Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Za volantem nových Dacií Sandero a Jogger: Lepší hybrid a plyn i s automatem

18 komentářů

Jon Bon Novy
Nevychadzam z udivu. V starsich clankoch sa pise o Dacii Sandero, v tomto o dacii sandero.
To naozaj si kazdy autor pise tak ako chce?
Nemala by redakcia mat jednotne pokyny na pisanie nazvov aut?
Kontroluje to tam vobec niekto?
Uz sa bojim otvorit dalsi clanok s chybami ...
traveldrive
@Jon Bon Novy Už sa to tu rozoberalo 100x, niekto raz vymyslel kravinu, že sa to píše v niektorých prípadoch s malým písmenom a odvtedy tie texty vyzerajú takto. Nevyzná sa v tom divá sviňa, kedy aké písmeno má byť, a vyzerá a číta sa to nepríjemne. Nevšimol som si nikde inde, že by na tejto blbosti niekde bazírovali tak ako na ACZ. Asi im to robí dobre. Radšej keby po sebe riadne čítali a revidovali texty článkov, aby v nich nebolo toľko kopancov ako bežne zvykne byť.
admin badgeAvatar - Marek Bednář
Marek Bednář
@traveldrive ta "kravina" jsou pravidla českého pravopisu. Vyznat se v tom jde, učí se to na základní škole. (Ale teda aspoň u mě je to snad jediná věc, kterou jsem se naučil "natvrdo" spíš než že bych ji skutečně pochopil.)
Avantime
@Marek Bednář Tak to by som rád vedel, ktorou definíciou v českom pravopise sa riadite. Mám za to, že je to rovnaké ako v slovenčine a naznačuje to aj moje googlenie.
"Názvy aut (značky) se píší s velkým počátečním písmenem, pokud jsou chápány jako vlastní jména (např. v technických popisech, katalozích nebo při zdůraznění značky: Porsche, Škoda), či na začátku věty. V běžném textu, pokud jde o obecné označení typu vozidla, lze použít i malé písmeno, ale velké je častější a korektní."
Mám teda za to, že sa u vás v redakcii robí korektor/ka zaujímavým, pretože napísať vlastné meno a názov konkrétneho auta ako produktu s malými písmenami vyzerá maximálne hlúpo a inde to tak nevidím písať mimo Světa motorů, ktorý má predpokladám rovnakú korektúru ako vy.
admin badgeAvatar - Marek Bednář
Marek Bednář
@Avantime ta citace mi dává za pravdu.

psal jsem to tady Xkrát - "řídím Škodu Fabia" jsou velká písmena, "řídím škodovku" nebo "řídím fabii" jsou malá. Když napíšu "řídím škodu", znamená to, že řídím auto značky Škoda, když napíšu "řídím Škodu", znamená to, že řídím firmu Škoda.

Podobně "ve Škodovce dostali prémie" je velké, protože jde to tu firmu, "v mé škodovce nefunguje topení" je malé. Nebo třeba "pražské sídliště Černý Most se jmenuje podle černého mostu, který tam stál". Odborně to je vysvětlené zde: prirucka.ujc.cas.cz/
Avantime
@Marek Bednář Podľa mňa je to pravidlo u vás chybne uplatňované na základe umeleckej literatúry, napríklad niečo ako keď je v beletrii, že "Nasadol do starej dacie a zmizol za rohom."
Tu sme však pri publicistickej literatúre a hodnotení či opise konkrétneho produktu s jeho vlastným obchodným názvom.
Každému je z kontextu jasné, že slovné spojenie "riadiť Daciu" neznamená riadiť celú rumunskú automobilku. Jednoducho, to podľa vás všeobecné pomenovanie ako "plynové sandero," je vlastne veľmi konkrétne a nie je dôvod to písať s malým písmenom v názve.
Arese
@Avantime Mám jen technický dotaz - jak velká či malá písmena ve jménech modelů ovlivňují informační hodnotu dotyčného článku? 😊
P.S. Pokud by jednalo o hrubé pravopisné chyby typu i/y, tvoje rozhořčení bych samozřejmě chápal...
Hendly
@Marek Bednář
To rozhodne neni jedina vase nepochopena vec.
Napriklad schopnost nelhat a nepodvadet je jedna ze zakladnich a osvojenou ji nemate.
Maxmilian_Von_Mondeo
@Marek Bednář Ve škole se tyhle blbosti učí až Vaše generace, protože nezvládáte český pravopis, stejně jako to za uši tahající "ovo" (např.: "mámovo pes"). Dokonce i editor to podtrhne jako chybné, ale Vy jste za tohle odcházeli ze školy s vyznamenáním, jen proto, abys Vás nepotkal nervový kolaps ze špatné známky. Pořád brečíte a hroutíte se, ale psát bez pomoci AI, nebo krádeže článku z jiných serverů a vyplňovat tabulky neumíte. Vy při té krádeži z cizojazyčných serverů neumíte ani zkontrolovat správnost překladu. Asi Vám to žere čas.
lada 2102
@Jon Bon Novy
tak ona občas AI si dělá při psaní článku co chce a proto je třeba jí důsledně přikázat at dodržuje pravidla českého pravopisu😊
Maxmilian_Von_Mondeo
@lada 2102 Jenže to by musel kontrolovat někdo, kdo dané problematice skutečně rozumí. Plagiátoři na chybu nepřijdou.
Pepa_007
V nízkých otáčkách, nejčastěji kolem rozjezdu, nicméně zvuk příliš atraktivní není.

Tak to mají asi všechny tříválce. Nebo se pletu?
Avantime
@Pepa_007 Samozrejme, stačí sadnúť do niečoho s 1,2 PureTech.
JirkaVejrazka
Kolik automaticky spoustenych videi se da nacpat to jednoho clanku?
Flai
Je zajímavostí že Dacia byla vždy symbolem jednoduchosti,nenaročnosti, vyzkoušených vyběhovych technolgii renault apod. Nyní už nelze zakoupit Dacia s jednoduchým atmosferickym motorem bez turba. Což v případě malého sandero je průšvih když se jedná o auto do města. Taková Fabia 1.0 MPI je jistota tradice. Supermodrní nevyzkoušena 1.2 TCE LPG určitě nebude vhodná na popojiždění do města
rohYpnol
@Flai
Nemyslím že problémem by mělo být turbo. Problémem je přímý vstřik. Takže to bude po 60t. zakarbonované jak TDI po 500t. km 😁
Avantime
@rohYpnol A pritom to už vedeli robiť s nepriamym...
Arese
Kde jsou ty vcelku nedávné doby, kdy Dacie byly skutečně levné a technicky jednoduché vozy... 😞