Technika
No, s tim mazanim to taky neni zadna hitparada: moda veli ridke oleje...
Podelim se tady o zkusenost: se svou atmosferickou 1.4 jsem se vracel pres noc ze Svycarska domu.
Cesta dlouha, byl jsem utahanej - vyjizdel jsem po 5 hodine, po praci.
Nemecka dalnice byla volna a vetsinou je na tehle trase neomezena.
No proste jsem jel celou cestu az na ceskou hranici minjmalni rychlosti 160 km/hod.
Kdyz neni turbo, musi se tocit motor - takze ve stoupanich na 5.
Pochvaloval jsem si, jak to auto v pohode zvlada.
Rano po navratu jsem kontroloval olej - nastesti: a merka byla sucha!
Mel docela cas, tak jsem litr dolil a objednal se na vymenu.
Ten litr ale nedosahl ani do pulky merky.
😳
Po vymene jsem to zacal sledovat a za tisic km to sezralo od maxima po minimum - jak Skodovka!
Tak sel ten olej zase ven. Byl to nejakej "eko" Castrol.
Motor dostal original Selenii.
Jeste po prvnim tisici jsem znovu 3 dcl dolil - to je skoro cely rozsah mez merkami, alepak uz se to rychle zlepsovalo a ted uz zase nebere nic.
Shodli jsme se s mechanikem, ze krouzky zalepil "prepalenej" olej.
Nastesti se to te Selenii jeste podarilo rozpustit.
Chlapi, kontrolujte ten olej casto! Rozsvicena kontrolka uz je pozde.
Howgh.
Podelim se tady o zkusenost: se svou atmosferickou 1.4 jsem se vracel pres noc ze Svycarska domu.
Cesta dlouha, byl jsem utahanej - vyjizdel jsem po 5 hodine, po praci.
Nemecka dalnice byla volna a vetsinou je na tehle trase neomezena.
No proste jsem jel celou cestu az na ceskou hranici minjmalni rychlosti 160 km/hod.
Kdyz neni turbo, musi se tocit motor - takze ve stoupanich na 5.
Pochvaloval jsem si, jak to auto v pohode zvlada.
Rano po navratu jsem kontroloval olej - nastesti: a merka byla sucha!
Mel docela cas, tak jsem litr dolil a objednal se na vymenu.
Ten litr ale nedosahl ani do pulky merky.
😳
Po vymene jsem to zacal sledovat a za tisic km to sezralo od maxima po minimum - jak Skodovka!
Tak sel ten olej zase ven. Byl to nejakej "eko" Castrol.
Motor dostal original Selenii.
Jeste po prvnim tisici jsem znovu 3 dcl dolil - to je skoro cely rozsah mez merkami, alepak uz se to rychle zlepsovalo a ted uz zase nebere nic.
Shodli jsme se s mechanikem, ze krouzky zalepil "prepalenej" olej.
Nastesti se to te Selenii jeste podarilo rozpustit.
Chlapi, kontrolujte ten olej casto! Rozsvicena kontrolka uz je pozde.
Howgh.
@Ja Prvni 123 hele když jsem poprvé doléval do Superba OW30 tak jsem se fakt lekl, že mám špatnou pixlu a leju do toho vodu.... strašný jak je to řídké....
@Mr.Murphy
Alespoň se po nastartování rychle dostane, kam má. U některých aut tedy i kam nemá 😄.
Alespoň se po nastartování rychle dostane, kam má. U některých aut tedy i kam nemá 😄.
@Mr.Murphy ja do TSI Skodovky leju 10w60 😁
Tyhle 0w20 vody mi do auta nesmi.
Tyhle 0w20 vody mi do auta nesmi.
@ryccardo já za posledních 15 let měl postupně 0W20, 0W16 a u posledního 0W8 a ani u jednoho nemizel olej a mezi výměnami 15tis km nebylo potřeba nic dolévat. To bude spíš o špatné konstrukci motoru, když i ty hustší sežerou. První auto co jsem měl s 0w16 má již 7 let, jsem stále v kontaktu s člověkem co to koupil a nemá s tím jediný problém, olej dolévat nemusí, a to má už dost nad 150tis km najeto. Takže to rozhodně není o oleji.
@ryccardo hele tak to úplně nevím jestli dobře děláš... to je zas celkem extrémní olej na TSi.... ale debatu o tom nepovedu, není to můj problém 😄 Ať to slouží 😉
@Mr.Murphy Mám to vyzkoušený. Motor má 430 tisíc km. To se ti jen zdá extrémní. Naopak si myslím, že by s doporučenou "vodou" co tam předepisuje výrobce tak dlouho vůbec nevydržel. Výhoda je, že je odolnější proti karbonování a motoru tak nechutná jako řídké oleje. On se ten olej dává do vysoce výkonných motorů. Je např homologovaný pro benzíny od Porsche.
Proto ta mlada krava s naftakem to dycky rano nadlabne a necha pul hodiny blafat a jde zatim domu pripravit deti do skolky. Aby to ohrala. A vecer kdyz dovali v 10hodin kdy uz vsichni chodi chrapat tak sedi v aute a necha 20min blafat aby dochladila. Bravo, takhle si tady zijeme nez spalovaky nahradí elektromobily
@ProchyTom
To ale není o technice, to je o inteligenci, nebo lépe o selském rozumu. Jedinci se slabším úsudkem by měli BEV mít na lékařský předpis.
To ale není o technice, to je o inteligenci, nebo lépe o selském rozumu. Jedinci se slabším úsudkem by měli BEV mít na lékařský předpis.
@ProchyTom toto väčšinou stvárajú majitelia legendy 1,9tdi, alebo nejakej hodne vylietanej haraburdy
@kyklop ani ne, je to běžné u majitelů dieselů, člověk to vidí i u nových. Stojí na parkovišti a vibruje to tam na prázdno. Je zajímavé, že podíl běžící benzín vs diesel na parkovišti je tak 1:10 co tak potkávám. To bude spíš to, že ti méně inteligentní kupují právě diesel, jelikož si neumí spočitat celkové náklady, jen ty aktuální podle spotřeby.
@Mikesus ano u některých lidí to přerostlo v naprostou paranoiu....
Jeden takový mi dělal instruktora v autoškole když jsem dělal papíry na vlek (B+E nebo jak se to jmenuje). Tvl měl staré naftové VITO a nutil mě zapojovat vlek, když ten krám byl nastartovaný. Ještě jsem to pořádně neuměl a trvalo mi to dýl... když mě po 15s začali štípat oči tak jsem mu řekl že to prostě u nastartovaného auta dělat nebudu.
Prostě bizár, ti lidi klidně budou mít rakovinu, hlavně že ušetří.... bych se pos*al....
Jeden takový mi dělal instruktora v autoškole když jsem dělal papíry na vlek (B+E nebo jak se to jmenuje). Tvl měl staré naftové VITO a nutil mě zapojovat vlek, když ten krám byl nastartovaný. Ještě jsem to pořádně neuměl a trvalo mi to dýl... když mě po 15s začali štípat oči tak jsem mu řekl že to prostě u nastartovaného auta dělat nebudu.
Prostě bizár, ti lidi klidně budou mít rakovinu, hlavně že ušetří.... bych se pos*al....
To je ohledně chladicí kapaliny pro mě novinka: "Dříve bylo běžné měnit ji po 60.000 km"
O tom slyším poprvé 🤔
O tom slyším poprvé 🤔
Až skončí spalováky, na motoweby můžou skončit, protože nebude už o čem psát. Jasně, furt se můžou recyklovat články, že v zimě ten dojezd nebude 400 ale 300 km, ale 95 procent lidem, co denně jezdí max. 50-100 km je to šumafuk.
Tak si važme, co všechno na spalováku může být za problém, alespoň se nenudíme...
Tak si važme, co všechno na spalováku může být za problém, alespoň se nenudíme...
Jinak ano, dělám tam olej co 30tkm, tak jak je předepsáno. Vzhledem k tomu že to najedu za rok a že tak jako tak ten olej "měním" průběžně, v tom vůbec nevidím problém.
ze to je predepsany, neznamena ze to je pro motor dobre. Taky je dobry se zamyslet nad tim proc to je predepsany. Dneska se nedelaji veci na vydrz, je potreba porad kupovat novy a druhak demonicky greendeal.
Ja bych svemu motoru ridkou srajdu nedal a 30 tis uz vubec ne. V autorizaku tuplem. Vytahnou ti (studeny) olej jehlou a srajdy zustanou ve vane. Ale jestli myslis ze je to tak dobre, je to tvoje auto, tvoje rozhodnuti
freeimage.host/i/q2DCxEv
No a jak to mám dělat s autem v záruce? mám přijít o záruku a měnit si to sám? nebo chtít sedět na židličce v autorizáku v dílně a dívat se, jak to mění oni, abych měl jistotu?
Tak to si musis domluvit se servisem. Bud ti dodaji olej co chces mit, nebo si doneses svuj. Ty si zákazník, ty platis, ty rozhodujes.
Olej musi plnit specifikace a kdyz misto 0W20 das 0W40, nemuzes podle mne nic zkazit. Ty viskozity i specifikace bys mel mit v manualu.
Ja zaruky nikdy nezral, stejne se z ni vzdycky vykrouti. Toyota ma 4 roky a v servisu na prohlidce nebyla a pojede tam az se neco vyteli. Nejsem ofce
....a budet3 cist mazacke tipy jak resuscitovat doma baterku😊
My máme v rodině už řadu let různé Fordy, o nichž každý hospodský štamgast ví, že by si jej nikdy nekoupil. Po 15000 km je hladina oleje u všech tří aut stále stejná, jako po jeho výměně.
Do firemní Ovce 2.0 TDI DSG naliju také cca jeden 5l kanystr za 30000 km. Když jsem kdysi občas jel Ovcí 1,6 TDI, doléval jsem před každou jízdou ze spodní rysky pod tu horní.
Jinak slabší TDI (110kw, já mám těch 147 nebo kolik) olej prý nežere.... silnější ano 😄
Souhlasim, pekne zamysleni k teto problematice je na Driving for Answers.
Na jedne strane jsou strikni emisni limity a pokuty, ktere se automobilky snazi splnit snizvanim vnitrniho treni. To ze dosledkem je velmi brzy spotreba oleje uz nikoho nezajima. Nekam jsem sem daval odkaz