Novinky
@Mikesus Rád bych dodal, že to mělo dvoje dveře, výkon slabší Haťapky a nejlevnější plasty na světě. Bonus bylo francouzské řazení s přesností, že se styděl i německý zahradník. Spojka byla z bahna a po přidání plynu šaltrpáka ožila v rytmu života.
@kari.laz koukám teď trochu po bytech. Jak je možné, že za cenu garsonky v širším centru Prahy je dům ve Středočeském kraji jenom 20 minut autem od Černého Mostu? Obojí je bydlení a jako takové to má sloužit. To má tu cenu omluvit to, že je to v Praze?
@Honza Mička On to je typický frfla, který ještě před dvěma lety frflal, že nejlevnější BEV stojí 800t a na 500 se to nikdy nedostane, protože je to stejná slepá ulička jako LEDky. Přitom LEDky stojí dnes Zlomek toho co kdysi.
To zas bude beztak Váca nadávat, že to nemá blokovací kolík v převodovce... 😃
Auto krásné, těším se na test! 😎
Auto krásné, těším se na test! 😎
Tohle auto je důkaz, jak jsou designéří a inženýří neschopní. První Twingo mělo úspěch a druhá i třetí generace byla propadák jednou kvůli designu a jednou kvůli koncepci a bylo to jasné už při představení. Že stačilo dělat jen evoluci osvědčeného dokazuje toto Twingo.
Vypadá pěkně, zcela zásadní bude cenovka, ostatně jako u každého EV. Tam už fakt není problém že by na tom autě něco vadilo nebo bylo nedotažené, jde jen o to jestli na to lidi mají nebo ne.
Větši Fiat Panda EV se dá koupit za 580, tak tady by to pod těch 500 fakt chtělo....
Větši Fiat Panda EV se dá koupit za 580, tak tady by to pod těch 500 fakt chtělo....
@JirkaVo hodnota peněz je stále nižší. A ani to výrobce nemůže dotovat s nějakou vidinou zisku na servisu, jako je tomu u nejlevnějších spalováků.
@kari.laz cenu aut a nemovitostí určije trh, zatímco velikosti borůvek určije odrůda, půda, sluneční světlo, hnojení atd (to mi vyplivl google). Srovnáváte borůvky s elektromobilama.
Ba dum tssss.
Honza
Ba dum tssss.
Honza
@Honza Mička to asi nemyslíte vážně tenhle argument ne? Můžu napsat, jak to, že borůvky na Šumavě jsou větší, než borůvky v Jeseníkách? úplně stejná blbost, která s tím emá nic společného. Je to malé auto, žádná premie, stylovka, nic. prostě malé přemyšťovadlo a jako takové ho beru, stejně jako většina lidí. Když ho chci a nevadí mi vyšší cena, koupím si ho. Ale argumentovat, že je to "skvělá" cena je blbost.
@kari.laz za časů atmosférických benzínů a turbodieselů vždycky stála srovnatelná nafta víc. dvoulitrová nafta stála víc, než dvoulitrový atmosférický benzín. a nikoho nenapadlo říkat, co to je za výmluvu? má to stát stejně, dvoulitr jako dvoulitr😊
@KANKUNEN tak tohle bych nečekal, ze někdo bude srovnavat borůvky k autům. To uz musi clovek klesnout hodne hluboko v absenci argumentů. A namazal si ho na chleba jak boruvkovou marmeládu.
@kari.laz je otázkou, jestli by to Renaultu ekonomicky vycházelo. Odladit motor pro použití v tomto autě, dát tam automatickou převodovku (emise), zaplatit emisní pokuty ať už za toto auto, nebo větší modely kvůli nedostatečnému snížení flotilových emisí.
@kari.laz tak si ty emise nech u sebe v aute a nemusíš nic platit. Až nebudes ostatnim nicit ovzduší, kdyz je alternativa, pak nemusíš platit příspěvek na zdravotni péči.
@Arese ze nové byty stoji vic nic neznamená. Nebo ty kupuješ kazdy rok nove bydlení?
No a najem?
V roce 2000 byl prumer za 70m byt v Praze cca 11tis, dnes je kolem 28tis. Kolik ti zbylo z platu 13tis a kolik ti zbyde z platu 46 si můžeš spočítat sám. Ale pro jistotu, tehdy ti po zaplaceni průměrného najmu v Praze z průměrného platu zbyly 2 tis. Dnes ti zbyde 22tis. Co tam mas za argument dal?
No a najem?
V roce 2000 byl prumer za 70m byt v Praze cca 11tis, dnes je kolem 28tis. Kolik ti zbylo z platu 13tis a kolik ti zbyde z platu 46 si můžeš spočítat sám. Ale pro jistotu, tehdy ti po zaplaceni průměrného najmu v Praze z průměrného platu zbyly 2 tis. Dnes ti zbyde 22tis. Co tam mas za argument dal?
@xxc joko jo... jakmile autíčko typu Citigo zkusíš použít jako rodinné auto pro mimoměstský provoz, asi to velmi rychle přestane bavit.... ale můj názor je že v západní Evropě bude takové využití zcela marginální. No však se časem dočkáme testů 😉
@xxc prostor uvidíme, byť si myslím že ve velkoměstech to lidi tak řešit nebudou.... jezdí sami nebo ve dvou. Moc si nedovedu představit co by tomu mělo chybět technologicky - appku to mít bude, tlačítkovou klimu a co chceš víc.
ale jasně, zkazit se dá všechno a chce to vidět a projet no 😄
ale jasně, zkazit se dá všechno a chce to vidět a projet no 😄
@eLzyx
"dát tam automatickou převodovku (emise), zaplatit emisní pokuty"
A to je přesně ten problém. Bez nesmyslných pokut a limitů by to mohlo být auto dejme tomu za 300 - 350.
"dát tam automatickou převodovku (emise), zaplatit emisní pokuty"
A to je přesně ten problém. Bez nesmyslných pokut a limitů by to mohlo být auto dejme tomu za 300 - 350.
@Arese To by mi až tak nevadilo, smysl by to dávalo jako městské přibližovadlo. Samozřejmě že spalovací verze klidně s malým TCe a cenou o 150 níž by byla žádanější, protože malých aut ubývá.
@Honza Mička Hodně slabý argument. Argument typu, musím něco napsat, jen abych to obhájil.
Správný argument je, že je to malinké auto za půl milionu. Proč se pořád cena omlouvám tím, že ot je el.? Je to auto a jako takové to má sloužit.
Přitom malé el je ideální formou elektromobilu, ale nebudu omlouvat vysokou cenu tím, že to je el.
Správný argument je, že je to malinké auto za půl milionu. Proč se pořád cena omlouvám tím, že ot je el.? Je to auto a jako takové to má sloužit.
Přitom malé el je ideální formou elektromobilu, ale nebudu omlouvat vysokou cenu tím, že to je el.
@kari.laz jenže automobilky si nemohou dovolit diskuzní luxus nezodpovědnosti, jaký tu mezi sebou máme my. Musí reagovat na to, co je. A to je greendeal. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme takové produkty nekupovat, ale to je tak vše.
@KANKUNEN Blbosť. Ak neschopnosť, tak skôr neschopnosť manažérov, dizajnéri a konštruktéri obvykle majú tvrdé mantinely, snažia o maximálny výsledok len v rámci zadania. Voľné ruky má len kolega a grafik...
@KANKUNEN Vôbec to nič nedokazuje. Keby ostali pri snahe živiť pôvodný dizajn, dnes by to dopadlo ako tri generácie Swiftu kde sa z neho stalo čosi divné a nie moc príťažlivé.
Přední světla optimalizovali v aerodynamickým tunelu a v pak i v myčce. 😀
Edit: oprava - v ajrodynamickým...
Edit: oprava - v ajrodynamickým...
Nákupní taška pro dva dospělé za půl mega jako dostupný elektromobil...asi jsem spadnul z hrušky 😂
Dneska ráno jsem na cestě potkal originál. Navíc v krásném stavu, hned mi to zlepšilo náladu 😄
@Honza Mička Je to malé auto. Víš co je malé auto novináři? Jo dojezd slušný, tak skoč do toho a užij si těch 300 km v kuse, nabij a dej si je zpátky v tom autíčku. A příměr s bytem 😁😁😁😁. Ale jo na velikosti nezáleží říká paní Míčková a Mička ji věří 😁😁😁
Takto ma vyzerat male sikovne elektro s dizajnovou prichutou uspesneho predchodcu ... este aj ten interier vyzera byt robeny s rozumom a dorazom na pouzitelnost .... sanka dole... po sucasnom dosluhujucom cliu sa mi prave este tento renault paci... rad uvitam navrat mena twingo... toto sa podarilo.... ked to bude v cene instera tak ta korejska uzovka bude bez dance
@Avantime Twingo mi príde o dosť krajšie a sympatickejšie ako R5, aj keď štýlovo sú od seba naozaj hodne vzdialené. Keď pridáme novú R4, je to celkom slušná ponuka malých elektromobilov. Ešte keby sa ceny dostali aspoň trochu pod 20 tisíc.
@Avantime Tu by som polemizoval, on ten Swift vyzerá celkom roztomilo a sympaticky. Nadšenie schladí hlavne porovnanie s predchádzajúcimi generáciami.
Twingo prvej generácie obdivujem dodnes, aj som uvažoval, že si nejaké zaobstarám, ale...Nové je nové, už si počkám. 😊
@KANKUNEN Teďs to zabil! 😂 Tohle až si přečtou automobiloví frankofilové... Krutě výstižné, kdysi jsem se z facelitovanou I. generací svezl a mimo město to mělo dost pekelné jízdní vlastnosti - byla to vrcholná verze s 16ventilem a tuším 55 kW a to už podvozek dost nestíhal.
@kari.laz představuješ si to jako Putínek válku. Fakt si představ, že jsi CEO automobilky. Tlačit můžeš, ale prodávat musíš, a se ziskem. Takže dokud nemáš černé na bílém, že to můžeš dělat jinak, tak ti nezbývá než makat podle toho, jak Uršula píská.
Stokrát si můžeme přát, aby třeba R5 vznikla s nějakým ostrým turbo motorem, Twingo s nějakým utřepaným ratlíkem, ale karty jsou rozdány, nemůžeš si jen tak přinést figurky a začít hrát Člověče nezlob se. Tohle není vina Renaultu, ale (skoro)celosvětových regulací.
Stokrát si můžeme přát, aby třeba R5 vznikla s nějakým ostrým turbo motorem, Twingo s nějakým utřepaným ratlíkem, ale karty jsou rozdány, nemůžeš si jen tak přinést figurky a začít hrát Člověče nezlob se. Tohle není vina Renaultu, ale (skoro)celosvětových regulací.
@kari.laz
mas kus pravdy , ze v meste (bytovka) je problem s lacnym nabijanim, ALE viem si predstavit nabijanie malych EVciek. z malych AC stojanov ( lamp verej. osvetlenia), kde sa napojis oliznes kartu a nabijas 11kW ( na denne dochadzanie do prace ziadne DCko netreba).
-ALE to nabijanie je naozaj zatial pri panelakoch problem.
mas kus pravdy , ze v meste (bytovka) je problem s lacnym nabijanim, ALE viem si predstavit nabijanie malych EVciek. z malych AC stojanov ( lamp verej. osvetlenia), kde sa napojis oliznes kartu a nabijas 11kW ( na denne dochadzanie do prace ziadne DCko netreba).
-ALE to nabijanie je naozaj zatial pri panelakoch problem.
@eLzyx Automobilky by měly dat impuls a tlačít na změnu greendeal v této oblasti. Uz ted je spoustu indicií, ze nastavený proces je plný chyb. At u výpočtu emisí (hmotnostní koeficient) tak i v jiných aspektech. Pořád by "nejčistší" cesta byla výměna nejstarších aut za nová s euro6d. Do toho začlenit hybridy a ev a jak by se trh měnil, měnilo by se i složení vozového parku a pohonů. Tohle je prasopes, to, co a jakým způsobem prosazují. Bohužel nabubřelost autorů jim nedovolí přiznat "chybu odhadu" a reagovat dilčími změnami na aktuální stav. Nechají raději padnout prumysl a budou pumpovat nesmyslné miliardy do dotací, nez aby systém pozměnili dle aktuálních stavů, požadavků a možností.
@wakantanka Hodnotiť 25 rokov starý model dnešným pohľadom, to chce už riadnu dávku ignorantstva.
@sachs800 Jen jsem chtěl říct, že třeba bydlení a jídlo v poslední době percentuálně ukrajují z platu víc, než to bylo před tím čtvrtstoletím.
@Mr.Murphy Skor budu dolezite technologie, aj ked nizka cena bude tiez prijemna. Kto si kupi auto, ktore je nedotiahnute, zase 500 000 czk nie je maly peniaz za nejaky srot s prednym nahonom. O starom twingu som celkom uvazoval, ale nemalo to ani motor, to bolo jedno z mala aut, kde sa aj recenzenti stazovali na motor 😄 A este otazka, pokial je Megane mensie ako Citigo vzadu, v Renaulte 5 sa ludia stazuju, ze je to stiesnene, bude twingo dostatocne priestorne?
@Frfla A bolo vari prvé Twingo lacnejšie aj vzhľadom k vtedajším výplatám a výbave v ňom? Ak si dobre pamätám aj trošku vybavená Felicia bola stále lacnejšia ako základ u Twinga.
@Mikesus Až na to, že jsi ve svých úvahách nezapočítal brutální nárůst cen bydlení, potravin, služeb a vůbec všeho!
@Honza Mička no, k tématu aut to nebude, ale teď jsem přesvědčen, že máte větší spotřebu toluenu, než hemi benzínu. jiné vysvětlení mě nenapadá.
@JirkaVo půl mega je dnes 10 průměrných platů (v hrubém), v roce 2010 byla průměrná mzda 23 tisíc..tedy za 10 průměrných platů bylo auto za 230 tisíc...Kolik tehdy stály takové nákupní tašky? Twingo v naprostém holobytu i třeba bez posilovače řízení bylo cca za 190 a to se bavíme o době, kdy bývala auta velmi cenově příznivá, takže i proti takové době ta cena odpovídá.
@Mr.Murphy to, že tam je něco nedotažené vadí mnohem více, než cenovka... takhle to jen oblbuje potenciální kupce nízkou cenou, ale výhledově to je cesta do pekel..ale tak asi to evropské automobilky tak chtějí, vyrábět elektromobily jako nedodělky, aby si to přístě už nikdo nekoupil a oni mohly dál jet ve spalovácích.
@Honza Mička a samozřerjmě oprávněně, ono co jsem viděl nějaké uniklé data, tak to vypadá na pěkný šmejd i v dalších ohledech, ale nechme se překvapit
@eLzyx Klima. Odpovědnost. Dekarbonizace. Nová společnost. To jsou termíny, které bychom měli neustále vštěpovat fosilům do hlavy 👍👍👍
@Jano- Korňa mám podobný názor. Malá ev do města je ideálním ztělesněním a použitím ev. Bohužel tam stále bude to veliké ALE, ze ve městě drtivá většina lidí nenabije z vlastních zdrojů a bude odkázána na drahé a nedostupné veřejné nabíječky.
- podla fotiek za mna 👍👍👍, je fajn ze sa zacinaju ponukat male EVcka za akceptovatelnu cenu.
-male EVcko ( nie velka baterka = lahsia +- ako spal. motor) v meste kde nesmradi, mi pride ako prirodzeny , prijatelny vyvoj dopravy ...... o zachrane zemegule si falosne neklamme, ale v meste (okolo komina) som za👍.
- este treba pockat na prve realne skusenosti, aby sme "nevarili z vody"
- co sa dizajnu tyka, tak sa mi paci a dufam ze budu k dispozicii pekne farby a nie "modernych" 5odtienov sivej .....( mne sa moc nove skodofky moc nepacia....nuz ale respektujem 1000ludi, 1000chuti)
-male EVcko ( nie velka baterka = lahsia +- ako spal. motor) v meste kde nesmradi, mi pride ako prirodzeny , prijatelny vyvoj dopravy ...... o zachrane zemegule si falosne neklamme, ale v meste (okolo komina) som za👍.
- este treba pockat na prve realne skusenosti, aby sme "nevarili z vody"
- co sa dizajnu tyka, tak sa mi paci a dufam ze budu k dispozicii pekne farby a nie "modernych" 5odtienov sivej .....( mne sa moc nove skodofky moc nepacia....nuz ale respektujem 1000ludi, 1000chuti)
@Arese Pre potraviny platí to isté čo pre auta. K pomeru platu za 25 rokov zlacneli. Jedine pre bývanie to neplatí. A aj tam je rozdiel či je to byt vo veľkom meste, alebo dom na dedine.
Problém je v tom, že ľudia nakupujú oveľa viac ako 25 rokmi. Stačí sa len pozrieť o koľko viac potravín sa vyhodí dnes ako v roku 2000. A to ani nehorím o rôznom nepotravinovom tovare, často kúpených doslova a jedno použitie.
Problém je v tom, že ľudia nakupujú oveľa viac ako 25 rokmi. Stačí sa len pozrieť o koľko viac potravín sa vyhodí dnes ako v roku 2000. A to ani nehorím o rôznom nepotravinovom tovare, často kúpených doslova a jedno použitie.
@Mr.Murphy Ako pisem, mna to celkom bavi aj mimo mesta, mat tam komfort a technologie, tak nemam vyhrady. Velkost mi velmi vyhovuje. A este pozdlzne posuvny volant mi chyba, aj v najmensom meste by som mal auto ovladat v ergonomickej polohe 😄
@Mr.Murphy Ja si celkom viem predstavit, kedze jazdim Citigom aj mimo mesto. V pohode ja a 3 deti. A technologie, hodi sa lepsie odhlucnenie, vysoky komfort, vyhrievanie skiel, pohon oboch naprav, dobre svetla. Ked uz tam bude lfp baterka, tak tam dufam daju aspon tie 5C baterky s apon 300 kw nabijanim. Lebo s Citigom som bol na dlhych cestach mozno 2x, ale bolo to utrpenie nabijat. Netreba z malych aut robit najlacnejsie sroty, ale trosku ukazku techniky. Tak som dost zvedavy, co ukazu. Mne velky kufor, ani velke auto netreba, notebook a 3 skolske tasky vojdu aj do Citiga.
@Honza Mička A pán žurnalista už si postěžoval cenzorovi a dostal jsem výstrahu. Když mu to zvedne jeho malé ego tak mně bloknete, já to preziju 😁
@kari.laz to auto nebude zdaleka tak male ako povodne Twingo. Toto nove je o pol triedy vacsie. Podobne na tom bude aj nova 500ka. Ale zda sa, ze Renault tu Fiatu ukaze, no...***.😂
www.penize.cz/…i-koruny-inflace#…
Dale, tehdy prumerny plat byl 13219. S inflaci by to dnes bylo 27609.
Tehdy na tech 180tis bylo potřeba 14 platů.
Dnes na tech 500tis je potřeba 11 prumernych platů, tedy 46557.
A to se nemusíme bavit o lepší výbavě, komfortu a bezpečnosti.
Tedy auto zdrazilo o cca 32% za 24 let, platy se zvysily o 68% pri zapocitani inflace. Platy tedy vyrostly 2x vic nez ceny.