat a ridit se jim budou jen ovecky.
Buffalo007
Nehledě na to, že stejný design jako sluchátka už mají i naslouchátka, případně třeba minimálně Airpody umí taky odposlech okolí. Prostě nasazená sluchátka nic neznamenají.
Dinar
V době, kdy přišel zákaz telefonování s držením tel. u ucha argumentovali ztrátou pozornosti, neschopností plně ovládat auto atp., byly na to různé studie, dnes tu máme dotyková ovládání přes obrazovky tak složitá, strukturou menu a podmenu i samotnou nutností se soustředit a trefit prstem za jízdy správnou ikonku, že pohledem doby, kdy přišel zákaz telefonování by dnes museli zakázat celá aktuálně vyráběná auta, právě kvůli ovládání. A ono nic, pokuta za telefon v ruce je pořád, čumění na displeje a matlání po nich je prezentováno jako moderní a vůbec zupa.

Ta sluchátka ale problém jsou, lepší airpody odizolují okolní zvuk dokonale, jestli to někdo v autě za jízdy používá, tak v podstatě řídí hluchý, a to bych řekl, že je docela hendikep.
Prasivak P
S tym, co si napisal, sa da jedine suhlasit. Akurat rovnaky hendikep ako airpody bude aj vypeckovana hudba (niektori ***i maju v autach hudbu tak nahlas, ze to pocut aj ked maju aj oni aj ja zavrete okna, resp na cele sidlisko), ktora ako bonus este vie obtazovat ludi naokolo. To by potom bolo fer riesit rovnako ked uz sa maju riesit sluchadla.
Dinar
Jo, občas slyším projet auto, které se celé třepe a duní, a říkám si, hrdina, nechat na sebe řvát v autě pláče nějakého negra o své životní mizérii takhle nahlas, to chce skutečné zanícení. 😁
Každopádně, já bych nezakazoval nic, protože pak vznikají, ty výše zmíněné, nesmyslné disproporce, jedno je zakázáno, jiné ne, co je horší? atp.
Ozzman
Reálně jsem viděl studii, kdy "patlání" v infotainmentu bylo označeno za jednu z příčin nehody u statistiky nehodovosti... a nebylo to zanedbatelné.
gil54
Zase vím, jak to vyřešit.

Jako nařídili všechny ty otravné asistenty, nařídí deaktivaci displaye za jízdy, a když budeme hodní, tak nám nechají pouze zobrazení navigace, nastavit ji však půjde samozřejmě také pouze na stojícím vozidle. Pro bezpečnost první poslední. 😐
Olda Vlasák
Za chvili nám zakážou i dýchat,hanba
brk77
V autě to je za mě docela marginální problém. Nejsem si vědom, že bych někdy viděl někoho řídit se sluchátky. Hodně mě to ale štve zejména u chodců a cyklistů. Už se mi opakovaně stalo, že mi nějaké děcko se sluchátky v uších a kapucí na hlavě vlezlo před auto. Tady už to smrdí mnohem větším problémem.
traveldrive
V aute to spozoruješ ťažko, ale neveril by si, koľko ľudí chodí so "štuplami" v ušiach po celý deň, bez ohľadu na to, čo robia, šoférovanie nevynímajúc. Chodci, cxklisti, kolobežkári aj korčuliari, to sú v takýchto prípadoch neriadené strely. Extra trieda sú "športovci", trénujúci kondičku na zdravom vzduchu v uliciach veľkomesta. bežiac do taktu s muszikou, čo si púšťajú do uší...