Novinky
No, jaká je pověst starších Puretechů se obecně ví....
Jestli přechod k italským motorům pomůže, to uvidíme. Co mám pár známých co mají 1.5T v Alfě Tonale nebo třeba 1.3T PHEV v tom samém autě tak jsou spokojení. Ale ten vzorek je malý....
Jo a když jsem jezdil v MHEV Fiatu 500X 1.5 tak celkem škaredě trhal při připojení fosilu k elektrickému pohonu. Ale je možné že to nějaké postupné updaty té jednotky vyřešily. Naopak hybridní GrandePanda 1.2 jela nádherně a zcela plynule.
2.0 GME od Alfy taky nebyl úplně dokonalý, stejně jako se něco najde u 2.2 JTD.... takže jako jo, italové motory vždycky uměli, ale ani to v dnenší době není automatickou zárukou, že teď přijdou s něčím opravdu špičkovým. Ale chtělo by to a držím palce 😉
Jestli přechod k italským motorům pomůže, to uvidíme. Co mám pár známých co mají 1.5T v Alfě Tonale nebo třeba 1.3T PHEV v tom samém autě tak jsou spokojení. Ale ten vzorek je malý....
Jo a když jsem jezdil v MHEV Fiatu 500X 1.5 tak celkem škaredě trhal při připojení fosilu k elektrickému pohonu. Ale je možné že to nějaké postupné updaty té jednotky vyřešily. Naopak hybridní GrandePanda 1.2 jela nádherně a zcela plynule.
2.0 GME od Alfy taky nebyl úplně dokonalý, stejně jako se něco najde u 2.2 JTD.... takže jako jo, italové motory vždycky uměli, ale ani to v dnenší době není automatickou zárukou, že teď přijdou s něčím opravdu špičkovým. Ale chtělo by to a držím palce 😉
@Mr.Murphy Aký by mal byť problém s 2.0 GME?
@wawrik jen budu kopírovat co psali jiní - vydírají se válce u dvoulitrů do roku 2020. Rozhodně ne u všech a i když se to stane tak to vede jen ke klepání (které nemusí slyšet každý). Každopádně automobilka i motory na záruku měnila.
Neřeknu ti, jestli se to stane u jednoho z 20 nebo u jednoho z 200.... fanjšmekři to čtou tady www.alfisti.cz/…um/viewtopic.php?…
Ale spíš než nějaká zásadní kauza je to takový to že šťouráš ve fórech a něco si najdeš. To bys nemohl koupit skoro žádnou značku, kdybys takhle přistupoval ke všem 😉
Neřeknu ti, jestli se to stane u jednoho z 20 nebo u jednoho z 200.... fanjšmekři to čtou tady www.alfisti.cz/…um/viewtopic.php?…
Ale spíš než nějaká zásadní kauza je to takový to že šťouráš ve fórech a něco si najdeš. To bys nemohl koupit skoro žádnou značku, kdybys takhle přistupoval ke všem 😉
To že stávka Stelantisu na 1,2PT je kardinálna chyba vedel snaď každý čo má len trochu prehľad.
Netreba byť kvôly tomu RohYpnol.
Netreba byť kvôly tomu RohYpnol.
@idam.i Chybou bola hlavne stávka na jediný motor. Keby bol v ponuke aj nejaký silnejší štvorvalec, negatívne postoje k trojvalcu by neboli také silné.
Mimochodom, bolo by fajn trochu potrénovať pravopis. 😉
Mimochodom, bolo by fajn trochu potrénovať pravopis. 😉
Kontroverzních věcí je ve Stellantisu spousta. Nahradit by je měl transfer technologie z Číny a srovnat krok. Ale to platí pro celý EU automotive. Ten vlak ujíždí čímdál víc. Zahodit ješitnost, přiznat skanzen v CADu, nechat si poradit, zaplatit a začít vyrábět konkurenceschopné vozy. Majetkové podíly v Leapmotor jsou sice hezké, ale to je málo.
Konečně ale to jim to fakt trvalo. Italské motory jsou v pohodě, tak snad to vydrží. Ještě oprášit 2,0 Multijet a 2,3 a svět by byl hned hezčí.
@Jan Šefl Prečo sa vracať do minulosti? Znovu nakopnúť vývoj spaľovacích motorov, to by bolo to správne. Aj Fire Fly je už 10 rokov stará záležitosť. PureTech je ešte o pár rokov starší. Zrejme brali zákaz spaľovákov ako hotovú nemennú vec a nechceli do nich vrážať ďalšie peniaze. Ukazuje sa, že to bola chyba.
Takto napsane to neni pravda.
Puvodne 1.2 byla mizerna, od treti generace uz je v pohode.
Hlavni znaky jsou rozvod retezem a kovane pisty.
Nikde jsem nevidel, ze chteji 1.2 uplne zariznout.
Chteji rozsirit pozivane jednotky o typy z rady FireFly.
Puvodne 1.2 byla mizerna, od treti generace uz je v pohode.
Hlavni znaky jsou rozvod retezem a kovane pisty.
Nikde jsem nevidel, ze chteji 1.2 uplne zariznout.
Chteji rozsirit pozivane jednotky o typy z rady FireFly.
@Ja Prvni 123 tak ale to je ta dobrá zpráva ne? 1.3FF a 1.5FF jsou lepší motory než 1.2PT. Já bych čekal, že budeš mít i radost 🤔👍
@Ja Prvni 123 Že je v pohodě, nevíš - ta auta ještě vesměs nemají nic najeto. Po tom, co francouzská část Stellantisu dlouhodobě předváděla na poli motorizací, bych si ten motor nekoupil.
@twistedTSD
Má to i výhody. Pokud se odhodláš ke koupi dnešního Stellantisu, tak po motorové stránce vlastně můžeš být jedině mile překvapen, pokud by to už konečně zvládli... 😉 Kdysi to byl případ i TSI EA 111 😉
Má to i výhody. Pokud se odhodláš ke koupi dnešního Stellantisu, tak po motorové stránce vlastně můžeš být jedině mile překvapen, pokud by to už konečně zvládli... 😉 Kdysi to byl případ i TSI EA 111 😉
@twistedTSD Uz se prodava nekolik let, minimalne dva, mozna 3.
A v nekterych autech uz ma i opravdu hodne najeto.
Treba v Peugeot Partnerech / Citroenech Berlingo uz ma nalitano docela dost... a diky tomu se ted prodava i jako Toyota Proace.
A v nekterych autech uz ma i opravdu hodne najeto.
Treba v Peugeot Partnerech / Citroenech Berlingo uz ma nalitano docela dost... a diky tomu se ted prodava i jako Toyota Proace.
@Ja Prvni 123
To myslíš vážně tehnle nesmysl? UŽ 2 roky?!? Aha, takže nejvíc jeté kusy mají už možná ke 100 tis. km?!? 😄 😄 😄 No to je teda výkon...
A hlavně - často vůbec nejde o nájezd. To byl třeba případ právě TSI. Ten motor klidně najel 300 tis. km bez problémů i v původní modifikaci. Protože tam šlo primárně o počty a způsoby startů, a k největšímu opotřebení a namáhání docházelo právě při startech než hydraulický tlak dostatečně napnul řemen. Takže paradoxně motor co jezdil krátké trasy, mohl mít rozvody KO třeba po 40 tis. km, zatímco jiný co jezdil a jezdil klidně najel 300 tis. km aniž by byl problém...
To myslíš vážně tehnle nesmysl? UŽ 2 roky?!? Aha, takže nejvíc jeté kusy mají už možná ke 100 tis. km?!? 😄 😄 😄 No to je teda výkon...
A hlavně - často vůbec nejde o nájezd. To byl třeba případ právě TSI. Ten motor klidně najel 300 tis. km bez problémů i v původní modifikaci. Protože tam šlo primárně o počty a způsoby startů, a k největšímu opotřebení a namáhání docházelo právě při startech než hydraulický tlak dostatečně napnul řemen. Takže paradoxně motor co jezdil krátké trasy, mohl mít rozvody KO třeba po 40 tis. km, zatímco jiný co jezdil a jezdil klidně najel 300 tis. km aniž by byl problém...
Jenomže u většiny zákazníků je nad rozlišovací schopnost si vybrat mezi kvalitnejsim řetězovým tříválcem a pure tech motorem s remenem. Oba motory se nachazeji vzdy ve stejném ceniku vsech znacek a na jedné řádce je varianta s manuálem to je ten problematický pure tech a na další řádce je varianta s automatem a to je ten kvalitnější s retezem.
nevite nekdo, jestli problemy s remenem, turbem, karbonovanim, nutnosti vymeny oleje kazdych 10kkm ... maj taky nektery elektroauta ?
a jak dlouho vydrzi u elektroauta vejfuk ??
a jestli tam je alternator ???
a kbelik na chcanky jako u danove zvyhodnovanyho dyzlu ????
a jak dlouho vydrzi u elektroauta vejfuk ??
a jestli tam je alternator ???
a kbelik na chcanky jako u danove zvyhodnovanyho dyzlu ????
@topten
Inteligentní člověk ví, že elektromobily se potýkají se spoustou jiných problémů, které pro změnu neexistují u spalováků. A spousta problémů je splečných, protože podovozek, brzdy mají všechny auta bez ohledu na pohoh. Zvládneš to pobrat? 😁
Inteligentní člověk ví, že elektromobily se potýkají se spoustou jiných problémů, které pro změnu neexistují u spalováků. A spousta problémů je splečných, protože podovozek, brzdy mají všechny auta bez ohledu na pohoh. Zvládneš to pobrat? 😁
To len mne sa pezoty za poslednu dekadu tak sprotivili ci to tak vidi aj niekto iny? ...
Este ze na cestach ich vidim uz coraz menej... taku 308 uz skoro vobec ... a 508 vyzera byt tiez uz "mrtva" ... kdeze je ten povestny kral zvierat a povestna owzotacka elegancia ... 406 coupe je uz tiez len v spomienkach ... tie legendarne casy davno skoncili... a s nimi aj stare este dobre pezoty...
A kludne nech si do tych vychudnutych levov daju aj taliansky motor... uz horsie stejne byt nemoze len lepsie pretoze pezot uz aj tak nema kam padnut...
Este ze na cestach ich vidim uz coraz menej... taku 308 uz skoro vobec ... a 508 vyzera byt tiez uz "mrtva" ... kdeze je ten povestny kral zvierat a povestna owzotacka elegancia ... 406 coupe je uz tiez len v spomienkach ... tie legendarne casy davno skoncili... a s nimi aj stare este dobre pezoty...
A kludne nech si do tych vychudnutych levov daju aj taliansky motor... uz horsie stejne byt nemoze len lepsie pretoze pezot uz aj tak nema kam padnut...
Tak nakonec dali na mou dávnou radu, aby celé PSA přešlo od zmršených PurTeců na skvělé fiatovské FieFly! 😀👍 Pozdě, ale přece...
Me fascinuje jak muzou ten motor pustit do serie a roky ten zmetek prodavat. A to by stacilo vymenit rozvodovy remen za retez a pridat neprimy vstrik, ktery by oplachoval ventily a z nefunkcniho krapu bude razem normalni motor.
@ryccardo
Mě spíš fascinuje, že ten problém byl dávno znám, ale ochota výrobce upravit a provést technické úpravy, byla nula... To koncern VAG problémy s TSI alespoň nějak v průběhu řešil, až je skutečně vyřešil, a to i pro již vyrobené vozy opravnými sadami. Sice to majitele něco stálo, ale mělo to řešení.
Mě spíš fascinuje, že ten problém byl dávno znám, ale ochota výrobce upravit a provést technické úpravy, byla nula... To koncern VAG problémy s TSI alespoň nějak v průběhu řešil, až je skutečně vyřešil, a to i pro již vyrobené vozy opravnými sadami. Sice to majitele něco stálo, ale mělo to řešení.
@rohYpnol driv tu byl na webu jeden ***sky dezinformator. Rikal si GTI Pamatuju jak ten problem s rozvody popiral a bagatelizoval a do krve se hadal ze se to nedeje. Jak kdyby ho za to VW platilo 😁
@ryccardo no vidiš a nakonec to dobře dopadlo, řada EA211 je bezproblémová 😋👌
@ericn protoze testy motoru jim udelali zakaznici a VW trvalo 4-5 let vychytat chyby. Jasny ted jsou TSI motory spolehlivy. Diky bohu za to.
@ryccardo já si nestěžuju, měl jsem jich několik a všechny bez obtíží, 1.4TSI se 180tis km/ 130tis km - ty už nemám a 1.5TSI s 90tis km a ten poslední má 24tis km 👌
@ericn sorry ale tyhle najezdy povazuju za prakticky novy auta. Normalni motory museji najet 300+ jinak to jsou u me krapy.
@ryccardo já mám ve firmě jedno TSi na CNG, bude to mít 300tkm a nikdy tomu nebylo absolutně nic. Nulový extra servis, motor tichý, bez vibrací, s nepatrnou spotřebou, provozní náklady směšné....
Kdyby to dál vyráběli tak bych to dál kupoval....
Kdyby to dál vyráběli tak bych to dál kupoval....
@ryccardo
Rozvody EA 111 dávno není tématem. Ano, zprasili to. Bezpochyby. Ale výměnu zvládne dávno každý garážník a opravné sady nejen že jsou, ale hlavně pasují i na starší motory.
A dnešním pohledem je i TSI EA111 vlastně bezproblémový. Protože všechny ty Pure Techy, EcoBoosty, i vybrané TCe byly mnohem větší katastrofou, nemají řešení a stojí ve srovnání s TSI nehorázné sumy na servisu.
Rozvody EA 111 dávno není tématem. Ano, zprasili to. Bezpochyby. Ale výměnu zvládne dávno každý garážník a opravné sady nejen že jsou, ale hlavně pasují i na starší motory.
A dnešním pohledem je i TSI EA111 vlastně bezproblémový. Protože všechny ty Pure Techy, EcoBoosty, i vybrané TCe byly mnohem větší katastrofou, nemají řešení a stojí ve srovnání s TSI nehorázné sumy na servisu.
@rohYpnol no pořád je tu jeden motor z EA111, kterého bych se bál a to 1.4TSI 118kW twincharger CAVD (do roku 2012) = průser pod kapotou. Když už bych ho nutně chtěl, tak v aktualizované verzi CTHD od 2013 - už bez větších problémů 😋
@ericn hele a co tenhle motor vlastne trapilo? Me se svyho casu libil. Turbo kompresor na tom pry neodchazel tak co?
@ryccardo vzhledem k tomu, že přemýšlím o autu pro radost a koukal jsem po Beetlu Cabrio, kde je ten motor do roku 2015 ve dvou verzích CAVD a CTHD. Tak se dočetl, že problémy tohoto motoru byly čtyři - rozvody, velmi častá karbonizace, praskání pístních kroužků i pístů = zničení vložek válců (drahých) a tím i brutální spotřeba oleje. Všude se doporučuje až rok 2013 s modernizovaným motorem CTHD a je klid… Není to vlastní zkušenost, ale načetl jsem fóra atd…
@ericn
No, já mám strašáka hlavně 1,8 TSI ea111. Což je hrozná škoda, protože uživatelsky a jízdně ten motor byl opravdu super. A vím i o jednom kousku, který má přes 300 tis. km bez jakéhokoliv problému během celého života od novoty...
Jenže pokud chceš v Yetině nebo Superbu 2 silný benzin, tak prostě nemáš co vybrat (3,6 spíš rarita...)... Takže to jistí 2,0 TDI-CR 110 kW, osvědčený držák 😉
No, já mám strašáka hlavně 1,8 TSI ea111. Což je hrozná škoda, protože uživatelsky a jízdně ten motor byl opravdu super. A vím i o jednom kousku, který má přes 300 tis. km bez jakéhokoliv problému během celého života od novoty...
Jenže pokud chceš v Yetině nebo Superbu 2 silný benzin, tak prostě nemáš co vybrat (3,6 spíš rarita...)... Takže to jistí 2,0 TDI-CR 110 kW, osvědčený držák 😉
@rohYpnol já ho měl v OII Combi - cca 4 měsice a 15000tis km než jsem ve firmě dostal nové auto, kolem roku 2014. Ani nezlobil, jel a jen žral i trávu kolem silnice 🤣 9-11l/100km byla běžná spotřeva, ale nebyl problém se mrknout i na 13l 🤣👍
Italové motory vždy uměli, benzíny i diesely. Tohle je logický krok, který měl přijít mnohem dříve ‼️
@Jaros 00071 tak i francouzi uměli dobré motory, jak diesel tak benzín, jen na to jaksi zapomněli ...
@del42sa no jo, u tech benzinů jen atmo verze řady TU / XU / EW, novější princátka od BMW už byla do choulostivá, ale jela 😋
@ericn Třeba takový BX GTi 16V nebo Peugeot 405 T16 to byly opravdu dobrá auta, nebo pozdější V6 benzin v coupé 😋
jinak je to tak, původní Prince byl vnímaný jako hodně problémovy, ale pak z něj evolucí vzniknul Puretech 1,6l, který je imho docela dobrý motor, byť je škoda že neexistuje i ve 2l verzi
jinak je to tak, původní Prince byl vnímaný jako hodně problémovy, ale pak z něj evolucí vzniknul Puretech 1,6l, který je imho docela dobrý motor, byť je škoda že neexistuje i ve 2l verzi
@del42sa hele já doma dvě princátka měl -1.4 70kW EP3 - úplně bez problémů a 1.6THP čili EP6, kde mě zlobilo jen karbonování ve 40tis km (motor se čistil) a jednu výměnu rozvodů v 80tis km a pak nezlobil, chtělo to vždycky dát 100oktanů jednou za tři nádrže 😋
A pak jeden EB2 čili 3hrnek 1.2VTi 60kW s ten byl bezproblémový 👌
TU5 čili 1.6l 65kW byl nezničitelný a docela jel i na ten skromný výkon 👍
TU1 čili 1.1l 44kW uměl i Saxo rozdovádět 😜
A pak jeden EB2 čili 3hrnek 1.2VTi 60kW s ten byl bezproblémový 👌
TU5 čili 1.6l 65kW byl nezničitelný a docela jel i na ten skromný výkon 👍
TU1 čili 1.1l 44kW uměl i Saxo rozdovádět 😜
@ericn no 1,2Vti neměl přímé vstřikování a žádné turbo, takže tohle hodně pomohlo 😜
@del42sa a prostě fungoval 😋
@ericn tak snad bude dobře fungovat i ta jeho poslední verze použitá v Jeepu a která má přijít také do Evropy, protože to je stále ten 1,6l francouzský motor vycházející z původního Prince vyvíjeného spolu s BMW.
Zajímavý bude i ten novy diesel s MHEV technologiií a šestistupňovou převodovkou 😋
Zajímavý bude i ten novy diesel s MHEV technologiií a šestistupňovou převodovkou 😋
Vůbec se necítím být odborníkem na technologii motoru.
Ale u Toyoty jsem o problémem s rozvody nebo spalováním neslyšel...
Japonci mají jine lahudky. Díru na lyže Toyota ne a ne udělat.
Ale u Toyoty jsem o problémem s rozvody nebo spalováním neslyšel...
Japonci mají jine lahudky. Díru na lyže Toyota ne a ne udělat.
@Jenik3 Toyota asi neuznáva vozenie lyží v interiéri. 😉
Potešiteľné je že aj VW Group aj Stellantis počítajú naďalej s vývojom aj výrobou spaľovacích motorov a tým pádom bude mať zákazník na výber medzi ICE alebo BEV . Trh rozhodne a zdá sa že automobilky prehodnocujú svoje pôvodné plány .
Problemy motoru jsou znamy od roku 2017. Pritom v testech tady na auto.cz v roce 2020 a 2021 Peugeot s timto motorem autor clanku doslova doporucuje. Takze taky klamani spotrebitele budto amaterismem (neznalosti) nebo zamerne nesdelovanim zasadnich nedostatku. Na autoforum.cz uz na ten motor upozornovali davno.
Ja som mal 1.6VTi (88 kw) v Citroene C4 II 2011 a ten motor bol v pohode až do 100 000 km , začal žrať olej a neskôr odišiel na diaľnici sa pokakal úplne a odišiel, doslova sa upiekol a najlepšie je, že Citroen šetril na kontrolke stavu teploty motora. Preto by som si už nikdy nekúpil auto bez kontrolky teploty .
Jozef SK problèm bol guferá ventilov.Stvrdli a prepúšťali olej.Ľuďia dali hustejší olej a mysleli si ,že je OK,no nebolo.
Navyše týmto motorom vyhovoval min.98ka.
Navyše týmto motorom vyhovoval min.98ka.
Já jsem si ten kontroverzní motor koupil do peugeotu 208.
Tak uvidíme kolik vydrží než se to zadře, nebo to zakarbonuje, záruka 7let/80tkm
Auto stalo 399tácu včetně koberečků a celoročních pneu, nic levnějšího nebylo, auto jsem dostal v lednu, rok výroby 11/25, ani dacia/clio, fabia/scala 420+
Jezdím cca 12k ročně a tankuju jen vervu100.
Tak uvidíme kolik vydrží než se to zadře, nebo to zakarbonuje, záruka 7let/80tkm
Auto stalo 399tácu včetně koberečků a celoročních pneu, nic levnějšího nebylo, auto jsem dostal v lednu, rok výroby 11/25, ani dacia/clio, fabia/scala 420+
Jezdím cca 12k ročně a tankuju jen vervu100.
Ale rohYpnol to tady psal opakovaně, že Stellantis vyrábí krumply ... 😁
A že první generace TSi měly problémy s rozvody, motory 1.6T od PSA/BMW to samé, že HTP od Škoda Auto byl nepodarek, že současné silnější TDI žerou olej, že bývalé Bi-Turbo TDI od VW byl totální šrot, to budeš taky spamovat pod každý post?
TSI měly problémy, ale s jedním obrovským rozílem - ty problémy byly řešitelé 😁
Řemen za řetěz nevyměníš.
Rozvod nebyl jediným problémem PT.
Silnější TDI jsou vyřešené, už jsem ti to psal.
I jinde jsi měl vždy nepovedené motorizace, ale vesměs opět s obrovským rozdílem - měl jsi na výběr i jiné motory!!! Ale u Stellantis nemáš na výběr, a navíc ten nepodarek je prakticky v úplně všech modelech.
Zapomněl jsi vychodit základku. Ale lhát ses naučil i tak.
Bylo to zmíněno v některém z posledních testů novinářských flotil.
Jinak ta zvýšená spotřeba bohužel není vadou, ale opravdu vlastností a jen záleží, na jaký kus jsi narazil a jak se potkaly výrobní tolerance. To je celé.
A z principu se dalo očekávat, že tenhle motor bude problematický. Protože pokud jsou písty a blok z jiného materiálu, a halvně hliníkový blok, tak to často není dobré. Takže třeba já bych si silnější 2,0 tdi nikdy nevybral už z principu.
Stejně tak bych si nikdy nevzal motor, kde řemen je máčený v oleji. Stejně tak bi-tdi 2,0... Ty věci jdde odhadnout, že mají potenciál na průšvih. Stejně tak olejové vany PSA/Stellantnisu... probůh není výpustný šroub v nejnižším místě?!? Takže je jasné, že tam bude zůstávat zbytek oleje s tím největším bordelem...
Nebyl řešitelný, protože vyměněný řemen žádný problém nevyřešil. Motor trpí pořád tím stejným.
Vymenis. https😐/puretechtimingchain.com/en-gb
Podle mě nasadí hybridizovaný pohon R4 1,6 z Číny a bude vymalováno 😁
Trebárs autá značky Daewoo mali spoľahlivé motory - ale v Lanose so spotrebou 8 litrov a v Nubire ešte o liter viac, tak to nikto nechcel.
Jinak atmosférické dvoulitry najdeš v bazarech, kdybys sháněl....
Takže ak chceš, ide o technickú zmenu auta, ktorá je marketingovým ťahom na zákazníka. OK?
Podívej se do zrcadla. bohužel jsi čím dál víc mimo ty.
A jde v EU stále koupit?
Asi ses spíš chtěl zeptat, zda se sem oficiálně dováží - tak to ne, ale jinak dovozců vozidel z USA je celá řada. Nicméně finančně daleko výhodnější je si to zařídit sám.