Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
gil54
...propagační materiál o ekologickém použití a zpracování odpadu a alternativních udržitelných materiálů. Hlavně nahlas a všude to hlásat. Pamatuji zde pneumatiky z pampelišek, z PET lahví, uplatnění kukuřičného šustí a možná i nějaké trávy.
Ok. Chápu, že někdo se těmi plky živí a někdo je ochoten za to zaplatit. Nebo že je potřeba šetřit ať to stojí co to stojí.
Moje zkušenost z posledních let je taková, že ač proti konstrukčním kurvítkům se prý již bojuje, tak v oblasti plastů jsou současné technologie tak daleko, že plasty - ať jde třeba jen o pitomou izolaci el. kabelu k domácímu spotřebiči nebo prakticky jakýkoliv plastový výrobek - zkřehne a rozpadne se na prášek mnohdy i brzy po záruce.
Tak šup s tím i do aut.
Ok. Chápu, že někdo se těmi plky živí a někdo je ochoten za to zaplatit. Nebo že je potřeba šetřit ať to stojí co to stojí.
Moje zkušenost z posledních let je taková, že ač proti konstrukčním kurvítkům se prý již bojuje, tak v oblasti plastů jsou současné technologie tak daleko, že plasty - ať jde třeba jen o pitomou izolaci el. kabelu k domácímu spotřebiči nebo prakticky jakýkoliv plastový výrobek - zkřehne a rozpadne se na prášek mnohdy i brzy po záruce.
Tak šup s tím i do aut.
Tohle není dle mého systémový problém, ale tržní. Kdekdo chce všechno a levné, a to se pak projevuje na kvalitě. Proč nenabidnout něco, co vím že vydrží jen záruku a presto lidi mi utrhaji ruce. Je to jen o přístupu co chci. Zlevnovat nelze do nekonečna. Já jsem se ještě nesetkal, že by se rozpadal kabel od domácího spotřebiče, obzvlast po záruce. Pro mne to není spotřební zboží, abych kupoval ten největší šmejd, možná to bude ten důvod. A ne, není to tolik o značce, jako o typu rady daného výrobce. I zavedeny výrobce má lowcost produkty.
Tak pokiaľ by sa to posunulo do roviny, že sa to nerobí kvôli zlacňovaniu, ale kvôli ekológii, a recyklované materiály by sa použili tam, kde je to technicky vhodné, dávalo by to zmysel. Ale ako som už opísal vyššie, recyklácia a veci okolo nej sú často drahšie a menej ekologické ako výroba nových vecí. kdesi som čítal, koľko stojí zvoz len PET-fliaš, koľko energie a aké kvantá vody sú potrebné k ich spracovaniu, a tie čísla ma skoro osadili. Keby som mal trvať na ekológii, tak by som plastové fľaše ihneď zakázal a zavelil k návratu ku sklu.
Recyklovat termoplasty není nic složitého ani nového. Ale zrovna koncern bazíroval na každé drobné vadě, pak se na recyklát (pro neznalé drť plastu, třeba zmetky, vtoky atp.) raději nepoužívá, za ty problémy to nikomu nestálo. Popř. byl na výkresech rovnou zakázaný. I těsnění elektroniky už musí být lepidlem, ne těsnění v drážce. Ne že by to funkčně nebylo lepší, ale oprava je zase složitější.
wings123
Příspěvek podléhá schvalování.
wings123
Příspěvek podléhá schvalování.
Taky se mi líbí myšlenka recyklace, ale rozhodně to v případě plastů není cirkulární. Z toho recyklovaného dílu už se znova recyklovaný díl o stejné kvalitě prostě neudělá. A že ve Škodovce narážejí na své vlastní požadavky, kdy očekávají od recyklátu stejné vlastnosti jako od virginu a zjišťují, že to nejde. Ono vyrobit z toho kryt na podvozek je supr nápad, ale chtít z recyklátu vyrábět interiérové díly, kde se řeší barva, světlostálost a zápach je prostě neřešitelný problém. V podstatě to pak končí u toho, že se nejedná o recyklát, ale o čistý materiál, který obsahuje určité procento recyklovaného polymeru (20-30😖, ale ruku na srdce soudruzi, není to málo pro záchranu klimatu? 😁