Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetiny

Zpět na článek

Nejžádanější ojetina Škoda Octavia: Která princezna je ta pravá?

72 komentářů

Radek Holodňák
ta pravá je naftová rohypnolová
rohYpnol
@Radek Holodňák
Vedle. Prý má rohYpnol Passat B5.5 2.0 tdi 😄 Jiní zase tvrdí, že má Fabii. A jiní zase že má Teslu 😁 Ale připisuji tedy další variantu, Ovce tdi 😁
Man Ký
@rohYpnol ne, Tesla za 2 výplaty ještě na trhu není. ovšem nevím, jestli je správné používat slovo "výplata" pro sociální dávky😊
ericn
@Man Ký Určitě je, tuhle jsem viděl video z US na YT, kde koupil chlápek TMS za 5000USD 😄 Dojezd 60mil...
Anonym
@Man Ký Když zvýšíme dotace, bude za 1 výplatu 👍👍👍
Ozzman
No, Fabii si míval, nezapomeň, že jsi i ty kdysi vystoupil z anonymity a komunita je tady dost silná a prorostlá a nikdy nevíš, kdo se s kým zná 😊 @rohYpnol
Anonym
@Radek Holodňák 👍👍👍
rohYpnol
U ovečky je to jednoduché. Která je pravá? Každá, která vám říká pane.
Man Ký
@rohYpnol piš barde, střádej!
Mikesus
Nejlepší octavia je ta služební, doma ji nechcete a platit za své už vůbec ne. U nás byly 2 a bohatě stačilo.
kyklop
@Mikesus preháňaš 😁, pokiaľ si nechytil ranné dsg, tsi, alebo 2l tdi tak tá nenávidená ofca ide až kým ju nezastaví hrdza, alebo havária. A to tie staršie octavie fakt nemusím
ryccardo
@kyklop ranne tsi mam ja a zadny hruzny naklady na opravy neregistruju.
rohYpnol
@ryccardo
Jediné vyloženě tristní TSI bylo 1,8 TSI EA111 v O2. Ale těch bylo opravdu málo a většina z nich je již po smrti. Každopádně jeden kousek v mém okolí je, má cca 350 tis. km a normálně to furt jezdí a nebyl žádný problém 😁

Všechny ostatní jsou dnešním pohledem přinejmenším slušné a řešitelné. Každopádně rozvody u EA111 jsou ve srovnání s některými TCe nebo PT nebo EB vlastně spolehlivé a levně servisovatelné motory.
Ja Prvni 123
@rohYpnol Ne, prvni TSI bylo spatne ve vsech verzich i aplikacich.

Jedine co je pravda je, ze 1.8 byla nejhorsi.
kyklop
@ryccardo ja som si vychutnal ranné 1,2 a 1,4tsi, to boli fakt haraburdy. Na strane druhej i cez vysoké náklady sa dožili často veľkého nájazdu
rohYpnol
@kyklop
Dnešním pohledem TSI AE 111 špatné nejsou. Rozvody vyměníš do 20t. a jsou řešitelné. A máš relativně spolehlivý motor. Proti tomu EB a PT a některé TCe prostě žádné řešení nemají a servis v řádu desítek tisíc je pro ně zcela běžný za zcela standartní servis.
kyklop
@rohYpnol len to sa ti nechce riešiť každých 60000km.. A to o čom sa moc nepísalo bola spotreba škrtiacich klapiek a zadieranie. Rozvody sa prihlásili vopred hlukom, klapka ti posielala auto do núdzového režimu, ale keď dodýchalo čerpadlo, tak si mohol poslať motor na vrakovisko. Ad tce, mal som 1,2tce, podľa každého sa mal rozpadnúť a žije doteraz s nájazdom ďaleko cez 250000km. Ono bol rozdiel v akom aute sa nachádzal. "Drahšie" modely mali žalúzie na chladič a fakt sa rýchlo ohrievali, tam to až tak neriedilo olej atď atď
ryccardo
@kyklop no udelal si na tom rozvody a fungovalo to. Co jineho se na tom kazilo?
kyklop
@ryccardo viď vyššie, rozvody si potreboval každú chvíľu, ďalej škrtiace klapky a zadieranie. Mali sme vo firme flotilu, zhruba 50 kusov naprieč x rokmi výroby. Krám to bol od začiatku až do konca, viac menej aj tak sa kopa z nich dožila vysokého nájazdu
ryccardo
@kyklop rozvody se udelaly jednou a byl klid. O skrtich klapkach jsem neslysel a zadirani? Ano degradoval tam olej pokud to bylo pouzivane jako dalnicni kriznik a jeste se v tom nechal hoblovat olej 30tis km, ale pokud se tomu dala pece, tak to jezdilo a stale jezdi.
kyklop
@ryccardo že si o tom nepočul ty neznamená že to neexistuje / neexistovalo. Ad olej, rozpadávalo sa čerpadlo. Na záver dňa sme mali z tým kusov viac zadretých, ako skočených. Mimochodom, tie ktoré lietali po diaľniciach prežili tie mestské
Ja Prvni 123
@ryccardo Treba turbo... "drobnosti".

🧐
ryccardo
@Ja Prvni 123 tak na 400 tis km to je fakt divný, že už chtělo vyměnit turbo. Navíc 3000 korun plus práce není zase tak likvidační výdaj.
ericn
@ryccardo Taky nic takového nepozoruju, ani na 1,4TSI, ani na 1.5 TSI. Nezlobil mě ani 1,9TDI ani 1,6TDI - bezproblémové motory. 2.0TDI PD 103kW jen bral olej, cca 1litr na 10000km, 1,8TSI 118kW EA111 jsem měl cca půl roku a mimo vyšší spotřeby 9-11l/100km jsem s ním taky za 20000km problém neměl...
ryccardo
@ericn zvlastni ze u toho 1.8 TSI leckdo deklaruje i vyrazne nizsi spotrebu. Ja se na dalku dostanu mezi 7-8 litru, ale mesto 10-11. Na spotrebu oleje jsem si zvyknul. Neni to vada ale vlastnost a motor s tim kupodivu umi fungovat spolehlive stovky tisic km.
ryccardo
@ericn 1 litr na 10 tis km není žádná spotřeba. To je úplně normální. To je nic. Kdyby to žralo litr na 1000 km, tak to by už byl problém.
ericn
@ryccardo jj jasně, ale vždy jsem to 1x za 5000tis zkontrolovat pro jistotu a ten litr celkem vždy padnul.
1,9TDI PD olej nebrala vůbec...
ryccardo
@ericn to nemelo hladinovy cidlo, aby si to o olej reklo samo?
Mikesus
@kyklop přeháním s cim? Že nechci pořád jezdit do servisu? No to opravdu nechci. Tragická elektronika, na dvojce se za servis a neuznane záruky zaplatilo jak za polovinu auta. Zohybane přední ramena, nefukcni smerovky, vypadávajíci palubní elektronika, senzory, odletujici krytky ostřikovačů, spotreba 1.5l oleje na 1000 km no a jako bonus, praskla hlava motoru. Tohle řešit u ojetiny, tak to raději pošlu ze skaly.
ryccardo
@Mikesus co si to mel za srot proboha? O2 te elektroniky prave jeste moc nemela. Zadny prasivy infotainment a nevim ze by tam neco odchazelo. Hlavne to teda hnilo a to dost.
kyklop
@ryccardo jeho príbehy netreba vždy brať vážne
ericn
@kyklop souhlas, dost často plácá nesmysly...
kyklop
@Mikesus neviem na akom konkrétnom aute ťa to postihlo, užil som si na dávnych firemných toho veľa. Ale väčšina sa dožila hodne vysokého veku a nájazdu km. K tvojim ďalším príbehom (to isté si mal s renaultom, že 😊 )len toľko, že posledné súkromné renaulty a vozidlá vw group to dávajú i cez dosť hrubé zaobchádzanie bez akéhokoľvek servisu mimo plánovaného, pravidelného. Asi mi vždy predali piatkové kusy 😁
traveldrive
@kyklop Iba ranné? Večerné boli v pohode? 😁
vencelín
@kyklop
Což ta koroze ji zastaví v porovnání s konkurencí docela brzo 😊.
kyklop
@vencelín čo to znamená skoro?
vencelín
@kyklop
ted se přiznám, že nevím proč se ptáte zrovna mě.
Nicméně skoro = témeř.
Po slovensky bych řekl že to je asi škvoro, či jak to říkáte.
Tycoon
Tady u nás nikdy moc Oktávek nejezdilo, ale celkově vidím za posledních pár let rapidní úbytek dvojkových Oktávek ze silnic. A ty, co jdou vidět, tak často s vykvétající rzí a se zadními koly do A. To už se spíše na silnicích drží jedničkové Oktávky a hlavně novější Tour vypadají stále zachovale.

A dvojková Oktávka není sama. Dvojková Fabia už skoro není vidět, a Roomstera jsem neviděl, ani nepamatuju. Zato jedničkových Fabií je stále dost a Feldy, i když už ne tak rozšířené, asi z planety nezmizí nikdy.
ryccardo
@Tycoon to ma jednoduchy vysvetleni F1 a O1 byla lepsi auta nez F2 a O2. Takze zatimco dvojkovy verze zere rez a v pripade O2 to hodne chcipe taky na motory (vyjma 1.9 TDI), tak O1 spokojene drzi. Bylo to to nejlepsi auto co Skodovka v novodobych dejinach vyrobila.
Tycoon
@ryccardo
Co se týče Oktávky, tak ano. Ale u Fabií si myslím, že FII je spolehlivější a prostornější, takže by měla být oblíbenější, ale lidi to nekupujou kvůli tomu vzhledu (já bych si ji právě proto nikdy nekoupil).
ryccardo
@Tycoon me treba v Monte Carlo vybave na peknych kolech vubec neurazi. Prijde mi to pekny auto. Jen to trochu rezne.
vencelín
@ryccardo
No tak Octa 1 jsou dost často taky slušní zrezlíci, stejně tak dokázala být i Fabka 1 slušným zrezlíkem.
Obecně bych řekl, že Skoda korozní odolnosti za konkurencí zaostávala.
ryccardo
@vencelín no jo ale jak jsou ta auta stara. To by byl div kdyby na nich po 25 letech nebyla nekde rez. A reznou hlavne u prednich dveri podbeh a to jde opravit/vyvarit a zadni vrata a to jde vymenit. Kriticke nosne casti i na starych kusech drzi. Takze zatimco takovou stejne starou Mazdu zametes na lopatku, tak 25 let stara Okta furt jezdi a je i prodejna.
vencelín
@ryccardo
Tak srovnání s Mazdou co se týká koroze, je jako bychom Čechy srovnávali ekonomicky se Somálskem 😊

Třebas francouzská konkurence je na tom výrazně lépe u stejně starých vozů.
ryccardo
@vencelín jo uznavam. Nic horsiho nez Mazdu jsem asi vybrat nemohl 😁
A Francouzi tou dobou antikorozni upravu umeli asi nejlip z Evropskych automobilek. Nedavno jsem videl Peugeot 306 z poloviny devadesatek a ono to nebylo shnily.
vencelín
@ryccardo
Francouzi tu kvalitu neopustili, třebas i Scenic 2 dnes bez koroze není žádný velký problém. I drtivá většina 807, 407 stále v pěkném stavu.

O tom seskodárnám nechá leda tak zdát. Dokonce poblíž parkuje jedna Octa 3 před FL a už tačíná pracovat (v místě přechodu předního blatníku na práh).
ryccardo
@vencelín ano od O2 se Skodovka vykaslala na poradnou antikorozni ochranu a mysli si ze zakazniky vic zajima velikost infotainmentu nebo elektronicky featury a kaslou na to vyrobit auto poctive, aby drzelo pohromade a fungovalo.
vencelín
@ryccardo
Skodovka v protikorozní ochraně nikdy neexcelovala, jak jsem už naznačoval. takže v rámci objektivity bych to spíše formuloval tak, že drží svůj "standard". Nicméně souhlasím s tím, že stále více a více rezignují na to, aby auto dlouhodobě fungovalo bez poruch, což bohužel není problém jen škodovky ale je to trend i u ostatních značek (nejen koncernu VW).
ryccardo
@vencelín ano to mas bohuzel pravdu. Mlada klientela neresi jestli to vydrzi. Hlavne kdyz to ma hodne asistentu, aby se dalo cumet za jizdy do mobilu a velky infotainment. Ze to za par let zacne hnit zjevne resi jen ti co ocekavaji ze spravny auto musi vydrzet dele nez 8 let a pak do srotu.
vencelín
@ryccardo
je to tak.
Trvanlivost, jednoduchost, funkčnost, praktičnost, servisovatelnost jde leckdy stranou. Ale hlavně že svítí vpředu a vzadu znáček na kapotě a na víku kufru a že to má 8 televizí každá s uhlopříčkou 4,5 m.....To že motor stojí za starou kvrdlačku už je takový "detailík" který evidentně nikoho nezajímá.

když sleduju recenze nových aut, tak si kolikrát říkám, že to už není auto, ale pojízdné multikino.......
Mikesus
@Tycoon nastetsi to mizí. Pokud se něco takového potka, je téměř jistota ze to bude smrdět a kouřit. Jejich odolnost je naštěstí dost slabá, takze to mizí jak píšeš. F2 jsem si též všiml, ze oproti F1 jsou hodne malo. Ale nedivím se, byly dost poruchove.
topten
@Mikesus
F2 byla extremne hnusna, F1 legendarni
nikdy sem nejel ani v jedny ale F1 z vnejsiho pohledu rozhodne povedenejsi
Tycoon
@Mikesus

Většina dieselů z té doby smrdí a/nebo kouří. Ale u těch starších Oktávek si všímám toho, a i v inzerci to jde vidět, že těch dříve převažujcících dieselů přežilo málo, a dnes už převažují benzíny, které byly naopak poměrně ekologické.

Z mého pohledu FII odstranila spoustu chronických závad FI, takže bych to viděl na vzhled.
ryccardo
@Mikesus hergot ty jsi ale znalec. F1 byly hodne poruchove jo? A proc si je teda jejich majitele porad drzi? A co se na nich jako porouchavalo?
traveldrive
@ryccardo Pravda. Boli hnusné, mali mizerný podvozok, málo miesta vzadu, zlý akustický komfort, ale boli to držáky. Keby neboli dnes, by ich toľko na cestách nebolo - a je ich ešte docela dosť.
ryccardo
@traveldrive podvozek mely naopak vyborny. Misto vzadu byl asi jediny problem, ale dalo se v tom cestovat. F1 je spolehlive a levne provozovatelne auto a proto si ho spousta lidi stale drzi.
Tycoon
@ryccardo

Chronické závady byly třeba praskající jezdce elektrického stahování oken, mikrospínače dveří centrálního zamykání, vadný spínač brzdových světel, praskající zadní silentbloky předních ramen a atd atd.

Část závad se odstranila poté, co Škodovka vyvinula spolehlivější modifikované díly a ty se postupně dostaly i do starších aut, část závad se eliminovala prostě jen tím, že velká část Fabií byly prodána ve verzi "žebrák", kde ty poruchové díly vůbec nebyly součástí výbavy.
ryccardo
@Tycoon to jsou naprosty banality. Navic ty jezdci stahovacek praskaly na O1 na Fabce jsem o tom neslysel. Ale to jsou zavady za par korun. Trochu pruser byly rozvody na 1.2 HTP, ale i to se vyresilo jejich jednoduchou vymenou za modifikovanou sadu. Tyhle motory taky trpely na utopeny vlozky valcu, ale ten motor je tak jednoduchej ze jakakoliv oprava je na nem rychla, levna a udela ji kde kdo na koleni. Kdyz se majitel o takovy auto stara tak mu jezdi 20 let bez problemu. A tak ma spravny auto vypadat.
Tycoon
@ryccardo

Protože spusta jedničkových Fabií byla v žebrácké výbavě s oknama na kličku, kde to nepraskne. Mně se to stalo dvakrát a všechny prodejny dílů mívaly celý nosník s jedzicím mechanismem na skladě.

No a ta HTPéčka byla kapitola sama pro sebe. Ta zkratka se se Škodovkou potáhne ještě dlouhou dobu.
ryccardo
@Tycoon ale ty modifikovany stahovacky uz pak drzi. Bylo to opet spatne z vyroby. Prvni HTP chtelo trochu doma dodelat, ale pak uz to jezdilo do roztrhani tela.
ericn
@ryccardo Já měl F1 dvě, oba kombíky, 2002 1.4MPI "žebrák edition" a pak 2006 1,9TDI Elegance i s Xenonama, sportovním vnitřkem a el. šíbrem. Obě auta naprosto bezproblémové👍 A obě se velmi dobře prodala do týdne 😉
ryccardo
@ericn tak jestli to TDI v plny kuli nebyla skoda prodavat. S tim by se dalo prijemne jezdit i ted. Melo to vybavu, prd to zralo, nemelo to zadny prasivy DPF a dalsi ekokurvitka. To je idelni auto na jezdeni.
ericn
@ryccardo No jo, ale se 3 dětma se do ní prostě nevejdeš 😉 Tak musela z domu...
ryccardo
@ericn no tak to pak chápu. To už se dvouma dětma bych v tom nechtěl jezdit 😁
ericn
@ryccardo Dokud byli malé, tak to šlo 😉
Arese
Tak z hlediska technické odolnosti je jasně nejlepší Jednička, ale samozřejmě už na většinu z nich hodně útočí rez. Bohužel je ale toto auto hodně limitováno ostudně krátkým rozvorem, takže pokud je řidič vyšší postavy, větší dítě v autosedačce ho kope do opěradla, nemluvě o zoufalém nedostatku místa v podélném směru pro dospělé zadní cestující...
Celkově vzato považuju za jasně nejlepší III. generaci, ale pokud možno tu původní, bez otřesného faceliftu.
Tycoon
@Arese

Ono to není ani tak o rozvoru, ale o umístění sedaček, pedálů a o celkovém využití místa. V době zahájení výroby Fabie se ukončovala výroby třeba VW Vento a Seatu Toledo I, kde byl rozvor prakticky stejný, ale místa na zadních sedačkách bylo mnohem více. Felicia měla rozvor ještě menší a prostoru více. Byla to daň za nadstandardní bezpečnost Fabie (nevím o žádném jiném autě, které by s pouhým jedním airbagem dosáhlo hodně dobrých výsledků v Euro NCAP).
rohYpnol
@Tycoon

Jenže Arese hovoří o ovečce. Nicméně to co jsi napsl, v zásadě podepisuji.

A co se prostornosti Octavie 1 týká, ono to nebylo až takové drama co se z toho dělá. Ano, modely před 1999 dost neefektivně hospodařily s místem uvnitř. Jenže pak přišlo vybrání předních opěradel na kolena zadních cestujících a úprava zadních sedadel. Bylo to pár cm, ale tady opravdu pomohly.

A proč to celé píši? Prostornost nebyla chloubou. Ale tehdejší konkurence na tom nebyla o moc líp. Golf a Leon logicky totéž, resp. ještě horší. Výrazně lepší byly v podstatě až pozdější modely konkurenčních značek. Focus přišel později než Octavia. Astra G na tom zas tak skvěle taky nebyla. Xara tktéž ne. Mégane III přišel později než Octavia. Navíc Octavia byla technicky na základu z roku 1996. Takže to,, že auta na základu roku 2000 byla prosotronější? Ano, byla, logicky.
Tycoon
@rohYpnol

Jo, už vidím, špatně jsem to pochopil.

Ale když se bavíme o Octavii I, tak platí dvakrát podtrženo, co jsem psal. Když přišla Octavia v roce 1996, tak soubežně prodávané Vento a Toledo I byly mnohem prostornější, i když měly kratší rozvor. Samozřejmě, když pak přišly nové generace Golfů, Toled a spol. na stejné platformě jako Octavia, tak se to vyrovnalo. A i mnoho jiných aut nižší středné třídy bylo stísněných. Jenže Octavia měla ze všech největší vnější rozměry.
topten
@Arese
tohle auto neni na to, ze tam nalozis celou rodinu i s tchyni a vyrazis k baltu
bylo to maly auto pro chudy rodiny z postkomunistickych zemi, ktery bohuzel plnilo i roli rodinnyho korabu
uz v ty dobe jsi moh koupit vetsi oct a od prelomu tisicileti prvniho supa anebo se samozrejme poohlidnout jinde
brecet nat tim, ze v malym aute je malo mista je mimo
Ja Prvni 123
@topten Malo mista vzadu bylo v prvni Oktavce.
To je fakt - i obsah to, co pise Arese.
Arese
@topten Nikoliv, já brečím nad prostorově naprosto zmrvenou tehdejší nejmodernější platformou VW group pro vozy nižší střední třídy. Když na ní vrazím velká kola s obrovskými podběhy, logicky musím udělat alespoň trochu slušný rozvor - vždyť by bývalo stačilo 5 cm navíc! Ty by snad získy VW group neohrozily, nebo ano?! Za této situace byla hodnota 2,51 m prostě neoddiskutovatelná chyba a naprosto zbytečná nahrávka na smeč pro konkurenci. V každém testu Octavie I, Golfu IV./Bory, Leonu I/Toleda II bylo toto kritizováno, po řadu let... Tak se stala tak absurdní situace, že Felicia nabízela pro zadní cestující citelně více místa pro nohy, než Octavia I! Toto a debilní maličké pravé zpětné zrcátko jsou 2 nejabsurdnější a nezbytečnější omyly Piëchovy éry (pokud tedy odhlédnu od nesmyslného Phaetonu, ale ten se normálních lidí nijak nedotýkal).