Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Řídili jsme Dacii Duster s elektrickou čtyřkolkou. Do kopce šplhá jako nic

31 komentářů

Othello
Jsem poněkud zmaten. Nerozumím proč u té dvoustupňové převodovky je tak malý rozdíl rychlostí na každý z kvaltů, kvůli rozdílu 70/90 kmh ji tam snad ani nemuseli dávat.

Zvlášť když v předchozím představení auta z 8.1.26 (viz odkaz v testu) psal pan Rychtera že zadní pohon je aktivní až do 140 km/h

Druhá podivnost je že ten zadní pohon je tak báječně silný v prudkém terénu ale nedokáže přitom autem důstojně pohnout na rovném kruháči.

A jak se ta baterka nabíjí ? Pouze rekuperací nebo jinak ? V testu je citace "...Vpředu je 1,2l tříválec s novou šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou a 48V elektromotorem, který ale neslouží k pohonu kol.."
Co teda ten přední elektromotor pohání, když ne kola ? Nebo to není elektromotor ale generátor elektřiny ?
V Technických datech na konci článku je uveden pouze zadní elektromotor, o předním není ani zmínka

jsem fakt zmaten
Mikesus
@Othello
nebudu teď řešit do jaké rychlosti může nebo nemůže jet na elektriku. Ten výkon 31koní toho elektra stejně moc neutáhne víc než těch 90, takže to možná nakonec ještě víc omezili.

Nicméně píšou, že na elektriku je to jen zadní pohon, takže ten vepředu bude určitě jen generátor na rekuperaci, nejspíš proto, že ten zadní se odpojuje při vyšší rychlosti, tak aby měli rekuperaci i tak. Proto je i jen zmínka o zadním elektromotoru, ten přední nic nepohání.

A nakonec v tom terénu, mohlo by to být dostatečné, potřebuješ aspoň trochu popostrčit, na silnici chceš spíš do akcelerace, v terénu se jen pohnout z místa.
Othello
@Mikesus
u těch 70/90 se samozřejmě nejedná o pohon pouze slabým elektromotorem bez spalováku, ale o rychlost do které ještě auto dokáže jet jako 4x4 .
Tj, kdy prioritně táhne předek a k němu ještě dokáže trochu fungovat zadní výpomoc
Mikesus
@Othello a teoreticky jet jako EV. Budou to mít asi právě kvůli tomu nízkému výkonu omezené otáčkami. U toyoty ty nízké výkony EV na zadku taky končí na 70/80 km/h a odpojují se potom. Můj tip že je to kvůli ceně, nemusí dávat dostatečně odolné materiály atd. U malého auta do města je to jedno, u tohoto je to trochu škoda, ale zase na druhou stranu, v terénu to stačí, tam 70 člověk moc nejede.
lamal
@Mikesus
Mylis sa, C-HR zenie 41k zadny EV az do 190 tacho
www.youtube.com/watch?…
Mikesus
@lamal já ale mluvím o těch slabších, co má třeba yaris cross, ten končí v 70. I minulé gen končily ještě v 70, ty silnější, jelikož jsem měl 2, tak vím, že v těchto generacích jedou pořád.
Mikesus
@Othello ještě dole píšou, že na stránkách Dacie je uvedeno, že zadek má 13koní, ne 31 jak je v článku. To by pak vysvětlovalo dost, proč se to odpojuje.
Othello
@Mikesus
a vysvětluje to i použití té dvoustupňové převodovky ?
lamal
@Othello
S 13k a pevnym prevodom by si na 90kmh s efektivnym krutiacim momentom EV motora asi nedosiahol
Mikesus
@Othello no asi jo, s jedním převodem dáš 70, s druhým protáhneš na 90, ale už to moc nepomůže těch 13 koní na ten těžší převod. Toyota neměla žadnou převodovku a končila na 70. Spíš otázka, jestli není zbytečná komplikace tu převodovku tam rvát kvůli 20km navíc.
Othello
@Mikesus
právě tu komplikaci jsem myslel. Podle mě je to nesmysl,
buď jsou ty rychlosti rozdělené na 70/140 anebo je tam ta převodovka zcela zbytečně
Niemand
@Othello
Limitom výkonu pri jazde v EV mode je baterka. Ak spaľovák vyrába elektriku, tak tých 31koní nie je problém, ale z baterky by to znamenalo C = 27. To sú hodnoty na úrovni modelárskych batérii kde je pri podobnej zátaži životnosť v desiatkach max stovkách cyklov.
Mikesus
@Niemand já bych si tipnul víc na limity otáček elektromotoru než na baterku. Ale bude to nejspíš všechno se vším.
Niemand
@Mikesus
Maximálna rýchlosť v EV môže byť limitom otáčok, ale určite si si už všimol, že aj v hybridoch Toyoty zrýchlenie v EV mode nezodpovedá papierovému výkonu elektromotora. Veď Yaris ma výkon MG2 59kW(2/3 celkového výkonu) To by malo stačiť na zrýchlenie na stovku niekde 12-14 sekúnd. Ale reálne to v EV mode nestačí ani na Dáciu Spring s polovičným výkonom.
Toto je hlavný dôvod prečo sumárny výkon hybridu nie je ani len blízko sume výkonu spaľováku a elektromotora. Pri tom Yarise je suma výkonov ICE(68kW) + MG2(59kW) 127kW, ale systémový výkon je len 85kW.
lamal
@Niemand
Asi treba dorzlisist limit baterie a limit nastavenia systemu kvoli spotrebe a celkovej efektivite. Systemu sa neoplati vyplacnut 60% kapacity pri jednej akceleracii a potom to spatky dobijat s ICE pocas jazdy, kedze tymto stylom by ti rekuperacia nevystacila.
Michal Koláček
A teď si představte, jak by to jelo, kdyby se vykašlali na tu malou baterku a motor a dali místo toho obyčejnou baterii, na kterou jsme zvyklí z již poměrně běžných elektromobilů. Regulace elektromotoru která bývá běžně o parník lepší než spalováku v kombinaci s několikanásobným kroutícím momentem dostupným v téměř libovolných otáčkách.. to by z toho dělalo teréňák, který by obtížně hledal konkurenci.. Leckdo by namítal, že velká baterie je drahá, ale ti kdo už si zkoušeli někde koupit náhradní baterii hybridu už vědí, že i přes všechny předsudky stojí ty malé hybridní přibližně stejně jako použitá baterie do Tesly. K tomu je lehké si představit, jak lehký by byl servis na vozidle, kde místo spalovacího motoru, dvouspojkové převodovky, diferenciálů(ideálně uzavíratelných), a poměrně sofistikovaného emisního systému obsahujícího desítky poruchových čidel, jsou jen 2 motory s pevným převodem (reduktorem) a možností nastavit si přenos síly na každou nápravu zvlášť dle potřeby
Othello
@Michal Koláček
to elektrické provedení by mělo nejspíš stejný počet diferenciálů jako spalovací verze.
A max. točivý moment elektromotoru je celkem podružný údaj, na stoupavost, tažnou sílu nebo dynamiku auta nemá vliv. Kromě toho velký moment rozhodně nemá dostupný v téměř libovolných otáčkách jak píšeš, ale bývá výrazně omezený pouze na spodní zhruba třetinu otáčkového spektra
ryccardo
@Michal Koláček To by mělo úžasný dojezd a kvůli baterce to bylo drahý a těžký. Právě proto z toho udělali takhle šikovně hybrid a zároveň 4x4. Takže naopak je třeba Dacii zatleskat co vyrobili.
Prezivkynetreba
Mňa by celkom zaujímala spoľahlivosť takéhoto ústrojenstva. Dacie dlhodobo patria k autám ktoré v rebríčkoch spoľahlivosti nie sú na tom najlepšie a takýto komplikovaný pohon to je síce fajn akurát mám obavu, že to bude servisné peklo hlavne po pár rokoch a tisíckach km. Ďalej ma udivuje, že do Bigsteru údajne dávajú lakťové opierky mäkčené a tu sú vraj stále tie tvrdé ktoré všetci kritizujú. A na protikoróznej ochrane by tiež mohli zapracovať. Nechápem dnešné automobilky, že protikoróznej ochrane nevenujú vôbec alebo len minimálnu pozornosť.
tremblic
Také Volvo s tým má tiež problém https😐/evclinic.eu/2026/02/12/volvo-hybrid-xc60-erad-disaster/
ryccardo
@Prezivkynetreba prosím tě a odkud čerpáš informaci, že je na tom Dacia špatně se spolehlivostí? Já teda neznám nikoho kdo by skuhral, že je Dacia nespolehlivá. Bývaly tam motorizace od Renaultu, které byly fakt špatné, ale jinak auto jako celek jezdí a je to nenáročný pracant.
Prezivkynetreba
@ryccardo
Ja netvrdím, že Dacie nie sú spoľahlivé len som povedal, že určite nedominujú rebríčkom spoľahlivosti (Pozerám hlavne rebríčky dlhodobej spoľahlivosti po 10+ rokoch). Avšak vzhľadom na to aký je tento motor komplikovaný je to doslova lotéria či bude alebo nebude spoľahlivý. Ale kto vie, možno čas ukáže, že práve tento koncept je to najspoľahlivejšie od Dacie.
Aj keď mne osobne by sa namiesto 1,2 3vlaca páčil 4valec a tiež by nebolo na škodu keby bol aspoň 1,5 - 1,6.
Som zvedavý na video recenzie.
smidbersky
Zapne se motor po startu, aby se zahřál nebo to umí po startu nejdřív jen jen na elektro?

Je režim, kdy se nepřepíná auto do EV a spalovák běží stále? Z toho popisu ec👋auto mi vychází, že zadek je odpojen a jede jen předek-spalovák, ale auto stejně hybriduje, když může?
LEGOPARK
Zaujimava bude 4-kolka az s motorom 1,8 Hybrid. Myslim, ze koncom roka ma prist tato kombinacia.
panenka skákavá
@LEGOPARK NEMA
Prezivkynetreba
@LEGOPARK
To by ma zaujímalo kde ste sa také čosi dočítal.
svjb
V článku je napsáno: Zadní elektromotoro nabízí 31 koní a 87 Nm.
Na stránkách dacia.cz je uvedeno jen 13 koní.
Nevíte, jak to tedy je?
Fernando Martínez
@svjb
Volejte řediteli!
Mikesus
@svjb no, jestli to má skutečně 13koní, tak to vysvětluje ledacos z článku. Těch 10kw asi z 48V odpovídá víc než cca 23kw.
motorol
Vždycky mě baví jak u LPG se píše o ohromném dojezdu díky tomu, že tam nechávají plnohodnotnou nádrž na benzin. Kdyz jsem jezdil na LPG tak na benzin jsem jen startoval, popr dojel par km k pumpe, jinak jsem nevidel důvod jezdit na benzin kdyz tam mam LPG a to ani v tak nevhodné zemi jako Rakousko kde mají LPG pump jen par… Ze tam nikam nechtějí napsat, za na LPG se ujede jen 300-500 km podle stylu jízdy? Je to tak, ale proc to maskovat?
martin-h
ten zadek samo běží 70/140 kmh, nad 140kmh se vypíná
zadek má 31 koní, ne 13 jak píše ofiko Dacia.cz - nevím proč to ještě neopravili
pak bych řekl, že v tabulce máte blbě VDA objem kufru u Bigstera, ale už se mi to nechce kontrolovat
článek je odfláknutý, ale asi jsem rozmazlenej články zvenku