Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Volvo XC90 přijede až za dva roky

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
První generaci Volva XC90 čeká takřka třináctiletá kariéra. Nástupce totiž bude mít premiéru až za dva roky, jak se nedávno spekulovalo.

Informaci potvrdila samotná švédská automobilka v čínských rukou. Nové luxusní SUV bude prvním vozem značky postaveným na modulární platformě SPA (Scaleable Platform Architecture), kterou později dostanou také nástupci řad S60, S80, kombi V70 a menšího SUV XC60. Downsizing je in, sedmimístný obr tedy nabídne pod kapotami novou generaci čtyřválců řady VEA (Volvo Environmental Architecture) v benzinových i naftových variantách.

Jak bude vypadat? Dosud zveřejněné kresby jsou každá trochu jiná. Jedna zobrazuje novou XC90 více usedlou, na další se tvůrci řádně odvázali. Počítá se ale každopádně s mohutnou retro maskou chladiče ve stylu luxusní limuzíny Concept Universe z loňského autosalonu v Šanghaji. Praktičnost předchůdce zůstane zachována, ovšem luxus v kabině se prý razantně zvedne. A nebude chybět ani plug-in hybrid, jehož „hardware“ vyvíjejí Švédové ve spolupráci se Siemensem. V této oblasti jsou již ve svých modelech poměrně daleko.

Menší rival Audi Q3 se objeví pouze tehdy, když Volvo najde partnera pro vývoj nebo rovnou poskytnutí platformy. Nedávno představený model V40 má totiž „střeva“ ještě od Fordu a s těmi jaksi již nelze dále počítat, budou využity maximálně pro XC40. Konkurent pro Q3 je tak zatím v oblasti plánů. Otázkou je, jak bude kanibalizovat na právě chystaném XC40, logicky totiž nejde o jeden a tentýž model!

Volvo dokonce zřídilo celé oddělení, které se věnuje nalezení vhodné automobilky pro spolupráci. Vývoj vlastní podlahové plošiny by byl dnes zkrátka příliš drahý. Na jednáních se tak pilně pracuje. Pokud bude ten správný partner do dvanácti měsíců nalezen, nového modelu se dočkáme v polovině této dekády. Co může švédský výrobce jiným nabídnout jako protihodnotu? Své nezpochybnitelné zkušenosti v bezpečnosti a už zmíněnou techniku z oblasti plug-in hybridů.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Ada je zase tady
13. 6. 2012 22:01
Doufejme
že nová XC90 nebude vypadat tak zrůdně, jak ji malují ti nagelovaní teplouši :no: