Videa
Pokud s ID.7 běžně jezdím k Dubrovníku, Francie nebo Itálie, netuším proč by se s ním nedalo v klidu dojet do Ostravy? 😅
Vyhrál ten, který jel do Ovy vlakem, vrátil se odpočatý a ještě stihl v klídečku popracovat, případně si dát pivko a zdřímnout 😉
@Mr.Murphy
...a nakazit se covidem, jet krtkem, a v noci mít zážitek z noční Ostravy plné příjemně opálených lidí se kterými se každý chce družit, viď 😆
...a nakazit se covidem, jet krtkem, a v noci mít zážitek z noční Ostravy plné příjemně opálených lidí se kterými se každý chce družit, viď 😆
@Mr.Murphy Ten co jel vlakem, tak ten jediný jel eko. Ten co jezdi elektrovozem namísto vlaku, tak ten si na eko jen hraje.
@steny007 s EV si nikdo na eko nehraje. Jen nevypouští jedovaté emise nikomu pod nosem. To je ten základní princip, především znečištění v obydlených oblastech. Říká se to pořád dokolo a pořád méně chápaví to nedokážou pochopit. v EV se jezdí, aby se nezhoršovalo ovzduší v daném místě, ne že tím zachrání planetu. Ale zachrání zdraví nejen své, ale i svých sousedů.
@steny007 no když jedeš sám tak souhlas, průměrná spotřeba ve vlaku je jen 8kWh/100km/Osobu. Ve 2 v autě to už je ale stejné a když si energii na cestu sosneš z vlastního soláru tak úplně jinak 😄.
@psel to má ten vlak tolik? myslel jsem, že to má ještě o něco lepší. To u dvou lidí už nemá význam. Já jsem teď našel, že dokonce má 9,4kwh/os/100km u elektrické a 32,4kwh u dieselové. To už je dokonce lepší jet malým hybridem jako je yaris, a klidně sám.
efekt.gov.cz/…ostredi-cr_1.pdf
efekt.gov.cz/…ostredi-cr_1.pdf
@Mikesus no vidíš já měl v hlavě 8kWh protože jsem to kdysi někde načetl. Takže když Enyho obsadíme dva tak jsme na tom stejně jako kdybychom jeli vlakem a to při celoročním průměru...
@psel tak ekologická stopa cesty autem není jen ta přímá energie, ale taky amortizace auta, pneu atd.... ale obecně samozřejmě platí, že ani ten vlak není dokonale čistý.
@Mr.Murphy zatímco vlak se z principu neamortizuje? 😄
@psel tak nájezd vlaku se počítá spíš v milionech kilometrů.... tak tam ta amortizace běží malinko pomaleji, co?
@Mr.Murphy zato je takový vlak podstatně dražší. Ok asi ty pneumatiky ten vlak ojíždí pomaleji ale ten servis bude podstatně dražší než 600 za přehození pneumatiky 😄
@psel To je asi pravda, ale tak nejak zapominas, ze ten vlak pojede tak nebo tak. Takze se ta energie stejne spotrebuje, vliv dvou cestujicich bude zanedbatelny (tech 8kWh je jen prepocet, ne aktualni spotreba vlaku podle poctu pasazeru).
Takze kdyz se chces to tehle uvahy pustit, porovnavej spotrebu "jede jen vlak" a "jede vlak a EV". A to vlak proste vzdy vyhraje, nehlede na poctu lidi, ktere se v tom jednom EV svezou.
Zajimava uvaha by byla, kdybys nacpal vsechny cestujici z vlaku do nejakych vetsich EV po peti nebo dokonce po sedmi pasazerech a vlak tim nahradil. Ale to se asi tezko stane 😊
Takze kdyz se chces to tehle uvahy pustit, porovnavej spotrebu "jede jen vlak" a "jede vlak a EV". A to vlak proste vzdy vyhraje, nehlede na poctu lidi, ktere se v tom jednom EV svezou.
Zajimava uvaha by byla, kdybys nacpal vsechny cestujici z vlaku do nejakych vetsich EV po peti nebo dokonce po sedmi pasazerech a vlak tim nahradil. Ale to se asi tezko stane 😊
@Mr.Murphy Do Ostravy je ten vlak ideál. Jen pár zoufalců, kteří by byli poníženi cestou veřejnou dopravou bude vymýšlet x důvodů, proč tím nejezdit a jak je to zdraví nebezpečné
@Mikesus
A co třeba, když začátek a konec cesty není přímo v Ostravě a Praze? Stačí, aby jeden z těch bodů byl dále od centra nebo v nějakém městě vedle a hned se veřejná doprava prodlužuje třeba o hodinu, nebo i víc.
Minulý týden jsem zrovna takovou cestu měl. Cestovat vlakem, tak bych musel přespat jako "manažer" Vaculík. Autem jsem to zvládl na otočku a odpoledne jsem byl doma. Ano, nejel jsem jsem jako Vaculík, ale stylem "Pendolino" (časově to tak plus minus je).
A co třeba, když začátek a konec cesty není přímo v Ostravě a Praze? Stačí, aby jeden z těch bodů byl dále od centra nebo v nějakém městě vedle a hned se veřejná doprava prodlužuje třeba o hodinu, nebo i víc.
Minulý týden jsem zrovna takovou cestu měl. Cestovat vlakem, tak bych musel přespat jako "manažer" Vaculík. Autem jsem to zvládl na otočku a odpoledne jsem byl doma. Ano, nejel jsem jsem jako Vaculík, ale stylem "Pendolino" (časově to tak plus minus je).
@Tycoon
Přesně. Navic i ekonomika... Když tu někdo básní o vlaku, vi vůbec kolik stoji jizdenka?!?
Přesně. Navic i ekonomika... Když tu někdo básní o vlaku, vi vůbec kolik stoji jizdenka?!?
@rohYpnol největším nákladem cesty je čas, ne peníze. Samozřejmě v tvém případě to neplatí, ty jsi zcela neproduktivní takže náklady na tvůj čas jsou naprosto nulové. Dokonce to je naopak, ty když jedeš v autě, je to společensky prospěšné - aspoň neobtěžuješ tady.
@Mr.Murphy
Souhlas. A nemusí jít jen o náklad firmy, ale o to, že většina lidí má rodinu a čím kratší služebka je, tím líp. Jako majiitel firmy (předpokládám na základě tvých příspěvků) určitě víš, co je pro zaměstnance priorita.
Souhlas. A nemusí jít jen o náklad firmy, ale o to, že většina lidí má rodinu a čím kratší služebka je, tím líp. Jako majiitel firmy (předpokládám na základě tvých příspěvků) určitě víš, co je pro zaměstnance priorita.
@Tycoon existuje něco jako půjčovna aut, případně taxík 😉 jinak samozřejmě, často se auto na služebku hodí, nejde to brát dogmaticky.
@Tycoon tvl vždyť on to v životě autem nejel, takže neví. Já jezdím Moravu běžně a to jak na otočku, tak třeba na 2 dny. Podle potřeby a podle toho jestli si udělám jedno, dvě nebo tři jednání. A i s CNG (taky dojezd jen 400km na plyn), ale ten dotankuju (18kg) za 5minut i s placením 😉👌
Tuhle jsem jel na otočku Praha - Opava - Brno a zpět do Prahy. Je to sice mazec, ale jde to na 2 tankování CNG. Brzo pojedu ně co podobného, ale místo Brna je tam Zlín, ale jednání je víc, tak tam jednoduše přespím a dotankuju 🤣👌
Tuhle jsem jel na otočku Praha - Opava - Brno a zpět do Prahy. Je to sice mazec, ale jde to na 2 tankování CNG. Brzo pojedu ně co podobného, ale místo Brna je tam Zlín, ale jednání je víc, tak tam jednoduše přespím a dotankuju 🤣👌
@ericn
CNG s nouzovou nádrží na benzín je pro mě takový mezistupeň mezi klasickým pohonem a elektřinou. Už je potřeba při plánování cesty přemýšlet. Jak říkáš, tankování je rychlovka. Ale problém je jakákoliv cesta mimo ČR.
CNG s nouzovou nádrží na benzín je pro mě takový mezistupeň mezi klasickým pohonem a elektřinou. Už je potřeba při plánování cesty přemýšlet. Jak říkáš, tankování je rychlovka. Ale problém je jakákoliv cesta mimo ČR.
No tak vida, 86kWh a cesta z OVA do PRG je v suchu a bez nabíjení i při limitu. 100km/h nedám, ale je vidět že ten APP550 a o něco lepší aerodynamika té spotřebě prospěla.
@psel
A teď si vezmi, že neznám nikoho, kdo by si plánoval tak krátkou služebku s přespáním, ale všichni jedou na otočku, tzn. OVA-PRG-OVA.
A teď si vezmi, že neznám nikoho, kdo by si plánoval tak krátkou služebku s přespáním, ale všichni jedou na otočku, tzn. OVA-PRG-OVA.
@Tycoon a nemají 25 minut času na nabití? Jo jedou tam celý den jednají a večer jedou zpátky. Ani kafe ani záchod po cestě? Fakt?
Nebo ideálně na nabití když parkují?
Nebo nemají firmy z OVA na nabíječky?
Nebo ideálně na nabití když parkují?
Nebo nemají firmy z OVA na nabíječky?
@psel Maji nabijecky.
Hodne nabijecek... 53 firem nabizi dohromady mozna az 150 mist k nabijeni.
Jenze denne az 100 tisic aut. Kdyby jen pulka potrebovala "tankovat", tak je to 50 tisic aut.
To je krasnych 333 aut na jedno misto.
4 minuty na jedno, pri hypotetickem non stop provozu...
Hodne nabijecek... 53 firem nabizi dohromady mozna az 150 mist k nabijeni.
Jenze denne az 100 tisic aut. Kdyby jen pulka potrebovala "tankovat", tak je to 50 tisic aut.
To je krasnych 333 aut na jedno misto.
4 minuty na jedno, pri hypotetickem non stop provozu...
@Ja Prvni 123 100000 aut jede z Prahy do Ostravy denně? Kudy prosímtě?
Máme tu 6.7 milonů spalováků, 4000 veřejných benzinek, takže je to 1675 aut na benzinku to je teprve katastrofa. Úplný Tank Ono před zdražením.
Máme tu 6.7 milonů spalováků, 4000 veřejných benzinek, takže je to 1675 aut na benzinku to je teprve katastrofa. Úplný Tank Ono před zdražením.
@psel
Jenže běžně má benzínka tak 8 stojanů. A tankování trvá minutu až pár minut. V praxi se bojím tankovat mimo Tank Ono, protože u těch ostatních benzinek se člověk cítí jako na samotě.
Jenže běžně má benzínka tak 8 stojanů. A tankování trvá minutu až pár minut. V praxi se bojím tankovat mimo Tank Ono, protože u těch ostatních benzinek se člověk cítí jako na samotě.
@Tycoon další vaše lež. Půjčím vám multivana. Ukážete mi jak ho naplníte za minutu. A nebo bmw540i... proč tady tak kecáte? pokud má každá benzínka 8 stojanů pořád to dělá 200 aut na stojan. Což je 13 hodin nepřetržitého tankování z 8 stojanů . Buďte v klidu , ono se to takto nedá stíhat ani plnit... A jsme u toho jak je nereálné aby všechna auta vyjela tankovat, nedejbože jeli všichni na ostravu a platí to stejně tak i o EV, koních, vlacích, parních mašinách, letadlech . Provoz je rozptýlen...Bojíte se na prázdných benzínkách ? Léčit se to nedá , ale jsou léky které určité typy schízi dovedou potlačit. A koukám na prodeje EV a čistých spalováků a asi se budete bát čím dál víc. Zajděte si zavčas k odborníkovi 😄
@Ja Prvni 123 skúsme byť trochu realisti, minulého dízlového apoštola som tankoval priemerne 2,5x mesačne. Ak by som mal dojazd trochu menej ako polovičný ,bolo by 5-6x za mesiac. Zároveň by som ale niektoré z prestávok využil aj na natankovanie a zároveň by som niektoré nepotreboval (natankované pred odjazdom doma)....Ono tých obchodníkov, čo 2 x týždenne otáčajú 700km za jeden deň je fakt málo...
Video jsem si ještě nepustil. A proč? Mam VW ID.7 Pro S. Poslední delší cesty: Brno Krakow: spotřeba 70 % baterie, Brno Vídeň a zpět na jedno nabití, Slavkov u Brna Praha 50 % baterie. Za kamiony se nevleču. Tísní netrpím.
Smutné. Pan Vaculík, kterého před lety živily články o dieselech, se stal elektrickým dezolátem. Hlavně že to sype.
@LostDiesel njn, pokrok nezastavíš a už bys měl přestat smutnit a na ten dýzl zapomenout. A vytáhnout dezoláta v kontextu moderní dopravy je na pováženou, to umí jen Dieseláti.
@psel to že normální manažer nebo podnikatel pojede maximální rychlostí tam i zpět je logické. Reportáž je blbost. Výhoda TDI je,že natankuji za 2 minuty, většinou bez front. Nemusím hledat dobíječku a čekat půl hodiny. Pokud bude volná..😂 oběd si dám v hospodě kde nemusím nějakou dobíječku vůbec řešit. A doma budu o hodinu nebo dvě dřív než s elektrickým křápem.
@Jaros 00071 a jeste si cestou uziju “kadla kadla”. No nekup to
@kozakm ty moc autem nejezdíš co. Natoč mi zvučných, co slyšíš, když jedeš po D1. Ani v koloně motor neslyšíš, protože okolní ruch je tak velký, že víš prd, v čem sedíš.
@Jaros 00071 jenže tahle reportáž ukazuje přesně to, že když tím ID.7 jede úplně normální rychlostí, tak tu Ostravu dá bez nabíjení a v Ostravě mu maximálně minutu času zabije připojit to auto na pomalou AC nabíječku.
A po cestě si tedy také mohl zastavit na oběd kde chtěl a žádnou nabíječku řešit nemusel.
Doma budete s takovouhle elektrikou rychleji, než s běžným benzínem, který to tam a zpátky bez tankování nedá a bude muset někam na benzínku, což rozhodně nebudou jen vaše dvě minuty 🙄
A po cestě si tedy také mohl zastavit na oběd kde chtěl a žádnou nabíječku řešit nemusel.
Doma budete s takovouhle elektrikou rychleji, než s běžným benzínem, který to tam a zpátky bez tankování nedá a bude muset někam na benzínku, což rozhodně nebudou jen vaše dvě minuty 🙄
@WinDiesel proc dezolatem? To slovo je hanlive. Dezolat je dnes ten, kdo neakceptoval, ze EV je proste lepsi volba, odmita si to vyzkouset a opakuje nesmysly
Dnes je taková doba omlouvat nesmysli tím, že přesvědčíte člověka, že je blbej. Odborně je to definováno asi takhle. "Gaslighting": Původně psychologický termín, který se dnes běžně používá i v politickém a společenském kontextu. Je to forma manipulace, jejímž cílem je přesvědčit oběť, že její vlastní vnímání reality je chybné.
A takto ja vnímam celý proces infiltrováni elektromobility do života lidí. Příznivci elelktromobility se ruzným zpusobem snaží přesvědčit že absurdní věci jsou normálni. Ja nejsem odpurce EV, mám jedno z aut poslední variantu Smartu FORTWO EQ a považuju ho za jeden z mála EV, který má v aktuálni ceňe smysl. Ale běžný spotřebitel není motoristický novinář. Běžný člověk se nebude denne bavit počítaním kilowatu a dojezdu a rozpočítavaním cen u každýho poskytovatele nabíjení a já nevím co ješte. To, že budeme zlehčovat realitu a dělat z lidi blbečky, nijako této revoluci v pohonu nepomuže. Bohužel pro tvrdohlavé zastánce je to tak, že každý přiznivec spalováni je zdechlej blbec. Ale! Spalovací motor je dokonalý predator uzpúsoben pro tohle řekneme století. To, aby ho elektrický motor, potažmo baterky porazili, musíme zmněnit spusob života oproti předchozím 100 letem. Nemuže hokejový hráč hrát hokej na lede s téhdy nově vymyšlenými kolečkovými bruslemi. Pro kolečkové brusle byl vymyšlený jiný povrch. Takže ano přechod na EV z hlediska posunu lidstva k vyšší spolehlivosti a udržitelnosti je nutnej, ale ne spusobem, dělat z lidi blbce.
A takto ja vnímam celý proces infiltrováni elektromobility do života lidí. Příznivci elelktromobility se ruzným zpusobem snaží přesvědčit že absurdní věci jsou normálni. Ja nejsem odpurce EV, mám jedno z aut poslední variantu Smartu FORTWO EQ a považuju ho za jeden z mála EV, který má v aktuálni ceňe smysl. Ale běžný spotřebitel není motoristický novinář. Běžný člověk se nebude denne bavit počítaním kilowatu a dojezdu a rozpočítavaním cen u každýho poskytovatele nabíjení a já nevím co ješte. To, že budeme zlehčovat realitu a dělat z lidi blbečky, nijako této revoluci v pohonu nepomuže. Bohužel pro tvrdohlavé zastánce je to tak, že každý přiznivec spalováni je zdechlej blbec. Ale! Spalovací motor je dokonalý predator uzpúsoben pro tohle řekneme století. To, aby ho elektrický motor, potažmo baterky porazili, musíme zmněnit spusob života oproti předchozím 100 letem. Nemuže hokejový hráč hrát hokej na lede s téhdy nově vymyšlenými kolečkovými bruslemi. Pro kolečkové brusle byl vymyšlený jiný povrch. Takže ano přechod na EV z hlediska posunu lidstva k vyšší spolehlivosti a udržitelnosti je nutnej, ale ne spusobem, dělat z lidi blbce.
Martine, my se zname dlouho, i kdyz si zdvorile vykame.
Tak to snad muzu napsat: tohle je pod uroven.
Mrzi me to.
Tak to snad muzu napsat: tohle je pod uroven.
Mrzi me to.
Tak to je hódně zjednodušený pohled na věc. Časté nabíjení na 100% a vybíjení pod 20% pošle baterii do kopru za pět let. A ta rychlost? Projel jsem se svou novou čistě spalovací Corollou letos Evropu (10 tis. km) a průměr mám 5.5 litru na sto. A to jezdím na horních rychlostních limitech a mnohdy ve 4 lidech, takže na co potřebuju diesel?
Ja Prvni a Posledni
@Michal Exner
Neuvěřitelný!
Nedosažitelný!!
Nadčlověk!!!
Neuvěřitelný!
Nedosažitelný!!
Nadčlověk!!!
@Michal Exner diesel nepotřebuje v osobní dopravě nikdo.
BEV nabíjím občas na 100 na dlouhé cesty a klidně přijíždím domu s 4% a nabíjím přes noc. Je z roku 2022 takže za dva roky půjde do kopru?
Zatím teda kopr mam jen v okurkách, zelném salátu a koprovce, dělám něco špatně?
BEV nabíjím občas na 100 na dlouhé cesty a klidně přijíždím domu s 4% a nabíjím přes noc. Je z roku 2022 takže za dva roky půjde do kopru?
Zatím teda kopr mam jen v okurkách, zelném salátu a koprovce, dělám něco špatně?
@psel nečistíš dýzlem vzduch, to je špatné
@psel no když bydlíš v bytě tak máš v noci smůlu 🫣😅
@Michal Exner a proto mám na 10 leté Tesle 260k km s 11% degradací přestože jsem pořád na Superchargerech (mám je zadarmo).
@Michal Exner nabíjení na 100% ničemu významně neškodí, když tam tu baterku nenecháte pak ležet desítky hodin, či dokonce dny.
A vybíjení pod 20% už vůbec ničemu neškodí, pokud zase nenecháte tu baterii v takovém stavu ležet celé dny a navíc ještě v teplotách pod nulou.
Možná by to chtělo si něco zjistit o tom, kdy a jak baterie degradují, než něco takového napíšete🙄
Čistě spalovací Corolla? To se vyrábělo už hodně dávno. A se spotřebou 5,5l budete nejspíš jezdit spíše tak jako když jel s tou ID.7 do Ostravy. Že by to dokázalo jet s takovou spotřebou dálničním limitem, to je čiré sci-fi. I nejnovější hybridní Corolla jede dálničním limitem za 6, či spíše 7l. Na spotřebu kolem 5-ti litrů se dostane tak když jezdí pomalu kolem komína a má šanci se uplatnit ta baterka.
A vybíjení pod 20% už vůbec ničemu neškodí, pokud zase nenecháte tu baterii v takovém stavu ležet celé dny a navíc ještě v teplotách pod nulou.
Možná by to chtělo si něco zjistit o tom, kdy a jak baterie degradují, než něco takového napíšete🙄
Čistě spalovací Corolla? To se vyrábělo už hodně dávno. A se spotřebou 5,5l budete nejspíš jezdit spíše tak jako když jel s tou ID.7 do Ostravy. Že by to dokázalo jet s takovou spotřebou dálničním limitem, to je čiré sci-fi. I nejnovější hybridní Corolla jede dálničním limitem za 6, či spíše 7l. Na spotřebu kolem 5-ti litrů se dostane tak když jezdí pomalu kolem komína a má šanci se uplatnit ta baterka.
VW zdá se právě zaplatil aby prodal, protože chudáci zaměstnanci ve Cvikově nemají práci a výrobu EV museli nuceně pozastavit. Samozřejmě nikomu nepřeju tu ztrátu, když fabrika stojí, ale za chyby ve strategických rozhodnutích se zkrátka platí. Skoro ve všem je EV lepší než spalovák kromě 2 situací: delší jízdy po dálnici a svízelné situace, kdy je potřeba náhle opět vyjet kousek dál po té, co je relativně vybité auto zrovna připojené na domácí nabíječku.
@Rosta Jež Máte pravdu.
Jen je tedy potřeba říct, že s tím jak rychle už se tahle moderní auta nabíjí už není ta svízelná situace problém časový, ale čistě ekonomický.
Místo aby jste nabil hezky levně na pomalé AC nabíječce doma, tak musíte zaplatit ranec za kWh na ultrarychlé nabíječce, kdy za pár jednotek minut nabijete dost na to, aby jste tu svízelnou situaci vyřešil.
Jen je tedy potřeba říct, že s tím jak rychle už se tahle moderní auta nabíjí už není ta svízelná situace problém časový, ale čistě ekonomický.
Místo aby jste nabil hezky levně na pomalé AC nabíječce doma, tak musíte zaplatit ranec za kWh na ultrarychlé nabíječce, kdy za pár jednotek minut nabijete dost na to, aby jste tu svízelnou situaci vyřešil.
Bylo by to dobré, kdybyste jel tam a zpět 140km/h. Pak řeknu ok. Já, jako manažer, jezdím 150km/h. Mám EV ale většinou na takovéhle dálce radši jedu 160 a pak (pokud nemám možnost nabíjet pomalu v cíli - což moc často není) na 10 minut nabiju. Samozřejmě draze na UFC nabíječce abych netratil čas. ID6 rozhodně nemá excelentní nabíjecí křivku. Má jí přijatelnou. Na 400V auta slušnou. Dobrou má Kia a Hyundai u 800V aut, kde to 250kW dává ještě v 55% a excelentní jí má Zeekr a Xpeng, kteří zvládnou 10-80% za 12 minut. Kam se na to VW hrabe. Příkladná je spíš spotřeba ID6. Ale ten test je pošramocenej tím loudavým tempem.
@skejpa ID6 je v Číně, tady šlo i ID7 a navíc před technickým update co bude příští rok.
Pak bych hodnotil znovu….
Pak bych hodnotil znovu….
@skejpa já jako ožrala jezdím s cca jedním promile a mělo by se to zohlednit. bez toho ten test není směroplatnej.
@Man Ký pokud vim, tak 150 bude ted legalni. 140 policie uz netresta ani ted. To snad nechcete srovnavat s jizdou pod vlivem alkoholu.
ID.7 Pro S (zadokolka, 210 kW, větší baterie 86 kWh) vs Volkswagen Passat Variant 4Motion 2.0 TDI/142 kW DSG R-Line.
Divně vybraná auta. Cenově neodpovídají. Id7 je výrazně dražší. A běžnější jsou Octavie jako služební auta. Bohužel na tu nemá BEV odpověď, protože takové BEV s takovouto cenou, výbavou a prostorem na trhu není.
Nehledě na to, že manažerská 150ka je 160-170km/h tacho a to BEV nemají dlouhodobě rádi.
Divně vybraná auta. Cenově neodpovídají. Id7 je výrazně dražší. A běžnější jsou Octavie jako služební auta. Bohužel na tu nemá BEV odpověď, protože takové BEV s takovouto cenou, výbavou a prostorem na trhu není.
Nehledě na to, že manažerská 150ka je 160-170km/h tacho a to BEV nemají dlouhodobě rádi.
@Pepa_007 elektrická Oktávka se chystá ... a ta jakmile bude a lidi je dostanou jako služebáky, tak se elektromobilita v ČR začne rozšiřovat. Spousta lidí "nuceně" v rámci svého zaměstnání zjistí, že je to vlastně moc fajn. A tak koupí EV i manželce.
@Pepa_007 rozdíl 90 tisíc vám přijde propastný? 🧐
K Oktávce je docela srovnatelná cenově TM3 v základu. S podobnou výbavou to stojí skoro stejně, jen ta Tesla má trochu vyšší výkon. A pokud v tom nechcete stěhovat velké věci, tak se do té Tesly dokonce vejde do zavazadlového prostoru víc, než do Oktávky.
K Oktávce je docela srovnatelná cenově TM3 v základu. S podobnou výbavou to stojí skoro stejně, jen ta Tesla má trochu vyšší výkon. A pokud v tom nechcete stěhovat velké věci, tak se do té Tesly dokonce vejde do zavazadlového prostoru víc, než do Oktávky.
Zajímavá diskuze.... ale co, každý má trochu pravdy, což není můj alibismus, ale utřídění si názoru na jednu i druhou stranu. Nicméně alespoň jeden postřeh: zase se sem vloudila zcela zbytečná vyhrocenost, rohypnouš to má fakt težké.
Je velice, velice smutné, jaký se nám z Martina stal elektrohujer... Zvláště když ještě před několika lety se prezentoval jako nadšený "Dr. Diesel".
Aneb - kam vítr...
Aneb - kam vítr...
@Arese Kdyby mi někdo zadarm👋na půjčku vrazil do ruky tramvaj, tak s tím jezdím a budu říkat jak je to tiché a není za tím oblak. Takže logicky názorově otočil...
@Arese tak jako se vyvíjí technika, tak se mohou vyvíjet lidské názory. Já byl také "jedině benzin" a mám elektriku.
Vinit Martina z toho, že by byl nějak finančně motivovaný k elektromobilitě je těžká neznalost jeho osobnosti. Ty větříčku ...
Vinit Martina z toho, že by byl nějak finančně motivovaný k elektromobilitě je těžká neznalost jeho osobnosti. Ty větříčku ...
@eLzyx Kde jsem Martina obvinil, že je nějak "finančně motivovaný k elektromobilitě"? Proč tady tak nestoudně lžeš?!!
@Arese aha, takže si myslíš, že se z něj stal zelený ekopomatenec? Zase vedle. Že by přijal nějakou ideologii za svou? Zase vedle. Nebo prostě poznal, že tahle technika je aktuálně lepší? To by mohlo dávat smysl. Chápu, že ne tobě, protože ti to nehraje do not, ale takový je život. Taky na to jednou přijdeš.
@eLzyx dopadl jsem stejně. Sice z mých pěti vozidel jsou ještě pořád 4 na benzín, ale po koupi prvního ojetého EV už vím naprosto jasně, že minimálně auta už si koupím jedině elektrická.
U motorek to tak jisté ještě není, protože tam je o dost větší problém s hmotností baterky a jediná alespoň trochu použitelná elektrická motorka stojí přes půl mega...
Možná je to i tím, že zatímco my, co jsme vždy milovali benzíňáky jsme zaprvé hodně citliví na to jak dobře to jezdí, zadruhé jsme zvyklí na to, že to nejezdí ekonomicky a zatřetí jsme zvyklí na dojezdy, které už dnes ty nejlepší elektriky skoro mají.
Zatímco lidi, co jsou zvyklí na traktor nemají vysoké nároky na jízdní vlastnosti, ale zato jsou zvyklí na nevyužitelně dlouhé dojezdy a nízkou cenu paliva.
U motorek to tak jisté ještě není, protože tam je o dost větší problém s hmotností baterky a jediná alespoň trochu použitelná elektrická motorka stojí přes půl mega...
Možná je to i tím, že zatímco my, co jsme vždy milovali benzíňáky jsme zaprvé hodně citliví na to jak dobře to jezdí, zadruhé jsme zvyklí na to, že to nejezdí ekonomicky a zatřetí jsme zvyklí na dojezdy, které už dnes ty nejlepší elektriky skoro mají.
Zatímco lidi, co jsou zvyklí na traktor nemají vysoké nároky na jízdní vlastnosti, ale zato jsou zvyklí na nevyužitelně dlouhé dojezdy a nízkou cenu paliva.
podla mna trochu zvlastne proelektricky nastaveny test.
1- ja ked mam ist rano daleko, tak sa snazim mat uz vecer natankovane....ale budis 8min.
2- skusme aj realnu verziu, ze dotycny nema nabijacku ani v praci ani doma a sup minimalne pol hodina v haji ( vecer alebo pomalsim nabijanim rano)
3- tie prepocty o ucinnosti su +- spravne, ale realne vstupy do vypoctu su vybrate tendencne , aby dokazali co niekto chcel .
v CR sa cca 1/2 elektriky stale vyrobi z uhlia a zemneho plynu ( ono je to viac ale budem optimista) a ked spocitame emisnu zataz a efektivitu od vyrobeneho tepla cez ucinnost turbin, generatorov, niekolko stupnoveho transformovania, strat vo vedeni, strat v samotnych nabijackach......tak to vozenie na EVcku nieje vobec tak zazracne ako bolo prezentovane vo videu .- nepopieram, ze to moze byt "o trocha" lepsie z pohladu ekologie.
4- kebyze sa ta jazda uskutocni v zime, tiez by sa tie rozdiely zmensili - ano bolo to priznane vo videu.
5- sa troska cudujem ze p. Vaculik vzhladom na zivotnu ostrielanost je takto "slepo zalubeny" do EVciek, ze vidi a opakuje prevazne len pozitiva ( ano realne tam su) a tie negativa asi vnutorne aj vonkajsie vytesnuje.
- ja osobne nemam nic proti EVckam ani spalovakom- mam to aj to(jazdenky), kazde ma svoje + a - , kazdy nech si kupi ktoremu pasuje do zivota .
obciansky dovetok: cisto z pohladu obcana zijuceho v EU ma irituje (s...e) , ze polit. v Bruseli nam nanucuju nieco co ma obera o ziv.uroven a peniaze. poznam rodiny co fakt na EVcko za 25tE nemaju, pritom im uplne postacoval k zivotu spalovak za 13tE. budme realisti , to usetrene 1% CO² v podstate nic nezmeni. a tym ze priemysel v EU zabijaju, tak sa tu vozia z daleka veci lodami (na mazut) z fabrik ktore riesia emisie +- ako u nas to bolov 60-70rokoch.........za to ale mozu uleteni politicky griindiilaci a nie auta ani automobilky .
PS: kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepsie.....obavam sa, ze to su Cinsky oligarchovia.
1- ja ked mam ist rano daleko, tak sa snazim mat uz vecer natankovane....ale budis 8min.
2- skusme aj realnu verziu, ze dotycny nema nabijacku ani v praci ani doma a sup minimalne pol hodina v haji ( vecer alebo pomalsim nabijanim rano)
3- tie prepocty o ucinnosti su +- spravne, ale realne vstupy do vypoctu su vybrate tendencne , aby dokazali co niekto chcel .
v CR sa cca 1/2 elektriky stale vyrobi z uhlia a zemneho plynu ( ono je to viac ale budem optimista) a ked spocitame emisnu zataz a efektivitu od vyrobeneho tepla cez ucinnost turbin, generatorov, niekolko stupnoveho transformovania, strat vo vedeni, strat v samotnych nabijackach......tak to vozenie na EVcku nieje vobec tak zazracne ako bolo prezentovane vo videu .- nepopieram, ze to moze byt "o trocha" lepsie z pohladu ekologie.
4- kebyze sa ta jazda uskutocni v zime, tiez by sa tie rozdiely zmensili - ano bolo to priznane vo videu.
5- sa troska cudujem ze p. Vaculik vzhladom na zivotnu ostrielanost je takto "slepo zalubeny" do EVciek, ze vidi a opakuje prevazne len pozitiva ( ano realne tam su) a tie negativa asi vnutorne aj vonkajsie vytesnuje.
- ja osobne nemam nic proti EVckam ani spalovakom- mam to aj to(jazdenky), kazde ma svoje + a - , kazdy nech si kupi ktoremu pasuje do zivota .
obciansky dovetok: cisto z pohladu obcana zijuceho v EU ma irituje (s...e) , ze polit. v Bruseli nam nanucuju nieco co ma obera o ziv.uroven a peniaze. poznam rodiny co fakt na EVcko za 25tE nemaju, pritom im uplne postacoval k zivotu spalovak za 13tE. budme realisti , to usetrene 1% CO² v podstate nic nezmeni. a tym ze priemysel v EU zabijaju, tak sa tu vozia z daleka veci lodami (na mazut) z fabrik ktore riesia emisie +- ako u nas to bolov 60-70rokoch.........za to ale mozu uleteni politicky griindiilaci a nie auta ani automobilky .
PS: kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepsie.....obavam sa, ze to su Cinsky oligarchovia.
@Jano- Korňa co vam pri stani u prechodu smrdi pod nos? Naftovy passat nebo lod na mazut?
@kozakm Naftových aut se prodává už málo a bohužel vnucování EV vede akorát tak k tomu, že jsou i moderní spalováky čím dál méně dostupné a průměrný věk aut roste. Tak teď co je lepší - aby tady smrděly staré diesely nebo tu jezdily nové benzíňáky či hybridy místo nich ? Kdo chtěl EV, ten si je koupil tak jako tak.
@kozakm
ked stojim normalne 2 az 3m za autom EURO5+ tak neviem necitim nic aky to ma motor - nafta, benzin, LPG, elektro.
z pohladu ochrany ovzdusia ( za to som 👍) su rozhodujuce celosvetove emisie nakolko sa vzduch miesa dokola - vzdusne prudy a rozdiely leto zima nebudem pre tuto uvahu riesit.
PS: pokial bolo aj TDIcko EURO3 (necipnute, po zohriati) v technickom poriadku, tak to bolo v pohode za nim stat alebo nakladat ..... mal som v
praci .
ked stojim normalne 2 az 3m za autom EURO5+ tak neviem necitim nic aky to ma motor - nafta, benzin, LPG, elektro.
z pohladu ochrany ovzdusia ( za to som 👍) su rozhodujuce celosvetove emisie nakolko sa vzduch miesa dokola - vzdusne prudy a rozdiely leto zima nebudem pre tuto uvahu riesit.
PS: pokial bolo aj TDIcko EURO3 (necipnute, po zohriati) v technickom poriadku, tak to bolo v pohode za nim stat alebo nakladat ..... mal som v
praci .
@Jano- Korňa já teda měl Euro 6 benzín s GPF, v zimě to nastartuju o 5 minut dřív, aby děti nasedaly do teplého a smrdělo to fest.
@kozakm
V návodech k obsluze většinou bývá, že takhle se auto provozovat nemá. Zahřívat studený motor volnoběhem je nejhorší jak z hlediska emisí škodlivých látek, tak z hlediska opotřebení motoru. Pokud chceš mít teplo v autě hned, tak od toho existuje nezávislé topení nebo elektrický předehřev.
V návodech k obsluze většinou bývá, že takhle se auto provozovat nemá. Zahřívat studený motor volnoběhem je nejhorší jak z hlediska emisí škodlivých látek, tak z hlediska opotřebení motoru. Pokud chceš mít teplo v autě hned, tak od toho existuje nezávislé topení nebo elektrický předehřev.
@Jano- Korňa jj Vaculík ma kvalitně ideologii zasažen mozek.
Zima je to správné období pro testování.
Zima je to správné období pro testování.
@Jano- Korňa vy jste nedokoukal ani do půlky videa, že? 🙄
Zpáteční cestu jela obě auta dálničním limitem bez jakéhokoliv zvýhodnění pro EV. Právě proto, aby bylo ukázáno, že žádná změna chování (názorně předvedená na cestě tam) už není u moderních EV potřeba a můžete to používat bez omezení.
Pokud dotyčný nemá nabíječku ani doma ani v práci, tak si EV nekoupí. To by byl docela hlupák, nemyslíte?
Nikdo si nekupuje EV kvůli emisím CO2. To jen ti pomatené zelené mozky v EU si myslí, že to je dobrý nápad🙄
Důvod proč nahradit spalovací auta elektrickými je to, jaké jedy nám ty spalováky vypouští do vzduchu v obydlených oblastech (ne, CO2 nám opravdu nevadí).
To, že ty elektriky časem budou i při nabíjení z elektrické sítě produkovat mnohem méně CO2 je sice pěkné, ale to je realitou tak na Slovensku, nebo ve Francii či v severských zemích. Tady u nás je to zatím spíše jen marginálně lepší než spalovák. Jenže Evropa není jen tady naše nebo Polské uhelné království. Spousta zemí má mnohem čistší energetický mix a tedy jsou u nich ty elektriky mnohem čistší už dnes i z pohledu zelených ideologů.
Co se týče ceny, tak tam je to jako u každé nové technologie. Nejdříve je to jen pro bohaté a až ti bohatí zaplatí vývoj a stoupne objem výroby, tak se to postupně dostane i mezi nás co máme hluboko do kapsy.
Stejně si málo kdo z nás kupuje nové auto. Většina koupí ojeté. A tam už se ceny rozhodně dostávají do relací, kam dosáhne i relativně dost z nás ne tak majetných...
Zpáteční cestu jela obě auta dálničním limitem bez jakéhokoliv zvýhodnění pro EV. Právě proto, aby bylo ukázáno, že žádná změna chování (názorně předvedená na cestě tam) už není u moderních EV potřeba a můžete to používat bez omezení.
Pokud dotyčný nemá nabíječku ani doma ani v práci, tak si EV nekoupí. To by byl docela hlupák, nemyslíte?
Nikdo si nekupuje EV kvůli emisím CO2. To jen ti pomatené zelené mozky v EU si myslí, že to je dobrý nápad🙄
Důvod proč nahradit spalovací auta elektrickými je to, jaké jedy nám ty spalováky vypouští do vzduchu v obydlených oblastech (ne, CO2 nám opravdu nevadí).
To, že ty elektriky časem budou i při nabíjení z elektrické sítě produkovat mnohem méně CO2 je sice pěkné, ale to je realitou tak na Slovensku, nebo ve Francii či v severských zemích. Tady u nás je to zatím spíše jen marginálně lepší než spalovák. Jenže Evropa není jen tady naše nebo Polské uhelné království. Spousta zemí má mnohem čistší energetický mix a tedy jsou u nich ty elektriky mnohem čistší už dnes i z pohledu zelených ideologů.
Co se týče ceny, tak tam je to jako u každé nové technologie. Nejdříve je to jen pro bohaté a až ti bohatí zaplatí vývoj a stoupne objem výroby, tak se to postupně dostane i mezi nás co máme hluboko do kapsy.
Stejně si málo kdo z nás kupuje nové auto. Většina koupí ojeté. A tam už se ceny rozhodně dostávají do relací, kam dosáhne i relativně dost z nás ne tak majetných...
@Tomáš Klouda
1- pozeral som cele 😄
2- tiez si myslim ze bez nabijania doma alebo v praci nakup EVcka nedava zmysel..............moja narazka bola na tendencnost clanku, v ktorom sa ukazovala len ta lepsia stranka zivota s EVckom.
v ostatnom v zasade suhlas 😄
1- pozeral som cele 😄
2- tiez si myslim ze bez nabijania doma alebo v praci nakup EVcka nedava zmysel..............moja narazka bola na tendencnost clanku, v ktorom sa ukazovala len ta lepsia stranka zivota s EVckom.
v ostatnom v zasade suhlas 😄
Krásný rozhovor pana Palíška na Aktualne.cz
cit😒br />
Bojem za spalovací motory Češi kopou hrob našemu průmyslu, říká šéf českého Siemensu.
Ukázkou naší slepoty je i to, že v době, kdy se rozvíjí nové technologie, kdy se vytváří nové obory kolem elektromobility, kdy se otevírají úplně nové světy, tak z nás jsou zarytí bojovníci za zachování spalovacích motorů. V podstatě bojujeme a lobbujeme za svou vlastní industriální smrt.
cit😒br />
Bojem za spalovací motory Češi kopou hrob našemu průmyslu, říká šéf českého Siemensu.
Ukázkou naší slepoty je i to, že v době, kdy se rozvíjí nové technologie, kdy se vytváří nové obory kolem elektromobility, kdy se otevírají úplně nové světy, tak z nás jsou zarytí bojovníci za zachování spalovacích motorů. V podstatě bojujeme a lobbujeme za svou vlastní industriální smrt.
nebude to tym , ze siemens skor vychyti neaku subdodavku do EVca ako do spalovaku???
- keby Skodofka a subdodavatelia naozaj tvdohlavo bojkotovali vyrobu EVciek, tak by som vam aj trocha za pravdu dal, ALE realita he taka ze ich ponuka z pohladu modelov, ale aj kapacitne prevysuje zaujem.....a teraz co ma skofka s EVckami robit?? vyrabat na sklad?? predavat pod cenu???
- keby Skodofka a subdodavatelia naozaj tvdohlavo bojkotovali vyrobu EVciek, tak by som vam aj trocha za pravdu dal, ALE realita he taka ze ich ponuka z pohladu modelov, ale aj kapacitne prevysuje zaujem.....a teraz co ma skofka s EVckami robit?? vyrabat na sklad?? predavat pod cenu???
@Jano- Korňa i elektromobily potrebuji sedacky, svetla apod., takze velke casti subdodavatelu se zmena nedotkne. A jsou tu i nove prilezitosti, treba ta ceska firma, co ted bude delat nove elektromotory pro BMW
@Jano- Korňa zajímavé je, že když uvedla Škodovka nový povedený model (Elroq), tak v prodejích ihned překonal Superb a objednávek mají tak dlouhou frontu, že absolutně nestíhají vyrábět.
Že by tedy nezájem o EV byl jen nepovedenými modely a příliš vysokými cenami?
Skoro to vypadá, jako že by lidé EV chtěli, ale když je to minimálně stejně drahé jako spalovák, spíše dražší, tak jsou velmi vybíraví a tak nepříliš povedené modely jen plní parkoviště továren? 😉
Že by tedy nezájem o EV byl jen nepovedenými modely a příliš vysokými cenami?
Skoro to vypadá, jako že by lidé EV chtěli, ale když je to minimálně stejně drahé jako spalovák, spíše dražší, tak jsou velmi vybíraví a tak nepříliš povedené modely jen plní parkoviště továren? 😉
Proč se pořád jezdí do tý Ostravy? Tůdle pan Šťastný, teď pan Vaculík, kdo ví, jestli do ní nejel i pan Staněk.
Tak zejtra každej do Hodonína, pozejtří do Šumperka nebo do Ústí. Pak Mnichov, Chorvatsko už bylo, tak třeba Bulharsko...
To se z toho asi zblázníme. Čert nám byl ty elektromobily dlužnej. Furt budeme hodiny čumět, jak někdo jede po dálnici...
Může mě někdo dostat do obrazu? 😀😀
No a ty blbci mu ještě dají gopro kameru zvenku na auto, skandál, kde to jsme??? Aerodynamika v hajzlu, tím pádem nerelevantní výstup spotřeby a navíc zkurvenej protivítr tam i zpátky. A ten protivítr ani nikdo pořádně nezměřil. No taky se zlobím, když jedu na kole a fouká proti, když mi bylo 20, bylo mi to fuk, ale dneska, když sotva stojím na nohou, tak mi to taky vadí ...😀.
Tak zejtra každej do Hodonína, pozejtří do Šumperka nebo do Ústí. Pak Mnichov, Chorvatsko už bylo, tak třeba Bulharsko...
To se z toho asi zblázníme. Čert nám byl ty elektromobily dlužnej. Furt budeme hodiny čumět, jak někdo jede po dálnici...
Může mě někdo dostat do obrazu? 😀😀
No a ty blbci mu ještě dají gopro kameru zvenku na auto, skandál, kde to jsme??? Aerodynamika v hajzlu, tím pádem nerelevantní výstup spotřeby a navíc zkurvenej protivítr tam i zpátky. A ten protivítr ani nikdo pořádně nezměřil. No taky se zlobím, když jedu na kole a fouká proti, když mi bylo 20, bylo mi to fuk, ale dneska, když sotva stojím na nohou, tak mi to taky vadí ...😀.
@gil54 Meritkem kvality elektromobilu je na ACZ cesta do ostravy a do chorvatska a my musime neustale merit, ze je elektroauto minimalne stejne dobre jako spalovak a az bude lepsi, konecne dojdeme k lepsim zitrkum.
Pro mne je na pikacu vsecko nove s EU asistenty. Nasel jsem kouzlo premiovek s veteranskymi cisly, sice to drobet zere, ale zase nesssss
Pro mne je na pikacu vsecko nove s EU asistenty. Nasel jsem kouzlo premiovek s veteranskymi cisly, sice to drobet zere, ale zase nesssss
@gil54
Pravidelné cesty Praha-Morava/Slezsko a zpět (či obráceně) je úděl spousty služebních Oktávek a Passatů. Pokud nám politici a automobilky říkají, že budoucností je totální elektromobilita, musí mít v nabídce elektromobily, které tuto disciplínu zvládnou.
Co se týče protivětru, tak to jsou reálné podmínky. Většinou fouká od západu, takže ta zpáteční jízda byla celkově poměrně blízko "služební realitě". Co je realitě vzdáleno je to, že v cíli je nabíječka a že v cíli se přespí. Reálně se většina takových jízd dělá na otočku.
Pravidelné cesty Praha-Morava/Slezsko a zpět (či obráceně) je úděl spousty služebních Oktávek a Passatů. Pokud nám politici a automobilky říkají, že budoucností je totální elektromobilita, musí mít v nabídce elektromobily, které tuto disciplínu zvládnou.
Co se týče protivětru, tak to jsou reálné podmínky. Většinou fouká od západu, takže ta zpáteční jízda byla celkově poměrně blízko "služební realitě". Co je realitě vzdáleno je to, že v cíli je nabíječka a že v cíli se přespí. Reálně se většina takových jízd dělá na otočku.
Dovolím si pár komentářů😒br />
1) Osobně se mi neosvědčilo jezdit kolem 100 na spotřebu, je příjemnější jet 120-140 a prostě na 10min po 300km nabít, než kličkovat mezi kamiony.
2) Zimní spotřeba auta s TČ 21kWh/100km je tragická.
3) Výpočet spotřeby na krátké trasy v zimě úplně nesedí, protože topení nejede pořád naplno.
4) Nejlepší je přestat být ustrašený a prostě normálně jezdit. Auto se postará o zbytek. Nabíječka sice může mít problém, ale jejich síť je tak hustá, v blízkém okolí člověk snadno najde jinou.
5) 14.2kWh/100km při loudání mezi kamiony je krásná ukázka toho, jak je koncern pozadu v efektivitě pohonu.
6) 19.6kWh/100km je při při dálniční rychlosti taktéž ostuda. Obzvláště u člověka, co pracuje s plynem a nejede jak tupoň.
2) Zimní spotřeba auta s TČ 21kWh/100km je tragická.
3) Výpočet spotřeby na krátké trasy v zimě úplně nesedí, protože topení nejede pořád naplno.
4) Nejlepší je přestat být ustrašený a prostě normálně jezdit. Auto se postará o zbytek. Nabíječka sice může mít problém, ale jejich síť je tak hustá, v blízkém okolí člověk snadno najde jinou.
5) 14.2kWh/100km při loudání mezi kamiony je krásná ukázka toho, jak je koncern pozadu v efektivitě pohonu.
6) 19.6kWh/100km je při při dálniční rychlosti taktéž ostuda. Obzvláště u člověka, co pracuje s plynem a nejede jak tupoň.
HADOS
Příspěvek podléhá schvalování.
Celá ta reportáž/test byla v příjemném odlehčeně humorném duchu a nevidím na ní nic špatného. Adekvátní data jsem obdržel, ropák nebyl vůbec nijak shazován a k EV no, proč ne, ta cesta Praha – Ostrava a zpět je de facto stěžejní a nejčastější co se týče naší zemičky. Co mi trošku vadilo byla pomíchanost záběrů, kdy jsou nám třeba v závěru prezentovány záběry z okolí Ostravy, a to přespání v HOTEL & PIVOVAR ZÁMEK Ostrava Zábřeh, je zajímavá volba…
Vaculík spolu s jeho nabubřelostí ztratil objektivitu.
Jen další nevyvazena "reportáž"
Jen další nevyvazena "reportáž"
Zajímavé jak je možné že Jirka s tdi má v Ostravě průměrnou rychlost 84kmh a to jěště Martina musel dohánět a ID7 už 92kmh-odpovím si sám ta ID7 prostě tachometrově krutě přidává rychlost ca jako 130tacho-115gps no pak ještě aby nebyla nízká spotřeba.
Účinnost výroby elektřiny.
Nevím zda to tu někdo zmiňoval, ale uhelná elektrárna tak 30 %, jaderná elektrárna tak 36 % myslím...
Fotovoltaika (panel 22 😖 mínus měniče, jsme na 19 %, pokud ovšem neuvažuji akumulaci.
Následné nabíjení baterie autamobilu a následné vybíjení baterie pro jízdu může být klidně dalších - 5 %.
Když srovnávat s dieselem tak prosím kompletně.
Nevím zda to tu někdo zmiňoval, ale uhelná elektrárna tak 30 %, jaderná elektrárna tak 36 % myslím...
Fotovoltaika (panel 22 😖 mínus měniče, jsme na 19 %, pokud ovšem neuvažuji akumulaci.
Následné nabíjení baterie autamobilu a následné vybíjení baterie pro jízdu může být klidně dalších - 5 %.
Když srovnávat s dieselem tak prosím kompletně.
@radimfll v tom prípade začnime aj energiu (vrátane tej elektrickej) spotrebovanej na vyrobenie a distribúciu jedného litre nafty. Nech to máme kompletne
@radimfll pokud chceme počítat efektivitu FVE jako 22%, tak musíme počítat efektivitu výroby nafty (která byla vyrobena také ze slunečního svitu, jen miliardy let zpátky), kde bude účinnost spíše v tisícinách promile🙄
Pokud na to nechcete koukat takto a berete to tak, že to sluneční světlo, ze kterého se vyrobila ta ropa, bylo zadarmo, tak musíte také brát efektivitu EV jako 100% (zdarma). Nelze nadržovat jedné technologii.
Podobně u toho jádra. Nevím o tom, že bychom museli vydávat nějakou energii k výrobě uranu. Vyrobit ho pravděpodobně stálo extrémní množství energie, když se formovala naše planeta. Maximálně můžeme brát energii, která je potřeba k těžbě a výrobě palivových tyčí. A tam už hádám efektivita rozhodně nevyjde jen mrzkých 36%.
Pokud chcete srovnávat kompletně, tak prosím poctivě. Jen upozorňuji, že je to extrémně náročné a proto se to dělá opravdu výjimečně. Typicky jen ve vědeckých studiích, které trvá vypracovat dlouhé roky.
Rozhodně nelze očekávat takovou hloubku vědecké práce pro vytvoření takového populárního obsahu. Tam vždy musí dojít na nějaké zjednodušení. A zjednodušit to na to, kolik majitel zaplatí za energii do elektrického auta ve srovnání s tím kolik zaplatí za palivo do spalovacího auta, je dle mého názoru naprosto adekvátní pro takovýto obsah. Je to to, co potenciální majitele bude nejvíce zajímat.
Pokud na to nechcete koukat takto a berete to tak, že to sluneční světlo, ze kterého se vyrobila ta ropa, bylo zadarmo, tak musíte také brát efektivitu EV jako 100% (zdarma). Nelze nadržovat jedné technologii.
Podobně u toho jádra. Nevím o tom, že bychom museli vydávat nějakou energii k výrobě uranu. Vyrobit ho pravděpodobně stálo extrémní množství energie, když se formovala naše planeta. Maximálně můžeme brát energii, která je potřeba k těžbě a výrobě palivových tyčí. A tam už hádám efektivita rozhodně nevyjde jen mrzkých 36%.
Pokud chcete srovnávat kompletně, tak prosím poctivě. Jen upozorňuji, že je to extrémně náročné a proto se to dělá opravdu výjimečně. Typicky jen ve vědeckých studiích, které trvá vypracovat dlouhé roky.
Rozhodně nelze očekávat takovou hloubku vědecké práce pro vytvoření takového populárního obsahu. Tam vždy musí dojít na nějaké zjednodušení. A zjednodušit to na to, kolik majitel zaplatí za energii do elektrického auta ve srovnání s tím kolik zaplatí za palivo do spalovacího auta, je dle mého názoru naprosto adekvátní pro takovýto obsah. Je to to, co potenciální majitele bude nejvíce zajímat.
Anonym
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Fajn recenze, jen bych podotknul, že skladovka Passatu 1,5 eTSI vyjde cca od 820 000Kč s DPH a nejlevnější ID7 Tourer s 86kwh 1 350 000Kč s DPH, to je rozdíl 530 000Kč, což v přepočtu znamená naftu na 240 000 Km k dobru!! To vám nezplatí ani ultralevná nabíječka ani levnější servis 😄
zde je jasně vidět, že s předokolkou passatem výletníci a rodiny chybu neudělají a mají jistotu krásné dovolené daleko od elektrických zástrček a fastfoodů. Za jedno natankování v čechách a druhé třeba v Livignu objedete celou evropu za pakatel.
Fakt se nevyplatí do Ostravy jet spíše vrchem? Nejezdím pravidelně tuto trasu, ale když jsem jel na dovolenou do Beskyd, navigace mi rovnou nabídla trasu přes Svitavy. Ani mě nenapadlo riskovat zajížďku přes Brno. Obzvláště v pracovní dny bych na D1 očekával větší riziko kolon.
@johny555 vyplatí. kamarád jezdí od Valašského Meziříčí a nikdy by přes Brno nejel. ta irelevantní čtvrthodinová výhoda, kterou bys dosáhl za nulového provozu se maže prakticky každý den.
@johny555
Nevyplatí. Tedy pokud nejedeš s kamionem...
Nevyplatí, ale pouze do 11.10.2025 😆 Pak se Brnu vyhněte a jeďte do Ostravy raději přes Vroclav 😅
Nevyplatí. Tedy pokud nejedeš s kamionem...
Nevyplatí, ale pouze do 11.10.2025 😆 Pak se Brnu vyhněte a jeďte do Ostravy raději přes Vroclav 😅
Nevím, jestli pan Vaculík dělá agitku, stokrát dokola opakované nevýhody elektromobility... achjo, třídění odpadů nikoho nebaví, já jezdím s bordelem ze zahrady do eko-dvora a sousedi to perou do popelnice nebo kontejneru... no jasně, jezdit do toho eko-dvora je větší opruz. o tom mě přece nikdo nemusí přesvědčovat. ale ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by mi řekl, jak jsem hloupej, že to do té popelnice nedávám taky, voni to tam dávají prakticky po setmění, aby je nikdo neviděl😊
@Man Ký Pan Vaculík agitoval vždy 👍👍👍 Už ve školce vysvětloval kamarádům výhody dieselového motoru. Na základce se začal věnovat problematice oprav dieselových čerpadel. Když šel v pubertě na rande, tak se místo deodorantního spreje navoňel motorovou naftou a účes si místo gelu utužil mazutem. Když se oženil, tak dětem před spaním místo četby pohádek pouštěl do pokoje výfukové plyny z Mercedesu W123 200D. Ale Vaculíkovi to politicky myslí a jelikož musí zabezpečit rodinu, začal agitovat za elektromobily 👍👍👍
Reportáž se mi líbila, takže shrnuto, střední a vyšší management může jezdit EV a vůči spalovaku by to nemuselo být dražší, ale ještě by mě zajímalo jak to bude když to bude na operak, tam EV jsou o dost dražší takže úlitba v podobě nižších provozních nákladů nemusí v součtu vůbec přijít. Úplně jiný případ by bylo auto pro třeba pro technika co používá standardně Oktávku v holobytu a tam nevím co proti tomu za EV a úplně jinak by to dopadlo technik servisak s dieselovou dodávkou a proti tomu nějaká EV a jezdili by se dálky, to by mě zajímalo
Další diskuze znehodnocena jedním nemocným village ***m s hromadou volného času. Není lepší diskuze rovnou vypnout, když už je nechcete moderovat?
Moc se těším na dobu elektrickou, od té doby, co jsou spalovací auta plná těch všech drahých, choulostivých komponentů, pro splnění emisí . Mám k nim nedůvěru . Stačí se občas svézt s Boltem nebo Uberem po Praze a podívat se, kolika řidičům TDI svití na přístrojovce grilované kuře. Jednoduchost elektroauta je úplně jiný vesmír .
Michal Pistinek
Příspěvek podléhá schvalování.
Mám od ledna služební Volkswagen ID.7 Tourer 77kwh, aktuálně najeto přes 40 tis. km. Tak si troufám tvrdit, že nějaké zkušenosti mám. Jezdím pravidelně trasu Lipník - Praha (320km) takže vlastně celá cesta po dálnici. V létě nemám problém, abych dal tuto trasu na jedno nabití, ale musím jet max. 140 km/h. Ale i tak se cestou do Prahy stavím na McD, zajdu na záchod, kafe a za tu chvilku pár procent dám, abych do Prahy nepřijel úplně s prázdným autem. Jiná situace je v zimě, abych to dal na jedno nabití, tak bych musel jet tak 110 km/h a to mě prostě nebaví.
Kdybych nenabíjel do 100%, tak nikam služebně nedojedu...bydlím v panelovém domě a naštěstí mám nabíječku 3 minuty od domu.
Jinak elektroauto mám rád pro své výhody jako tichost, plynulost, okamžité zrychlení atd. to prostě žádný jiný spalovák s automatem nenahradí...ale někdy je to otravné, když se vracíte v noci a musíte zastavovat na nabíjení...a chcete být doma.
Kdybych nenabíjel do 100%, tak nikam služebně nedojedu...bydlím v panelovém domě a naštěstí mám nabíječku 3 minuty od domu.
Jinak elektroauto mám rád pro své výhody jako tichost, plynulost, okamžité zrychlení atd. to prostě žádný jiný spalovák s automatem nenahradí...ale někdy je to otravné, když se vracíte v noci a musíte zastavovat na nabíjení...a chcete být doma.
Tankování na začátku jízdy... opět nesmyslná úvaha, jen aby BEV mělo "náskok". TDI mohlo vyjet klidně s polovinou nádrže a stejně by do té Ostravy dojelo bez tankování 🤣🤣🤣
20 minut na tankONO... 🤣🤣🤣 ne, opravdu ne. Nebo BEV dobíjí na AC protože tam je nabíjení nejlevnější?!? Aha, tam to neplatí, že... Řidič TDI hledá to nejlevnější, ale řidič BEV bude klidně dobíjet zadraho...🤣🤣🤣
A proč TDI nejel 140 tacho po celou cestu krom omezení, aby ukázal o kolik dojede dříve než BEV, to už se asi nedozvíme, že... Alespoň že zpět byla rychlost normální.
Opravdu trapné, Martine Vaculíku... Děláš jen medvědí službu elektromobilitě. Vlastně jsi to nevědomky docela vystihl. Ano, BEV je pořád samé KDYBY... Kdyby měla firma sídlo i v Ostravě, kdyby, měla nízký tarif, kdyby měla možnost parkovat u sídla atd...
A PŘESNĚ PROTO BEV NIKDO NECHCE 🤣🤣🤣
P.S. Celkem mě mrzí, že někdo kdo si říká novinář a snaží se tvářit seriozně, vlastně naskakuje na ty nejlacinější klišé. Jestli něco lze o videu říct, tak to je to, že je 1) naprosto mimo realitu a 2) je naprosto tendenční. Objektivita a nezaujatost nula. Hlavně vyzdvihnout přednosti BEV a nastavit situace ve prospěch BEV... Třeba tím posledním dobíjením BEV jen na cca 50%, tedy opět tak aby to bylo do 10 minut...
Proč tedy auta nedojela zpět do Prahy bez dotankování a dobíjení a v cíli Martin Vaculík neporovnal, kolik km zbylo pro dalšího kolegu, co pojede zítra...? Co? Ale to se nechce, že... To by vyznělo pro BEV už poněkud hůře, že...
Chápu, že je to už asi Vaše image říkat, že BEV nikdo nechce, a to všechno okolo. Asi bych sám pokládal, Vaši případnou změnu postoje, za ztrátu identity, vpravdě originální a zcela neotřelé.
Přitom video páně Vaculíka s potměšile provokativním humorem, který mám tak rád, nám vlastně říká, že s ID7 můžete trasu Praha Ostrava jet, jak jste zvyklý, bez dojezdové úzkosti, a i podstatně levněji. Jde to. Když se chce. A když se nechce, tak to nejde. Jak je komu libo.
Naštěstí nás, koncové spotřebitele nikdo k ničemu nenutí. Můžeme si kupovat vše, až do výše našich příjmů.
Ne, tohle pro mě neni humor.
Navíc to sám autor označil za REPORTÁŽ.
Samozřejmě že nás bohužel EU nutí a nemůžeme kupovat co chceme. Protože už dnes koncový zákazník doplácí na ideologii. To je nesporný FAKT, o kterém není třeba vést polemiku.
Jinak to je právě ono, s BEV dnes lze dojet Praha-Ostrava. Ale jen když bude splněno 1000 a 1 KDYBY...
A právě ty podmínky co vedou k tomu aby to možné skutečně bylo, tak to je zcela individuální posouzení, jestli to někomu vadí nebo nevadí nebo je mu to příjemné.
Misto toho hujeři všem přednáší, že to přeci nikomu nemůže vadit a dokonce to je skvělé protože může během cesty 3x na kávičku ...
EU přeci nenutí nás, ale automobilky. Ty jsou pod tlakem požadavku na stále nižší emise. Jsou nuceny inovovat rychleji, než kdykoli. Nikoli jen kvůli EU, ale především kvůli trhu samotnému. Nástup čínských automobilek v Číně a jejich e😜anze na další trhy jsou podle mě ještě silnějším důvodem. Tlak na emise ovšem taky nevznikl z nudy. Klima se mění a emise je potřeba snižovat, aby na konci tohoto století nebylo u nás běžné, že bude polovinu léta přes 40°C ve stínu a urodí se polovina potravin oproti dnešku.
To celé snažení samozřejmě zvyšuje ceny. Krom jiných faktorů. Určitě to snižuje koupěschopnost koncového zákazníka. Ten je v této situaci ale už dlouho. Nová auta jsou asi z 2/3 flotilová?
Ale jak to prosím omezuje svobodu volby co se týče motorizace? Nedej Bože, jak to nutí kohokoli si koupit jiný motor, než chce?
Nechci ti kazit náladu, ale více CO2 v atmosféře naopak rostlinnou produkci zvyšuje. To je jednoznačný fakt.
To je sice obecně pravda, ale tento efekt nemůže stát sám o sobě. Změna klimatu přináší i jiné rozložení vodního cyklu v průběhu roku (více přívalových deštů a zároveň více sucha), rizika pozdních mrazů, příliš vysoké letní teploty po delší dobu než dříve, invazní druhy škůdců, a bla bla, mnoho dalších rizik, jejichž společný souběh má zásadní vliv na celkové výnosy.
Je mi líto, ale je to tak. Náladu mi kazí spíše neochota si to přiznat a konat v našem zájmu.
Raději se handrkujeme o nesmysly, jestli vadí stát u nabíječky půl hodiny než u stojanu s naftou 5 min.
Když někdo říká nesmysly, tak mi přijde normální se ozvat.
V poslední době se všechno svádí na globální změnu klimatu. Odvádíme vodu z krajiny nevhodnou skladbou lesů, nevhodným pěstováním zemědělských plodin, melioracemi půdy, sváděním veškěrých vod do kanalizací, narovnáváním toků atd., ale od některých politiků a v diskuzních fórech se dozvím, že za sucho může globální změna klimatu.
Stává se z toho náboženství, něco jak když v 30. a 40. letech za všechno mohli Židé.
BTW Narozdíl od jiných jsem nikdy naftové auto neměl.
Svádí na změnu klimatu. Jasně, to se děje ... Když ona je to ale vážně velká věc. Vskutku globální průšvih.
To co děláme z krajinou jste popsal pěkně, úplně souhlasím. Možná, že kdyby změna klimatu nebyla, mohli bychom se k Zemi chovat pořád dál tak, jak se chováme. Ale nejde to. Už to nefunguje. Tohle asi mysleli Ti politikové, když to házeli na změnu klimatu. My se nové realitě, která se navíc stále vyvíjí, musíme přizpůsobit. A už to asi nemůže nebolet.
Jestli se z toho stává náboženství nevím, ale dejme tomu, že ano. Pak je to tedy jediné světové náboženství, kterému defiluje živoucí Bůh přímo před očima nás všech doslova každý den. Kdo kdy viděl Hospodina či Allaha? Změnu klimatu ale mohou vidět všichni, ať věří čemu chtějí.
Je to holt důležité téma, a nevyhneme se mu. Už teď nás štve, ale musíme to řešit. Mějme trpělivost.
"EU přeci nenutí nás, ale automobilky."
Zcela zcestná úvaha. Toto nehraje roli, jestli nutí automobilky, které ve výsledku nutí zákazníky.
Podstata je v tom, že nejde o tržní vliv a tržní zájem. Lidi BEV nechtějí. Zákazníci BEV nechtějí. A jejich "zájem" roste jen v důsledku zelenorudé ideologie.
Zcela upřímně, Vy opravdu znáte alespoň jednoho přinuceného zákazníka? Nebavíme se o fleetech, ale o lidech, co si jdou koupit auto a odjedou s nějakým co nechtěli? Pokud takoví existují, mám pochybnosti o jejich svéprávnosti.
Ale kdo ví, dneska je možné uvěřit, že Země je placatá, proč by mě tedy mělo překvapovat, že si lidé myslí, že je někdo nutí kupovat EV?
Stále se rozhoduji podle kritérií potřebuji/nepotřebuji, chci/nechci a mám na to, nemám na to. Vy to děláte jinak? Nebo máte tu zkušenost, že Vás někdo přinutil ke koupi auta, které jste nechtěl?
Postoj, že jsme (my spotřebitelé) k něčemu nuceni mě nepřestává překvapovat. Jasně, všichni občas čelíme přesvědčování, že to či ono je príma a měli bychom si to pořídit. Nebo naopak čelíme varování, že třeba kouření škodí zdraví a neměli bychom si to kupovat. Volba koupit či nekoupit je ale nakonec vždycky naše vlastní. Nebo jsem něco přehlédl?
A jen rýpnutí: minule si mi dával čočku u Renault Espace, a jako důkaz, že Etech je poruchovej křáp si mi dával reportáž Vaculíka... Jinej důkaz poruchovosti jsem nedostal. Tak jak to s tím Vaculíkem teda máš? 😁
Mám to stále stejně. U Martina Vaculíka je třeba dvakrát rozlišovat FAKTA a NÁZOR.
Zatímco proti faktům co uvádí, nelze nic říct, tak jeho názorové poblouznění je potřeba s velkým důrazem odmítnout.
Viz tady. Co a s jakou spotřebou jelo, to je fakt. Ale zbytek je na pováženou.
Ne. Opět mimo. Mám více aut a mám různé pohony. Takže z principu když mám hájit svůj pohon, tak jsem v podstatě nestranný 😁
A hlavně je to zcela nepodststné. Jezdím benzin, diesel i BEV a narozdíl od místních diskusích hujerů mám jak srovnání, tak nezaujatost vůči nějakému pohonu.
Ty ani nevíš co to slovo znamená, natož abys něčeho takového byl schopen! 🙄
Kdybys alespoň jednou v životě tím BEV jel, tak bys tu neplácal pořád takové nesmysly.
Ne, diesel je na dálnici to nejlepší co jde.
Nejde vůbec jen o rychlost. Jde i o typ vozu. Takže do SUV s většími odpory diesel ideál. Jde i o zatížení. Do těžšího vozu diesel ideál. Jde i o profil trasy. Do kopcovitého terénu diesel ideál.
Nepotřebuji si pomáhat vůbec ničím. Říkám fakta a popisuji reálný stav. A to, že popisuji 150 tacho znamená reálně co? No reálně to znamená možná 140 kmh, reálně to znamená průměr třeba 110 kmh. Ale 150 tacho popisuje REALITU a nikde neříkám, že 150 tacho= průměr 150 kmh, to je opět jen tvoje překrucování.
To, že ty začneš vymýšlet, že při 110 tacho sji s hybridem o deci úspornější než TDI... no jasně, když jedeš jak s hnojem.
Kdyby jsi s ním jezdil, tak bys věděl, že v kopcovitém terénu mu žádný spalovák nesahá ani po kotníky.
Kopcovitý terén je přesný opak té rovné dálnice, kde nad ním spalováky dokážou snadno vyhrát.
Zpáteční cestu jeli právě to tempo o kterém mluvíš, tedy 140+ tacho a nevšiml jsem si, že by elektrika nedojela nebo měla problém s nabíjením. Vůbec nabíjet nepotřebovala. V klidu mohl dojet domů/kanceláře a dát to tam nabít na AC, ale chtěl ukázat, že i někdo, kdo si hloupě koupil EV a nemá možnost AC nabíjení, tak může za 10 minut nabít tolik, aby mu to vydrželo na dalších několik dní ježdění po takové dlouhé cestě.
Cesta tam byla čistě o demonstraci toho, jak nesmyslně se chovají lidé, co o EV nic neví a bojí se ho. Nikdo kdo to má delší čas s tím takhle nepojede, protože ví, že může jezdit úplně stejně jako se spalovákem. Což přesně demonstrovala ta cesta zpátky.
U tankONO jsou běžně k vidění fronty na 15 minut a celé tankování na 20+ tam nebude žádná vyjimka. To je totiž krásná demonstrace toho, jak velký nesmysl je tvrdit, že budou lidi elektriku nabíjet za 20 Kč/kWh na drahé nabíječce u dálnice.
Nebudou! Stejně jako u spalováku, budou ochotní si zajet a čekat, jen aby měli nejnižší cenu nabíjení. A proto provozovatelé nabíjecích sítí pláčou, že jsou pořád v hluboké ztrátě, protože ty drahé nabíječky nikdo nepoužívá. Dokonce už začínají na některých místech hrát nečistou hru a využívané AC nabíječky nahrazovat rychlými DC nabíječkami, které nikdo nechce kvůli ceně používat. S rostoucím dojezdem aut totiž nemá důvod používat DC nabíjení, když všude dojede a může nechat auto nabít na pomalé AC, když ho nepotřebuje a je mu jedno jak dlouho se to nabíjí.
Proč by někdo byl tak hloupý, že by se snažil jet zpáteční cestu bez toho, aby přes noc nabil? 😮 Co to je za infantilní argument? Jako aby se dalo ukázat, že ten nesmyslný dojezd traktoru se dá 1-2x do roka k něčemu využít?