Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Znáte pravidla v obytné zóně? Rychlost a přednost nejsou ta jediná!

16 komentářů

traveldrive
Keď u nás v ulici upozorním nejakého blázna na rýchlosť, tak sa bije do pŕs a dušuje sa, že v obytnej zóne sa jazdí 30...
Othello
Když se porozhlídnu po naší obci tak mi ten zákaz parkování mimo vyznačená místa přijde dost legrační. No naštěstí ho nikdo nevymáhá
multicar
@Othello Tak u nás se to vymáhá pravidelným pokutováním. Kromě pár stání pro invalidy tu parkovací místa vyznačená nemáme (je to Praha).
JirkaVejrazka
@Othello U nas se obec snazila oznacit vsechna aspon trochu vhodna mista v obytne zone jako parkovaci a lide to vetsinou dodrzuji.

Obcas k nekomu dojedou tri auta pribuznych na nejakou vikendovou oslavu nebo tak a parkuji, kde muzou. Ale nad tim se da samozrejme primhourit oko.
gil54
@JirkaVejrazka

...a dají si za okno lísteček - Prosím nepokutujte toto auto, Eliška má páté narozeniny a vezl jsem jí dort, jinak bych to sem nikdy nepostavil, děkuji. Ty ostatní, co tady stojí také, ty klidně vosolte, ti za Eliškou nepřijeli.

...přimhouřit oko... 😀
adamzprahy
@gil54 tak někde ta nemožnost zastavit je nesmyslná a potřebná sotva jednou za rok při nějakém technickém zásahu. Např. u nás v ulici rodinných domů (značeno jako obytná zóna) je několik slepých uliček vedle zahrad v jejíchž koncích běžně stojí návštěvy nebo někdy i já a ta plocha nemá žádný smysl a nikomu tam auto nevadí. A tím že víme čí ta auta jsou tak ano, stojíme tam krátkodobě i víc aut za sebou co se blokuje, protože na sebe mávneme přes zahradu. Kdyby něco vadilo, stačí zazvonit na nejbližší dům. Pokutovat to je nesmysl a naštěstí to tady MP nedělá. Ta obytná zóna je jinak neprůjezdná a nikdo cizí tady v podstatě nemá co dělat. Takže ano, dokud tady úplně kdekoliv zákaz nezákaz stojí někdo z ulice, tak to ničemu a nikomu nevadí.
gil54
@adamzprahy

Ok, u vás v ulici...

Jinde v ulici dávají imrvére pokuty, třeba i protože je nějaký zoufalec volá a čeká jestli budou vykonávat svojí povinnost...a kdyby nepřijeli tak...

Jinde v ulici nemají práskače ani aktivní MP, ale po čase se celá zóna zaplní auty, některá patří obyvatelům, kteří s nimi jezdí, ale některá tam stojí déle, nikdo se k nim jaksi nehlásí a dokud jim nesplasknou pneumatiky a nevyroste za stěrači malá bříza, tak to nikdo neřeší...

Jinde v ulici bydlí pán, co má v zóně postavených 7 mercerdesů a když někomu překáží stačí zazvonit? Ale nikdo není doma. Nebo pán není "komunikativní" a pošle kohokoliv někam...

Mám pokračovat?

Myslím, že má význam bavit se pouze o důvodném osazení dopravních značek. Pokud někdo rozhodne o jejich umístění, měly by se dodržovat. Jinak je to anarchie. Existují snad řešení pro parkování rezidentů, parkovací zóny a pod. Všechno má svá pravidla.

Jak uvádíš: " Takže ano, dokud tady úplně kdekoliv zákaz nezákaz stojí někdo z ulice, tak to ničemu a nikomu nevadí.", dokud nestojí auta - obrazně - úplně všude ve dvou řadách, že se nedá ani projet.

Ale jak říká @JirkaVejrazka - stačí přimhouřit oko. 😀
adamzprahy
@gil54 jsem rád že nežiješ u nás v ulici. Pokud tady někdo bude stát tak že nikomu nepřekáží tak ať tady má klidně 20 aut a pokud by to bylo moc, půjdu mu to říct a pak případně přitvrdím nějakou úřední cestou. Ale že odložím na den auto za roh abych mohl uklidit před garáží a někdo na mě volal MP protože je to předzvěst toho že udělám z ulice vrakoviště, to je fakt silná káva. Jsem moc šťastný že mám sousedy co nejsou jako ty a nedají mi přednášku o tom, že přimhouřit oko na odpoledne je jen začátek a skončí to dopravní apokalypsou tisíců aut co nám přijedou dělat potíže.
gil54
@adamzprahy

Moc si to bereš. Jen jsem chtěl ukázat, že svět není jen růžová idylka.

O mě bys v té vaší ulici ani nevěděl, ale tady je šablonka na každého hned útočit, tak prosím....
adamzprahy
@gil54 neútočím, ale tak rozepsal ses o tom jak když se nedodržují pravidla vyplývající ze značky, tak to vede k problémům, takže je potřeba to bez přimhouření oka důsledně dodržovat. Jenže v realu nejde fungovat jen podle striktně napsaných postupů a jsme pak u toho že je asi nevhodně nastavený pojem "obytná zóna", protože každá má trochu jiná specifika a priority a mělo by to být doplněno nějakou dodatkovou tabulkou s krkolomnou citací "musí být zajištěn průjezd na šířku 3 metry, nelze stát u hydrantu atd atd" nebo prostě dodatkem pravidel pro místní specifika. Protože když je ulice postavená tak že se dá flexibilně stát kdekoliv a zároveň zajistit průjezdnost i průchodnost včetně IZS, nemá ten plošný zákaz smysl a taky chápu že nelze namalovat parkovací místa všude, ale je vidět že kdo to minimálně u nás navrhoval tak s tím použitím počítal, máme tady dokonce zámkovou dlažbu která ty zóny použití barevně odlišuje, což jsem se dočetl že je přesně cílem moderních urbanistů naznačit co kde může stát, vyčuhovat od garáží, kde popeláři vybírají popelnice atd.

Jinak k cizím autům, u nás ještě před tou zónou je zákaz vjezdu mimo dopravní obsluhy nebo něco takového. Nevim jaká je vymahatelnost, ale kdyby nám tady někdo začal před barákem odstavovat auto, dá se asi zavolat MP i jen na to, že to auto tady nemá co dělat...
gil54
@adamzprahy

Dobrá, to už je lepší reakce.

Je to docela jednoduché. To, co popisuješ, v pohodě obsáhne pouhý zákaz vjezdu s dodatkem dopravní obsluze vjezd povolen. Nemusí být ani zvlášť upraveno parkování, auta, která tam patří, mohou stát všude, při dodržení obecných pravidel zachování průjezdu, vjezdů do objektů a pod. Vymahatelnost je stejná, jako u každé dopravní značky.

Obytnou zónu je třeba chápat jako volný prostor primárně pro pěší a hrající si děti s tím, že auto opatrně může vjet max. dvacítkou s maximální ohleduplností k chodcům, ale parkovat lze jen na vyznačené ploše přesně specifikované. (Nakonec o tom je článek a je to v něm podrobně specifikováno.)

Proto jsem ve svém příspěvku z 16.9. 15:07 psal, že v první řadě je nutné diskutovat o osazení náležitým dopravním značením, které je třeba dodržovat a ne o nějakém mhouření očí.

Nemyslím, že by to měl být nějaký problém jak v dodržování, tak ve výkladu pojmů. Jediná potíž může být v tom, že buď tam obytná zóna vůbec nemá být nebo když už tam je, tak jí obyvatelé nechtějí respektovat.

Stále si myslím, že v obytné zóně nemá, mimo vyznačené parkovací místo, žádné auto parkovat, i když je to před vlastním domem. Ty si myslíš, že může. Na mé straně je výklad pravidel, na tvojí straně je pocit, jako že je to normální, přirozené a nikomu to nevadí.

Ale možná jsem taky moc přecitlivělej na ta pravidla.
adamzprahy
@gil54 no při vší úctě, právě mi přijde že jsi trochu moc na psaná pravidla 😁 Protože píšeš "máš pocit že je to normální" - ale tak já nevim, je to slepá ulice značená jako obytná zóna se zákazem vjezdu mimo obsluhu. Když to nevadí IZS, nevadí to sousedům, na daném místě není žádný kanál, vedení ani nic takového a dokonce je tam udělaný moderní podklad který graficky znázorňuje kde se má zachovat průjezdnost nebo prostor pro něco z nějakého technického důvodu - což na těch místech co píšu není, tak pak mi teda řekni jaký je jiný důvod než úřední lenost tam dát plošně značku a dál to neřešit? Nebo jako ona to zase taky není lenost, já to chápu, nějaký dodatek si nemůže jen tak někdo vycucat z prstu, asi k tomu musí být nějaký právní rozbor, posudek a já nevim co, tak se to prostě neřeší. MP tu jezdí pravidelně ve 3:00. Na sídlišti podobná hlídka dávala pokuty za parkování, tahle to tady neřeší - což je za mě správně, protože když tam vidí každý den stejná auta, která někdy jsou před garáží, někdy na vyhrazeném místě a někdy mimo v obytné zóně kde nezasahují do chodníku, ani neomezují průjezd, tak jsem jim vděčný že to neřeší. Protože jak píšu, za 2 roky co tu bydlím nevím jediný důvod to řešit a všichni dotčení majitelé pozemků okolo to vidí a neřeší.
gil54
@adamzprahy

Když je to tak, jak píšeš, je tam označení obytné zóny zbytečné a špatně, jen škoda cedule.

A píšu to už potřetí.

Nevím, nebyl jsem tam, ale pokud to není prostor k relaxaci, procházkám milenců, matek s kočárky, důchodců s holemi a pro hry dětí a jinak nikde nic, žádný okrasný strom, altánek, socha básníka nebo vodotrysk a záhonek macešek, případně kavárnička-cukrárna se stolečky a slunečníky, ale je to jen slepá ulice mezi barákama, kde stojí auta a mezi nimi jen tak tak projedou popeláři, nemá to být označeno jako obytná zóna.

Potom i pravidla dostanou smysl.

Ale když nějaký debil místo zákazu vjezdu s dodatkovou tabulkou a maximálně třeba + s omezením rychlosti, použije obytnou zónu, je to marný.
Coto78
Příspěvek podléhá schvalování.
martin888
Příspěvek podléhá schvalování.
Ada je zase tady
Měšťáci rádi osazují značky obytná zóna, ale vlevo po směru jízdy. Je taková značka platná? Myslím, že nikoli. Vladimír