Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Ram dostal obří šestiválcový diesel. Utáhne až 9 tun a ujede téměř 1000 km na nádrž

43 komentářů

Igor Albert
A čo na to zelený? je to v poriadku? Golf 8 TDI žerie 3,5-4 litre a toto má problém sa dostať na 12... Tu je to v poriadku?
Man Ký
@Igor Albert Amerika ne? teď objevili velký naleziště, takové štěstí, najednou mají největší zásoby ropy na světě, ani to moc nebolelo😊
hlobilp
@Igor Albert ano, je to v poradku.... atsi kazdy koupi, co potrebuje a chce, ne to, co mi naridi nejaky urednicek
wakantanka
@Igor Albert Toto si naloží toho Golfa dozadu a ďalších 6 na príves. To že to nemá trambusovú kabínu ale má v podstate luxusný interiér neznamená že to nie je v prvom rade úžitkový stroj, alebo inak povedané nákladiak. A áno u takého auta je 12 litrov na sto úplne v poriadku. 😉
Jan Kaufmann
@Igor Albert naprosto v pořádku
m.z.
@Igor Albert srovnáváš Golf s náklaďákem, jo?...
ryccardo
@Igor Albert ostruvek EU at si do toho da klidne baterky. Zbytek sveta tyhle cile EV only nedrzi 😁
JirkaII
@Igor Albert
Ten Golf 8 DTi je pickup? To jsem ještě neviděl. A utáhne také až 9 tun?
rohYpnol
Konečně ideální auto do města 😁
Ja Prvni 123
Nez se rozvasnite: vite, ze u nas auto nesmi tahnout vic, nez samo vazi, ze jo?
😄

Tedy celkova hmotnost privesu nesmi byt vyssi, nez je pripustna celkova hmotnost tazneho vozidla.

Okamzita vyssi byt sice muze, myslim az 1.5 nasobek... ale dela to jen blazen.
😄
speedfred
@Ja Prvni 123 Za pikapom nemusíš ťahať iba prívesný vozík ale može byť aj náves.
To len než sa rozvášniš.
m.z.
@speedfred

ti jsou chytří, co?
JirkaII
@Ja Prvni 123
Když někdo pickupem tahá lejtu s vodou pro koně, nebo krávy, po pastvinách, tam to nikdo nekontroluje.
vencelín
@Ja Prvni 123
Odtavec 1: "vite, ze u nas auto nesmi tahnout vic, nez samo vazi, ze jo".
Odstavec 3: "Okamzita vyssi byt sice muze, myslim az 1.5 nasobek".
Takový hezky obsahově konzistentní příspěvek 😊
Jenik3
Do školky s tim asi jezdit nebudu. I když být v USA, kdo ví.
Stejsn
A teď si uvědomte, že z podobného objemu a stejného počtu válců třeba taková vejtřaska vytáhla jen necelých sto koní se spotřebou 27 / 100.
lada 2102
@Stejsn
... a jela max 65, ale projela to samé co ZIL co vytáhnul i 100 se spotrebou 150l/100
ryccardo
@Stejsn jj pokrok je znat, ale V3S byla neznicitelna. To jelo za vsech okolnosti. Ani EMP by tomu nevadilo 😁
Ale jezdit v tom fakt nechces.
vencelín
@ryccardo
Jo, tam elektrika nebyla (krom světel). Myslím, že i stěrače snad byly ještě stále na páčku i u kusu z roku 87.
A jízdně to bylo fakt příšerné, to dokázalo drncat i na fungl nové silnici 😁.
A pak jak to drncalo a měl jste nohu na plynu, tak se ta amlituda toho drncání a cukání stále zvětšovala 😁, ale vátáhl jsem z toho neskutečných 60 až 65 😁. No peklostroj to byl 😁.
speedfred
@vencelín Stierače boli myslím aj na vzduch len to málo kedy fungovalo tak páčka bola istota.
vencelín
@speedfred
Možné to je, že byly na vzduch. Ted si vůbec nevybavuju, zda jsem byl nucen je zapínat (myslím že nikoliv). S tím peklostrojem jsem jezdil jen v autoškole na střední.
Vím, že tam byl ruční plyn s kterým se v rámci startovací procedury nějak šaškovalo a to je tak vše co si pamatuju. Možná bych ten peklostroj už ani nenastartoval 😁.
Othello
Dovolil bych si důrazně nesouhlasit s tvrzením v článku, že točivý moment motoru je důležitější než výkon, a to včetně pracovních strojů. A že hodnota momentu motoru prioritně ovlivňuje přípustnou hmotnost přívěsu.

Je to absolutní nesmysl, točivý moment motoru je podružný parametr, jehož hodnota v naprosté většině končí už na první hřídeli v převodovce a nikam dál se nepřenáší. Přenáší se jedině výkon a ten (když neřešíme ztráty) doputuje v původní výši až na kola

Točivý moment samozřejmě naznačí provozní vlastnosti motoru, ale z jeho hodnoty nijak nevyplývá hnací síla auta. Například vnitřním převodem vloženým do jednotky motoru bych mohl zvýšit výstupní točivý moment na několikanásobek, ale ve finále to ničemu nepomůže.

Je poměrně tristní když odborní redaktoři opakovaně tápou v tak základních věcech. Nabízím proto redakci zpracování podrobného článku na tohle téma
xxc
@Othello radsej nie 😄
Othello
@xxc
sorry ale možná bys to pak i ty začal trochu chápat

uveď aspoň jednu věc kde nemám pravdu a dokaž mi že se mýlím
nezvládneš to ani s AI
lada 2102
@Othello sice z hlediska mechaniky a hnací síly máš pravdu, ale za cenu vyšších otáček a hlučnosti. A asi jsi nikdy netahal s atmosférou přívěs z Chorvatska proti větru přes celé Maďarsko na trojku😊
Othello
@lada 2102
to se pak bavíme o provozních vlastnostech motoru což jsem taky zmínil.

Například při porovnání stejně výkonného TB a TD bude mít nafta určitě vyšší krouťák. Co do hlučnosti při tažení přívěsu bych ale stejně zvolil spíš benzín, přestože bude točit víc.
xxc
@Othello a ako sa s tym bude clovek rozbiehat? motoru trosku trva, kym dosiahne vysoke otacky
Othello
@xxc
nevím jak to myslíš. Benzínový motor potřebuje vyšší otáčky ale je lehčí, při akceleraci se projeví jeho menší setrvačnosti a roztáčí se proto rychleji. Navíc pracuje s lehčími převody. Samotný rozjezd z místa pak závisí především na převodovém poměru nejnižšího stupně
KANKUNEN
@Othello Já ti nemohu pořád rozumět. Proč má tedy traktor velký i když slabý diesel a ne 1,4 atmo?
Othello
@KANKUNEN
Opět provozní vlastnosti. Diesel kvůli spotřeby. Velký kvůli životnosti a celému stroji vlastně prospívá i jeho hmotnost. Velká rotační setrvačnost zlepšuje plynulost chodu. Zároveň má pomaloběžný diesel pro tyto účely příznivý průběh výkonu
Samotnou tažnou sílu traktoru by snadno zajistil i ten 1,4 atmo, ale neobstál by v ostatních parametrech
KANKUNEN
@Othello To já chápu, jen hlavní rozdíl vidím v průběhu točivého momentu.
Othello
@KANKUNEN
S tím nejsme v rozporu. Průběhy výkonu i momentu jsou ve vzájemné relaci a charakteristiku motoru popisují zcela shodně.
Pokud tedy napíšu že těžký pomaloběžný diesel v traktoru má příznivý průběh výkonu, automaticky má i příznivý průběh momentu tak jak to říkáš ty
vencelín
@Othello
Souhlasím (s tím, že hnací síla na kolech je hnací síla motoru násobená převodovým poměrem pohoného řetězce) i nesouhlasím.
Samozřejmě, že hnací moment motoru je důležitým parametrem, stejně tak jeho průběh v závislna otáčkách.

Pokud bychom měli motor s malým hnacím momentem, můsíme tento moment více násobit v převodovém ústrojí, což komplikuje návrh převodového ústrojí.

U motoru s velkým hnacím motorem můžeme použít převodový řetězec s celkově nízším převodovým číslem.
Othello
@vencelín
Jasně ale to se zase bavíme o provozních, nebo v tomto případě spíše konstrukčních aspektech. Nic to ale nemění na faktu, že moment motoru je jen podružným parametrem a nikdy nemůže být důležitější než výkon.
Z konstrukčního hlediska samozřejmě moment hraje významnou roli, jemu se musí přizpůsobit pevnostní dimenzování převodů. Ale i to je odlišné pro každou dílčí část hnacího řetězce v souladu s tím jak se moment postupně mění
vencelín
@Othello
Nepsal jsem, že je to důležitejší parametr než výkon. Oba parametry (a jejich závislosti na otáčkách) jsou dle mého pohledu stejně důležité.
Othello
@vencelín
Vím že jsi to nepsal. Že je moment důležitější než výkon psal autor článku.

A jestli jsou nebo nejsou stejně důležité záleží na úhlu pohledu. Z hlediska dynamiky je rozhodující výkon. Z hlediska pevnostního dimenzování je důležitější moment. Takže těžko říct že jsou opa parametry univerzálně stejně důležité, nicméně v kontextu článku je preference momentu dost neopodstatněná.
vencelín
@Othello
Ok, beru 😊.
Othello
@vencelín
😊 !
Miroslav Melichar
Z obsahu článku to vypadá, že RAM Heavy Duty dostává nový diesel, ale RAM HD má řadový dieselový šestiválec CUMMINS 6.7 litru už několik let (??). Pokud mám správné info, tak i výkon zůstává v modelovém roce 2027 stejný jako v roce 2026…
vencelín
@Miroslav Melichar
Přesně tak, takto velké motory nejsou v těchto vozech žádnou novinkou.
V této kategorii býval snad i 7,4 l Cummnis či Detroit
V E-series býval svého času aj 6,8 V10 zážehový motor.
Pan redaktor se honí za senzací, která neexistuje.
Tom Janota
Parádní 😍
phimor
6 valcový Cummins je najsilnejší motor, ktorý na Slovensku montujú do lesných kolesových traktorov🤣
vencelín
Ten dle redaktorů "obří" motor je standard. V těchto pickupech býval myslím aj 7,4 l Cummnis či Detroit.
A to že tyhle pickupy utáhnou těžké přívěsy není žádná novinka. Prosím Vás páni redaktoři, příště méně senzacíchtivosti, více techniky a pragmatičnosti prosím.

Mimochoden, v minulosti jsem na netu viděl fotku s myslím F-350, za kterou byl připojen podval na němž byla Tatra 815 6x6 tahač těžkých přívěsů.