Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Li-ion Inizio: Další sportovní elektromobil z USA

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Elektromobily jsou obzvláště za oceánem módní záležitostí. Dvoumístné roadstery však nevyrábí pouze Tesla, ale i u nás prakticky neznámá Li-ion Motors z Las Vegas.

Společnost byla v Nevadě založena před deseti lety a jak už její název napovídá, věnuje se vývoji a výrobě vozidel poháněných elektromotory, které jsou napájeny výhradně lithium-iontovými články. Nejinak tomu je i u posledního počinu: dvoumístného roadsteru Inizio.

Jeho oficiální představení sice proběhne až 15. Září 2010, výrobce ale již nyní uvolnil první informace. Li-ion Inizio byl od počátku navrhován pro elektrický pohon, nejedná se tedy o přestavbu již existujícího vozu. Na jedno nabití svých baterií by měl ujet 320-400 km, akumulátory jsou lehce vyjímatelné a dobíjejí se zhruba osm hodin. Vydrží minimálně 2.500 cyklů.

Výkon elektromotoru nebyl zveřejněn, Li-ion Motors má ale připravenu ostřejší verzi pro náročnější zákazníky, kteří by chtěli s elektromobilem možná i závodit. Jízdní výkony jsou totiž hodny supersportu, z 0 na 96 km/h zrychlí za 3,4 s a jede až 272 km/h. Podvozek je plně nastavitelný, nejnižší poloha se dá použít například právě na okruhu.

Automobil má odnímatelnou střechu typu targa, která se uloží do prostoru k tomu určeného, majitel ji tedy nemusí nechávat doma a poté se obávat deště. Dvojice sedadel se ovládá elektricky a je jak vyhřívaná, tak chlazená.

Rodištěm Inizia bude továrna v Mooresville v Jižní Karolíně. Cena nebyla zveřejněna, je třeba nejprve kontaktovat firmu přes její oficiální webové stránky, kde se dají všechny výrobky Li-ion Motors objednat.

Nejedná se zdaleka jen o Inizio, ale také například o motocykly, mopedy a vozidla pro volný čas. Automobilovou produkci zastupuje vpravdě futuristický model Wave. Zbytek nabídky osobních vozů tvoří konverze modelů, které známe i u nás. Všechny se prodávají pod ochrannou známkou LIV.

Dash je dvoumístný Smart, pod názvem Flash najdeme elektrickou verzi současného Mini, Wise představuje aktuální generaci Toyoty Yaris a Surge není nic jiného než Chrysler PT Cruiser. Ani pod jeho kapotou se neskrývá tradiční spalovací motor...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)