Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Má Autoklub ČR problémy? Rozděluje státní dotace na neexistující závody!

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
Televize FTV Prima před pár dny přišla s informacemi, že Autoklub České republiky (AČR) může mít problémy s přidělováním státních dotací. Znovu se také objevilo trestní oznámení na jeho manipulaci s členskou základnou, tedy čachry s „černými dušemi“.

Pokud jde o dotace na sportovní podniky, Ministerstvo financí mládeže a tělovýchovy (MŠMT) České republiky letos přidělilo částku 900.000 korun Autodromu Most na pořádání závodu mistrovství Evropy cestovních vozů (7. a 8. října). Problém je ovšem v tom, že žádný takový seriál neexistuje. Ve skutečnosti se jedná o Evropský pohár cestovních vozů (ETCC), což dokazují informace, které jsou uvedeny na stránkách Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Podle metodiky MŠMT mají takové akce menší prioritu, což znamená nižší příděl financí. „Tvrdím, že lidé, kteří o tomto rozhodli, jsou buď hloupí, nebo zkorumpovaní. V horším případě obojí. Mám podezření na dva trestné činy. Jedním z nich je dotační podvod ze strany Autoklubu České republiky, druhým porušení povinností při správě majetku ze strany Ministerstva školství,“ prohlásil pro FTV Prima poslanec Martin Kolovratník z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Podle informací FTV Prima státní zástupce podněty přijal a předal je dále k prošetření.

Požádali jsme k této situaci o vysvětlení Autoklub ČR a jeho tiskové oddělení nám poslalo vyjádření prezidenta AČR Jana Šťovíčka. „V době podání žádosti, na podzim loňského roku, o dotaci na Významnou sportovní akci MŠMT, bylo ze strany Mezinárodní automobilové federace (FIA) proklamováno, že se závod cestovních vozů uskuteční v rámci Mistrovství Evropy. Po vleklých jednáních však nakonec FIA došla k rozhodnutí, že podnik cestovních vozů bude vypsán jako pohár. O výše uvedené změně Autoklub ČR písemně informoval MŠMT,“ píše se doslova v oficiálním prohlášení.

Rovněž tak AČR odmítá trestní oznámení ohledně podezření na manipulaci s počtem svých členů. „Nemáme žádné informace o tom, že by měla být podána nějaká trestní oznámení na Autoklub ČR. Nikdo nás v této věci nekontaktoval, ani policie, ani ten, kdo je měl případně podat. O tom, že by měla být na Autoklub ČR podána nějaká trestní oznámení, jsme se dozvěděli z médií,“ cituje Jana Šťovíčka tiskové prohlášení zaslané mailem tiskovým oddělením Autoklubu ČR.

Není to však nová problematika. Vždyť časopis Svět motorů již v čísle 22 z roku 2015 upozorňoval na manipulaci s počty členů AČR. Z uvedeného článku citujeme: „Autoklub ČR se rozhodl situaci s poklesem počtu členů řešit po svém. Jeho první viceprezident Jan Šťovíček vymyslel systém. Pokud si kdokoliv zažádal o licenci, aby mohl v České republice závodit s autem nebo na motorce, stával se automaticky členem AČR, ať chtěl nebo ne. I bez ohledu na to, zda byl či nebyl členem jiné organizace. Členství bylo rozšířeno o takzvané týmové, na které je možné zapsat i několik osob najednou. Holt každá duše se hodí…“

Tolik citace. Počet členů totiž úzce souvisí s dotacemi od státu. V žádosti o dotace 2014 klub uváděl, že sdružuje 85.000 lidí. Na mezinárodním poli se dokonce oháněl v letech 2012-2014 nereálnými 196.000 až 200.750 členy. V květnu 2015 už jich bylo jen 9350.

Počet členů uváděný Autoklubem ČR do FIA
5. prosince 2012200.750
4. prosince 2013198.200
2. prosince 2014196.000
7. května 20159350

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
18. 7. 2017 16:50
Hnus !!!
A co jiného byste od vedení čekali ? A ministerstvo s tím roky nic nedělá !!!
Všichni tihle svazarmovci jsou stejný
Pošlete finanční kontrolu i na ostatní "sportovce". [odkaz]