Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Austrálie 2022: Izan Guevara získal titul mistra světa Moto3

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Australská řežba MotoGP dopadla nejlépe pro Álexe Rinse. V Moto2 suverénně vládl Alonso López, Filip Salač spadl ze čtvrté příčky. Mistrem světa Moto3 je Izan Guevara.

Osmnáctým závodem letošního ročníku klasického světového šampionátu silničních motocyklů byla Grand Prix Austrálie. Klání v jedné stopě mají na tomto místě dlouhou tradici, Na původní silniční trati na jihu pátého kontinentu závodily od března 1928 automobily, motorky se přidaly v roce 1931. O vznik automotodromu se v polovině padesátých let zasloužil závodník a podnikatel Glenn Lukey, podle něhož je pojmenována nejatraktivnější zatáčka Lukey Heights.

Současný okruh na Phillip Islandu obklopuje nádherná příroda, což má za následek častou přítomnost zvěře, zejména pro Austrálii typických klokanů a hus kuřích. Závodníci zatáčejí sedmkrát doleva a pětkrát doprava. Mimochodem, nespí po hotelech, ale v chatkách, tahle Grand Prix je prostě jiná a všichni ji milují...

MotoGP

Boj o titul mistra světa v MotoGP je nejnapínavější ze všech tří vypsaných kubatur. Reálnou šanci jej získat mělo před závodem ještě pět jezdců.

Ve warm upu se děly věci! Začalo pršet – a to bývá vždy hodně veselo. Budoucí týmoví kolegové se málem sťukli, „Pecco“ Bagnaia Eneu Bastianiniho lehce zavřel a dotyčný se hodně rozčiloval. Fabio Quartararo zkoušel motokros, pochopitelně nedobrovolně a Marc Márquez se ocitl na zemi. Mokrá trať dělala problémy i šampionům… Znovu se blýskl Johann Zarco (1:36,8 min).

Suzuki chce na poslední dvě Grand Prix ještě vyzkoušet novou aerodynamiku. Álex Rins se ostře ohradil, že je to nesmysl, když končí. Nastoupí tedy zkušební jezdec Takuya Tsuda. Závodníky nejprestižnější kubatury v závodě čekalo 27 kol, tedy 120 km. A Bastianiniho stíhačka z hloubi pole, konkrétně patnácté příčky… Miguel Oliveira dostal dlouhé kolo za incident v kvalifikaci.

Remy Gardner bude světu MotoGP hodně chybět,“ řekl Pedro Acosta. Ten si po závodě Moto2 oblékl jeho tričko. Neříkám, že nejsem nervózní, ale také strašně rád za spoustu fanoušků, přišli mě podpořit. A ani moc dnes nefouká, počasí je fajn,“ nechal se slyšet druhý a úspěšnější Australan v poli Jack Miller. V neděli přišlo 40 tisíc diváků. Aprilia by tu nemusela být špatná, okruh motorce celkem vyhovuje.“ prohlásil Aleix Espargaró.

A alespoň zpočátku závodu to tak vypadalo. Bagnaiovi nefungovalo snížení výšky předku, takže po startu propadl, ale brzy se vyšplhal na třetí místo. Jorge Martín s Marcem Márquezem ostatním hned odskočili, za „Peccem“ následovala nejrychlejší aprilka s kandidátem na titul v sedle. Pak se ovšem musel Aleix sklonit před Millerem, který dostal chuť i na svého stájového kolegu. Ve čtvrtém kole si vyjel Quartararo na trávu a propadl se až na 22. místo. Čekala ho stíhačka.

Miller chvíli zlobil, ale pak podlehl Rinsovi se suzuki, stejně jako Bagnaia. Jack měl smůlu, doma spadl, jenže ne vlastní vinou. Álex Márquez nedobrzdil Millerovu zatáčku, narazil do Australanova zadního kola... a pak se mu přišel omluvit. I za to, že ho připravil vlastní chybou o šanci na titul? Rins se dostal už na druhou příčku, toužil vyhrát! Obhájci titulu ujelo přední kolo, Fabio si tak řádně zkomplikoval cestu za obhajobou. Pole se sjelo i na čele – to už bylo klání těsně za polovinou. Skvělá bitva!

Martín najednou propadl z vedení mimo pódium, vyklidil pole. Čelo převzal na chvíli Rins, ale pak svou šanci vycítil Bagnaia a prodral se do čela. Jenže boj ještě nebyl u konce. Totální řežba, ve které hrála roli celá první desítka a kdokoli z ní měl šanci vyhrát! Spadl letos neslaný nemastný Franco Morbidelli, vicemistr světa 2020 na své úspěchy jen vzpomíná.

Chytil se Marco Bezzecchi, který se protlačil za druhé místo za Bagnaiu. Na chvilku, pak „odcouval“ k parťákovi Marinimu. V čele zůstala sedmička jezdců. Livio Suppo se radoval, došlo k obrovskému překvapení, cílem projela jako první modro-stříbrná suzuki. Rins se probil na první místo v závěrečném okruhu. Marc Márquez se vrátil na pódium – skončil druhý a vybojoval 100. stupně vítězů v MotoGP. Celkem jich má 138 a v historických statistikách vyrovnal pátého Ángela Nieta Bagnaia se musel před svými soupeři sklonit, skončil bronzový.

Těsně za nimi protla šachovnici trojice Italů se stroji Ducati: Bezzecchi – Bastianini – Marini a ještě Martín. První z nich se stal Nováčkem roku. Aleix Espargaró s devátým místem rozhodně spokojen nebyl. Fanoušky vpustili pořadatelé na trať, aby mohli slavit také.

Bagnaia: „Měl jsem problém na startu s nastavením výšky, ale hned v prvním kole jsem předjel hodně jezdců. Pak spadl Fabio… Třetí místo je super, teď vedu šampionát. Akorát jsem čekal, že pojedeme rychleji.“ Marc Márquez: „Měkká zadní pneumatika se ukázala jako dobrá volba. Dával jsem si pozor, abych ji moc nezničil, na konci závodu jsem s ní, pravda, měl trochu problémy. Toužil jsem vyhrát, ale Álex si vedl výborně, jel hlavou, nedělal chyby. Závod jsem si užil, nezáleží na výsledku. Čeká nás ještě sousta další práce!“ Vysmátý Álex Rins nejdříve poděkoval a pak prostě dodal: „Je skvělé ukončit spolupráci se Suzuki vítězstvím! Měl jsem problémy v pomalých zatáčkách, závod byl i dost nebezpečný.“

VC Austrálie 2022 MotoGP – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 40:50,654 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +0,186 s
3. Francesco Bagnaia Ducati Ducati Lenovo Team +0,224 s
4. Marco Bezzecchi Ducati Mooney VR46 Racing Team +0,534 s
5. Enea Bastianini Ducati Gresini Racing MotoGP +0,557 s
6. Luca Marini Ducati Mooney VR46 Racing Team +0,688 s
7. Jorge Martín Ducati Prima Pramac Racing +0,884 s
8. Johann Zarco Ducati Prima Pramac Racing +3,141 s
9. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing +4,548 s
10. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing +5,940 s

Průběžné pořadí MS jezdců po 18 závodech z 20: 1. Francesco Bagnaia 233 bodů, 2. Fabio Quartararo 219, 3. Aleix Espargaró 206, 4. Enea Bastianini 191, 5. Jack Miller 179...

Moto2

Japonec Kohta Nozane se příští rok přesune ze superbiků do Moto2 do Riders Academy VR46 placené Yamahou, kde zůstane Manuel González, Keminth Kubo končí.

Ranní warm up vyhrál Alonso López (1:36,8 min), kterého v závodě čekalo dlouhé kolo za sestřelení Celestina Viettiho v pátečním FP1. Canet sice skončil druhý, ale na samém konci zahřívací desetiminutovky jej stroj drsně vykopl, naštěstí v pomalé zatáčce. Somkiata Chantru naštěstí nezastavily dva sobotní pády, lékaři jej i přes bolest zad na start pustili.

Ai Ogura, který bojuje s Augustem Fernándezem o titul mistra světa, vyrážel do závodu na 25 okruhů (112 km) až z páté řady. Teoretickou šanci získat korunu měl ještě i Arón Canet a čistě matematickou pak Celestino Vietti. Startovalo se ve 3:20 našeho času. Prvního Tonyho Arbolina ve čtvrté zatáčce předjel López. Musel si odbýt trest, právě proto vystřelil jako raketa, aby moc neztratil. Získal skoro tři sekundy, taktika mu vyšla perfektně, po absolvování dlouhého kola zůstal v čele! A klání vládl i nadále.

Ve čtvrtém okruhu spadli Simone Corsi a Jorge Navarro. Italský veterán se nestačil padajícímu Španělovi vyhnout… Navarra zabraly kamery ležícího bez helmy, rudá vlajka však nezavlála. Ke slovu přišla pochopitelně nosítka. Havaroval do té doby výborný Arbolino. Filip Salač jel famózně, začínal jedenáctý, ale postupně se vyhoupl na čtvrté místo za Pedra Acostu a Augusta Fernándeze. Válčil s Cameronem Beaubierem a dojel je Jake Dixon.

Jenže český jezdec v 11. okruhu spadl. „Ustlali si“ i Kubo, Niccolò Antonelli, Vietti z první desítky a dalla Porta skončil v boxech. Důležitý pro vývoj závodu i šampionátu byl pád Fernándeze, držel si přilbu v dlaních, respektive rukavicích, ujelo mu přední kolo, což znamenalo konec.

Jake se po stíhačce dostal už na třetí místo. Američan Beaubier se ho neudržel, odcházely mu gumy. Početnou skupinu „padavků“ rozšířil v 19. kole Barry Baltus. Ogura jezdil na kraji druhé desítky a nebyl vůbec vidět, přesto se dostal do průběžného vedení šampionátu.

Čtvrtého Beaubiera dostihla v předposledním kole skupina jezdců a doslova si na něm smlsla. Jeho krajan Joe Roberts skončil kvůli zlobivé technice v boxech. GP Austrálie však naprosto suverénním způsobem vyhrál Alonso López – podruhé letos i v kariéře. Měl eso v rukávu – nikoli obrazně, nýbrž doslova, kartu schovával v kombinéze! Loňský mistr světa Moto3 Pedro Acosta dorazil pod šachovnici druhý a poslední „bednu“ bral Dixon. Poleman“ Fermín Aldeguer byl rád za čtyřku před skvělým Gonzálezem.

Dixon: Kvalifikace byla příšerná, musel jsem jet ze čtrnácté příčky. Zadní gumu mi asfalt sežral, když jsem se pokoušel dojet soupeře vpředu. Prostě to lépe nešlo...“ Acosta nám toho moc neřekl, klání zhodnotil lakonicky: Tohle byl nejtěžší závod pro všechny.“ A šťastný vítěz?„Nevím, jak jsem to udělal, ale tvrdá práce se vyplatila. V kvalifikaci jsem ztratil kvůli červené vlajce. Dnes byl okruh úplně jiný než včera a čekal mě long lap...“ Madridský rodák nezapomněl na děkovačku včetně oslavence Caseyho Stonera (je mu sedmatřicet), z jehož videí se učil. Evidentně se sebevzdělávání náhradníkovi za vyhozeného Romana Fenatiho začíná vyplácet. Bude právě on vedle Acosty vážným kandidátem na titul v příští sezóně?

Filip Salač na svém oficiálním facebookovém profilu napsal: „Dal jsem do toho všechno, ale bohužel to dnes nedopadlo, jak jsme chtěli. Celý víkend v Top 10. Po startu jsem se probojoval na čtvrté místo kde jsem měl náskok kolem dvou sekund na šestého a snažil se držet Acosty s Fernándezem, kteří bojovali o druhé místo. Bohužel pak přišel mojí vinou pád.. První zatáčka byla jediná, ze které jsem měl respekt kvůli silnému větru. Až v boxu mi došlo, že jsem v tom kole udělal opak, než co jsem udělat měl… Snažil jsem se brzdit dříve, abych nejel na takové hraně, ale proti větru je potřeba brzdit naopak později, abych zatížil pořádně přední kolo. Hned poté, co jsem se dotkl plynu, mé ve 195 km/h podfoukl vítr a zavřel se mi předek. Věřte, že jsem hodně zklamaný a moc to bolí, když jsem měl dnes opět šanci být na pódiu. Celý kend mi nescházela rychlost a ukázal jsem potenciál. Jsem hodně rychlý i na suchu, což jste dnes mohli vidět. Díky moc všem za podporu! Všem, kteří v noci vstávali, aby na mě koukali a drželi mi palce! Příští víkend Grand Prix Malajsie! Už se těším.“

VC Austrálie 2022 Moto2 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Alonso López Boscoscuro Beta Tools Speed Up 39:14,947 min
2. Pedro Acosta Kalex Red Bull KTM Ajo +3,556 s
3. Jake Dixon Kalex Inde GasGas Aspar Team +9,583 s
4. Fermín Aldeguer Boscoscuro Beta Tools Speed Up +15,745 s
5. Manuel González Kalex Yamaha VR46 Master Camp Team +15,775 s
6. Jeremy Alcoba Kalex Liqui Moly Intact GP +15,892 s
7. Cameron Beaubier Kalex American Racing +16,034 s
8. Somkiat Chantra Kalex Idemitsu Honda Team Asia +17,949 s
9. Arón Canet Kalex Flexbox HP40 +24,817 s
10. Bo Bendsneyder Kalex Pertamina Mandalika SAG Team +30,652 s

Průběžné pořadí MS jezdců po 18 závodech z 20: 1. Ai Ogura 242 bodů, 2. Augusto Fernández 238,5, 3. Arón Canet 192, 4. Celestino Vietti 165, 5. Pedro Acosta 152… 20. Filip Salač 37...

Moto3

Na titul v nejslabší kubatuře mohli pomýšlet kromě lídra průběžného pořadí Izana Guevary ještě Dennis Foggia a Sergio García, čistě matematicky pak Ayumu Sasaki. Ranní warm up, který začínal v půlnoci našeho času, vyhrál David Muñoz (1:44,7 min). Dráha byla mokrá, ale rychle osychala. Scott Ogden dnes slaví narozeniny, je mu devatenáct.

Na semaforu svítila při výjezdu do zaváděcího kola červená, ale traťoví komisaři mávali zelenými vlajkami. Některé jezdce to pochopitelně zmátlo… Všichni obuli suché pneumatiky. Závod byl vypsán na 23 kol, tedy něco málo přes 102 km. Teploměr ukazoval pouhých 14 stupňů, na jihu pátého kontinentu je v polovině října časné předjaří.

Mladá dáma a pánové vyrazili do boje o vavříny po druhé ranní, start se o pět minut opozdil kvůli podmínkám na trati. Adrián Fernández si musel odbýt dvojité dlouhé kolo za kontakt s Garcíou z minulého závodu v Thajsku, sundal ho hned v úvodu.

Australským jednoválcovým čtyřdobým dvěstěpadesátkám vévodila zpočátku skupina pěti jezdců, pak se dotáhla další dvojice – Guevara a také Joel Kelso. Australan se chtěl řádně předvést, i když bydlí na druhé straně kontinentu. Daniel Holgado a Taiyo Furusato spadli ve třetím kole v zatáčce Hayshed, Španěla bolelo pravé zápěstí, ale oba byli po kontrole u lékařů v pořádku. Pořadí se míchalo skoro každou zatáčku, otěže převzal García, který se snažil ostatním odjet – a jeho parťák a největší favorit na titul k se k němu přidal.

Guevara potřeboval vyhrát, aby definitivně rozhodl o letošním titulu. Dvojici Aspara v čele pronásledovali Sasaki a Deniz Öncü a chytili se jich. Öncü pořád bojuje s nateklým malíčkem, musí mít i větší rukavici… Ogden spadl ve třetí zatáčce, to už byl závod těsně za polovinou, narozeninová oslava se mu tedy příliš nepovedla, na Phillip Island nebude vzpomínat v dobrém. Vedoucí čtveřice si nedarovala ani centimetr trati, tak to má být! Rozhodoval slipstream a Asparovi borci se trochu škádlili.

Tatsuki Suzuki zakončil nepovedený víkend pádem v 19. okruhu, v posledním kole havaroval Mario Aji. O vítězi se rozhodlo v závěru, Izan Guevara ostatním pár zatáček před finišem poodjel a triumf i titul je jeho. Deniz Öncü ke konci zabral a „věčně čtvrtý“ Turek se radoval ze stříbra, třetí projel cílem García, na Sasakiho tentokrát zbyla bramborová medaile. Druhou grupu přivedl do cíle Stefano Nepa, Kelso prohrál s Moreirou o tisícinu a skončil osmý, pro něj je to nejlepší výsledek kariéry. Dennis Foggia dojel až devátý a v posledních dvou Grand Prix může přijít i o titul vicemistra, García se Sasakim se budou určitě snažit…

Zlatou přilbu novému šampionovi přivezl do týmové kombinézy oblečený Nicolás Terol, poslední král stopětadvacítek a dokonce si ho posadil na ramena. „Guevara je jezdcem budoucnosti, moto-dvojky mu určitě půjdou, za pár let i MotoGP,“ řekl Marc Márquez. Juniorský šampion Moto3 z roku 2020 k zisku prestižnější mistrovské koruny potřeboval pouhé dvě sezóny. GasGas je sice jen přejmenovanou KTM, ale žádný jezdec této značky ji ještě nezískal. V konstruktérech ovšem zatím jasno není, vede před Hondou v poměru 348:307 a může získat ještě 50 bodů, bere je vždy nejlepší jezdec dané značky. Asparův tým už nikdo jiný nepřekoná, tady bodují vždy oba jezdci.

García: Udělal jsem všechno, brzdil pozdě a tvrdě, ale na rovinkách mi chyběla rychlost.“ Öncü: „Závod jsem si užil, hlavně boje v první čtyřce. Nechtěl jsem moc tlačit na pilu, až ke konci. Snažil jsem se dostat na druhé místo a vyhrát. Nepovedlo se, ale po dlouhé době jsem na bedně.“ Guevarovi přeskakoval hlas: „Je to úžasné, jsem šampionem, vedl jsem dlouho i v závodě.“ Rodák z Mallorcy nezapomněl poděkovat za podporu.

VC Austrálie 2022 Moto3 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Izan Guevara GasGas Gaviota GasGas Aspar Team 37:38,762 min
2. Deniz Öncü KTM Red Bull KTM Tech3 +0,345 s
3. Sergio García GasGas Gaviota GasGas Aspar Team +0,460 s
4. Ayumu Sasaki Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max +0,560 s
5. Stefano Nepa KTM Angeluss MTA Team +7,428 s
6. John McPhee Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max +7,496 s
7. Diogo Moreira KTM MT Helmets – MSI +7,574 s
8. Joel Kelso KTM CIP Green Power +7,575 s
9. Dennis Foggia Honda Leopard Racing +16,794 s
10. Riccardo Rossi Honda Sic58 Squadra Corse +16,831 s

Průběžné pořadí MS jezdců po 18 závodech z 20: 1. Izan Guevara 290 bodů (mistr světa 2022), 2. Sergio García 225, 3. Dennis Foggia 223, 4. Ayumu Sasaki 207, 5. Deniz Öncü 174…

Zdroje: iSport.cz, Wikipedia, MotoGP Twitter, Nova Sport, MotoGP.com, Filip Salač FB

Foto: Václav Duška jr.

 

Aleš Dragoun
Diskuze (0)