Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Mazda znovu vysvětluje, proč se zbavila tlačítek. Tentokrát jde o software

45 komentářů

Barry Lyndon
Jinými slovy jsme 10 let pozadu. Dokud to nemáme, tak to hejtíme. Když to konečně doženeme a zjistíme, že už to dávno nikdo nechce, tak to hájíme 😊
Miorolo
Článek o infotainmentu, v galerii 37 fotek a z toho 35 naprosto zbytečných, protože jen na 2 je jaký taký záběr na displej 🙄
ice1
Klienti jim nic vysvětlovat nebudou a prostě si takovou hovadinu nebudou kupovat.

Kdopak asi zapláče?
skejpa
Jeden velkej uslintanej PR kec. Je to prostě levný dát tam displej a nestarat se o tlačítka. Kdyby to udělala jakákoliv jiná automobilka, tak člověk jen zakroutí hlavou a řekne deb**ové ale u Mazdy to je pokrytectví. Honosili se, jak oni na tlačítka nezapomenou a při první možnosti snížení nákladů je odpálili. Navíc má to auto jen takovej pseudomotor o výkonu městského vozítka, takže doufám, že se téhle CX-5ce po právu nebude dařit a nikdo tu srajdu nebude kupovat, aby se v tom ten management pěkně vyrochnil.
Trtkal
Já nevím, když vidím auto, co má tlačítek jak hifi věž z 90. let, jdou na mne mrákoty. Kvůli nemožnosti lokalizace nejsou popsaná, ale je na nich nebo u nich akorát hromada více či méně názorných ikonek. Když jsem kupoval před víc než 10 lety nové auto, ani prodejce nevěděl, co který čudlík dělá.
6 let staré auto, co mám teď, už má spoustu věcí ovládaných přes displej. Je to zatím jen polovičaté, kategorie nastavení jsou zas přes fyzické ikonky. Asi i to bude jedním z důvodů, proč, přes asi 5 aktualizací, moc nových funkcí nepřibylo. Na druhou stranu, alespoň jsem to mohl udělat sám, a nemusel jsem kvůli tomu do servisu. Ale pořád je spousta věcí ovládaná různými tlačítky, která jsou navíc doslova rozesetá všude možně po palubovce, některá třeba i u levého kolene, kde na ně vůbec není vidět.

Už se těším na další auto, snad tam už vše půjde ovládat z jednoho místa, a ne systémem chobotnice.
JirkaII
I systém Google v autě má rub a líc. V dobách, kdy jsem si do auta koupil rádio s přehrávačem audio kazet zvučné značky (mladší ročníky možná neví o čem je s těmi kazetami řeč), abychom měli na cestu porci metalu, a do neznámých končin jsme jezdili podle autoatlasu, bývalo největší zábavou řízení samo. Dnes dávají do infotainmentu tetris...
skejpa
@Miorolo Přece byste nechtěl po redaktorovi práci 😁
salamoon
ani to nemusim citat aby som vedel, ze to budu PR dristy 😁
Pepa_007
V pořádku. Pojďme ten display udělat s haptickou odezvou a hmatově rozeznatelný a reagující na sílu stisku. A pak to zákazníkům bude vyhovovat. 👍👍👍👍
miromen
@Trtkal
Přesně tak a souhlas. Prostě dobře navrženy infot. s možnosti, alespoň častečne personalizace k tomu dobře umistěny displej a neni co řešit. Jasně na některa mista určitě ne jako třeba dveře či volant.
Navic to mazdi ovladani muselo byt hrozne. Kdy displej za jizdy nešel ovladat a šlo to jen tim ovladačem na středovem tunelu a to formou přeskakovani po jednom "chlivečku".
johny555
V dnešní době absolutně není problém vyrobit tlačítka s programovatelnými funkcemi, takže každý si flexibilně může navolit, to co používá nejčastěji. Viz např. sexy buttons.
Ale výrobci aut nás stále chtějí přesvědčovat o něčem jiném.
Třeba Korejci se stále drží tlačítek a koleček + některá mají přepínatelné funkce (bohužel ne úplně volitelné). Takže to JDE!
Je jenom na zákaznících, na co přistoupí a na co ne.
traveldrive
@skejpa Asi prišli na to, že čínska technika je lacná... Keď boli schopní nalepiť na čínske elektrické šmejdy svoje logo a predávajú to pod vlastným menom...
traveldrive
@_Teddy_
Asi to bude tým, že Mazde 6e bola vyvinutá a je aj vyrábaná kompletne v Číne. Je to len prezlečený Changan Deepal SL03. Všetky kecy okolo displejov sú len marketing, aby sa to predávalo.
Šel jsem z analogu - Mazda 6 z 2010 rovnou do nové Mazdy 6e. Takže velká změna. Ale po týdnu jsem si zvykl a po dvou již neomylně vím, kde co je. Vlastně mi na tom ovládání nic nevadí. Spíš jsou některé funkce neobvyklé, člověk by je čekal u volantu. Jo, když jsem funglovkou ze salonu domů, po tmě, po okresce kterou jsem moc neznal, to byla trochu výzva (šmarjá, kde se vypínají automatické dálkové, kde se nastavují stěrače....)
traveldrive
@miromen No vidíš, ja som si bol zrovna odskúšať Mazdu 3 v sedane a CX-30 a sedelo mi to oveľa lepšie ako patlací displej, čo mám teraz. Dá sa na to zvyknúť za pár okamihov, rukou siahneš na ovládač úplne automaticky, nemusíš matlať po displeji, kde to občas ani na prvý krát nejde. Asi som stará škola, le za mňa je dotykáč fail a do auta absolútne nepatrí.
zsimiz
Asi jsem to špatně napsal, jsem unavenější oproti noční jízdě v předchozí generaci Passatu..
Speed
@miromen
Mazdu mám dá se na to zvyknout poměrně rychle. Minimálně nemám pořád upatlaný displej.
miromen
@Miorolo
to, že počatečni vyvoj bude něco stat je jasne, ale pořad to bude nakladnějši řešeni než pravě ty lacinna tlačitka prostě kus plastu a draty. Dnes musi ty systemy spolupracovat prostě byt provazany a je k tomu třeba elektronika a to v množstvi většim než je zdravo. A kvalitni displej s odpovidajicim HW tak, aby byl použitelny v autě za všech podminek rozhodně nebude lacinna zaležitost. Nebavim se o nějakych šmejdech z činy, ktere jsou nepoužitelne, už jen za použiti tenkych rukavic.
Miorolo
@miromen Displeje představují výraznou úsporu a jsou čím dál, tím ve více modelech i nižších řad. Počáteční vývoj se již dávno musel zaplatit z vyšších řad. Vem si, že téměř vubdctnemusíš řešit rozvržení palubky a máš to univerzální napříč všemi modely, i na to jsou totiž normy.
Například v Kia Sportage facelift už je dostupný pouze 12,3" displej i v tom nejnižším výbavovém stupni.
traveldrive
@miromen Naopak. To mazďácke ovládanie je vynikajúce. 100x lepšie ako dotykáč. Niekedy si ho vyskúšaj.
traveldrive
@salamoon Dotykáč ako ho poznáme dnes, nepredstavuje žiadny pokrok, iba šetrenie nákladov. V aute je to nebezpečný prvok a nemá tam vôbec čo robiť.
Lenka Čížková
@zsimiz V noci se má spát, ne čumět do obrazovky.
Tomogo
Smutný to příběh.
salamoon
@Trtkal
pravda bude niekde uprostred... a teda, ze minimalne ta klima by mala byt fyzicky tlacitkova/otocne ovladace... je to najergonomickejsie a najbezpecnejsie riesenie... ked sa chces hrat s tlacitkami na displeji, kludne, nech su tam aj vsetky ostatne... ale mala by tu byt minimalne moznost volby... 95 percent novych aut je oholena tak, az je to nebezpecne...
traveldrive
@Prasivak P Do zubov si ešte nedostal? 😁
Prasivak P
@miromen
nie je to lacna zalezitost, ale je to lacnejsie nez na vsetko montovat tlacitka. Trochu si o tom zisti, do ceny nevstupuje len cena materialu ale aj montaz (a vsetky naklady s nou spojene) a logistika. Uz aj traveldrive tu ma viac rozumu, to je celkom na zamyslenie.
traveldrive
@miromen Máš to docela popletené kámo. Čínska elektronika nie je taká zaostalá ako píšeš, leda tá úplne lowendová. A čínsky matlací displej určite je lacnejší ako fyzické tlačítka, ktoré sú robené na mieru pre konkrétne auto a napriek vyriešenému vývoju to niečo stojí, pretože tvarové vzorky, testy, vstrekovacie formy, všetko sa aj tak robí od nuly. Tie časy, keď jeden typ vypínača bol vo Volge, v Karosách, Liazkach aj Tatrách, sú dávno preč.
_Teddy_
Nuz, Mazda posledna prisla s tou modou dotykoveho ovladania, takze posledna aj pride na to, ze je to blbost, a vrati sa k tlacitkam. A nie je vobec pravda, ze by to zakaznici chceli. Bol som na prezentacii 6e u lokalneho dovozcu, a vsetci co sme tam boli sme kritizovali prave toto: ohavny displej trciaci z pristrojovej dosky, a vsetko ovladane cez dotyk.

Skratka Mazda je par rokov za svetom. Ocakavam, ze nam teraz zacnu rozpravat o tom, aka je to uzasna vyhoda mat na dverach dotykove elektricky ovladane klucky...
praptak
@Já Jiná logika, umístění ovládacích prvků je dáno původem auta v čínském originále. 😒 Je to zmíněno v mnoha testech.
salamoon
@miromen
na displej musis pozerat VZDY kam a co stlacas...
s kolieskom? da sa to v pohode memorovat... jedno otocenie, klik, 2x otocenie klik... a nikam sa nemusis ani pozriet, oci stale na ceste... rovnako klima... siahnes na slepo po otocnom koliesku, otocis kolko krat chces zmenit teplotu...atd atd
toto je stara skola. nie smatlanie sa po displeji...
@JirkaII V Mazdě 6e samozřejmě tmavý režim je. Stačí jednou ťuknout na ikonu. Nicmémě zatím mě to ani nenapadlo, vždyť si mohu nastavit intenzitu podsvícení...
miromen
@traveldrive
asi jsem stara škola, ale něco mi řika, že tam, kde dam vše hned na prvni dobrou tedy na displeji je ukazkove řešeni narozdil od ovladače se kterym se musim zdlouhavě někde proklikavat a přeskakovat po jednotlivych položkach k cily a to na displeji, ktery je z nějakeho rozhodnuti umrtven tak, že ho nemužu ovladat. Vzpominam si z toho videa jak bylo tragicke zadavat nějaky cil v navi přes ten ovladač za jizdy. Co krok to potvrzeni no pěkny porod. Takže se nedivim, že něčeho takoveho se zbavuji. Proč dělat věci složitě a neschopně jako mazda, když to jde prostě a jednoduše jako teměř u všech ostatnich.
miromen
@Speed
jasně i majitele oplu si před lety zvykli na přehršel malych tlačitek kousek od sebe. No dnes by to zvykani bylo u nich podstatně horši, protože těch klasickych ovladaču by muselo byt ještě nasobně vice.
miromen
@traveldrive
když pominu testy, kde se to take kritizovalo tak minimalně jeden majitel mazdy s tebou rozhodně nebude souhlasit.
No nemam duvod si jit dnes nějakou mazdu odzkoušet, ale když jsem viděl video a ukazku jak se to ma a ovlada tak mi to rozhodně nepřijde jako něco fajnoveho.
A to, že ma mazda dotykač nahouno ještě neznamena, že to tak plati obecně. Ano dotykač, ktery je za jizdy uplně mrtev a da se ovladat pouze ze středove konzole a to přeskakovanim po jednotlivych položkach mi přijde jako hodně špatne řešeni.
Harolds
Mám Mazdu rád, vlastnil jsem několik generací,ale tady nesouhlasím. Nejsem příznivcem tabletů k jízdě to není potřeba úplně postačí displej uvnitř přístrojovky nebo info na sklo. Tlačítka mám rád jsou intuitivní a PlayStation mám doma.🙂
Miorolo
@zsimiz Tak to určitě nebude displejem 😅
Mnohem víc svítí protijedoucí auta než ten displej.
Miorolo
@zsimiz Já mám v Kia tmavý režim permanentně (i na navigaci) a vše je krásně kontrastné i na přímém slunci.
Plus mám nastaveno automatické stmívání a také potlačení modrého světla, takže únava očí z displeje nehrozí.
Pohrab se v nastaveních, možná tam taky něco takové budeš mít. Když už ne tmavý režim, tak určitě tam budeš mít nastavení intenzity podsvícení.
zsimiz
Passat, má tmavý režim, ale i tak jsem po noční jízdě unavenější.
miromen
@Lord Owl
stači se podivat napřič automobilkama. A je jasne, že ty infotainmenty budou a to bych řekl v některych připadech až vyrazně nakladnějši než běžne lacinne tlačitka či ovladače.
Menši modely či zakladni vybavove stupně maji nějakou zakladni formu infotainmentu a k tomu ještě řadu tlačitek. U většich modelu či vyššich vybavovych stupňu za ktere se musi připlacet je vyrazny ubytek tlačitek a jsou nasazeny vyšši verze infotainmentu.
Ktere jsou vykonnějši, provazanějši a je potřeba k nim připočitat nakladněši ŘJ či jejich vyšši počet.
Nějaka prohlašeni automobilek jsou až nepodstatna. Nejen testeři, ale i samotni majitele audin poukazuji jak se u poslednich modelu šetři a audi prohlašuje, že přijde s většim počtem fyzickych tlačitek tedy opak mazdy....a pak si vyber.
Lord Owl
Tak nějak mi nesedí to snížení nákladů.
Když už z minulých let mám zaplacen vývoj běžné přístrojové desky s tlačítky, tak jejich výroba a zapojení stojí X.
Pokud musím novým vývojem zfunkčnit zapojení nového dotykového systému (předělat atd.) a toto propojit s ovládáním na volantu, to stojí Y.

PR automobilky všude razí, že Y je nižší částka, ale data nikde.

Po započtení nákladů na vývoj se mi nechce věřit, že by i tak bylo X > Y, anebo pakliže ano, tak že ta částka X převyšující Y ve srovnání s celkovou prodejní cenou vozu nebude v řádu cca 50-100 EUR. To by pak zákazník asi akceptoval a šel do čudla....
JirkaII
@zsimiz
A to nemá tmavý režim? Co to je za auto?
zsimiz
Já osobně nesnáším tyhle obří displeje v noci. Po několikahodinové noční jízdě mám oči unavené daleko víc, než v autě bez.
šofér
Koukali jste zblízka na ten volant, který dle Mazdy má být alternativou k display? .. šílenost, kolik tam byli schopni nacpat tlačítek a joystick k tomu.
espadero
Auto jsem musel dát do servisu a kamarád mi na týden půjčil VW Polo, rok 2008.Centrál, klima, jeden klíček, ručka, kvrdlačka, 4 knoflíky ,6 tlačítek na všechno a dá se to ovládat po slepu a ještě to jelo jak sviňa ..Tohle auto mě fakt bavilo.
Martin Cerveny
Prostě jednoduše převzali kompletní řešení čínského partnera. Není absolutně jediný důvod proč by nemohli v autech nechat naprosto geniální systém otočných ovladačů u řadící páky. A ani těch pár základních tlačítek by nijak nepřekáželo. Než SW výrazně zastará, tak to auto stejně půjde na likvidaci.