Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Ford Explorer dostane levnější baterii LFP. Bude i ve Škodě Enyaq na stejném základu?

6 komentářů

milos_sv
O LFP baterii pro Enyaq sním už hodně dlouho, už jsem se pomalu smiřoval s pořízením Tesla Model Y Standard range.
Důchod nedaleko, bude to mé poslední auto, tak potřebuji, aby mě baterie přežila.
A s Li-Ion baterií v garáži u domu bych také neměl moc klidné spaní.
Teď jen, aby se LFP nedostala do nejnižších výbav pro Enyaq...
Petr_Basa
LFP baterie mají svoje výhody, ale také mají menší energetickou hustotu. Tedy při stejné fyzické velikosti mají menší kapacitu než NMC. Takže zatím jsou doménou právě spíš levnějších verzí daných modelů. Protože kdo by chtěl platit víc za EVčko s menší kapacitou baterie. Výrobci se to sice snaží skrývat, kapacitu baterie neuvádět a místo toho cpou do prospektů WLTP dojezd, ale kdo se zajímá o EV, měl by si kapacitu baterie vždy zjistit. Za mě to je pro EVčko nejdůležitější údaj vůbec. Na druhou stranu, pokud si výhod LFP ceníš víc, než tu trochu kapacity navíc, směle do ní, bez ohledu na výbavu.
Nebo Nebo
Zákazníci být nemusí.
K E😜loreru prostě patří 3L šestivalec, nic vic.
Trofim Lysenko
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
kesumb
U nas dostupny clanky jsou asi tak 8:10 hmotnostne i objemove (nmc lehci a mensi), cenove jsou o cca 20% drazsi. Da se tedy extrapalovat ze soucasnou technologii se do enyaqu vejde neco jako 100 mozna 110kwh v nmc.
Zlomova je zivotnost, premiovy auta daj neco jako 10-15 let zivoznosti kdy se to jeste vyplati udrzovat v provozu, je tedy pravdepodobny, ze pri 150 rocnich cyklech bude limitem zivotnosti baterie. Coz dokazuji stary tesly ale i dalsi ev. Lifepo jsou zivotnosti uplne nekde jinde a mestskej autobus s lifepo clankama s nima budto dozije (winston) nebo bude potrebovat dve sady (co vim prvni pokusy od SOR). Coz znamena, ze pri zivotnosti beznyho auta cca 20 let a 500tkm baterie ma sanci auto prezit.
Petr_Basa
Milé auto.cz, kam na tyhle informace chodíte? Netýká se náhodou LFP až té slabší verze, se kterou se má E😜lorer EV začít vyrábět až koncem tohoto roku? Zatím vždycky jsem četl, že ty dvě verze, které už vyrábějí, tedy RWD 77kWh i AWD 79kWh budou s bateriemi typu NMC.