Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors chystá technologický průlom s chytrými materiály

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Ve výzkumném a vývojovém centru společnosti General Motors se pracuje na mnoha projektech. Jedním z revolučních objevů by se mohly stát tzv. na "chytré" materiály.

Příkladem jednoho z typů vyvíjených chytrých materiálů mohou být plasty s tvarovou pamětí, s jejichž použitím na svých vozech General Motors počítá. Tyto látky mohou měnit svůj tvar, pevnost nebo tuhost, když na ně působí teplo, tlak, magnetické pole nebo elektrický proud. Díky tomu, že si tyto materiály „pamatují“ svůj tvar mohou se po působení některého z uvedených faktorů vrátit do původní podoby, což podle inženýrů General Motors otevírá nové možnosti při vývoji automobilů.

Při využití těchto materiálů nemusí být na některé pohyblivé díly použito elektromotorů nebo hydrauliky, protože k jejich aktivaci postačí elektrický výboj nebo tlak. To samozřejmě souvisí se snižováním počtu pohyblivých části, snižováním hmotnosti, a tak nepřímo působí například i na spotřebu paliva.

Příkladem použití mohou být aktivní madla v interiéru, která se sama automaticky vyklopí pro lepší nastupování do vozu, mřížky chladiče s pohyblivými žaluziemi, které zlepšují aerodynamiku a výkony vozu nebo díly, nahrazující některé součásti klasických zámků dveří, kapot a přihrádky v palubní desce pro pohodlnější přístup.

Cílem General Motors je použití v sériových automobilech v roce 2010.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)