Jak Tim a Fuzz pomáhají autům: Máme práci snů

Petr Slováček
Diskuze (4)
Britové Tim a Fuzz už třetím rokem pomáhají motoristům, kteří nestačí na opravu svého klasického auta. Vyrazili jsme za nimi do Londýna na exkluzivní předpremiéru jejich show.

Na začátku byl zanedbaný přelakovaný Austin Healey s neoriginálním motorem. Na konci závodní krasavec, před nímž zavzpomínal i jeho někdejší slavný řidič Sir Stirling Moss. Teď před zrenovovaným veteránem stojíme v londýnském Muzeu dopravy, a dokonce na auto můžeme i sahat!

Za zrenovováním vozidla stojí tým televizního kanálu National Geographic a jeho pořad „Pomozte autům“, který běží i v České republice. V čele se ukazuje dvojice charismatických moderátorů Tim Shaw a Fuzz Townshend. „Máme práci snů,“ zubí se na nás vždy módně oblečený Fuzz. Čapku nesundá ani za stolem, ale s nářadím v ruce se z něj stává mistr. „Vůbec nevadí, že klasické auto vlastně nemá žádný užitek, slouží jen pro zábavu,“ popichuje kolegu dlouhán Tim. V pořadu to dělá často. Na rozdíl od Fuzze ho sice se šroubovákem v ruce neuvidíte, zato se může přetrhnout, aby sehnal k vozu co nejvíc informací a zajímavostí. Pikantní je, že v soukromí se rád rýpe právě ve starých automobilech.

Scénář pořadu je vždycky stejný – zavolá majitel kdysi zajímavého klasického vozu s tím, že by potřeboval pomoci s jeho vrácením do života. Fuzz a Tim nikdy neodmítnou vyrazit na místo. Auto prohlédnou a dopraví do své dílny, kde ho zrepasují. Zatímco Fuzz hledá technická řešení a maže si ruce v oleji, Tim hovoří s majiteli a probírá se starou dokumentací. Díky tomu mnohdy zjistí věci, které ani vlastníci netušili.

Stejně jako v případě Austinu Healey Sebring Sprite z roku 1962. Modrý sporťáček totiž patřil do závodní stáje Steva McQueena a jezdil s ním i Stirling Moss. Vůz nakonec skončil v kůlně na zahradě s neoriginálním tmavým lakem a vyměněným motorem. Jakmile se Tim vypraví za slavným jezdcem Stirlingem, podaří se jim dohledat fotografie a historii vozu. V Severním Irsku dokonce najdou motor, který snad do auta namontovali v továrně. Jenže vyjednávání o jeho prodeji se zadrhne. Přesto na konci vůz vyjede zase v plné parádě, dokonce se závodníkem Mossem za volantem.

Ale to bychom předbíhali, jen se schválně podívejte sami. První díl třetí série poběží na stanici National Geographic Channel už na Velikonoční pondělí 6. dubna ve 22 hodin. Dokonce ještě o tři dny dřív než v domácí Velké Británii!

video svetmotoru redakcnivideo video svetmotoru redakcnivideo

O tvůrcích pořadu

Tim Shaw (41) je populární britský moderátor. Uváděl řadu televizních a rádiových pořadů a obdržel za to i pár cen. Auta ho baví odmalička a čtenáři Světa motorů ho možná budou znát z pořadu „Fifth Gear“. Ve volném čase se rád věnuje starým vozům a technickým vynálezům.

Kolik máte doma aut?

Devět.

Ví o všech žena?

Ne, jste blázen? Neví hned o několika, například o Fordu Mustang.

Chtěl byste do seriálu i staré motocykly?

Mám je rád. Můj strýc však měl kdysi nehodu a matka mě prosila, abych na nich nejezdil. Tak asi i to je jeden z důvodů.

Fuzz Townshend (51) zaujme na první pohled svou zálibou v módě. Typická je pro něj pokrývka hlavy. Má zkušenosti s technikou, roky pracoval jako mechanik a čtyři roky dělal technického editora britského magazínu zaměřeného na klasické vozy. Když se nehrabe ve starých autech, věnuje se rockové hudbě.

Co bylo vaším prvním klasickým autem?

Ford Anglia, který jsem si pořídil už v patnácti.

A kolik starých vozidel máte nyní doma?

Hodně. Třeba austin, jensen, daimler nebo londýnský patrový autobus. Vždycky jsem ho chtěl mít.

Co se vám líbí na seriálu „Pomozte autům“?

Historie vozů, které jsou vždy součástí rodinných příběhů.

Které pondělí poběží v TV?
6. duben Sprite Stirlinga Mosse
13. duben Problémy s jaguarem
20. duben Golf GTI
27. duben Morgan Mayhem
4. květen Malý černý Chevrolet Corvette
11. květen Renovace Alfy Romeo
18. květen Skvělé Audi Quattro
25. květen Znovuzrozená Lancia

Pomozte autům!

Pořad s originálním názvem Car S.O.S. se vysílá od roku 2013 a hned zaujal všechny milovníky benzinu. Je postaven na odsýpajícím ději, který poutá od začátku do konce. Oba moderátoři navíc mají dar zaujmout a je na nich vidět, že je auta vážně baví. Ve třetí sezoně se podívali na modely z 60.-80. let. Stejně jako v našem seriálu „Lidé se zajímavými vozidly“ nemusí jít přímo o unikátní typ auta, ale je s ním třeba spjat zajímavý lidský příběh.

Video se připravuje ...

Petr Slováček
Diskuze (4)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
5. 4. 2015 08:00
Re: Kdy a kde
Jsou tam i velmi neanglická auta. Myslím, že třeba renovace Fiatu 850 Spider překvapila i ty kluky, kteří fakt umějí. :yes:
Avatar - Warrual
4. 4. 2015 12:15
Re: Kdy a kde
Děkujůů :yes:
4. 4. 2015 11:31
Re: Kdy a kde
Na National Geographic Channel, časy se liší, ale pořady se tam dost opakují.
[odkaz]
Je to takový vcelku pohodový velmi anglický pořad (na rozdíl od podobných amerických show, kde na sebe někdo neustále huláká), oba chlapíci jsou sympaťáci, takového Fuzze by nebylo špatné mít někde poblíž v autodílně... No, a jsou tam zejména zajímavá auta, ostatně také velmi anglická.
Nejde tady taky vůbec o peníze, spíš skutečně jen o to, zachránit zajímavé auto a udělat někomu (často nemocnému) radost.
Avatar - Warrual
4. 4. 2015 11:19
Kdy a kde
se pořad prosím vysílá?