Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie zakazuje kouření v autě v přítomnosti nezletilých osob

Jan Mička
Diskuze (57)
Legislativa ve Francii zakazuje kouření v autě, pokud vezete děti. Za porušení hrozí pokuta.

Že je kouření špatné a zdraví škodlivé, vám řekne každý racionálně uvažující jedinec. Mnoho kuřáků si však neodpustí cigaretu ani za volantem, čímž se jednak rozptylují od řízení, ale mohou mít také problém s legislativou. Ve Francii si totiž nově nesmíte v automobilu zapálit, pokud se v něm nachází osoby mladší 18 let.

Podle informací německého ADACu se zákon neomezuje pouze na Francouze, ale platí pro všechny řidiče na tamních silnicích. Pokud nařízení porušíte, hrozí vám pokuta 68 eur, v přepočtu tedy zhruba 1800 korun. To je za krátkou potřebu, kterou můžete vyřešit například na odpočívadle, skutečně moc. Důvod je přitom velmi jednoduchý: pasivní kouření je stejně (podle některých zdrojů dokonce i více) škodlivé jako aktivní kouření, a nezletilí mohou být snadno ovlivňováni.

Pokuta 68 eur může leckteré jedince řádně vyškolit, částka však není nic proti tomu, co za stejný přestupek hrozí v Řecku. Pokud si zakouříte v automobilu, ve kterém je přítomna osoba mladší dvanácti let, bude vás to v případě prokázání činu stát 1.500 eur (asi 40.600 Kč), a pokud totéž uděláte ve voze taxislužby nebo hromadné dopravě, bude to dvakrát tolik.

Jan Mička
Diskuze (57)
Avatar - JDM
22. 7. 2015 08:54
Re: Koření
VW Up není auto >:-[] ..Ne jako asi se to děje já jsem si toho teda nikdy nevšiml a tak si nedokážu představit že by člověk co má trochu rozumu tohle udělal.
22. 7. 2015 08:32
Re: Koření
Jenže hochu, ty v takových prostorech nemusíš vůbec zůstávat. Takže když ti přijde, že tam hraje nahlas hudba nebo je tam zahuleno, tak můžeš jít jinam. Zakazovat generelně kouření ve všech hospodách je demagogickej nesmysl. Myslím, že současný stav, kdy jsou hospody jak kuřácký tak nekuřácký je naprosto v pohodě. Lidi si můžou vybrat kam půjdou. Mě osobně je to jedno. Když není v hospodě vyloženě zahuleno tak je mi to fuk.
22. 7. 2015 08:27
Re: Koření
Samozřejmě, že je to nebezpečnější než telefonování. Taky do doby než zakážou kouření za jízdy nemíním zákaz telefonování respektovat.
22. 7. 2015 08:25
Re: Koření
to by ovšem lidstvo muselo být k takovému chování vedeno. Někteří rodiče na to evidentně nestačí. Tak nevím jestli to třeba neučit na školách.
22. 7. 2015 08:23
Re: Koření
Samozřejmě, že to neudělal schválně. Těžko bylo jeho cílem, aby se to někomu jinýmu seklo za stěrač (osobně si teda nedovedu představit jak se něco takovýho vůbec může přihodit.) To co píšeš jsou kecy. Vyhodit vajgl a vyhodit skleněnou lahev je něco absolutně jinýho. Vsadil bych si že 100% kuřáků nevyhazuje z okna skleněný lahve. Jinak s tebou souhlasím, že jsou lidi prasata, protože si z pangejtů dělají smetiště. Kdyby ovšem zůstalo jen u toho, že se občas vyhodí z auta než jen vajgl, tak na tý dobrovolnický akci nemáte co uklízet. Já teda nevyhazuju z auta nic vyjma tyček od nanuků. Ty jsou ovšem dřevěný, takže v tomhle případě o nic nejde.