National Geographic Channel bude znovu vysílat o veteránech

Petr Slováček
Diskuze (0)
Pořad Pomozte autům na televizním kanálu National Geographic Channel startuje třetí řadu. Už jsme viděli pilotní díl!

Redaktor Světa motorů Petr Slováček se exkluzivně vypravil do Londýna na předpremiéru nových dílů televizního dokumentu Pomozte autům. Díky tomu dnes přinášíme krátkou upoutávku na tento pořad a první fotografie.

Těžko najdete motoristického nadšence, který by nemiloval klasická auta. A strašně rád by se v nich i vrtal, kdyby tomu tedy rozuměl. Přesto by se asi nikdo před třemi lety nenadál takového úspěchu, když televizní kanál National Geographic Channel spustil dokumentární pořad Pomozte autům (v originálu Car S.O.S.). Scénář je vždycky stejný: majitel zanedbaného auta se ozve šikulům Timovi a Fuzzovi s prosbou o pomoc, protože na renovaci svého vozu nestačí.

Dnes jde o jeden z nejúspěšnějších formátů a další fanoušky získává. Ti čeští mají štěstí, že sérii mohou sledovat i doma v rodné řeči. Na exkluzivní pozvání britských producentů jsme vyrazili do Londýna na novinářské promítání prvního dílu třetího ročníku.

I tentokrát se hlavní průvodci seriálu Tim Shaw a Fuzz Townshend zaměřili na klasická auta z šedesátých až osmdesátých let. A hned na úvod začali zostra – unikátním Austinem-Healey Sebring Sprite z roku 1962. Jeho zajímavostí je soutěžní historie. Automobil patřil do závodní stáje Steva McQueena a za jeho volantem se střídal také legendární Sir Stirling Moss. Po padesáti letech bohužel auto skončilo opuštěno v kůlně rodinného domku s neoriginálním motorem a lakem přetřeným odpornou tmavou barvou.

Průvodci pořadem Pomozte autům i v tomto případě vyslechli prosbu majitele vozu o pomoc a rozhodli se vrátit automobilového stařečka zase na kola. A tak stejně jako v dalších případech dopravili zubožený youngtimer do dílny a rozběhl se třítýdenní kolotoč. Zatímco Fuzz si zahrál na archeologa při odkrývání původních vrstev laku a neoriginálních úprav, Tim se vydal za samotným Stirlingem Mossem, aby z něho vytěžil co nejvíc vzpomínek.

Nakonec se podařilo dohledat historii vozu i některé jeho dobové snímky. K velkému překvapení všech se až v Severním Irsku objevil motor, který snad do auta vestavěli v továrně. Jenže dohadování s majitelem o prodeji se zadrhlo. Přesto se nakonec podařilo dotáhnout projekt do cíle a dokonce moci shlédnout na vlastní oči jezdecké umění Stirlinga Mosse. Vzhledem k pokročilému věku dokáže za volantem ještě pořádně překvapit!

První díl třetí série sledujte na National Geographic Channel v pondělí 6. dubna ve 22 hodin. Ještě předtím přineseme další snímky a rozhovor s moderátory Timem a Fuzzem.

Video se připravuje ...

Foto: archiv

Petr Slováček
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly