Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Fiat má staronové jméno: Panda

Ondřej Láník
Diskuze (25)
Veřejnosti se nástupce stařičkého miniautomobilu představil již na jarním ženevském autosalónu, prakticky v definitivní podobě, ale to ještě pod jménem Gingo. Jméno bylo změněno také kvůli konkurenčnímu foneticky blízkému jménu Renaultu Twingo…

Veřejnosti se nástupce stařičkého miniautomobilu představil již na jarním ženevském autosalónu, prakticky v definitivní podobě, ale to ještě pod jménem Gingo. Jméno bylo změněno také kvůli konkurenčnímu foneticky blízkému jménu Renaultu Twingo.

Originální hranatý Fiat Panda se vyrábí nepřetržitě od roku 1980 do dneška. Jednoduchý design i konstrukce a nízká cena umožnily velké rozšíření mezi mladými řidiči a řidičkami v Itálii, ale i v dalších zemích. Několik let se Panda vyráběla i v licenci pod značkou Seat ve Španělsku. V 90. letech už morální zastaralost modelu nedovolila prodej na vývozních trzích a Panda se stala téměř výhradně italskou záležitostí. Po 23 letech se 5. září výroba Pandy zastaví.

Nástupce bude oficiálně představen novinářům na počátku září v Lisabonu, zbytku světa se nová Panda ukáže na autosalonu ve Frankfurtu o několik dnů později. Staronové jméno je na významných trzích velmi dobře vnímáno a průzkumy ukázaly, že 90% italské veřejnosti jej zná. Na podrobné technické informace musíme ještě pár týdnů počkat. Momentálně je jasné jen to, že jednou z motorizací bude malý diesel 1.3 16V Multijet.

Jedním z důvodů, které vedly ke změně jména (původně byl malý Fiat prezentován pod názvem Gingo), byly stížnosti Renaultu, který poukazoval na podobnost se jménem svého městského modelu Twingo.

Ondřej Láník
Diskuze (25)